Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Akın'dan Elazığ Belediyesi'ne ihalesine tepki

Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Akın

Elazığ Belediyesi 82 kiralık araç için 539 milyon liralık bir ihale gerçekleştirdi.

 Elazığ Belediyesi 82 kiralık araç için 539 milyon liralık bir ihale gerçekleştirdi. İhale edilen araçların piyasadaki satın alma bedelinin çok üzerinde kiralandığını ileri süren Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın, söz konusu araçların satın alma bedelinin 106 - 176 milyon TL arasında olduğunu vurguladı. Saadetli Akın ihalenin iptali için Cumhuriyet Başsavılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti. 

Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın, belediye tarafından yapılan 82 araçlık kiralama ihalesinde usulsüzlükler olduğunu aktardı. 82 araç için 3 yıllık yapılan kiralama ihalesinin 539 milyon TL olduğunu açıklayan Akın, aynı araçların satın alındığı takdirde 106 milyon TL olacağını belirterek ihalenin iptali için Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuracaklarını vurguladı. 

İhalenin teknik açıdan iptalini gerektiren noktalara değinen Akın, şöyle konuştu:

"Elazığ Belediyesi'nin 539 milyon karşılığında kentsel temizlik hizmetlerinde kullanılmak üzere sürücüsüz araç kiralama işinde teknik heyetimizin incelemeleri sonucu ihale kanununa aykırılıklar ve şaibeler tespit edilmiştir. Elazığımızın, milletimizin ve ülkemizin menfaati için bu ihalenin iptalinin gerektiğini bu yüzden Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulunacağımızı sizlere arz etmek istiyorum. İhalenin teknik açıdan iptalini gerektiren hususları sizlere arz etmek istiyorum. Hizmet alımı suretiyle bir kiralama işi yapılıyorsa kamuya bunu ihale kanuna göre yakıtlı olarak kiralayamazsınız. Burada bir takım şaibeler olduğundan dolayı bakanlar kurulu kararıyla 'yakıtlı araç hizmet alımı yapılamaz' ibaresi çok net bir şekilde ortaya konulmuştur. İhale sonuç ilanı 7 Ağustos'ta yayınlanmış ancak ihale sözleşmesi yayınlanma tarihinden 2 gün önce imzalanmış. Kanun maddesi çok açık bir şekilde sonuç tarihi yayınlandığı günden itibaren 5 gün içinde sözleşme imzalanamaz, 5 günden sonra ancak sözleşmenin imzalanacağı çok net bir şekilde ifade eder."

"Araçları 3 yıllığına gidip 540 milyon TL'ye kiralamak resmen akıl tutulmasıdır"

Akın yapılan ihale ile 106 milyon TL'ye satın alınabilecek araçların 539 milyon TL'ye kiralandığını belirteren Akın, şu ifadeleri kullandı:

"Mali açıdan iptal edilmesi gereken hususları incelediğimizde yaptırdığımız bilirkişi çalışmalarına göre Elazığ Belediyesi'nin kiralamak istediği 82 aracın tamamı satın alınmak istenirse 106-176 milyon TL maaliyeti var. 2024 model almak isterseniz 176 milyon TL, şartnamedeki gibi 2015 model almak isterseniz 106 milyon TL'ye kadar bu araçları zaten alabiliyorsunuz. Bu araçları 3 yıllığına gidip 540 milyon TL'ye kiralamak resmen akıl tutulmasıdır. Araç kiralanabilir, kısa süreli işler için araç kiralarsınız ancak uzun süreli Elazığ Belediyesi'nin en temel ihtiyacı olan çöp kamyonlarının bu tutarlara kiralanması asla kabul edilemez. Biz bu ihalenin iptalinin kamu zararının engellenmesi adına önemli bir adım olarak görüyoruz. Bundan dolayı Cumhuriyet Başsavcılığı'na biz bu konuyu taşıyacağımızı ifade etmek istiyorum.''  

 

 

 


Haber Kaynak : ANKA HABER