Türkiye ile Fransa arasında ‘Türkiye’deki Fransız okulları’ krizi...

Milli Eğitim Bakanlığı ile Fransa Büyükelçiliği arasında Türkiye’de eğitim veren Fransız okulları konusunda yaşanan anlaşmazlık krize dönüştü.

EĞİTİM 13.07.2024 12:11:00 0
Türkiye ile Fransa arasında ‘Türkiye’deki Fransız okulları’ krizi...

(ANKARA) - Türkiye’deki Fransız okulları Türkiye ile Fransa arasında arasında anlaşma krizi yaşanıyor. Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği, Türkiye’deki Fransız okullarıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kendilerine bir anlaşma sunduğunu ve anlaşmanın imzalanmaması halinde bu okullara Türk öğrenci alınamayacağı ve okulda eğitim gören öğrencilerin de Türk okullarına nakledileceğine ilişkin bir nota verdiğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Fransa Büyükelçiliği arasında Türkiye’de eğitim veren Fransız okulları konusunda yaşanan anlaşmazlık krize dönüştü. MEB’in bir süre önce Türkiye’de eğitim veren Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarında din kültürü ve ahlak dersi verilmesini ve Türk öğretmenlerin çalıştırılmasını istediği iddiaları kamuoyuna yansımıştı.

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği, bir süredir devam eden sorunla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, iki hükümet arasında bir anlaşma sağlanması amacıyla Türk yetkililerle uzun süredir görüşmeler yapıldığı belirterek, ‘Ancak Haziran ayı ortasında Türk tarafı bize şu ana kadar görüşülen önerilerin ötesine geçen bir anlaşma taslağı sundu. 2 Temmuz 2024 tarihinde Türk yetkililerden, bu anlaşmanın imzalanmaması halinde Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren Türk vatandaşı öğrenci kabul edemeyeceğini ve halihazırda okullarımızda kayıtlı olan Türk öğrencilerin Türk okullarına nakledilmesi gerektiğini resmen bildiren bir Nota aldık” denildi.

Büyükelçiliğin açıklamasında, 12 Temmuz’da Fransa ve Türk Dışişleri Bakanlıkları arasında, Fransız Yurtdışı Eğitim Ajansı ve Fransız Milli Eğitim Bakanlığı'nın da katılımlarıyla, video konferans yoluyla bir fikir alışverişi toplantısı gerçekleştirildiği de belirtilerek, “Paris'ten bir heyetin, Türk Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmek ve diyaloğu devam ettirmek üzere Türkiye'ye gelmesi için bir ziyaret düzenliyoruz” bilgisi verildi.

Fransa Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bildiğiniz gibi, bu iki kurumun hukuki statüsünden kaynaklanan konulara cevap bulunmasına olanak tanıyacak, iki hükümet arasında bir anlaşma sağlanması amacıyla Türk yetkililerle uzun süredir görüşmelerde bulunuyoruz. İki ülke kurumları ve bilhassa Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, birbirinden çok farklı iki eğitim sisteminin genel ilkelerini de göz önünde bulundurarak, diğerinin dilini ve kültürünü tanıtmak ortak arzusuyla eğitim işbirliğimizi güçlendirmek için yorulmaksızın çalışıyorlar. Büyükelçilik Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Servisi, sizlerle okul konseyi toplantılarında bu müzakereleri görüşmüştü. Bu eğitim ve öğretim yılına, 2024 yılının başında, Türk basınında yer alan, Türk yetkililerin okullarımızı Türk vatandaşı öğrencilere kapatma niyetinde olduğuna dair söylentilerin yarattığı endişe damgasını vurdu. Büyükelçiliğimiz Türk tarafının endişelerini anlamak ve müzakerelerin yeniden başlatılması teklifinde bulunmak amacıyla derhal ön aldı. Fransa Büyükelçisi, Mart ayı başında Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı'ndan görüşme talebinde bulundu. Sayın Yusuf Tekin bu görüşme sırasında, Türk mevzuatına uygun olarak hızlı bir şekilde anlaşmaya varılması konusundaki arzusunu dile getirmişti.

Bu bağlamda :

Fransız tarafı, ilk adım olarak hızlıca idari bir anlaşma teklifinde bulundu. Sonra Mayıs ayı ortasında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı (MEAE) Küreselleşme Genel Müdürü Ankara'da, Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlıklarındaki muhataplarıyla temaslarda bulunmuş ve bu görüşmelerin ardından Fransız tarafı bir teklifte bulunmuştu. İyi niyetle bir müzakere dinamiği başlatarak, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başlamadan önce herkesin ve her şeyden önce öğrencilerin çıkarına olacak öncelikle somut, mutabakata dayalı bir anlaşmaya varacağımız konusunda umutluyduk. Eğitimle ilgili konularda lise müdürlerine danışıldı ve kısmen bilgilendirildiler ancak kendilerinden bu aşamada ketum davranmalarını rica etmiştik. Zira o dönem öğrenci velileri topluluğunu endişelendirmek için hiçbir nedenimiz yoktu. Ancak Haziran ayı ortasında Türk tarafı bize şu ana kadar görüşülen önerilerin ötesine geçen bir anlaşma taslağı sundu. 2 Temmuz 2024 tarihinde Türk yetkililerden, bu anlaşmanın imzalanmaması halinde Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren Türk vatandaşı öğrenci kabul edemeyeceğini ve halihazırda okullarımızda kayıtlı olan Türk öğrencilerin Türk okullarına nakledilmesi gerektiğini resmen bildiren bir Nota aldık” denildi.

Bu bağlamda, halihazırda sürmekte olan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda olası sonuçları konusunda sizleri bilgilendirmeyi kendimize görev addediyoruz. Bu durum, sonuç ne olursa olsun okulların tüm diğer öğrencilere açık kalması gerekse bile, Türk öğrenciler için 2024 eğitim-öğretim yılına başlama koşullarını tartışmaya açabilir. Bize güvenen ailelere gerçeği borçluyuz. Müzakereleri sürdürme konusunda her zamankinden daha kararlıyız. Daha bu sabah (12 Temmuz Cuma günü) Fransa ve Türk Dışişleri Bakanlıkları arasında, Fransız Yurtdışı Eğitim Ajansı ve Fransız Milli Eğitim Bakanlığı'nın da katılımlarıyla, video konferans yoluyla bir fikir alışverişi toplantısı gerçekleştirildi. Paris'ten bir heyetin, Türk Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmek ve diyaloğu devam ettirmek üzere Türkiye'ye gelmesi için bir ziyaret düzenliyoruz. Her şeyden önce bizim için en önemli mesele, okullarımızda eğitim hayatlarına başlayan çocuklarımızın çıkarlarıdır. Aylardır da çalışmalarımızda temel aldığımız öncelik budur. Müzakerelerin sonucu ne olursa olsun, önerilerimize bu zorunluluk yön verecektir.

Bugün, Türk muhataplarımızın, ilişkilerimize çok şey katan ve ikili ticaretin ve Türkiye'deki  Fransız yatırımların dinamizmine hiç kuşkusuz katkıda bulunan Türkiye'deki bu iki Fransız okulunun ortak tarihinin benzersiz bir özellikte oluşunu dikkate alma yetisine güveniyoruz. Bize gelince, İkinci Dünya Savaşı öncesinden bu yana sizlerin ve Fransız-Türk toplumunun sayesinde, bu okulları pekiştiren saygı ve açılım geleneğinin bir parçası olan ilerlemeler inşa etmek için çalışıyoruz. Durumla ilgili gelişmeler hakkında sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.”

 


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    11143,75%0,09
  • DOLAR

    33,06% 0,00
  • EURO

    36,19% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2620,44% 0,25
  • Ç. ALTIN

    4230,40% -0,43

TFF başkanlık seçimi… Hacıosmanoğlu, “Adalet diyoruz, bütün sorunlarımız adaletsizlikten çıkıyor”

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümüne ilişkin tezkere Meclis'te kabul edildi

Samsun’da görme engelli hamile kadın, kapağı açık bırakılan rögara düştü

TFF Başkanlığı'na, İbrahim Hacıosmanoğlu seçildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, suikast girişimine uğrayan Trump’la telefonda görüştü

Ali Koç:Bu seçim Fenerbahçe için yok hükmündedir

MANSUR YAVAŞ: ÇOCUKLARA KAHVALTI YARDIMIMIZ ENGELLENDİ

İzmir'in Buca ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor

İmamoğlu,Yüz bin gence 15 bin TL burs vereceğiz

Erzurum'da heyelanda kaybolan 10 aylık bebeğin cansız bedeni 5 gün sonra bulundu

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren vergi paketinin görüşmeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başladı

Bakan Şimşek: Merkez Bankası rezervleri son 4,5 yılın zirvesinde

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler: "Saadet zincirinin doğuracağı mağduriyetleri önlemeyi ve tedbirler almayı amaçlıyoruz"

AYM’YE SARAY’DAN ATAMA!

SKANDAL MESAJLAR! JANDARMA GASPÇI ÜLKÜ OCAKLARI YÖNETİMİNİ KORUMAYA ÇALIŞMIŞ

MUSTAFA SARIGÜL’E VİDEO KUMPASI! İŞTE KRİMİNAL RAPOR

ÜMİT ÖZDAĞ; ERKEN SEÇİM TARİHİ VERDİ

HAYVANLARIN KATLEDİLMESİNİ YASALLAŞTIRAN TEKLİFİN İLK ÜÇ MADDESİ AKP VE MHP İŞ BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ!

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI'NDA GÖREVDEN ALMA VE YENİ ATAMALAR YAPILDI.

SİNAN ATEŞ SUİKASTI DAVASI... SAVCILIK YARIN ESAS HAKKINDA MÜTALAASINI AÇIKLAYACAK

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'dan salgın uyarısı:Şiddetli bir salgın yaşıyoruz...

BES Samsun Şubesi'nden TÜİK'in enflasyon rakamları ve maaş zammına protesto

CHP’nin Egitim Maratonu başladı…

Biden’ın Covid testi pozitif çıktı, adaylıktan çekilmesi için baskı artıyor

TÜİK: 2023 yılında işsizlik oranı yüzde 9,4, işsizlik oranı en yüksek il Hakkari

Eskişehir’de sokak hayvanları için yapılan yürüyüşte gerginlik çıktı

Bakan Kurum: TOKİ aylık taksitlerinin artış oranını yüzde 24 olarak belirledik

KPSS-Ortaöğretim sınavı için başvurular başladı

KULİS:SÜLEYMAN SOYLU YENİ BİR SİYASİ OLUŞUMUN BAŞINA GEÇECEK

MARAŞ'TA YÜRÜTÜLEN DEPREM SORUŞTURMALARINDA BİR İLK

Yükleniyor


Türkiye ile Fransa arasında ‘Türkiye’deki Fransız okulları’ krizi...

YÜKSELİŞ ÖĞRENCİLERİ HIRVATİSTAN’DAN DÖNDÜ

YÜKSELİŞ KOLEJİNDE ERASMUS FIRTINASI DEVAM EDİYOR!

YÜKSELİŞ’TE MEZUNİYET COŞKUSU

ÇYDD 'TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ'NİN İPTALİ İSTEMİYLE DAVA AÇTI

YÜKSELİŞ ERASMUS İLE İTALYA YOLUNDA

DİKEY GEÇİŞ SINAVI BAŞVURULARI BAŞLADI

  • Cuma 37.3 ° / 22.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 36.6 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 37.5 ° / 22.3 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16