OSMANİYELİ GIDA TOPTANCISI: "ASGARİ ÜCRET YÜKSELSE NE YÜKSELMESE NE? "

Osmaniye’de 12 yıldır gıda toptancılığı yapan Mehmet Ükünç, asgari ücrete yapılan artışla ilgili "Asgari ücret yükselse ne ya da yükselmese ne? Eğer asgari ücret 2 bin 750 lirada kalsaydı bundan daha iyiydi herkes memnundu

YEREL 12.01.2023 11:42:00 0
OSMANİYELİ GIDA TOPTANCISI:

Osmaniye’de 12 yıldır gıda toptancılığı yapan Mehmet Ükünç, asgari ücrete yapılan artışla ilgili "Asgari ücret yükselse ne ya da yükselmese ne? Eğer asgari ücret 2 bin 750 lirada kalsaydı bundan daha iyiydi herkes memnundu, rahat geçinebiliyordu, rahattı. Niye, çünkü asgari ücrete zam deyince fabrikalar hemen düğmeye basıyor zaten. Bu arada ne oluyor? Stokçular, elinde malı olanlar depolamaya çalışıyor” dedi.

Osmaniye’de 12 yıldır toptan ve perakende gıda satışı yapan esnaf Mehmet Ükünç, sektörde sıkıntı içerisinde olduklarını ifade etti. Ükünç, şunları söyledi:

"HERKESİN MADDİ DURUMU ÇOK DÜŞÜK"

"12 senedir Osmaniye’de toptan gıda üzerine işletme sahibiyim. Sattığımız ürünlerde bir nevi çoğunda da zarar ediyoruz. Bugün 50 kilogramlık toz şeker sattığımız rakam 910 lira girişi var bize, fabrikada bu 847,5- 850 lira. Bize yetişene kadar 910 liraya alıyoruz, 920-930 TL rakamlarda satıyoruz. Diğer marketlerde kurumsal marketlerde bunun torbası 1100 lira 1080 lira. Biz burada ne kadar ucuz maliyet altına gitmeye çalışıyoruz bunun spotunu yapmaya çalışıyoruz. Ne kadar ucuz olursa vatandaş faydalansın çünkü harcayabilecek olan insanlarımız var, yapamayacak insanlarımız var çünkü herkesin maddi durumu şu an çok düşük.

ASGARİ ÜCRETE ZAM GELİYOR HEMEN ÜRÜNLER ZAMLANIYOR

Asgari ücret ne kadar 8 bin 500 lira da olsa yine de hiçbir şey ifade etmiyor çünkü her türlü asgari ücrete zam gelmeden önce 1 hafta öncesine kolanın kolisini 125 TL'ye sattığımız rakamdı, şu anki sattığımız rakam 152 lira 45 kuruş bize girişi var. Biz bu ticarette zarar mı ediyoruz kar mı ediyoruz? Suyun mesela kolisini 1 lira, 1,5 lira rakamlarla satıyoruz, bunun herhangi bir hususta 1 palette 64 adet ürün var. Bir palet ürün satıyorsun 2 bin lira para bağlıyorsun, kazancın 50 lira. O da zaten bir yemek söylüyorsun 80- 90 lira. Dükkânın işyeri kirası zaten yüzde 25 enflasyon diyorsun ama iş yeri dükkân sahipleri o şekilde demiyor. Diyor ki, 'beni o ilgilendirmez' diyor, ya 'çık' ya 'kendim geleceğim' diyor. Bu tür bahaneler üreterek burada insanlar mağdur oluyor.

"ASGARİ ÜCRET ARTMASA BUNDAN İYİYDİ"

Vatandaş burada mağduriyet yaşıyor. O yüzden biz burada, deterjan mesela 210-214 lira kurumsal firmalar satarken biz burada 150 liraya satıyoruz, 160 liraya satıyoruz. Buraya giren vatandaşı boş çıkarmak istemiyoruz, alsın götürsün diyerek vatandaşımızın yanındayız. Zaten gereken yardımcı oluyoruz. Bu şekilde gelen firmalarda bize yüksek çektiğinden dolayı bizim de alım gücümüz olarak biz de zorlanıyoruz. Satışta olsun, müşteride olsun vatandaş nasıl mağdursa ben de bir vatandaş olarak mağdur oluyorum çünkü herhangi bir burada bir kâr amacımız çok düşük, maliyetlerimiz aşırı derecede yüksek, kar oranımız çok düşük. Bunu bize giren faturalarla, çıkan faturalar hepsi belli ortada. Tamam asgari ücrete zam geldi, daha zam gelmeden önce zaten 1 koli kola da 27,5 lira zam geldi. Bu vatandaş nasıl yapacak? 25 liraya alıyordu, asgari ücrete zam gelmeden önce 22-23 liraya 1 adetini alıyordu şu an 30 liraya alacak. Asgari ücret yükselse ne ya da yükselmese ne? Eğer asgari ücret 2 bin 750 lirada kalsaydı bundan daha iyiydi herkes memnundu, rahat geçinebiliyordu, rahattı çünkü niye siz zam haberi asgari ücrete deyince fabrikalar hemen düğmeye basıyor zaten. Bu arada ne oluyor? Stokçular elinde malı olanlar depolamaya çalışıyor, depoluyor depoluyor stokçu. Elinde mesela 847,5 liraya şeker fabrikada çıkıyor.

"BİZ EZİLİYORUZ"

Ben bir esnaf olduğum halde ben fabrikadan TIR ile şeker alamıyorum çünkü bana ne diyor, 'şu an ben veremem' diyor, 'sıra var' diyor. Arıyorum işte 1 ay sonra. Fabrikayı Malatya’yı arıyorum, Türkşeker fabrikasını arıyorum, 50 kilogram toz şeker ne kadar diyoruz ürün yazdıracağız bir TIR, 'tamam beyefendi şu an üretimimiz yok, sıraya geçmeniz gerekiyor' diyor. Biz burada mağdur oluyoruz, bu mağduriyetimizin yanında da hiç kimse bizi korumuyor, savunmamızı yapmıyor. Bu yüzden de biz eziliyoruz."

 

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9338,58%0,68
  • DOLAR

    37,92% -0,15
  • EURO

    42,53% 2,29
  • GRAM ALTIN

    3846,77% 2,18
  • Ç. ALTIN

    6217,27% 0,90

BERKAY GEZGİN'İN DE ARALARINDA OLDUĞU 102 GENCE TAHLİYE!

13 YIL SONRA İLK TEMAS: ERDOĞAN, DEM PARTİ HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ

GAZETECİLER MURAT AĞIREL VE TİMUR SOYKAN GÖZALTINA ALINDI!

ÇAYIRHAN MADEN OCAĞINDA PATLAMA!

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN AB'YE EKREM İMAMOĞLU UYARISI!

ERDOĞAN'DAN YENİ ATAMALAR! YİĞİT BULUT, ORHAN GENCEBAY, HÜLYA KOÇYİĞİT, ALİ SAYDAM...

CHP'DEN KAYYUM ATANAN ŞİŞLİ'DE 'MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR' MİTİNGİ

DUDUOĞLU SON YOLCULUĞUNA DUALARLA UĞURLANDI.

MAHİR POLAT’A EV HAPSİ

AHMET ÖZER'İN KAYYUM DAVASINDA YENİ GELİŞME

'CHP KURULTAYININ İPTALİ İÇİN DİLEKÇE VERDİ' İDDİASINA YALANLAMA

ERDOĞAN "CUNTACILIĞI" CHP’YE YÜKLEDİ, DEM İLE YARIN GÖRÜŞECEĞİNİ DUYURDU

ÜNİVERSİTELİLER, TUTUKLU ARKADAŞLARI İÇİN 'GENÇLİK DAYANIŞMA SAHNESİ'NDE

CHP’Lİ MULLAOĞLU: HATAY’DA İMAMOĞLU İÇİN İMZA ATANLAR KONTEYNER KENTTEN ATILMAKLA TEHDİT EDİLDİ

MALTEPE HUZUREVİ'NDE ÇIKAN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI: 17 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

BERHAN ŞİMŞEK DURMUYOR! KONGRE İPTALİ İÇİN BAŞVURU YAPILDI

'MAHİR POLAT İLAÇ ALMIYOR' İDDİASINA SERT YANIT!

CHP'Lİ GÜRSEL EROL MECLİS KÜRSÜSÜNDE KONUŞMADAN DURDU

DİN DERSİ ÖĞRETMENİNİN CEP TELEFONUNDAN 20 ÖĞRENCİSİNİN PORNOGRAFİK GÖRÜNTÜSÜ ÇIKTI

PARİS KONSEYİ'NDEN EKREM İMAMOĞLU'NA 'FAHRİ HEMŞEHRİLİK' UNVANI

MAHMUT TANAL, ADALET BAKANLIĞI ÖNÜNDE ÇADIR KURDU...

PAYAS’TA İÇME SUYU SORUNU TARİH OLUYOR

BÜYÜKŞEHİRDEN KAÇAK HAFRİYAT DÖKÜMÜNE DEV CEZA

YÜKSELİŞ KOLEJİ ERASMUS ORTAKLARINA EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

DÖNMEZ:İSKOOP ÖZELLİKLE KADIN İSTİHDAMINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

İMAMOĞLU'NUN BABASININ EVİNDE ARAMA! KAPIYI ÇİLİNGİRLE KIRDILAR

İMAMOĞLU'NUN AVUKATLARINDAN RTÜK'E 9 KANAL İÇİN BAŞVURU

TRUMP ERDOĞAN'I ÇOK SEVERİM, BİR RAHİBİMİZ VARDI VE GERİ ALDIK

CEMAL ENGİNYURT MASAK'A SESLENDİ…

BAHÇELİ TALİMAT VERDİ! MHP'DEN 'KILIÇDAROĞLU' ADIMI

Yükleniyor


Çamlıhemşin halkı, kendi imkanlarıyla yaptırdıkları Taş Mektep'in Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisine tepki gösterdi

Hopa'da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 2 zanlı, savcılığın itirazı sonrası tutuklandı.

Marketlerde 35, 40 lira olan mandalinayı, burada bizden tüccar 7 liraya almak istiyor

Yozgat’ta patates üreticisi ihracat kapılarının açılmasını istiyor

Osmaniye Devlet Hastanesi’nde nöbetçi personele saldırı

"MESEM’ler kapatılsın, çocukların ekonomik sömürüsü son bulsun"

  • Cuma 16.1 ° / 6.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 6.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 13.4 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 29 15 8 6 11 51
4.Beşiktaş 28 13 6 9 14 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Göztepe 28 10 9 9 10 39
8.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
9.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
10.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41