Yozgat’ta patates üreticisi ihracat kapılarının açılmasını istiyor

Yozgat’ta patates üreticisi çiftçiler, geçen yıla oranla rekoltenin yüksek olmasına rağmen, ihracat kapılarının kapatılması ve fiyatların düşmesi nedeniyle zor durumda kaldıklarından yakındı. Çiftçi Halil İbrahim Karadavut, “Adam borcunu nasıl ödeyecek?

YEREL 14.09.2024 10:28:00 0
Yozgat’ta patates üreticisi ihracat kapılarının açılmasını istiyor

SEYFİ ÇELİKKAYA

(YOZGAT) - Yozgat’ta patates üreticisi çiftçiler, geçen yıla oranla rekoltenin yüksek olmasına rağmen, ihracat kapılarının kapatılması ve fiyatların düşmesi nedeniyle zor durumda kaldıklarından yakındı. Çiftçi Halil İbrahim Karadavut, “Adam borcunu nasıl ödeyecek? Traktörünü satacak, evdeki ineğini satacak gerekirse. Sayın Tarım Bakanımıza sesleniyorum; bu konuya bir an önce çözüm bulunması lazım. İhracat kapılarının açılması lazım ki çiftçimiz ayakta dursun” dedi.

Türkiye’nin beşinci ekilebilir arazisine sahip Yozgat’ta, yeşil mercimek, nohut, hububat, soğan gibi ürünler; kuraklık, doğal afet, hastalık, tarla faresi, domuz saldırısı gibi etkenlerden dolayı zarar gördü. Verilen fiyatların maliyetleri karşılamaması nedeniyle de zor durumda kalan çiftçi, patates ve şeker pancarına umut bağladı. Şeker pancarında fiyatın açıklanmasını bekleyen bölge çiftçisi, rekoltesi yüksek olan patatesin hasadına başladı ama umduğunu bulamadı, yüksek maliyet, düşük fiyat nedeniyle çiftçiler zor durumda kaldıklarını belirtti.

"Çiftçi sadece ürünü tarladan çıkarmamız için bize yalvarıyor"

Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde patates üretimi yapan Halil İbrahim Karadavut, patatesin tarla fiyatının çok düşük olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Yozgat Aydıncık bölgesinde üretim yapmaktayım. Aynı zamanda hem üretim hem satış ayağımız da var, iki taraflı da sıkıntı yaşıyoruz. Şimdi üretim çok, bu sene üretim çok, verim de çok, pazar sıkıntılı. Pazar sıkıntılı olduğu için fiyatlar dibe vurmuş durumda. Geçen sene biz patatesi 13-14, kalitesine göre 15 liraya da sattığımız oldu, bu sene 4 lira, 5 lira. Çiftçi bize yalvarıyor, ‘tek malımızı al sök götür de gözümüz görmesin’ şeklinde. Biz hem satış yaptığımız için bu şekilde bize yalvarıyor, o kadar sıkıntı içerisinde. Geçen sene ilaç maliyeti, gübre maliyeti, mazot maliyeti ve mazot çok değişken, gübre iki katına çıkmış durumda. Geçen sene bir kilo ilaç bin lirayken bu sene 2 bin, 2 bin 500 lira bandında seyrediyor. Bu çiftçi bunu nasıl karşılayacak? Bu borcunu nasıl ödeyecek? Tarım krediye gübre borcunu ödeyecek, bu adam gübre borcunu nasıl ödeyecek? İlaççı bir ay sonra kapıya da borcunu öde diye. Bu adam ne kazandı ki ne ödeyecek ilaççıya? Aynı şekilde işçilik maliyetleri de iki katına üç katına çıkmış vaziyette. İşçiye ne verecek? Benim aldığım duyumlara göre yani ilçe civarında insanlar sıkıntıdan tarlasını satılığa çıkaran çok insan duydum. Adam borcunu ödeyecek, traktörünü satacak, evdeki ineğini satacak gerekirse. Şimdi ben buradan yetkililere sesleniyorum, Sayın Tarım Bakanımıza sesleniyorum; bu konuya bir an önce çözüm bulunması lazım. Yeni yeni pazarlar bulması lazım. İhracat kapılarının açılması lazım ki çiftçimiz ayakta dursun. Çiftçi ayakta durmazsa çok büyük sıkıntı. Seneye ben bu sene bin, bin 500 dönüm arazi istiyorsam seneye belki bunu üçte bire düşüreceğim ya da hiç ekmeyeceğim. Çiftçiyi küstürmeyelim, gerçekten çok zor durumdayız, çok sıkıntıdayız. Bunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını bütün yetkililerimizden talep ediyoruz."

"İhracat kapılarının bir an önce açılması ve çiftçinin bu yükten kurtulması lazım"

Aydıncık ilçesinde hem patates üretimi hem de ürünlere aracılık yapan Hayrullah Karadavut da, çiftçinin bu yıl çok büyük sıkıntı yaşadığını, borcunu ödeyebilmek için bir çok çiftçinin tarlasını, traktörünü satılığa çıkardığını bildirdi. Karadavut, şöyle dedi:

"Yaklaşık 2013 yılından bu yana bu işi yapmaktayım, hem üretim bandında hem de satış bandında, İstanbul'da ve ülkemizin diğer bölgelerinde satış yapmaktayız. Bu yıl çok büyük bir sıkıntımız var, hem üretici hem de arada satış yapan esnaf olarak. Geçen yıl patates fiyatları 13-14 lirayken bu yıl rekoltenin de yüksek olması durumunda patatesimiz şu an 4-5 lira bandında seyrediyor tarlada. Zaten 4-5 lira olduğu zaman bunun yarıdan fazlası işçilik maliyeti, diğer kalan bir iki lira kalıyor. Çiftçinin şu durumda çok büyük sıkıntıları var; gübre borcu var, mazot borcu var. Tarım Kredi Kooperatiflerine borçları var. Bu paraya çiftçinin borçlarını ödemesi mümkün değil çünkü hakikaten çok büyük bir sıkıntı içerisindeler. Şu an çiftçilerimiz ne düşünüyor; ya traktörünü satacak ya tarlasını satacak. Yani çiftçiliği bırakma aşamasına gelen çok çiftçi tanıyorum şu anda. Bu yıl yaklaşık bin-bin 500 dönüm yere ekim yaptık. Bizim yetkililerden istediğimiz şu; ihracat kapılarının bir an önce açılması ve çiftçinin bu yükten kurtulması. Aydıncık bölgemizde yaklaşık 30 bin dönümlük bir yer ekilmekte. Verimler de bu sene gayet güzel. Bire 7, bire 8 alan çiftçilerimiz var. Rekolte yüksek ama maalesef fiyatlarımız çok dipte. İşçilik maliyetini dahi karşılayamıyoruz. Biz yetkililerimizden bir an önce ihracat kapılarının açılmasını ve çiftçimize bir destek olunmasını talep ediyoruz."

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,37% 0,04
  • EURO

    51,47% 0,34
  • GRAM ALTIN

    7097,20% 2,20
  • Ç. ALTIN

    11326,76% 0,00

ZİNDANLA YÖNETİLEN ÜLKE: HAPİSHANELERLE AYAKTA TUTULAN İKTİDAR VE SUSTURULAMAYAN GAZETECİLİK

BAĞCILAR’DA ŞÜPHELİ ÖLÜM ZİNCİRİ: AYNI DAİREDE 3 CAN KAYBI, 1 AĞIR YARALI

DEM PARTİ: TÜM KESİMLERİ SAĞDUYUYLA HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

“VEDALAŞMA FIRSATIM BİLE OLMADI”: FATİH ALTAYLI TUTUKLANDIĞI GÜNÜ ANLATTI

DİYARBAKIR'DA EMNİYET'E PATLAYICI ATILDI, 13 KİŞİ GÖZALTINDA

YENİDEN REFAH’TA BELEDİYE BAŞKANI KRİZİ: İHRAÇ EDİLDİ, AKP İDDİASI GÜNDEME GELDİ

OKAN BURUK İDDİASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI: GALATASARAY’DAN ALİ KOÇ’A ÇOK SERT TEPKİ

DEM PARTİ HEYETİ, ABDULLAH ÖCALAN’IN DOKUTTUĞU KİLİMİ HEDİYE ETTİ

15–18 YAŞ İÇİN YENİ DÖNEM: AĞIR SUÇTA 27 YILA KADAR HAPİS GÜNDEMDE

BENZİN YİNE ZAMLANIYOR: YENİ HAFTAYA YİNE ZAMLA UYANIYORUZ

DEVLET BAHÇELİ'DEN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

5 GÜNLÜK BEBEĞİ SAKAT BIRAKAN HEMŞİRE TESLİM OLDU

EMİR’DEN KURUM’A AĞIR SÖZLER: HALKIN AVUKATI OL, MÜTEAHHİT GİBİ KONUŞMA

BOŞANMA AŞAMASINDAKİ KADINA KEZZAPLI İŞKENCE GAZİANTEP’İ SARSTI

YALOVA'DA TARİHİ MİTİNG: ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A İSTANBUL İÇİN "HODRİ MEYDAN" ÇAĞRISI

"MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİNE" YARGI KALKANI! İHRAÇ KARARI ÇÖKTÜ!

HATAY KARA TESLİM: 11 İLÇEDE "BEYAZ ALARM" VERİLDİ!

ANTAKYA’DA "YERİNDE" DÖNÜŞÜM: VALİ MASATLI 4 BİN 320 KONUTUN ŞANTİYESİNDE!

HATAY ÜZERİNDEN SİYASİ GERİLİM: ERDOĞAN’DAN ÖZEL’E AĞIR SÖZLER

EMEKLİNİN KADERİNİ BELİRLEYEN OYLAMA: TBMM’DE 168 MİLLETVEKİLİ YERİNDE YOKTU

ODTÜ’DE “UMRE” ÖDÜLLÜ YARIŞMA DUYURUSU: REKTÖRLÜKTEN FAKÜLTELERE RESMİ YAZI

KONTAK KAPATTIRAN REKOR: 10 GÜNDE 5 ZAM! DEPOYU DOLDURMAK ARTIK SERVET DEĞERİNDE!

MARMARA VE EGE’DE KORKU DOLU GECE: BALIKESİR 5.2 İLE SALLANDI, İSTANBUL AYAKTA!

MECLİS’TE TABUT GERGİNLİĞİ: EMEKLİ TARTIŞMASI GENEL KURUL’U KARIŞTIRDI

ÇADIR SATIŞI SUÇ SAYILMADI: DEPREM DOSYASINDA TAKİPSİZLİK KARARI

FURKAN KARABAY ADLİYEDE! İBB HABERLERİNE TCK 217/A FRENİ...

RESMİ GAZETE ATAMALARININ ARDINDAN BAKANLIKTAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

İKTİDAR SIRALARINDAN GELEN O "SES" ORTALIĞI KARIŞTIRDI! KÜRSÜDE SERT REST: "HADDİNİ BİL ARKADAŞ!"

KENT UZLAŞISI YARGILANIYOR: ÖZGÜR ÖZEL SİLİVRİ’DE, GÖZLER MAHKEMENİN KARARINDA!

ZAM YAĞMURU DİNMİYOR: MOTORİN REKOR SEVİYEYE YÜRÜYOR

Yükleniyor


MERSİN AÇIKLARINDAKİ KÖPEK BALIKLARI TATİLCİLERİN KABUSU OLDU

ÇALICA KÖYÜ’NÜN YENİ MUHTARI SİBEL GÖKBULUT, MAKAMINDA…

ADANA'DA ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLEN 5.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

Çamlıhemşin halkı, kendi imkanlarıyla yaptırdıkları Taş Mektep'in Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisine tepki gösterdi

Hopa'da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 2 zanlı, savcılığın itirazı sonrası tutuklandı.

Marketlerde 35, 40 lira olan mandalinayı, burada bizden tüccar 7 liraya almak istiyor

  • Pazartesi 9 ° / 1.4 ° false
  • Salı 13 ° / 3.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 9.7 ° / 3.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9