Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bugün şartlar geçmişteki krizlere kıyasla daha zorlu olabilir ama biz de daha güçlüyüz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye yüzyılını üretimin ve katma değerin yüzyılı yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye’nin son 20 yılı apaçık bir kalkınma devrimidir. Biz iktidara gelir gelmez kolları sıvadık işe koyulduk. Birilerinin iddia ettiği gibi taşa toprağa betona değil. Türkiye’nin on yıllarca ihmal edilmiş altyapılarına yatırım yaptık” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda bugün, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifleri ile 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri görüşülüyor.
KÜRSÜDE, HAMBURGER VE MİKROÇİP FOTOĞRAFI İLE KONUŞTU
Milletvekillerinin konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeniden kürsüye gelerek konuştu. Varank elinde mikroçip, hamburger ve TOGG otomobil fotoğrafı ile konuştu. Karşılıklı laf atmalar nedeniyle Varank konuşurken çıkan tartışma nedeniyle birleşime 10 dakika ara verildi.
Varank özetle şunları söyledi:
“TAŞA TOPRAĞA BETONA DEĞİL”
“Bugün şartlar geçmişteki krizlere kıyasla daha zorlu olabilir ama biz de daha güçlüyüz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye yüzyılını üretimin ve katma değerin yüzyılı yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye’nin son 20 yılı apaçık bir kalkınma devrimidir. Biz iktidara gelir gelmez kolları sıvadık işe koyulduk. Birilerinin iddia ettiği gibi taşa toprağa betona değil. Türkiye’nin on yıllarca ihmal edilmiş altyapılarına yatırım yaptık.
Dünyanın dört bir yanında Türk sanayisinin başarısı konuşuluyor. Geçmişte burun kıvıranlar, Türk sanayicisini bugün artık baş köşelerde ağırlıyor. Gelin görün ki bizdeki müzmin muhalifler bu tabloyu ısrarla görmezden geliyor. Takılmış plak gibi ’20 yılda hiç fabrika kurulmadı’ yalanına cevap vermekten dilimizde tüy bitti. 20 yılda açtığımız 154 organize sanayi bölgesini mi sayalım, 2,5 milyon artırdığımız sanayi istihdamını mı gösterelim.
Ben merak ediyorum Altılı Masa’nın ekonomi anlayışı ne? Liberal ekonomiden yana mı? Sosyalist ekonomiden mi yana? Danışmanına bakarsanız neoliberal ekonomiden, Kılıçdaroğlu’na bakarsanız üçü de değil. Zaten İYİ Parti’ye fikrini soran yok. Ülkesindeki yatırımcıları kovalayanın, şirketleri batıracağının, el koyacağını söyleyenin rengine, coğrafyasına göre sermaye ayrımı yapanın ekonomi modeli olsa olsa faşizm ekonomisi olur.
Sayın Kılıçdaroğlu teknolojiyi 10 bin kilometre uzakta arayacağına, 400 kilometre ötedeki TOGG fabrikasının kapısına dayansaydın ya, milli AR-GE kuruluşumuz TÜBİTAK’ın kapısına dayansaydın ya, inovasyon ekosistemimizin gözbebeği Bilişim Vadisi’nin kapısına dayansaydın ya o zaman en modern teknolojileri en başarılı AR-GE projelerini yerinde görürdün.
“TÜRKİYE ŞU ANDA GİRİŞİMCİLİK ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR”
Türkiye şu anda girişimcilik altın çağını yaşıyor. Türk start-uplar 2020 yılında 154 milyon dolar yatırım aldı. 2021’de bu tutar 1,6 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ilk 6 ayında daha şimdiden 1,5 milyar doları yakaladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sıfırdan inşa ettiğimiz AR-GE ve yenilikçilik ekosistemiyle oluyor.
Daha düne kadar Londra’daki tefecilerden para dilendiğimizi iddia ediyordu. Şimdi kendisi oraya gidince temiz para bulduğunu söylüyor. İngiltere’de, Rusya’nın 31 milyar doları vardı. Katar’ın İngiltere’de 40 milyar dolar yatırımı var. Sizin o gittiğiniz fonlar Katar’ın, Suudi Arabistan’ın, Rusya’nın paralarını dağıtıyor. Bu paralar doğrudan Türkiye’ye gelince kirli, Londra üstünden gelince temiz öyle mi? Nasıl temizlediniz bu paraları?
“BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞAN BİR TEKNOFEST KUŞAĞI VAR”
Başarıdan başarıya koşan bir Teknofest kuşağı var. Dünyanın en büyük bilim ve mühendislik yarışması ISEF’te bu yıl 7 ödül aldık. Uluslararası bilim olimpiyatlarında 8’i altın 50 madalya kazandık. Bu yıl TÜBİTAK’ta lise öğrencileri kutup yarışmaları yarışması düzenledik. Bu yarışmada birinci olan 3 öğrencimiz 2023 yılı Antarktika bilim seferine katılacak. Hayal edebilir miydiniz? Lise öğrencileri kutuplar üstüne proje yapacak. O projesiyle ay yıldızlı bayrağımızı kutuplarda taşıyacak. Biz gençlerimize bu ufku verdik. Gençlerimizin ufku artık kutuplara kadar uzanıyor, Samanyolu Galaksisi’ne kadar uzanıyor.
Stratejik alanlarda kamu özel sektör iş birliğiyle yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’yi çip üretiminde Avrupa’nın ilk 5 ülkesi arasına sokacağız. Yenilenebilir enerji üretiminde küresel markalar çıkartıp Avrupa’nın lideri olacağız. Yeni nesil nükleer reaktör geliştirecek hidrojen üretiminde Avrupa’nın ilk 3 ülkesi arasına gireceğiz. Aşı, ilaç ve tıbbi cihaz geliştirmede bölgesel bir üretim üssü haline geleceğiz. Milli uzay programıyla yeni uzay ekosisteminde önü ülkelerden biri olacağız.”