Türkiye’nin ilk ve tek Biyosfer Rezerv alanı Macahel bölgesinde yapılan ağaç kesimlerine köy halkı tepki gösterdi: “Bu ağaçları dedelerimiz korumuş ve bu hale getirmiş, biz bu ağaçları kesemeyiz”

Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Artvin’in Borçka ilçesindeki Macahel bölgesinde yapılan ağaç kesimlerine, köylüler tepki gösterdi. Macahel köyünde yaşayan Hasan İpek "Burada ağaçların kesilmesini engellemek için çalışacağız ama durdurur

YEREL 29.08.2024 12:12:45 0
Türkiye’nin ilk ve tek Biyosfer Rezerv alanı Macahel bölgesinde yapılan ağaç kesimlerine köy halkı tepki gösterdi: “Bu ağaçları dedelerimiz korumuş ve bu hale getirmiş, biz bu ağaçları kesemeyiz”

UĞUR İSTANBULLU

(ARTVİN) - Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Artvin’in Borçka ilçesindeki Macahel bölgesinde yapılan ağaç kesimlerine, köylüler tepki gösterdi. Macahel köyünde yaşayan Hasan İpek "Burada ağaçların kesilmesini engellemek için çalışacağız ama durdurur muyuz onu bilemem. Buradaki ağaçları dedelerimiz korumuş ve bizler bunları korumamız gerekirken neden kesiyoruz" dedi.

Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezervi Artvin İli Borçka İlçesi sınırları içerisinde yer alan Macahel bölgesindeki ağaç kesimlerine köylüler tepki gösterdi. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Kurdoğlu, "Korunması içinde çok çalıştığımız bu bölgede, muazzam ağaç kesimleri var ve bu kabul edilmez bir durumdur" dedi.

“Her zaman gördüklerimizin çok üstünde bir kesim var"

Kurdoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Burası biyoloji çeşitliliği korunması ve sürdürülebilmesi için yaşamın idamesi açısından biyosfer rezerv ilan edildi ve bir diploma verildi. Bunun anlamı şudur; buradaki hem geleneksel yaşam sürecek hem de buranın biyolojik çeşitliliği ve doğal varlıkları ve doğal kaynakları da sürdürülebilir bir şekilde yönetilecek. Şimdi bugün burada yoğun orman var doğal yaşam ormanı dediğimiz ve göz bebeğimiz gibi bakmamız gereken korunması gereken bir orman tipi bu. O zaman burada rutin ormancılık faaliyetleri artık yapılmamalı. Belki ekonomik sebeplerle ve belki başka, bilemiyoruz ama burada her yıl ve her zaman gördüklerimizin çok üstünde bir kesim var. Biz burayı ve bu doğal varlıkları koruyacak şekilde burayı yönetmek zorundayız.

Şimdi baktığımız zaman ve tabi buraları görmeden anlayamazdık ama unutmayalım ki bu alan bizim normalde her zaman gelip projelerimizi yürüttüğümüz ve hayran olduğumuz korunması içinde çok çalıştığımız bölge. Ama şimdi baktığımız zaman muazzam kesimler yapılıyor. Burada bir hata var. Elbette hepimiz ormancıyız, burayı yöneten de ağırlıklı olarak ormancılardan oluşuyor ama sürdürülebilir bir ormancılık olmadığını söyleyebiliriz. Burasına farklı gözle bakılıp farklı uygulamalar yapılmalıdır ve burası bir koruma alanı olarak varlığını sürdürmelidir.”

“Bir taraftan biyolojik çeşitliliğiyle biyosfer rezerv alanı ilan ediliyor ve bir taraftan da ağaç kesiliyor”

Uğurlu köyünden Metin Özbek şunları söyledi:

“Burası biyolojik çeşitliliğiyle biyosfer rezerv alanı ilan edilmiştir ve bir de aşağıda bir bal ormanı yapılmıştır. Şimdi burada anlamaya çalıştığımız konu, burada neden orman kesiminin yapılıyor? Bir taraftan biyolojik çeşitliliğiyle biyosfer rezerv alanı ilan ediliyor ve bir taraftan da ağaç kesiliyor. Bu bir tezat oluşturmuyor mu? Muhatap olacak kimseyi bulamıyoruz, gerekli olan yazıları yazdık. Valiliğe, orman bölge müdürlüğüne, kaymakamlığa, Borçka Orman İşletme Müdürlüğü'ne, UNESCO’ya topladığımız imzalarla birlikte yazılarımızı gönderdik. Bakın burada kesilen ağaçları bizlere orman işletmesinin anlatması gerekmiyor mu? Bir taraftan biyolojik çeşitliliğiyle biyosfer rezerv alanı ilan edeceksiniz ve bir taraftan da ağaç keseceksiniz.”

“Bu ağaçları dedelerimiz korumuş ve bu hale getirmiş, biz bu ağaçları kesemeyiz”

Macahel’de yaşayan Hasan İpek "Burası gördüğünüz gibi ormandır. Burada çok ağaç çeşidi vardı yüz, iki yüz ve hatta üç yüz senelik ağaçlar vardı ve kesim yüzünden burası mahvoldu. Köylü olarak buradaki ağaçların kesilmesini istemiyoruz ve ne kadar elimizden gelirse burada ağaçların kesilmesini engellemek için çalışacağız ama durdurur muyuz onu bilemem. Buradaki ağaçları dedelerimiz korumuş ve bizler bunları korumamız gerekirken neden kesiyoruz? Buraları ormancılar korumadı, bizim dedelerimiz korudu. Yenileme olur mu burada yeniden ağaç ekilse torunlarıma yetişmez ve zaten dikilmiyor ki gürgen yetişsin" dedi.

“Bölge insanı olarak milyonlarca yıldan beri Macahel’de orman kesimi yapılmamış"

Maral Köyü Muhtarı Mehmet Kurban, şu şekilde konuştu:

"İnsanlarımız milyonlarca yıl bu doğada yaşarken doğayı korumuş. Ülkenin tek biyosfer alanı dediğimiz Macahel bölgesi tam da içinde olduğumuz bölgedir. Macahel bölgesi yaklaşık 25 bin hektar alandan oluşan bölge. 990 adet bitki türü ve bunların 23 tanesi endemik türünün ev sahipliğini yapan bir bölge. Gelin görün Macahel bölgesi biyosfer rezerv alanıdır ve biz bununla övünüyoruz ve her gittiğimiz yerde bunu anlatıyoruz ama bölgemizde müthiş bir orman kesimi var. Bölge insanı olarak milyonlarca yıldan beri Macahel’de orman kesimi yapılmamış ve bu orman kendini bir şekilde tedavi etmiş, yenilemiş. Burada orman kesimi yapılmaz ise ne olur ve çok büyük bir bütçe açığımı olur?”

“Türkiye’nin tek biyosfer rezerv allananında gördüğümüz manzara çok kötü”

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, "Biyosfer rezerv alanındaki yaşayan köylülerimizin bir daveti sonrasında bu işin uzmanı hocalarımızla birlikte buraya geldik. Biyosfer rezerv alanı olarak Türkiye’de tek bir yer burası ve maalesef. Artvin’in her yerinde çeşitli sorunlar var ama ve biyosfer rezerv alanı olan bir yerde böyle bir şey olmaz diye düşünüyorduk açıkçası ama gelip gördüğümüzde maalesef burada da inanılmaz bir orman kesimi var. Türkiye’nin çok az korunan alanları var ve burada bu manzarayı görmek çok kötü bir şey ve asla kabul edilecek bir durum değil ve hiç değilse insan vicdanı buraya dokunmaz diye düşünüyoruz ve inanın nasıl ifade edeceğimi bilemiyorum ve hiç değilse bu tür alanlara insaf edin ve burayı rahat bırakın" diye konuştu.

  

 


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,37% 0,04
  • EURO

    51,47% 0,34
  • GRAM ALTIN

    7097,20% 2,20
  • Ç. ALTIN

    11326,76% 0,00

BAĞCILAR’DA ŞÜPHELİ ÖLÜM ZİNCİRİ: AYNI DAİREDE 3 CAN KAYBI, 1 AĞIR YARALI

DEM PARTİ: TÜM KESİMLERİ SAĞDUYUYLA HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

“VEDALAŞMA FIRSATIM BİLE OLMADI”: FATİH ALTAYLI TUTUKLANDIĞI GÜNÜ ANLATTI

DİYARBAKIR'DA EMNİYET'E PATLAYICI ATILDI, 13 KİŞİ GÖZALTINDA

YENİDEN REFAH’TA BELEDİYE BAŞKANI KRİZİ: İHRAÇ EDİLDİ, AKP İDDİASI GÜNDEME GELDİ

OKAN BURUK İDDİASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI: GALATASARAY’DAN ALİ KOÇ’A ÇOK SERT TEPKİ

DEM PARTİ HEYETİ, ABDULLAH ÖCALAN’IN DOKUTTUĞU KİLİMİ HEDİYE ETTİ

15–18 YAŞ İÇİN YENİ DÖNEM: AĞIR SUÇTA 27 YILA KADAR HAPİS GÜNDEMDE

BENZİN YİNE ZAMLANIYOR: YENİ HAFTAYA YİNE ZAMLA UYANIYORUZ

DEVLET BAHÇELİ'DEN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

5 GÜNLÜK BEBEĞİ SAKAT BIRAKAN HEMŞİRE TESLİM OLDU

EMİR’DEN KURUM’A AĞIR SÖZLER: HALKIN AVUKATI OL, MÜTEAHHİT GİBİ KONUŞMA

BOŞANMA AŞAMASINDAKİ KADINA KEZZAPLI İŞKENCE GAZİANTEP’İ SARSTI

YALOVA'DA TARİHİ MİTİNG: ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A İSTANBUL İÇİN "HODRİ MEYDAN" ÇAĞRISI

"MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİNE" YARGI KALKANI! İHRAÇ KARARI ÇÖKTÜ!

HATAY KARA TESLİM: 11 İLÇEDE "BEYAZ ALARM" VERİLDİ!

ANTAKYA’DA "YERİNDE" DÖNÜŞÜM: VALİ MASATLI 4 BİN 320 KONUTUN ŞANTİYESİNDE!

HATAY ÜZERİNDEN SİYASİ GERİLİM: ERDOĞAN’DAN ÖZEL’E AĞIR SÖZLER

EMEKLİNİN KADERİNİ BELİRLEYEN OYLAMA: TBMM’DE 168 MİLLETVEKİLİ YERİNDE YOKTU

ODTÜ’DE “UMRE” ÖDÜLLÜ YARIŞMA DUYURUSU: REKTÖRLÜKTEN FAKÜLTELERE RESMİ YAZI

KONTAK KAPATTIRAN REKOR: 10 GÜNDE 5 ZAM! DEPOYU DOLDURMAK ARTIK SERVET DEĞERİNDE!

MARMARA VE EGE’DE KORKU DOLU GECE: BALIKESİR 5.2 İLE SALLANDI, İSTANBUL AYAKTA!

MECLİS’TE TABUT GERGİNLİĞİ: EMEKLİ TARTIŞMASI GENEL KURUL’U KARIŞTIRDI

ÇADIR SATIŞI SUÇ SAYILMADI: DEPREM DOSYASINDA TAKİPSİZLİK KARARI

FURKAN KARABAY ADLİYEDE! İBB HABERLERİNE TCK 217/A FRENİ...

RESMİ GAZETE ATAMALARININ ARDINDAN BAKANLIKTAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

İKTİDAR SIRALARINDAN GELEN O "SES" ORTALIĞI KARIŞTIRDI! KÜRSÜDE SERT REST: "HADDİNİ BİL ARKADAŞ!"

KENT UZLAŞISI YARGILANIYOR: ÖZGÜR ÖZEL SİLİVRİ’DE, GÖZLER MAHKEMENİN KARARINDA!

ZAM YAĞMURU DİNMİYOR: MOTORİN REKOR SEVİYEYE YÜRÜYOR

MECLİS’TEN GEÇTİ: EMEKLİYE 20 BİN TL, ADAY MEMURA YENİ DÜZEN, SKUTERE BAKANLIK PENÇESİ!

Yükleniyor


MERSİN AÇIKLARINDAKİ KÖPEK BALIKLARI TATİLCİLERİN KABUSU OLDU

ÇALICA KÖYÜ’NÜN YENİ MUHTARI SİBEL GÖKBULUT, MAKAMINDA…

ADANA'DA ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLEN 5.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

Çamlıhemşin halkı, kendi imkanlarıyla yaptırdıkları Taş Mektep'in Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisine tepki gösterdi

Hopa'da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 2 zanlı, savcılığın itirazı sonrası tutuklandı.

Marketlerde 35, 40 lira olan mandalinayı, burada bizden tüccar 7 liraya almak istiyor

  • Pazartesi 9 ° / 1.4 ° false
  • Salı 13 ° / 3.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 9.7 ° / 3.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9