REMZİ ÇAYIR, 12 EYLÜL DARBESİNDE YAŞADIKLARINI ANLATTI

Milli Yol Partisi (MYP) Genel Başkanı Remzi Çayır, 12 Eylül darbesinin 42. yıl dönümü öncesinde, “Devrimcisi ve ülkücüsüyle tek bir slogan vardı aslında, birbirimizi duymadık. Neydi o slogan biliyor musunuz?...

GÜNDEM 11.09.2022 12:12:00 0
REMZİ ÇAYIR, 12 EYLÜL DARBESİNDE YAŞADIKLARINI ANLATTI

Milli Yol Partisi (MYP) Genel Başkanı Remzi Çayır, 12 Eylül darbesinin 42. yıl dönümü öncesinde, “Devrimcisi ve ülkücüsüyle tek bir slogan vardı aslında, birbirimizi duymadık. Neydi o slogan biliyor musunuz? ‘Türkiye bağımsız olmalı.’ Bu sloganı biz attık, onlar duymadı; onlar attı, biz duymadık. Duyamadık, belki de duymamızı sağlamadılar. Eğer birbirimizi duyabilseydik, birbirimizi anlayabilseydik, kavga yerine konuşmayı deneseydik Türkiye şu an bambaşka bir yerde olurdu” dedi.

12 Eylül 1980 darbesi öncesi Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde öğrenciyken 1979 yılında tutuklanan Remzi Çayır, darbe sürecinde ve Ulucanlar Cezaevi’nde yaşadıklarını, şimdi müze olan cezaevinde ANKA Haber Ajansı’na şöyle anlattı:

“BURAYA DÖNÜP BAKTIĞIMDA İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ GÖRÜYORUM, İŞKENCELERİ GÖRÜYORUM”

“Yıllar önce, 42 sene önce Türkiye, ne yazık ki kötü günler yaşadı. Demokrasisi kesintiye uğradı. Türkiye’yi kurtarmak üzere darbe yaptıklarını söyleyenler, Türkiye’nin anasını ağlattılar. Demokrasiyi rafa kaldırdılar, insan haklarını çiğnediler, milyonlarca insanı sürgün ettiler. Binlerce insan işkenceden öldü… Bizler, farklı cezaevlerinde kaldık. Bu koğuşta da kaldım ben (4. koğuş). Onun için buraya dönüp baktığımda, insan hakları ihlallerini görüyorum, işkenceleri görüyorum, insanlık dışı muameleleri görüyorum… Bir daha bunların yaşanmaması, darbelerin hiçbir vakit bir daha bu topluma müdahale etmemesi için demokrasiyi mutlak anlamda genişletmeliyiz. Herkes düşüncesini, fikrini, yaklaşımını rahatlıkla dile getirebilmeli. Bundan dolayı kınanmamalı, ta ki bir başkasının hak ve hukukunu yok etmedikçe. İnsanca yaşamamıza dokunmadığı müddetçe bırakın insanlar kırmızı giysinler, bırakın insanlar yeşil giysinler, bırakın insanlar beyaz giysinler, siyah giysinler. Bunun hiçbir önemi yok.

“DEVRİMCİSİ, ÜLKÜCÜSÜ TEK BİR SLOGAN VARDI ASLINDA: TÜRKİYE BAĞIMSIZ OLMALI”

Devrimcisi ve ülkücüsüyle tek bir slogan vardı aslında, birbirimizi duymadık. Neydi o slogan biliyor musunuz? ‘Türkiye bağımsız olmalı.’ Bu sloganı biz attık, onlar duymadı; onlar attı, biz duymadık. Duyamadık, belki de duymamızı sağlamadılar. Eğer birbirimizi duyabilseydik, birbirimizi anlayabilseydik, kavga yerine konuşmayı deneseydik Türkiye şu an bambaşka bir yerde olurdu.

“BURALARI BİLE PAYLAŞAMADIK”

Buraları bile paylaşamadık. Buralarda bile kavga ettik. Şu hücrelerde, koğuşlarda kavga ettik. Şurada kavgamız var bizim. Karışık yatırıyorlardı bizi, karışık yatarken burayı paylaşamadık. Konuşamadık yani düşünebiliyor musunuz? Nihayetinde jandarma geldi, Güvercinlik’ten komando geldi, hepimizi yatırdı havalandırmaya, yerde süründürdü. Süründük, ‘Kalk’ dediğinde (dirseklerimiz) patlamıştı. Geriye dönüp baktığımızda; şu gördüğünüz havalandırma kıpkızıldı, parçalanmış dirseklerimiz çünkü. Arkadan copluyorlardı bizi. Kurbağa gibi üst üste geldik, daha az dayak yemek için. Bir daha bu yaşananların olmaması için, insanların Türkiye’yi yaşanılır kılması için artık Türkiye’nin bir sistem değişikliğine ihtiyacı var.”

“SEÇİMLER ZAMANINDA YAPILMALI. GEÇ YAPILACAK SEÇİMİ DEMOKRASİYE YAPILMIŞ EN BÜYÜK DARBE KABUL EDİRİZ”

Çayır, seçimlerin yapılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilgiye dayanarak söylüyorum; Yunanistan’la veya başka bir ülkeyle sürtüşerek, uçakların birbirini taciz etmesi yeni bir şey değil, bu tacizi öne çıkararak sanki bir savaş çıkacakmış iklimi oluşturarak zamanında yapılacak bir seçimi erteleme heveslerini görüyorum. Tahmin ediyorum; ‘zaman ne kadar uzarsa biz ekonomiyi o kadar çok düzeltiriz’ düşüncesi ile seçimi erteleyip ki ertelediniz zaman, (seçim) zamanında yapılmazsa demokrasi yara alır. 23 Haziran’da Türkiye seçime gitmelidir, şartlar ne olursa olsun. Sebebi ne olursa olsun böyle bir şey yapamaz kimse. Bunu demokrasiye yapılmış en büyük darbe olarak kabul ederiz… En büyük hakem halktır. Halk gereğini yapacaktır.”

“BİR MİLLİYETÇİ CUMHURBAŞKANI ADAYI ÇIKARACAĞIZ”

Milliyetçi bir cumhurbaşkanı adayı çıkaracaklarını belirten Çayır, partisinin cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin tutumunu şöyle özetledi:

“Milli Yol Partisi olarak biz de seçime giriyoruz. Bir milliyetçi cumhurbaşkanı adayı çıkaracağız. Ben, şunu hep tuhaf bulmuşumdur; adam parti kurmuş, mitingler düzenliyor, yaptığı mitinglerde bir başka parti liderine oy istiyor. Absürt, tuhaf bir durum var. Bu, Cumhurbaşkanı Yönetim Sistemi’nin getirdiği bir absürtlük ve tuhaflık. Bu tuhaflıktan Türkiye’nin derhal kurtulması gerekiyor. Parti kurmuşsanız ve partinin başında yıllardır duruyorsanız millete bir iddia ortaya koyacaksınız. Kendi adınıza, kendi partinize, kendi projelerinize oy isteyeceksiniz. Tuhaf tuhaf ilişkiler, tuhaf tuhaf yapılar, dün başka bugün başka… Bunun Türk milletine hiçbir yararı yok.”

“DARBECİLERLERE GEREKLİ CEZA VERİLDİ AMA DARBE ANAYASASI DEĞİŞMEDİ”

Darbe anayasasının değişmesi gerektiğini belirten Çayır, sivil anayasa yapılması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

“Darbecileri yargılayıp gerekli cezalara çarptırmışsınız, ben de o işin müdahiliyim. Ama hâlâ darbe anayasası ile ülkeyi yönetiyorsunuz. Niye sivil bir anayasa yapamıyorsunuz? Türkiye’de özgürlükçü, hukukun üstün olduğu, içinde adaletin olduğu bir anayasal durum şart. Bunun için yapısal değişiklik diyoruz. Onun için ‘sistem değişikliği’ diyoruz. Bize işkencelerin, zindanların öğrettiği bir şey var; insan özgürse gelecek güzeldir. Yoksa geleceğin de zamanın da hiçbir anlamı yok.”


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10682,15%2,26
  • DOLAR

    32,55% 0,14
  • EURO

    35,22% 0,78
  • GRAM ALTIN

    2472,91% 1,54
  • Ç. ALTIN

    3969,58% 0,39

UEFA'DAN MERİH DEMİRAL'A SORUŞTURMA KARARI

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ayşe Ateş, Sinan Ateş davasıyla ilgili birlikte açıklama yaptı. Ateş: "Cinayetin siyasi ayağı ortaya çıkmasın istiyorlar"

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ayşe Ateş, Sinan Ateş davasıyla ilgili birlikte açıklama yaptı. Ateş: "Cinayetin siyasi ayağı ortaya çıkmasın istiyorlar"

UEFA’nın Merih Demiral’a soruşturma başlatması... AKP Sözcüsü Çelik’ten Almanya İçişleri Bakanı’na tepki

Bambus Plajı ihalesi iptal edilen şirket, plaj girişini kapattı... Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal: "Kamu otoritesi yok sayılıyor"

KESK: “TÜİK, yaşadığımız hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük gösteriyor”

DİSK’ten TÜİK önünde açıklama...DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret ve tüm ücretler TÜİK’in bu baskılanmış rakamlarıyla bile önemli ölçüde erimiştir

Açık Radyo’nun yayın hayatına son verildi…

TÜM ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ, İNTERNET ABONELERİ İÇİN ARTIK ZORUNLU!

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLDU

SİNAN ATEŞ DAVASININ ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDE SANIK ÇEP’TEN KILIÇDAROĞLU TAKLİDİ

KONUT VE İŞYERİ ZAM ORANI BELLİ OLDU

Tetikçi Eray Özyağcı’nın avukatı: Eray Özyağcı değil, Selman Bozkurt maktule doğru ateş etmektedir

TGS Diyarbakır Temsilciliği’nin Basın Hak İhlalleri Raporu: Haziranda 2 bin 176 hak ihlali yaşandı

Netanyahu,İsrailli generallerin ateşkes istediğine, Açıkça söyleyeyim, bu olmayacak....

İngiltere'de, İşçi Partisi’nin 14 yıl sonra iktidara gelme olasılığı yüksek

Sinan Ateş cinayeti davası… Azmettirici Doğukan Çep'in avukatından "Sinan Ateş’in hukuksuz işler yaptığını görüyoruz” iddiası

Hindistan’daki izdihamda ölü sayısı 121'e ulaştı

Akaryakıt ve alkolde ÖTV zammı yüzde 19,49 oldu

Bedelli askerlik ücreti 217 bin 870 TL oldu

Şehitkamil Belediye Başkanı Yılmaz’dan sağduyu çağrısı...

Türkiye, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda çeyrek finalde

31 kurumdan Kayseri açıklaması: “Hem istismar olayını hem de nefret suçlarına sebep olan saldırıları kınıyoruz”

RİZE’DE SİLAHLI SALDIRI: ESKİ AKP'Lİ BAŞKAN ÖLDÜRÜLDÜ

ALİ MAHİR BAŞARIR'DAN BAKAN ŞİMŞEK'E: ASGARİ ÜCRET TEPKİSİ

SÜLEYMAN SOYLU’YA KALP İŞARETİ YAPAN GENCİ DARP EDEN POLİSE HAPİS İSTEMİ

Yeni Bakanlar Murat Kurum ve Kemal Memişoğlu TBMM'de yemin etti

Tutuklu sanık dönemin Cinayet Büro Amiri Aykal: Kasten öldürmeye yardım suçlamasını kabul etmiyorum

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu protesto eden 25 öğretmen gözaltına alındı

Madımak Oteli’nde yaşamını yitirenler İzmir'de anıldı

Yükleniyor


UEFA'DAN MERİH DEMİRAL'A SORUŞTURMA KARARI

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ayşe Ateş, Sinan Ateş davasıyla ilgili birlikte açıklama yaptı. Ateş: "Cinayetin siyasi ayağı ortaya çıkmasın istiyorlar"

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ayşe Ateş, Sinan Ateş davasıyla ilgili birlikte açıklama yaptı. Ateş: "Cinayetin siyasi ayağı ortaya çıkmasın istiyorlar"

UEFA’nın Merih Demiral’a soruşturma başlatması... AKP Sözcüsü Çelik’ten Almanya İçişleri Bakanı’na tepki

KESK: “TÜİK, yaşadığımız hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük gösteriyor”

DİSK’ten TÜİK önünde açıklama...DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret ve tüm ücretler TÜİK’in bu baskılanmış rakamlarıyla bile önemli ölçüde erimiştir

Açık Radyo’nun yayın hayatına son verildi…

  • Çarşamba 33.9 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Perşembe 36.3 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Perşembe 36.3 ° / 19.8 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16