Yunus Emre'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'cibiliyetsiz' sözüne tepki

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Hamas lideri İsmail Haniye için yas ilan edilmesini eleştirenlere Bazı cibilliyeti bozuk olanlar bizim ona gösterdiğimiz o ilgiyi hazmedemedi diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösterdi

GÜNDEM 6.08.2024 17:14:00 0
Yunus Emre

 CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Hamas lideri İsmail Haniye için yas ilan edilmesini eleştirenlere "Bazı cibilliyeti bozuk olanlar bizim ona gösterdiğimiz o ilgiyi hazmedemedi" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tepki gösterdi. Emre, "Cumhurbaşkanı’nın anayasadaki görevi de milletin birliği ve bütünlüğünü temsil etmek olan bir kimsenin çıkıp bunu söyleyenlere "cibilliyetsiz" demesi… Çıkış noktanız ne; bütün milletin bir yas içerisinde olması. Vardığınız nokta ne; size karşı çıkanlara cibilliyetsiz demesi. Bu bir zihniyetin dışa vurumu bence. Kendisi gibi düşünmeyen, farklı fikirden olanı milletin bir parçası olarak görmemek” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam partisinin genel merkezinde AK Parti İnsan Hakları Eğitimi Programı'nda yaptığı konuşmada "Ülkemizde bir günlük milli yas ilan ederek Filistin halkı ile dayanışmamızı gösterdik. Ama bazı ekranlarda bazı cibilliyeti bozuk olanlar bizim ona gösterdiğimiz o ilgiyi hazmedemedi. Ya biz sizden mi izin alıp da bunların kararını verecektik? Biz milletimizden gerekli izni aldık ve adımlarımızı da buna göre atıyoruz" demişti. CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Yunus Emre, Filistin sorunu ve Cumhurbaşkanının açıklamalarını ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Emre, şunları kaydetti:

"Yıpranmış iktidar süresini bu şekilde uzatabilme arayışı beni rahatsız ediyor"

"Filistin sorunu ve Filistinlilerin karşı karşıya bulunduğu insani yıkım manzarası sadece bugünün meselesi değil. 75 yılı aşkın bir süredir devam eden bir insani problemden bahsediyoruz. Ama yine şurası bir gerçek ki 6 Ekim sonrası yaşanan gelişmeler artık geçmişte o bildiğimiz Filistinlilerin mağduriyetini de kat be kat aşan, adını koyalım bir soykırıma varan uygulamalara şahitlik etti dünya. Bu şartlar içerisinde yani gündeme getirilen hususların bir çözüm olabileceği gibi düşünce içerisinde ben değilim. Bir yanıyla tabii ki iktidar partisi seçmenleri içerisinde bu konuya gerçekten gönül veren, bu konuyla dertlenen milyonlarca vatandaşımız olduğunu biliyorum. Biraz atılan adımlara baktığımda çok şaşırdığım şeylerle karşılaşıyorum. Örneğin miting organize etmek, o mitinglere katılmak olabilir ama bunlar aslında iktidar dışı kesimlerin, Avrupa’da görüyorsunuz vatandaşlar bunları kendileri yapıyor, orada bunlar iktidarın bir organizasyonu ile olmuyor. Türkiye'de aslında kamuoyunu etkilemeye yönlendirmeye yönelik şeylerle karşılaşıyoruz. Bu beni rahatsız ediyor açıkçası. Beni miting rahatsız etmiyor bu kadar içeriye dönük bir gayret içerisinde olma, kendini içeriye anlatma, yıpranmış iktidar süresini bu şekilde uzatabilme arayışı beni rahatsız ediyor. Bu ticaret bahsini biz çok gündeme getirdik. Meclis'te bu konuyu hatırlayacaksınız Saadet Partisi Milletvekili o kadar da duygulandı ki sonunda canını verdi kürsüde. 

"Sadece Hamas üzerinden konuşulmasını ve değerlendirilmesi doğru değil"

Filistin’deki dram sadece bugünün meselesi değil. Bugün çok ağır bir duruma sürüklendi maalesef ama 75 yıllık bir mesele. Bizim milletimizin Filistin Davasına olan sempatisi, Filistinlilerin yaşadığı mağduriyete yönelik gayreti zaten sadece bugünlerin olayı da değil geçmişten beri Türkiye’nin gündeminde olan bir konu. Sadece Hamas üzerinden konuşulmasını ve değerlendirilmesini ben çok doğru bulmuyorum. Mahmud Abbas’ın Meclis'e gelecek olması önemli bir gelişme. Sayın cumhurbaşkanının da açıklamalarında bunu gördük. Biz Filistin devletini tanıyoruz ve bir devlet başkanı hele ki tarihsel bir davanın önderi konumunda bulunan bir kişi başlı başına zaten bu sebeplerle saygı duyulmalı. Biz tabii ki bu davaya sempati duyuyoruz. Tüm vatandaşlarımız da ama o davanın sorumluluğunu yüklenmiş insanlardan herhalde daha fazla sahiplenme konumunda kendimizi hissetmeyelim. Netice itibarıyla o milleti temsil eden bir kimseden bahsediyoruz. Meclis'te ağırlanması da saygı değer bir olaydır. Bir şekilde biz topyekün bütün Filistinliler için bir dayanışma duygusu içerisinde bulunmamız lazım. Onların kendi aralarındaki siyasi ayrımları onların kendi aralarındaki siyasi ayrımı olarak görülmelidir. 

"Milli yas, Filistin davasında hayatını kaybeden binlerce insanla ilgili olabilirdi"

Başlı başına Haniye ile ilgili alınan milli yas belki doğrudan Filistin davasında hayatını kaybeden binlerce insanla ilgili alınsa daha kuşatıcı olabilirdi. Önceki örneklerde Türkiye’nin milli yas kararlarında devlet başkanı olmayanlarla ilgili bir karar var mı bilmiyorum. Ben daha çok devlet başkanları ile ilgili karar alındığını biliyorum. Bir vatandaş olarak iktidara şunu söylemek istiyorum. Filistin hareketleri sadece bugün değil, 50-60 yıldır içinde çok farklı fraksiyonları ve akımları barındıran bir toplumsal ve siyasal ortamdır. Biz Türkiye olarak bunların sadece birinin yanında, diğerlerine mesafeli bir konumda olmamalıyız. Hükümet yas meselesinde böyle bir takdirde bulunmuş. Demek istediğim şudur, bütün bu olayların bizde olayları izleyen insanlarda iktidar bütün Filistin davasını değil de oradaki bir politik hareketi temel alıyor gibi bir izlenim yaratıyor. Türkiye’de de Filistin’deki siyasi hareketlerin üç aşağı beş yukarı aynı ölçüde olmasa da karşılıkları var. Aynı çerçeveden dünyaya bakanlar. Böyle ayrımların Türkiye’ye yansımasına bence hiç gerek yok. Türkiye zaten toplumsal ve siyasal kutuplaşmanın güçlü olduğu bir ülke. Buradan bir iktidara bir seslenmek istiyorum. Gerçekten oradaki siyasi ayrımları Türkiye’ye taşımanın, onların tarafı olmanın ya da onların tarafıymış gibi görünecek bir politika izlemenin ne Filistin’e ne de Türkiye’ye bir faydası yok.

"Bu bir zihniyetin dışa vurumu bence"

Burada temel problem Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklaması. Bir defa adı milli yas. Bütün milletin ve tüm vatandaşların bundan önce de hayatını yitirmiş vatandaşlarımızı dahil ederek bütün milletimizin bir yas gününden bahsediyoruz. Bunun konuşulması ile ilgili itirazlar olabilir. Ama bir Cumhurbaşkanı’nın anayasadaki görevi de milletin birliği ve bütünlüğünü temsil etmek olan bir kimsenin çıkıp bunu söyleyenlere "cibilliyetsiz" demesi… Çıkış noktanız ne; bütün milletin bir yas içerisinde olması. Vardığınız nokta ne; size karşı çıkanlara cibilliyetsiz demesi. Bu bir zihniyetin dışa vurumu bence. Kendisi gibi düşünmeyen, farklı fikirden olanı milletin bir parçası olarak görmemek. Sadece kendini destekleyen ve oy vereni millet tanımına dahil etmek. Umarım böyle değildir ama bu haliyle bu çok kötü. Başlangıçtaki nokta ile genelde varılan noktadaki mesafenin herkes farkındadır. Filistin davasını tüm Türkiye’nin sahipleneceği bir arayışı yürütmesi beklenen iktidar öyle bir noktaya geliyor ki bundan bir kutuplaşma konusu çıkıyor. 

"Bir cumhurbaşkanının bunun çok ötesinde bir tutum alması beklenir"

Bir cumhurbaşkanının bunun çok ötesinde bir tutum alması beklenir. Netice itibarıyla milli yas ilanını destekleyen milyonlarca vatandaşımız olabilir. Bari bunun üzerinden bir kutuplaşma ve kavga konusuna ulaşmayalım ve bu kavgayı Cumhurbaşkanı tahkim etmesin. Aksine böyle bir farklılık varsa toplumda bunu bir ölçüde yatıştırmaya ve aşmaya yönelik bir gayretin içerisinde olsun. Filistin davası gibi bütün toplumun ortaklaştığı bir davada. Meclis'te bu konu ile ilgili bütün partilerin Meclis başkanının bir tezkeresi olmuştu, bütün partilerin desteği ile bu yayınlanmış. Böyle bir konuyu cumhurbaşkanı bir kavga konusu haline getirmemeli. Burada iktidara düşen bunun Türkiye’nin Filistin’deki farklı siyasi görüş ve akımların bir taraftarıymış gibi görünmesinin önüne geçilmesi. Geçmişte bunları çok konuştuk. Aynı örnekler değil ama Suriye ve Mısır’da olduğu gibi. Bu tartışmalar bunları hatırlatıyor."

 


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9821,96%-1,61
  • DOLAR

    33,67% 0,15
  • EURO

    37,12% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2714,50% 2,18
  • Ç. ALTIN

    4351,90% 1,63

BAKAN KURUM'DAN İSKENDERUN SAHİLİNE YENİ PROJE MÜJDESİ

Sağlıkta şiddeti protesto eden hekimlere uyarı cezası verildi... Derya Uğur: Bu tip cezalar yargı yoluyla iptal edilecektir

Muğla Ula ve Yatağan ilçelerinde iki ayrı orman yangını başladı

Almanya'nın Ukrayna'ya yapacağı yeni askeri yardımları durduracağı öne sürüldü

İZMİR ALEV ALEV YANDI! KARŞIYAKA VE URLA’DAKİ YANGINLAR KONTROL ALTINDA

ALİ KOÇ’A GÖZTEPE MAÇINDA SALDIRI! SAHADA YERE YIĞILDI

DÜNYACA ÜNLÜ FRANSIZ AKTÖR ALAİN DELON HAYATINI KAYBETTİ

Burhanettin Bulut: "Sarayın harcaması 10 yılda yüzde 5 bin arttı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Bolu Tüneli Ankara istikametinde bugün ağır taşıtların devlet yolu ve otoyolu kullanımı sınırlandırılacak

Aksaraylı çiftçilerden traktörlü eylem...Çiftçinin boğazı tamamen sıkılmış durumda...

Harris ve Trump ekonomide zıt yöntemler öneriyor

CHP'li Gülcan Kış: Üniversite öğrencilerimizin barınma ve geçinme sorunlarına acil çözüm gerekiyor

İsrail'de binlerce kişi rehinelerin serbest bırakılması ve Netanyahu'nun istifası için gösteri düzenledi

TÜRKİYE’NİN CİĞERLERİ YANIYOR!

Türkiye'nin deprem tehdidi altında bir ülke olduğu gerçeğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmadık

CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş, çiftçi eylemine ilişkin konuştu: Çiftçi artık tarlasına girmek istemiyor

İzmir'in Menderes ilçesinde orman yangını

Karşıyaka'daki yangına havadan müdahale...

Aydın yangınında 25. saat… CHP’li Saatçı: Gece görüşlü helikopter olsaydı böyle devam etmezdi

Orman yangınları... Bakan Yumaklı: “Azerbaycan bir yangın söndürme uçağı tahsis etti”

CHP Milletvekili Bülbül’den Erdoğan’a ‘uçak’ tepkisi: "13 uçağınız var, satın o uçakları, yangın söndürme uçakları alın"

İstanbul Valiliği: "Büyükada'da ahşap binada çıkan yangın söndürüldü"

ALPAY ÖZALAN'IN AHMET ŞIK'A SALDIRISI DÜNYA BASININDA

HABABAM SINIFI'NIN 'BACAKSIZ'I TUNCAY AKÇA YAŞAMINI YİTİRDİ

Üniversite öğrencileri, barınma sorununa çare arıyor

Salçalık biber satan esnaf: Şu an bir tır biber getirdik, siftah etmedik’

Gazze’de ilk çocuk felci vakası tespit edildi

ABD Başkanı Biden: Bölgede kimse ateşkes sürecini baltalayacak adımlar atmamalı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Ciğerlerimizin daha fazla yanmaması için yetkililerin uyarılarını takip edelim

Siyasi parti liderlerinden "17 Ağustos" paylaşımları: "Depremden ders çıkarmadık"

Yükleniyor


Sağlıkta şiddeti protesto eden hekimlere uyarı cezası verildi... Derya Uğur: Bu tip cezalar yargı yoluyla iptal edilecektir

Muğla Ula ve Yatağan ilçelerinde iki ayrı orman yangını başladı

Almanya'nın Ukrayna'ya yapacağı yeni askeri yardımları durduracağı öne sürüldü

İZMİR ALEV ALEV YANDI! KARŞIYAKA VE URLA’DAKİ YANGINLAR KONTROL ALTINDA

ALİ KOÇ’A GÖZTEPE MAÇINDA SALDIRI! SAHADA YERE YIĞILDI

DÜNYACA ÜNLÜ FRANSIZ AKTÖR ALAİN DELON HAYATINI KAYBETTİ

Burhanettin Bulut: "Sarayın harcaması 10 yılda yüzde 5 bin arttı"

  • Pazar 36.3 ° / 21.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 39.1 ° / 21.5 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 2 2 0 0 2 6
2.Sivasspor 2 1 0 1 1 4
3.Beşiktaş 1 1 0 0 2 3
4.Gazişehir Gaziantep 1 1 0 0 1 3
5.Fenerbahçe 1 1 0 0 1 3
6.Konyaspor 2 1 1 0 0 3
7.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
8.Eyüpspor 1 0 0 1 0 1
9.Rizespor 1 0 0 1 0 1
10.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
11.Trabzonspor 1 0 0 1 0 1
12.Antalyaspor 1 0 0 1 0 1
13.Göztepe 1 0 0 1 0 1
14.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
15.Kayserispor 1 0 1 0 -1 0
16.Hatayspor 1 0 1 0 -1 0
17.Adana Demirspor 1 0 1 0 -1 0
18.Bodrum FK 1 0 1 0 -1 0
19.Samsunspor 1 0 1 0 -2 0