ÖMER FETHİ GÜRER:"HEM ÜRETEN HEM TÜKETEN ŞİKAYETÇİ"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi artan kurbanlık fiyatlarını küçükbaş hayvan fiyatları üzerinden değerlendirdi.

GÜNDEM 28.04.2024 11:48:00 0
ÖMER FETHİ GÜRER:

 Gürer, 2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı kurbanlık koyun vekalet ücreti tutarının 975 TL olduğunu hatırlatarak, “2020 yılında bir koyun alınan fiyata bugün 1 kilo pirzola alınıyor. 4 yılda Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ülkede yaşanan enflasyon artışının somut göstergesi bu rakamsal artış” dedi.

CHP'li Gürer, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi artan kurbanlık fiyatlarını bu sefer küçükbaş hayvan fiyatları üzerinden değerlendirdi. 

"EMEKLİ DE KURBAN ALABİLSİN"

Gürer, koyun fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 100 oranında arttığı bir ortamda emeklilere verilecek bayram ikramiyesi tutarının asgari ücret seviyesinde olması ve emeklinin Kurban Bayramı’nda bir kurbanlık alabilmesinin sağlanması için kanun teklifi verdiğini belirtti. Gürer, “Bir emekli bir koyun alacak olsa bir maaşını vermek zorunda.  Ortalama bir koyun alacak olsan 10 bin liranın altında koyun yok. Geçen yıl en yüksek fiyat bu fiyatın altında idi. Koyun kilosu fazla olan, biraz büyüğünü olsun istenirse 12 bin-14 bin lira aralığında bir tutarı gözden çıkarmak gerekiyor. Farklı illerde bu fiyatlar değişiyor. Nakliye ile sevk ve büyük kent hayvan pazar giderleri eklenirse fiyatlar daha da artıyor. Koç fiyatları 20 bin liraya dayanmış bulunuyor. TBMM Başkanlığı’na sunduğumuz kanun teklifimizde Kurban Bayramı’nda verilen ikramiye tutarını asgari ücrete (17 bin liraya) çıkarın, emekli de kurban alabilsin diyoruz” diye konuştu.

"KÖYDE 8 SÜRÜ VARKEN ŞİMDİ 2 SÜRÜ KALDI"

Küçükbaş kurbanlık fiyatlarının geçen seneye göre arttığını belirterek güncel küçükbaş kurbanlık fiyatlarını açıklayan üretici Ertuğrul Koç, “Koyunun canlı baskül fiyatı 300 lira. Geçen seneye bakarak, geçen sene bu koyunlar 5 bin lira idi, şimdi ufaklar 10 bin lira oldu. Orada koçlar var, onlar 10 bin lira idi, şimdi 20 bin lira oldu. Şu anda 10 bin liranın altında koyun yok. 500 davar, 8 sürü vardı bu köyde, bu köy 60 hane. Şimdi köyde iki sürü var, 100 tanesi bizde, 100 tanesi de başka birinde. Başka da yok, sürü bitti, her köyde bitti” dedi.

CHP'li Gürer, küçükbaş hayvan fiyatlarındaki artışın girdi fiyatlarıyla alakalı olduğunu, vatandaşın bu işten üretici para kazanıyor gibi görmesine karşı artan yem fiyatları, veteriner gideri ve işçi ücretleriyle üreticinin de para kazanamadığını belirtti. Üretici Ertuğrul Koç ise “Kurban fiyatlarının artması hem yemle ilgili hem de enflasyonla ilgili. Asgari ücret 9 bin liraydı, şu an 17 bin lira. Her şey arttı, yüzde 100 enflasyon var Türkiye'de. Bizde kazanamıyoruz. Ben 10 bin liraya sattığım hayvanı geri 9 bin liraya alamıyorum. Koyunu 6 ay danayı 1 yıl besliyoruz kesime gelmesi için. 6 ay boyunca yem yedirmek zorundayız, bakım giderleri de ahır giderleri de arttı, sürekli artıyor” diye konuştu.

"HEM ÜRETEN HEM TÜKETEN ŞİKAYETÇİ"

Gürer, AKP iktidarının politikalarını eleştirerek hayvancılığa gerçekçi destekler verilmesi gerektiğini belirtti. Gürer, “Besicilik yapan da zararda, tüketici de pahalıya ürün alıyor, ama sistemdeki giderler özellikle de yem gideri başta olmak üzere devlet sübvanse etmiyor. Bu durumda kurbanlık fiyatlarının artmasına sebep oluyor. Kurban Bayramlarının özelliği de kurban kesip, kurban etini fakir fukaraya dağıtmak gerekir. Ama emekli, dar gelirli bu fiyatlara kurban alması çok zor. Üretici de ‘Yetiştiriciler olarak biz bu işten para kazanmıyoruz. Biz de mağduruz’ diyor. Hem üreten hem tüketen durumdan şikayetçi. Kurban Bayramı’nda özüne uygun kurban keserek kutlamakta artık sabit ve dar gelirli ile emekli için çok zorlaştı” ifadesini kullandı.

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10870,57%0,43
  • DOLAR

    40,79% 0,09
  • EURO

    47,75% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4383,34% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,08

KESİN İHRAÇ TALEBİYLE DİSİPLİNE SEVK EDİLMİŞTİ: MÜCAHİT BİRİNCİ AKP'DEN İSTİFA ETTİ

CHP’DEN ÇERÇİOĞLU’NA SERT MESAJ: “İHANET ETTİN, OYLARI AKP’YE SATTIN!”

İMAMOĞLU'NUN İPTAL EDİLEN DİPLOMASI İÇİN YENİ İTİRAZ!

CHP LİDERİ: “HER DARBENİN BİR LİSTESİ VAR, KAYYUM OLARAK ADİL BEY’İ YAZMIŞLARDI

AKP’YE GEÇEN ÇERÇİOĞLU’NDAN ÖZEL’E TEPKİ: “KURU İFTİRADAN ALLAH KORUSUN”

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER TARTIŞMASINA BAKAN’DAN YANIT: VAR AMA RİSKLİ…

BELEDİYE BAŞKANI TEPKİLER SONRASI LÜKS MAKAM ARACINI SATIŞA ÇIKARDI

ÖZLEM ÇERÇİOĞLU’NUN AKP’YE GEÇİŞİ MAGAZİNİ DE SALLADI!

YANDAŞ KALEMLER BİRBİRİNE DÜŞTÜ: HAKARETLER HAVADA UÇUŞTU

CUMHUR İTTİFAKI’NIN KÜÇÜK ORTAĞI MİRAS HUTBESİNE SAHİP ÇIKTI

YAŞ KARARLARI SONRASI TSK’DA SÜRPRİZ İSTİFA!

OKUL ÖNCESİ VE İLKOKULLARDA BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASI: HÜDAPAR AÇIKLAMA YAPTI

9 KONFEDERASYONDAN ORTAK KARAR: İŞ BIRAKMA EYLEMİ GELİYOR

PUTİN’DEN ALASKA ZİRVESİ SONRASI AÇIKLAMA: “GÖRÜŞMEMİZ YAPICI VE FAYDALI GEÇTİ”

HATAY’DA SURİYE HEYETİYLE TİCARİ İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI

HBB, ÖĞRENCİLERİN OKUL YOLUNU ÜCRETSİZ SAĞLAYACAK

İBB BORSASI İDDİALARI YANDAŞLARI KARIŞTIRDI: NEDİM ŞENER İLE MÜCAHİT BİRİNCİ X’TE KÜFÜRLEŞTİ

SAVCI SAYAN: “CHP’DEN ÖNEMLİ BİR BAŞKAN AKP’YE KATILIYOR”

DÖNMEZ: İSKENDERUN’U BİRLİKTE GÜZELLEŞTİRECEĞİZ

“İMAMOĞLU: ‘VİCDANLARI YARALAYAN HUKUKSUZ OPERASYONLAR DURMALI!’

ÖZGÜR ÖZEL KIRŞEHİR’DE KONUŞTU: İKTİDARIN BASKISINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

CHP’DEN AKP’YE GEÇEN ÖZLEM ÇERÇİOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU

İBB'YE 9. DALGA OPERASYON... İNAN GÜNEY DAHİL ÇOK SAYIDA İSİM HAKKINDA GÖZALTINA ALINDI.

ERDOĞAN’DAN AKP’YE KATILAN BAŞKANA KİLO UYARISI

DİYANET’TEN MİRAS HUTBESİ: ERKEK İKİ, KIZ BİR PAY ALMALI

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN ÖZGÜR ÖZEL'E YANIT:YARGI SÜRECİYLE SİYASET KARIŞTIRILAMAZ

AKP'Lİ MÜCAHİT BİRİNCİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

AYDIN’DA YENİ DÖNEM: ÇERÇİOĞLU AKP ROZETİ TAKTI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN AKP’YE KURULUŞ YILDÖNÜMÜ DOSYASI: BELGE PAYLAŞTI

CHP’Lİ İSİM: ÖZLEM HANIM TELAŞLANDI...

Yükleniyor


KESİN İHRAÇ TALEBİYLE DİSİPLİNE SEVK EDİLMİŞTİ: MÜCAHİT BİRİNCİ AKP'DEN İSTİFA ETTİ

CHP’DEN ÇERÇİOĞLU’NA SERT MESAJ: “İHANET ETTİN, OYLARI AKP’YE SATTIN!”

İMAMOĞLU'NUN İPTAL EDİLEN DİPLOMASI İÇİN YENİ İTİRAZ!

CHP LİDERİ: “HER DARBENİN BİR LİSTESİ VAR, KAYYUM OLARAK ADİL BEY’İ YAZMIŞLARDI

AKP’YE GEÇEN ÇERÇİOĞLU’NDAN ÖZEL’E TEPKİ: “KURU İFTİRADAN ALLAH KORUSUN”

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER TARTIŞMASINA BAKAN’DAN YANIT: VAR AMA RİSKLİ…

BELEDİYE BAŞKANI TEPKİLER SONRASI LÜKS MAKAM ARACINI SATIŞA ÇIKARDI

  • Pazartesi 33 ° / 20.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 32.3 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.2 ° / 20.9 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
2.Galatasaray 2 2 0 0 6 6
3.Antalyaspor 2 2 0 0 2 6
4.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
5.Göztepe 2 1 0 1 3 4
6.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
7.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
8.Fenerbahçe 1 0 0 1 0 1
9.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
10.Kayserispor 0 0 0 0 0 0
11.Beşiktaş 0 0 0 0 0 0
12.İstanbul Başakşehir 0 0 0 0 0 0
13.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
14.Gençlerbirliği 2 0 2 0 -2 0
15.Kocaelispor 2 0 2 0 -2 0
16.Eyüpspor 1 0 1 0 -3 0
17.Fatih Karagümrük 1 0 1 0 -3 0
18.Gazişehir Gaziantep 2 0 2 0 -6 0