Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Tarım siyaset üstü meseledir....

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı , Rize’ye gerçekleştirdiği ziyarette ilk olarak Rize Valiliği, Rize Belediyesi, AKP İl Başkanlığı ve ardından Bakanlığın Tarım İl Müdürlüğüne giderek yetkililerle görüştü.

YEREL 14.08.2024 11:56:00 0
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Tarım siyaset üstü meseledir....

 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Geçen yıl tarım kanununda değişiklik yapıldı, yapılan düzenleme bu sektörün içerisinde olanlar tarafından devrim niteliğinde değişiklikler olarak niteleniyor zaten. Tarım siyaset üstü meseledir, elbette ki sorunları vardır olacaktır bunları çözmek de bizim boynumuzun borcudur. Ancak üreticilere şöyle bir haksızlık yapılması da doğru değildir; her şey öldü, bitti, mahvoldu böyle bir şey yapmak Türkiye'ye ve Türkiye'nin üreticisine haksızlıktır bunu da ifade etmek istiyorum" dedi.

Rize'de 1 ve 2. sürgün yaş çay kampanyasında Çaykur’un uyguladığı kota ve kontenjandan dolayı adeta isyan eden çay üreticileri uygulamanın son bulması için Rize’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan müjde beklerken adeta hüsrana uğradı. Yumaklı, "3. sürgün işte birkaç gün sonra başlayacak. Burada da ben dekar başına kotanın 600 kilogram olarak uygulanacağını buradan belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Yumaklı, Rize’ye gerçekleştirdiği ziyarette ilk olarak Rize Valiliği, Rize Belediyesi, AKP İl Başkanlığı ve ardından Bakanlığın Tarım İl Müdürlüğüne giderek yetkililerle görüştü. Yumaklı, Rize Ticaret Borsasında çeşitli sektör temsilcileriyle bir araya gelerek ÇAYKUR ve çay üreticilerinin sorunlarıyla ilgili değerlendirme toplantısına katıldı. Yumaklı’nın ziyaretlerinde Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, AK Parti Rize Milletvekilleri Muhammed Avcı, Harun Mertoğlu ve AK Parti Rize İl Başkanı Yılmaz Katmer de eşlik etti.

"Tarımda devrim niteliğinde değişiklikler yaptık"

İbrahim Yumaklı, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Son birkaç haftadır bazı hususları gündeme getirerek aslında gözden kaçırılmaya çalışılan çok önemli değişiklikleri, yenilikleri Türkiye'nin gıda arz güvenliği ile ilgili geleceğe dönük neler yapıldığını bununla gölgelemek isteyenleri biraz da üzecek bir toparlama yapalım, hatırlatalım çünkü biz bunlarla ilgili konuları gündeme getirirken didişmeyi değil, çalışmayı tercih ettiğimiz için onların da bu ortamda çok farklı boyutlarda bizim yaptığımız çalışmaları gölgelemek istediklerini de görüyoruz. Geçen yıl tarım kanununda değişiklik yapıldı, yapılan düzenleme bu sektörün içerisinde olanlar tarafından devrim niteliğinde değişiklikler olarak niteleniyor zaten. Tarım siyaset üstü meseledir, elbette ki sorunları vardır, olacaktır bunları çözmek de bizim boynumuzun borcudur. Ancak üreticilere şöyle bir haksızlık yapılması da doğru değildir; 'her şey öldü, bitti, mahvoldu' böyle bir şey yapmak Türkiye'ye ve Türkiye'nin üreticisine haksızlıktır bunu da ifade etmek istiyorum.

"Dekar başına kota 600 kilogram olacak"

Yaş çay üretimi son 22 yılda artışı yüzde 72, dekar başına verim yüzde 66 yine kuru çay üretimindeki artış yüzde yüz. Peki nasıl oldu, kendi kendine mi oldu bunlar? Elbette değil; siz kıymetli üreticilerin gayreti ve hükümetlerimiz bu konudaki politikalarıyla oldu. Şimdi tabii hem Çaykur'un hem de özel sektörün alımlarıyla alakalı. Bu geçen süreçte üretim arttıkça, alım da arttı, özel sektörün alımı örneğin 3 kat artmış vaziyette yatırım yapılması, Bu sektöre yatırım yapılması çok çok önemli tekraren bunun altını çizmek istiyorum, malumunuz Çaykur'un 49 fabrikası var, biri paketleme fabrikası, özel sektörün de 135 adet işleme fabrikası var. Şimdi bir sürgünde Çaykur'un almış olduğu ürün yaklaşık 213 bin ton, 2. sürgünde 279 bin ton, 3. sürgün işte birkaç gün sonra başlayacak. Burada da ben dekar başına kotanın 600 kilogram olarak uygulanacağını buradan belirtmek istiyorum.

"Çay fiyatları ilgili çalışırken kılı kırk yarıyoruz"

Şimdi çay alım fiyatlarına gelelim, herkes her şeyi söylüyor ancak emin olun ki burada sizlerin temsilcisi olan vekillerimiz de dahil olmak üzere çay fiyatları ilgili çalışırken kılı kırk yarıyoruz. Burada bütün amacımız şu bu üretimi yapanlar hiçbir şekilde mağdur olmasın ve bir sonraki sene bu işin devamlılığı ve sürdürülebilirliği ile ilgili onu cesaretlendirecek bir fiyat olsun. İmkanlar nispetinde hiçbir zaman için rasyonellik kopmadık, hiçbir zaman için biz üreticimize yanlış şeyleri söylemedik. Hiçbir gerçekliği olmayan bir fiyat beklentileri yükseltmek omuzunda küfe olmayanlar için kolay iş ancak bu işin kahrını çekenler de çok yakından biliyor ki bu konuda çalışan kendilerinin yanında olan bizler mutlaka ama mutlaka imkanları sonuna kadar zorlamış vaziyetteyiz."

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9955,41%0,07
  • DOLAR

    39,85% 0,11
  • EURO

    46,99% 0,07
  • GRAM ALTIN

    4269,51% 0,99
  • Ç. ALTIN

    6644,83% 0,00

BAHÇELİ 'YAPAY ZEKA, DUBLÖR' İDDİALARINA İLK KEZ YANIT VERDİ!

HATAY'DA İTFAİYE ARACI ALEVLERİN ARASINDA KALDI!

KENDİNİ MESİH İLAN EDEN TARİKAT LİDERİ HAPSİ BOYLADI

BAKAN IŞIKHAN'DAN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ZAM AÇIKLAMASI

LEMAN'DAN HZ. MUHAMMED AÇIKLAMASI! İSTANBUL'DA DÜN GECE NELER OLDU?

İZMİR BÜYÜKŞEHİR’E ŞAFAK VAKTİ BASKINI TUNÇ SOYER VE CHP’Lİ İSİMLER GÖZALTINDA

FİLİSTİN İÇİN 500 BİN EURO'YU TOPLADI, KARISINA HARCADI!

İMAMOĞLU; SÖZDE DEĞİL, PRATİKTE HALKIN YANINDA OLACAK BİR YÖNETİM PLANLIYORUZ

ERDOĞAN, KABİNE TOPLANTISI SONRASI KONUŞTU: ASLİ GÜNDEMİMİZDEN KOPMUYORUZ

HATAY’DA ORMAN YANGINI YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRADI: 1800 KİŞİ KURTARILDI

VALİ MASATLI: "CAN KAYBI YOK, ANCAK TEHLİKE SÜRÜYOR"

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KURULTAY DAVASI TEPKİSİ…

TANAL’DAN LÜTFÜ SAVAŞ ÇIKIŞI: "AKP’NİN TRUVA ATI GİBİ DAVRANMAK CHP’YE İHANETTİR!"

ERDOĞAN’DAN EKONOMİ VE SİYASET MESAJI“SAKİN SULARA GEÇİŞ ZAMAN ALACAK”

İKTİDARIN KALEMLERİ DÖNDÜ: AHMET HAKAN KILIÇDAROĞLU’NU HEDEF ALDI

KURULTAY DAVASINDA KARAR 8 EYLÜL’E KALDI: CHP'DEN SERT TEPKİ

HATAY ANTAKYA’DA ORMAN YANGINI

ÇOCUKLARIN GÖZÜ ÖNÜNDE SKANDAL: KILIÇLI SALDIRGAN TUTUKLANDI

TÜRKİYE ALEV ALEV: SADECE ORMANLAR DEĞİL, GELECEK YANIYOR!

ÖZGÜR ÖZEL'DEN DAVA ÖNCESİ NET MESAJ

BİR GÜNDE 77 YANGIN MEYDANA GELDİ

FETÖ GÖLGESİNDE ÖZÇELİK-İŞ SENDİKASI..

CHP’DE DERİN KULİS: CEYLAN’A TELEFONLA DİZAYN TEKLİFİ!

SADECE 2 EV KURTULDU, BÖLGE TAMAMEN KÜL OLDU: FELAKET ŞEHİR ŞEHİR YAYILIYOR

CHP'NİN DUAYEN BAŞKANI'NDAN KILIÇDAROĞLU'NA ÇOK AĞIR SÖZLER!

NARİN CİNAYETİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK RAPOR HİNDİSTAN'DAN

TÜRKİYE YANGINLA MÜCADELE EDİYOR

ERDOĞAN’DAN TARIM VE EKONOMİ MESAJLARI

GAZETECİ İRFAN DEĞİRMENCİ GÖZALTINA ALINDI

İMAMOĞLU’NDAN PARLAMENTER SİSTEM SÖZÜ: ÇÜNKÜ MİLLET BÖYLE İSTİYOR

Yükleniyor


MERSİN AÇIKLARINDAKİ KÖPEK BALIKLARI TATİLCİLERİN KABUSU OLDU

ÇALICA KÖYÜ’NÜN YENİ MUHTARI SİBEL GÖKBULUT, MAKAMINDA…

ADANA'DA ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLEN 5.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

Çamlıhemşin halkı, kendi imkanlarıyla yaptırdıkları Taş Mektep'in Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisine tepki gösterdi

Hopa'da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 2 zanlı, savcılığın itirazı sonrası tutuklandı.

Marketlerde 35, 40 lira olan mandalinayı, burada bizden tüccar 7 liraya almak istiyor

Yozgat’ta patates üreticisi ihracat kapılarının açılmasını istiyor

  • Salı 35.6 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 35 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Perşembe 35.4 ° / 19.3 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2