TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASI 6 MART 2024'E ERTELENDİ...

Diyarbakır’da Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayeti davasının 8'inci duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

GÜNDEM 29.11.2023 19:47:00 0
TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASI 6 MART 2024

Diyarbakır’da Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayeti davasının 8'inci duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme, davayı 6 Mart 2024’e erteledi. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, duruşma sonrası kararla ilgili; "Maddi gerçeğin açığa çıkması için ara kararlar dışında bir karar görmedik. Bugüne kadar 8 duruşmada yapmış olduğumuz taleplerin bir kısmı yerine getiriyordu ama bu duruşmada bütün talepleri reddetti. İleriki aşamalarda dinlenecek taleplerden de vazgeçti. Mahkemede aslında çizilen senaryonun son noktasını koydular. Buradaki karar heyetin veya savcının kararı değildi. Bağımsız tarafsız yargıçlar yok, arkamızda duran bu adalet sarayında bu kararla bunu da gösterdiler. Mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetine ilişkin açılan davanın 8'inci duruşması, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, 18 baro başkanının yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), HEDEP ve CHP milletvekilleri ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

"FAİLİ BELİRLEYECEK DELİL SOKAĞA BIRAKILMIŞTIR"

Avukat savunmalarıyla başlayan duruşmada söz alan Elçi ailesinin avukatı Gamze Yalçın İlboğa, etkili bir soruşturma yürütülmediğini, delillerin toplanmadığını ve muhafaza edilmediğini belirtti. Olay yerinde boş kovanların ve mermi çekirdeklerinin toplanmadığını hatırlatan İlboğa, “Faili belirleyecek delil sokakta bırakılmıştır” dedi. Deliller toplanmadığı için davada ilerleme olmadığını kaydeden İlboğa, “Taleplerimiz sizin tarafınızdan reddedildi. Mardin Kebap Evi’ne ait bir kamera kayıtları yok. 12 saniyelik kesinti var. Polisin çektiği kamera görüntülerinde 12 saniyelik kesinti var. Mardin Kebap Evi'nin 4 nolu kamerası ile ilgili inceleme yapılmadı” diye konuştu.

"POLİSİN ÇEKTİĞİ GÖRÜNTÜLER MONTAJLANMIŞ"

“Doğrudan müdahale edilmiş, karartılmış” görüntü kayıtlarına cinayetin işlendiği tarihten bu yana ulaşmaya çalıştıklarını hatırlatan Avukat Mahsuni Karaman, “Polis memuru tarafından çekilen görüntüleri izlerseniz o görüntü kaydının montaj olduğu kolayca anlaşılabilir. Görüntüdeki 12 saniyelik görüntü kaydı montaj. Polis, silah sesi duyunca ‘kayıttan çıktım’ diyor. Kayıttan çıkma hareketi olmuş olsaydı titrek olurdu. Foto film şube görüntülerinde montaj vardır” dedi. Karaman, görüntülerle ilgili yeniden rapor alınmasını talep etti.

Olay yeri keşfinde sanık ve tanıkların olay yerinde bulunarak ifadelerin alınması başta olmak üzere mahkemeye sunulan bütün talepler reddedildi ve duruşma 6 Mart 2024 tarihine ertelendi.

"MAHKEMEDE ÇİZİLEN SENARYONUN SON NOKTASINI KOYDULAR"

Duruşmanın ardından Diyarbakır Barosu açıklama yaptı. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, bağımsız ve tarafsız yargıçların olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Bugün bu karar açıklanınca salonda yüzlerce avukat ve baro başkanları vardı. Duruşmadan önce mahkeme heyetine şunu söyledik. Maddi gerçeğin açığa çıkması için ara kararlar dışında bir karar görmedik. Bugüne kadar 8 duruşmada yapmış olduğumuz taleplerin bir kısmı yerine getiriyordu ama bu duruşmada bütün talepleri reddetti. İleriki aşamalarda dinlenecek taleplerden de vazgeçti. Mahkemede aslında çizilen senaryonun son noktasını koydular. Buradaki karar heyetin veya savcının kararı değildi. Bağımsız tarafsız yargıçlar yok, arkamızda duran bu adalet sarayında bu kararla bunu da gösterdiler. Baro Başkanı ve avukat olarak bu ülkede hiçbir hükmümüzün olmadığını bir kez daha gördük. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu davada bizleri yalnız bırakmayanlara teşekkür ederiz. Dava 6 Mart'a ertelendi."

"BİR GEDİK AÇILABİLİRDİ KARANLIKTA, O KARANLIĞIN BİR PARÇASI OLDULAR"

Avukat Orhan Kemal Cengiz de dava süreciyle ilgili şöyle konuştu: 

"Belki biz buradan bir sonuç elde edemedik ama bu dava burada asla bitmeyecek. Üç tane polis ceza almış, almamış, bu bizi hiçbir şekilde ilgilendirmiyor. Bu cinayetin bütün arka planıyla aydınlanmasıydı derdimiz. On üç kilometrelik bir yolda istihbarat polisi takip etmiş. Bu on üç kilometrenin bir metresi bile aydınlanmamıştır bütün bu süreç boyunca. Ama biz bunun takipçisi olacağız. Hiçbir şekilde etkili soruşturmanın hiçbir unsuru bu davada yerine gelmemiştir. Başka bir şey yapılabilirdi. Bir gedik açılabilirdi bu karanlıkta. O karanlığın bir parçası oldular. Biz bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz ve ben iddia ediyorum. Bu mahkemede reddedilen bütün taleplerimiz her biri bir yaşama hakkı ihtilali kararı olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden buraya geri dönecektir."

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ise ilk başta yaşadıkları kaygıların gerçekleştiğini belirterek, “Mahkeme bugünkü kararıyla artık delil toplama sürecinin bittiğini açıkça ifade ederek dosyayı mevcut delil durumuyla esas hakkındaki mütalaasını sunmak üzere cumhuriyet savcısını tevdi etme yönünde bir ara karar tesis etti. Celse arasında bu mütalaa sunulduğu takdirde bir sonraki celsenin karar celsesi olması için de bir ara karar tesis etti. Mahkemenin kaçabileceği yer kalmadı ve bugün niyetini maalesef ki ara kararıyla açık şekilde ortaya koydu. Bizler hukuk kurumlarıyız, 6 Mart'ta da burada olacağız bütün süreçleri takip ederek" dedi.

Haber Kaynak : ANKA HABER
Anahtar Kelimeler: TAHİR CİNAYETİ DAVASI ' ERTELENDİ...
  • BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

ÖZARSLAN TRANSFER İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

BAKANLIKLARDA GECE YARISI DEPREMİ: ADALET’E GÜRLEK, İÇİŞLERİ’NE ÇİFTÇİ

KEÇİÖREN’DE TRANSFER KRİZİ: ALTINOK, ÖZARSLAN’I İHALE ÜZERİNDEN HEDEF ALDI

KADIN BELEDİYE BAŞKANININ KIYAFETİYLE DALGA GEÇEN İYİ PARTİLİ TUTUKLANDI

İSTİFA KARARI ANKARA’YI KARIŞTIRDI: ÖZARSLAN HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR GÜNDEMDE

Kiralık Araç, Sahte Plaka, ÇOCUK TETİKÇİ: Şişli’de Suç Zinciri

Yükleniyor


TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

  • Pazar 18.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 17.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12