PERVİN BULDAN'DAN İKTİDARA "BÜTÇE" ELEŞTİRİSİ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, TBMM’deki 2023 yılı bütçe görüşmelerinde; "Çocuklar bugün beslenme çantasında sadece kuru bir ekmekle okula gitmek zorunda bırakılıyorsa bunun sebebi yandaşlarınızın...

GÜNDEM 5.12.2022 21:32:00 0
PERVİN BULDAN

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, TBMM’deki 2023 yılı bütçe görüşmelerinde; "Çocuklar bugün beslenme çantasında sadece kuru bir ekmekle okula gitmek zorunda bırakılıyorsa bunun sebebi yandaşlarınızın, beşli çetenizin, ihalelerle, rüşvetle, çifter maaşlarla doldurulduğu çantalardadır. Yandaşlarınızın beslenme çantasında yok yoktur ama çocuklar okula aç gitmektedir. Sütü, peyniri, yumurtayı lüks tüketim haline getirdiniz. Çocukların, sütünden, yumurtasından kestiğiniz vergileri ise Kur Korumalı Mevduat adı altında zenginlere pay ettiniz. Yandaşlarınız tonlarla götürürken halkın yaşamını ise grama bağladınız" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi ve 2023 Yılı Bütçe Teklifi görüşülmeye başlandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ile Pervin Buldan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurul’da görüşmeleri takip ediyor. HDP Grubu adına toplamda 70 dakika olan konuşma süresini Eş Genel Başkanlar Buldan ve Mithat Sancar kullandı. 

İlk olarak kürsüye Pervin Buldan çıktı. Buldan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“DEMİRTAŞ, KIŞANAK, TUNCEL, BALUKEN…: Demokratik siyasi mücadelemizin onuru olan Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Sabahat Tuncel, Gülten Kışanak, Leyla Güven, İdris Baluken, Ayla Akat Aka başta olmak üzere cezaevlerindeki tüm arkadaşlarımıza; yine Gezi’de tutuklu bulunan tüm yoldaşlarımıza selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Erkek, despotik rejimlere karşı dünyanın her yerinde ‘Jin, jiyan, azadi’ (Kürtçe: Kadın, yaşam, özgürlük) diyerek her şeyin bir saç teline bağlı olduğunu gösteren tüm kadınları ve mücadelelerini saygıyla selamlıyorum.

BU MİLYONLARIN EMEK VE BİRİKİMİNİ, İKTİDARIN HİZMETİNE SOKAN BİR BÜTÇEDİR: Müzakereden ve katılımdan uzak, ben yaptım, oldu anlayışı ile hazırlanan bir AKP-MHP bütçesi ile karşı karşıyayız. Bu milyonların emek ve birikimini, iktidarın hizmetine sokan bir bütçedir. Sorunları ve çözümü ret ve inkâr bütçesidir. Halkın sofrasındaki ekmeği küçültme ve yoksulluğu, adaletsizliği, eşitsizliği büyütme bütçesidir. Bütçede sosyal adalet, sosyal devlet, refah ve huzur yoktur. Yoksullar, kadınlar, emekçiler, üreticiler, çiftçiler, esnaflar, çocuklar ve engelliler yoktur. Şunu da iyi bilin ki bu bütçe aynı zamanda talan döneminin de bitiş ve kapanış bütçesidir.

ÇOĞUNLUKTA OLABİLİRSİNİZ AMA UNUTMAYIN, ASIL ÇOĞUNLUK DIŞARIDADIR: Halkın ve çözümün bütçesinin yapılacağı yeni bir dönem çok yakında başlayacaktır. Bütçeyi geçirmek için çoğunlukta olabilirsiniz ama unutmayın, asıl çoğunluk dışarıdadır. Bu zulüm düzeninden bir an önce kurtulmak isteyen milyonlardır. İşte onların sesi de gücü de sözü de bu kürsüdedir. Halkların Demokratik Partisi’ndedir.

KUVVETLER AYRILIĞINI KALDIRDINIZ. YERİNE, YÜRÜTME, SAKLAMA, AKLAMA SİSTEMİNİ KURDUNUZ: Ekonomide Türkiye’yi uçuracaktınız. Evet kendi rant ekonominizi uçurdunuz. Ülkeyi ise uçurumdan aşağıya attınız. Yere çakılmasına neden oldunuz. Şimdi asıl çakılma sırası sizdedir, sandıklarda kesinlikle çakılacaksınız. Türkiye’nin yaşadığı çoklu krizlerin sebebi tabi ki iktidar açıklayamayacak bir durumdadır ama biz bugün bunu tek tek açıklayacağız. Yasama, yürütme, yargı; kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırdınız. Yerine, yürütme, saklama, aklama sistemini kurdunuz. Meclis’in denetim yetkisini elinden aldınız, yeni bir vesayet rejimi kurdunuz. Talimatlı bir yargı düzeni kurdunuz. Hukuksuz yargı aracılığıyla demokratik siyasete ve topluma karşı bir darbe mekanizması kurdunuz. Kolluk güçlerini, siyasetinizin destek gücü haline getirdiniz. Yolsuzlukları merkezden yerele kadar tüm kurumlara yaydınız. Sayıştay’ın yolsuzluk raporlarını uç uca eklersek buradan sarayınıza yol olur.

KÜRT DÜŞMANI KAYYUMLARINIZI DA TARİHİN VE SİYASETİN ÇÖPLÜĞÜNE GÖNDERECEĞİMİZ GÜNLER ÇOK YAKIN: Kayyum darbesi ile seçim sonuçlarını ortadan kaldırdınız. Çünkü politikanız darbecilerden farklı değildir. Belediyelerimizi yolsuzluk çukurunu batıran kayyumlarınız Kürt halkının anadiline, kültürel değerlerini her gün saldırmaktadır.  Bugüne kadar Kürt halkının değerlerine saldıran hiç kimse ihya olmamıştır. Hiç merak etmeyin o Kürt düşmanı kayyumlarınızı da tarihin ve siyasetin çöplüğüne göndereceğimiz günler çok yakın.

TALAN POLİTİKANIZ, EKOLOJİ MÜCADELESİ KARŞISINDA KESİNLİKLE YENİLECEKTİR: Sansür yasası çıkarttınız. Gazetecileri tutukladınız. Çünkü hakikate karşısınız. Ama gerçekleri asla karartamayacaksınız. Tarihin, toplumun ve siyasetin hafızası yaptığınız her şeyi karşınıza çıkaracaktır. Kazdağı’ndan İkizdere ve Cudi’ye varıncaya kadar dereleri, vadileri, ormanları yandaş şirketlerinize talan ettirdiniz. Çünkü doğa düşmanısınız. Ama unutmayın talan politikanız, ekoloji mücadelesi karşısında kesinlikle yenilecektir. Her sıkıştırdığınızda çatışmacı siyasete sarıldınız, çünkü Kürt düşmanısınız. Ama Kürt halkı bugüne değin asla geri atmadı, bundan sonra da atmayacaktır.

AYM VE AİHM KARARLARINI TANIMIYORUM DİYEREK HUKUKSUZLUKTA DÜNYA LİDERİ OLDUNUZ: Türkiye’yi demokrasi, insan hakları, demokrasi, hukuk ve basın özgürlüğünden uluslararası endekslerde en kötü sıralara yerleştirmeyi başardınız. AYM ve AİHM kararlarını tanımıyorum diyerek hukuksuzlukta dünya lideri oldunuz. Ne kadar övünseniz azdır. Mezhepçi, Kürt ve barış karşıtı dış politikanızda da durum farklı değildir. İlkesiz, tutarsız, iç barışı sağlamamış dış politikanız ile vezir olacağınızı sandınız, ama dünyaya rezil oldunuz. HDP’yi dinleseydiniz, uyarılarımızı dikkate alsaydınız dış politikada biraz vizyon sahibi olurdunuz. Yanlışların içine düşmezdiniz. İşte tüm bu politikalarınızla ülkeyi ve toplumu uçurumdan aşağıya sürüklediniz.

YANDAŞLARINIZIN BESLENME ÇANTASINDA YOK YOKTUR AMA ÇOCUKLAR OKULA AÇ GİTMEKTEDİR: Çocuklar bugün beslenme çantasında sadece kuru bir ekmekle okula gitmek zorunda bırakılıyorsa bunun sebebi yandaşlarınızın, beşli çetenizin, ihalelerle, rüşvetle, çifter maaşlarla doldurulduğu çantalardadır. Yandaşlarınızın beslenme çantasında yok yoktur ama çocuklar okula aç gitmektedir. Sütü, peyniri, yumurtayı lüks tüketim haline getirdiniz. Çocukların, sütünden, yumurtasından kestiğiniz vergileri ise Kur Korumalı Mevduat adı altında zenginlere pay ettiniz. Yandaşlarınız tonlarla götürürken halkın yaşamını ise grama bağladınız. Yoksulun sofrasındaki soğanı da elinden aldınız. Kış geldi, sobalar, kombiler yanmıyor, çünkü halkın cebini yaktınız.

BUYURUN ASGARİ ÜCRETİ HDP’NİN TEKLİFİ OLAN 12 BİN 500 TL YAPALIM: Durmadan çıkıp ‘enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyorsunuz. O halde buyurun asgari ücreti HDP’nin teklifi olan 12 bin 500 TL yapalım. Ama yapmayacağınızı, yapamayacağınızı biliyoruz. Çünkü siz ancak halktan toplamayı bilirsiniz. 2023’te toplayacağınız vergi 3 trilyon 200 milyon TL’dir. Belli ki satacak başka bir şey bırakmadınız. Vatandaşa bir kez daha yüklenme yolunu seçtiniz.

YENİYİ, EN BAŞTAN KURMAYI TAAHHÜT EDİYORUZ: Ne restorasyon ne statüko. Yeniyi, en baştan kurmayı taahhüt ediyoruz. İşte bu HDP’nin üçüncü yol siyaseti ve mücadelesidir. Üçüncü yol, her rengin, düşüncenin, kimliğin demokratik bir yaşam ve inşa için yürüttüğü ortak yoldur. Değişim isteyen herkesi bu yolu büyütmeye çağırdığımı bir kez daha belirtmek isterim. Kürt’ün de Alevi’nin de tüm kimlik ve inançların da eşit yurttaşlık haklarına sahip olduğu hak temelli yeni bir toplumsal sözleşme ile demokratik cumhuriyetin kapısını hep birlikte açabiliriz. Buna gücümüz var. Bu kapıyı açacak güç ve siyasal irade HDP ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesinde mevcut. Bu nedenle bizler, saldırıların odağındayız.

SEÇİM GECESİ DİYELİM Kİ KADINLAR KAZANDI: Gelin İstanbul Sözleşmesi için yürüttüğümüz ortak mücadeleyi, kadınların yöneteceği bir ülke için en büyük mücadele sözleşmesine hep birlikte dönüştürelim. Seçim gecesi diyelim ki kadınlar kazandı, kadınlar büyük kazandı. Sevgili gençler, ikinci ve genç yüzyıl sizleri beklemektedir. Anahtar sizlerin elindedir. Köhnemiş siyaset dönemini kapatarak genç siyaseti ülkenin yönetimini hâkim kılacak güç sizlersiniz. Gelin birlikte değiştirelim, dönüştürelim. Gençlerin yönettiği bir düzeni hep birlikte yaratalım.”

https://abone.ankahaber.net/static//video/2a7651cb-7b01-414d-8b63-b56a445dec0c-720.mp4

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

ÖZARSLAN TRANSFER İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

BAKANLIKLARDA GECE YARISI DEPREMİ: ADALET’E GÜRLEK, İÇİŞLERİ’NE ÇİFTÇİ

KEÇİÖREN’DE TRANSFER KRİZİ: ALTINOK, ÖZARSLAN’I İHALE ÜZERİNDEN HEDEF ALDI

KADIN BELEDİYE BAŞKANININ KIYAFETİYLE DALGA GEÇEN İYİ PARTİLİ TUTUKLANDI

İSTİFA KARARI ANKARA’YI KARIŞTIRDI: ÖZARSLAN HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR GÜNDEMDE

Kiralık Araç, Sahte Plaka, ÇOCUK TETİKÇİ: Şişli’de Suç Zinciri

Yükleniyor


TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

  • Cumartesi 15 ° / 9.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19 ° / 8 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12