NUMAN KURTULMUŞ: "TBMM NE ANAYASA MAHKEMESİ'Nİ NE YARGITAY'I DENETLEYEN BİR KURUM DEĞİLDİR"

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının Meclis'te okunmasına ilişkin...

GÜNDEM 1.02.2024 21:21:00 0
NUMAN KURTULMUŞ:

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının Meclis'te okunmasına ilişkin, "Anayasa Mahkemesi'nin muhatabı TBMM olmadığı gibi, bu anlamda herhangi bir şekilde TBMM ne Anayasa Mahkemesi'ni ne Yargıtay'ı denetleyen bir kurum değildir. 'İyi de niye daha önce değil de şimdi okuttunuz' diyenler var. Meclis Başkanlık Divanı'nın bu kararı okutmayıp, bu noktada bir şekilde kararın okutulmasının buraya kadar bekletilmesinin iki temel nedeni vardı. Bunlardan birisi, Can Atalay'ın bu süreçte hukuki süreçleri tamamlaması; ikincisi ise olası bir şekilde iki yüksek mahkeme arasındaki görüş farklılıklarının giderilebileceği bir zeminin oluşmasıydı. Ama bir şekilde süreç bittiği için bu karar Meclis'te okutulmuştur" dedi. 

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) 24. Yılın Basın Fotoğrafları Ödül Töreni bu akşam TBMM'de yapıldı. Törene katılan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, kendisinin Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret ettiği sırada Meclis'te okunan, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, şunları söyledi: 

"MARAŞ DEPREMLERİ SIRASINDA 29 BASIN MENSUBU ARKADAŞIMIZI, FOTOĞRAFÇI ARKADAŞIMIZI KAYBETTİK" 

"Az evvel sergiyi gezerken arkadaşlarla resimler üzerine yaptığımız kısa değerlendirmelerde bir kere daha şahit olduk ki -örneğin az evvel burada da gösteriliyordu- yıkıntıların arasında çocuğunun elini tutan Kahramanmaraş'taki o babanın yüzündeki ifade, içindeki kopan fırtınaların da dışarıya yansıması gibi. Bir taraftan hüzün, bir taraftan ayrılış, bir taraftan gerçekten kahrediş; hepsini üst üste koyduğumuz bir yüz ifadesi. Ya da enkazdan çıkarılmış, kurtarılmış olan bir yaralının yukarıya doğru zafer işareti yaparak etrafına gülümsemesi... O yıkıntılar arasında bile hayatın devam ettiği, hayata tutunmanın büyük bir sınav olarak herkes tarafından verildiği, fevkalade önemli bir kareyi ortaya koyuyor. 

Maraş depremleri sırasında 29 basın mensubu arkadaşımızı, fotoğrafçı arkadaşımızı kaybettik. Burada hayatını kaybeden bütün insanlarımıza Allah'tan bir kez daha rahmet diliyorum. Birkaç gün sonra 6 Şubat depreminin yıl dönümünü yaşayacağız. 6 Şubat'ı hiçbir zaman unutmayacağız ve unutturmayacağız. 6 Şubat'tan sonra herhalde bu salonda bulunanların büyük bir kısmı deprem bölgesine seyahatler yapmıştır, defaatle ziyaret etmiştir. Orada yıkıntıyı, acıyı, zorlukları, yoklukları, dünyevi birtakım imkanların artık hiçbir para etmediğini, para sahibi olmanın güçlü ve zengin olmanın hiçbir anlamının olmadığını o ziyaretlerimiz boyunca hepimiz birebir yaşadık, birebir gördük. 

"YURT DIŞINDA BULUNMAMIN MECLİS'TEKİ OTURUMLA İLİŞKİLENDİRİLMESİ FEVKALADE YANLIŞ" 

Geçtiğimiz üç gün içerisinde yurt dışında bir seyahatteydim. Bu süre içerisinde, TBMM’de Can Atalay'la ilgili karar okundu ve bununla ilgili birçok tartışma yapıldı. Bu tartışmaların içerisine girmek için değil, ama söylenen sözlerin bir kısmına açıklık getirmek için müsaadenizle 4-5 temel noktanın altını çizmek isterim. Bunlardan birincisi, üç günlük benim Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretimin, TBMM’deki bu oturumla ilgili ya da mahkeme kararının okunmasıyla ilgili uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur. Çünkü bildiğiniz gibi, TBMM adına yaptığımız bu geziye diğer partilerden arkadaşlarımız da katıldı. Böylece bir parlamento ve heyeti olarak, aylar öncesinden planlanmış ve tarihleri üzerinde o ülkenin yetkilileriyle mutabık kalınmış bir geziyi icra ettik ve çok şükür çok faydalı sonuçlar verdi. Yurt dışında bulunmamın Meclis'teki oturumla ilişkilendirilmesinin fevkalade yanlış, fevkalade yersiz ve fevkalade haksız olduğunu ifade etmek isterim. 

"BEN BURADA OLSAYDIM BİLE, BOZDAĞ MECLİS KÜRSÜSÜ'NE ÇIKACAK VE O MAHKEME KARARINI MECLİS'TE OKUTACAKTI" 

İkincisi; ben Türkiye'de bulunsaydım bile, TBMM’nin hangi oturumlarına başkanlık yapacağım teamül gereği bellidir. Teamül gereği, TBMM Başkanı, örneğin 1 Ekim'deki Meclis açılışlarında ya da bütçe görüşmelerinin ilk ve son oturumlarına başkanlık eder. Onun dışında da Meclis, rutin çalışmalarını o hafta nöbetçi olan Meclis Başkanvekillerinin başkanlığında deruhte eder. Ben burada olsaydım bile, o hafta nöbetçi olan Meclis Başkanvekilimiz Sayın Bekir Bozdağ Meclis kürsüsüne çıkacak ve o mahkeme kararını Meclis'te okutacaktı. 

"TBMM NE ANAYASA MAHKEMESİ'Nİ NE YARGITAY'I DENETLEYEN BİR KURUM DEĞİLDİR" 

Üçüncü olarak; işin en başından itibaren TBMM Başkanı olarak ve TBMM Başkanlığı olarak biz, iki yüksek yargı arasındaki bu görüş farklılıklarının, görüş ihtilaflarının tarafı olmamak için özel bir gayret gösterdik. Can Atalay'ın seçim, buradaki yemin teröründe isminin okunması, sonraki süreçlerde milletvekili özlük haklarının verilmesi, daha sonraki süreçte de Atalay'ın partilerin ortak anlayışıyla Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na seçilmiş olması, aslında Meclis Başkanlık Divanı'nın da ortaya koyduğu bir tavırdır, bir duruştur. Dolayısıyla bu süre içerisinde Anayasa Mahkemesi'nin muhatabı TBMM olmadığı gibi, bu anlamda herhangi bir şekilde TBMM ne Anayasa Mahkemesi'ni ne Yargıtay'ı denetleyen bir kurum değildir. Bu anlamda Anayasa'nın mevcut hükmüne göre tamamlanmış olan bir yargı süreci bu çerçevede, 84. madde çerçevesinde mahkemenin kararı Meclis'e gelmiş, yazıyla da Meclis'e hitaben gelmiş ve Meclis'te okutulmuştur. 

'İyi de niye daha önce değil de şimdi okuttunuz' diyenler var. Meclis Başkanlık Divanı'nın bu kararı okutmayıp, bu noktada bir şekilde kararın okutulmasının buraya kadar bekletilmesinin iki temel nedeni vardı. Bunlardan birisi, Can Atalay'ın bu süreçte hukuki süreçleri tamamlaması; ikincisi ise olası bir şekilde iki yüksek mahkeme arasındaki görüş farklılıklarının giderilebileceği bir zeminin oluşmasıydı. Ama bir şekilde süreç bittiği için bu karar Meclis'te okutulmuştur. 

"GÖRÜŞ FARKLILIKLARINI ORTADAN KALDIRMAK ÜZERE, GEREKTİĞİNDE ANAYASAL VE YASAL DÜZENLEMELERİ YAPMAK DA TBMM'NİN BOYNUNUN BORCUDUR" 

Bu tartışma ya da münferit başka tartışmalar bize esasında başka bir konuya odaklanmak mecburiyetinde olduğumuzu gösteriyor. Bendeniz de sadece Meclis Başkanı olduğum, sadece milletvekili olduğum süreçlerde değil, ondan önceki süreçlerde de Anayasa’yı defalarca okumuş birisi olarak, 1982 darbe anayasasının kendi içerisinde birtakım mayınlı alanları barındırdığını, Türkiye demokrasisinin bu alanlardan kurtulmak için bir gayret sarf etmesinin de şart olduğuna inananlardanım. Bunun için başta yüksek yargı mahkemeleri arasındaki bu ve benzeri görüş farklılıklarını ortadan kaldırmak olmak üzere, bu anlamda oturup çalışma yapmak, gerektiğinde anayasal ve yasal düzenlemeleri yapmak da TBMM’nin boynunun borcudur, temel sorumluluklarından birisidir. Ben bütün bu konularla ilgili şimdiye kadar kalkıp bunların hepsini konuşabilir, hepsini anlatabilirdim ama TBMM, sorunların çözüleceği bir yerdir. TBMM, bu anlamda gerektiğinde anayasayı ve yasaları da değiştirebilecek bir yerdir. Mevcut anayasamızda ise herkesin sorumlulukları ve yetkileri bellidir. Herkes bu sorumlulukları ve yetkileri arasında, devlet ciddiyetinin kendisine vermiş olduğu bir ödev içerisinde üzerinde düşen sorumlulukları yerine getirir."

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

ÖZARSLAN TRANSFER İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

BAKANLIKLARDA GECE YARISI DEPREMİ: ADALET’E GÜRLEK, İÇİŞLERİ’NE ÇİFTÇİ

KEÇİÖREN’DE TRANSFER KRİZİ: ALTINOK, ÖZARSLAN’I İHALE ÜZERİNDEN HEDEF ALDI

KADIN BELEDİYE BAŞKANININ KIYAFETİYLE DALGA GEÇEN İYİ PARTİLİ TUTUKLANDI

İSTİFA KARARI ANKARA’YI KARIŞTIRDI: ÖZARSLAN HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR GÜNDEMDE

Kiralık Araç, Sahte Plaka, ÇOCUK TETİKÇİ: Şişli’de Suç Zinciri

Yükleniyor


TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

  • Pazar 18.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 17.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12