Muğla’da 'Patlatmalı Yeraltı Krom Ocağı ve Maden Arama' projesine karşı açılan davanın duruşması yapıldı

Muğla’nın Ortaca ilçesinde Patlatmalı Yeraltı Krom Ocağı ve Maden Arama projesine verilen 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı açılan davanın duruşması bugün Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde yapıldı. 

YEREL 12.06.2024 21:36:00 0
Muğla’da

Muğla’nın Ortaca ilçesinde Patlatmalı Yeraltı Krom Ocağı ve Maden Arama projesine verilen 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı açılan davanın duruşması bugün Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşma sonrası açıklama yapan Avukat Arzu Alper, "Bilirkişi raporu bizim lehimize geldi. Burası gerçekten herkesin gözü gibi bakıp koruması gereken bir alan. Hatta keşfimiz şırıl şırıl akan suların içinde oldu" dedi.

Ortaca’ya bağlı Gölbaşı ve Çaylı Mahallesi sınırları içerisinde Sandras Dağı’nda Damla Turizm Madencilik Sanayi Ticaret ve Pazarlama Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan ‘Patlatmalı Yeraltı Krom Ocağı ve Maden Arama’ projesine 5 Temmuz 2023 tarihinde 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. Daha sonra bölge halkı ve Sandras’ı Koruma Platformu 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı. 19 Aralık 2023’te ise Gölbaşı ve Çaylı Mahalleleri ve çevresinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Davanın duruşması bugün Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde yapıldı.

"Bu kararın iptali gerekmektedir"

Avukat Arzu Alper, şunları söyledi:

"Bugünkü duruşmamız Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Bilirkişi raporu bizim lehimize geldi. Burası gerçekten herkesin gözü gibi bakıp koruması gereken bir alan. Hatta keşfimiz şırıl şırıl akan suların içinde oldu. Hatta Hakim bey buradaki sulardan da içmek istedi. Ancak içmek istediği suyun yanındaki maden atıklarının bulunduğu alandan direkt sulara krom atığı karışıyor. Bu artık solunuma zararlı bir madde. Kesinlikle yer altı ve üstü sularına karışmaması gerekiyor. Burada zeytinliklerin olduğu açık, zeytinlik kanunu açık. Defalarca değiştirilmeye çalışıldı. Neden; maden şirketlerinin önünü açmak için değiştirilmeye çalışıldı. Defalarca kanun teklifi verildi ancak bunlar engellendi. 3 kilometre içerisinde zeytinlikler var. Duruşma sırasında şöyle bir şey yaşandı, Damla Madencilik'in avukatı burada patlatma yapmayacaklarını beyan etti. Ancak izne bakıldığında patlatmalı maden ağacı var burada ve 10 bin 786 ağacın kesileceği zaten raporda yazıyor. Yani her yönden bu kararın iptali gerekmektedir. Bilirkişi raporuna göre de davayı kazanacağımızı tahmin ediyoruz. Bütün Muğla’nın da suyuna sahip çıkmasını istiyoruz."

"Bu alanlar sadece bizim değil"

Sandrası Koruma Platformu Sözcüsü Neşe Yüzak ise şöyle konuştu:

"Dava duruşmasını izledik. Bilirkişi raporumuz lehimize gelmişti. Bölgeye yaptığımız keşifte alanın gürül gürül suların aktığı, derelerin olduğu Batı Akdeniz havzasında bir mikro havzanın üzerine oturduğu bir alan olduğunu gördük. Aynı zamanda Muğla Orman İşletmesi’nin orada yaban hayatını gözlemlediğini gördük. Bu alanlar sadece bizim değil. Sesi sedası olmayan kurdun, kuşun alanları. Yapılan projede patlatmalı proje olarak öngörülmüştü. 3 tane galeri ağzı vardı ve krom madeniydi. Alanı gezdiğimizde yüksek irtifada olan bu alanın altında ovada tarım yapıldığını, zeytincilik ile uğraşıldığını, arıcılık yapıldığını gördük. Bu proje aslında ÇED gerekli değildir kararı iptal edilse de ÇED olumlu kararı alsa da normalde alanda zeytinliklerin olması nedeniyle zeytincilik kanunu iptal edilmeden bu proje hayata geçirilemez.

"Hektarlarca araziler maden kanununa heba ediliyor"

İşin başka bir yanı da burada krom çıkartılacak ve jeoloji bilirkişisi 'altı değerli krom üstünde çözülen krom yüzeysel suların olduğu alanda insan sağlığına zararlıdır' diyor. Bu çok önemli bir faktör. Ziraat bilirkişisi, orman bilirkişisi tümü, hazırlanan raporun yetersizliğinden bahsediyor. Aynı zamanda maden bilirkişisi de bu maden projesinin yetersiz olduğunu hatta yeraltı projesinde bir havalandırma projesi olmadığından bahsediyor. Böyle bir projeye Valiliğimiz ÇED gerekli değildir kararı vermiş. Önemli olan vatandaşların çevreye duyarlılığı. Bu duyarlılıkla beraber de iklim değişikliğinin olduğu bir yerde, iklim değişikliğini kendi titrine ekleyen bir bakanlığın sadece bunu eklemekle bu işin yapılmayacağı ortada. İklim değişikliğine karşı çıkıyorsanız bu kadar fazla madenin ormanları yok etmesine izin vermemelisiniz. Öncelikle ben her zaman her yerde söylediğim gibi orman kanunlarının 16. maddesi değişmeli ve bu ormanlar Cumhuriyet'in ormanları çünkü yıllarca koruyucular korudu, yıllarca köylü birbirinden korudu bu ormanları. Biz ormanlardan kozalak toplayamazken, şu anda o ormanlar, hektarlarca araziler maden kanununa heba ediliyor. Orman müdürlükleri aslında bu kanun olduğu için görüş verir gibi yapıyor. Aslında görüş vermiyorlar çünkü mecburlar, kanunla elleri bağlanmış. Eğer bakarsanız anayasayla yönetmelikler ve kanunların çeliştiği birçok olay göreceksiniz. Bunlardan biri de bu 16. madde. Anayasa ormanı daraltamazsınız diye bir madde koyuyor ama bakıyorsunuz Orman Kanunu’nda, yönetmeliklerde çıkan şeyler orman işletmelerinin elini kolunu bağlıyor. Bunları aşmamız lazım. Maden kanununun hepsinin abisi olması her şeyden önce gelmesi, ekonomiyi canlandıracak bir faktör olarak bırakılması politikanın olumsuzluğu demektir. Bu da küçük ölçekte açılan bir davaydı. Davanın olumlu sonuçlanacağını düşünüyoruz."

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    11105,90%0,85
  • DOLAR

    41,59% 0,01
  • EURO

    48,83% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5190,44% 0,61
  • Ç. ALTIN

    8480,18% 1,46

CHP İSKENDERUN İLÇE BAŞKANLIĞI: BABALARININ ÇİFTLİĞİ GİBİ YÖNETİLİYOR!

CHP, TİP VE EMEP PROTESTOYLA AÇILIŞTA YOKTU: ERDOĞAN’DAN “MEŞRUİYET” VURGUSU

NEPAL'DE 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK TANRIÇA SEÇİLDİ! AİLESİNDEN ALINIP TAPINAĞA YERLEŞTİRİLDİ

“TANIK HATIRLAMADI, MAHKEME TAHLİYE ETTİ: 248 GÜN SONRA BARIM’A ÖZGÜRLÜK”

GEZİ DAVASINDA AYŞE BARIM’A TANIK SANATÇILAR: “YÖNLENDİRMEDİ!”

BÜLENT ARINÇ'TAN 'İMAMOĞLU TUTUKSUZ YARGILANSIN' ÇIKIŞI: NEDEN SİLİVRİ'YE GİTMEDİĞİNİ DE AÇIKLADI

İSRAİL’İN YENİ SAVAŞ SUÇU GİRİŞİMİ: SUMUD FİLOSU ABLUKA ALTINDA

20 YIL ÜLKEYİ YÖNETEN JOSEPH KABİLA, SAVAŞ SUÇLARINDAN İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİNDE EKONOMİ KRİZİ: HEDEFTE BAKANLIK VE MERKEZ BANKASI

GEZİ DAVASINDA KRİTİK GÜN: AYŞE BARIM VE ÜNLÜ TANIKLAR MAHKEMEDE

İZMİR’DE AKP’Lİ İLÇE BAŞKANI HAKKINDA ŞOK İDDİA: “TEFECİLİK YAPTI”

MİLLİ GÜVENLİK KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ: "İSRAİL'İN SOYKIRIMI DURDURULMALI"

CHP’DE KURULTAY SONRASI İLK MYK TOPLANTISI

YARGI KULİSLERİ ISINDI: İSTANBUL’DA 3 BAŞSAVCILIKTA DEĞİŞİM SİNYALİ

İMAMOĞLU'NUN AKIN GÜRLEK DAVASINDA DİKKAT ÇEKEN MUHALEFET ŞERHİ: KABA SÖZ VE ELEŞTİRİ, SUÇ DEĞİL

KASIMPAŞA SK’YA KAYYUM! TURGAY CİNER’İN KULÜBÜNE EL KONULDU

TRABZON AÇIKLARINDA ŞOK! BALIKÇILAR BOMBA YÜKLÜ İNSANSIZ DENİZ ARACI BULDU

DEM PARTİ GÖRÜŞMELERİ AKTARDI: ÖCALAN’DAN ÇARPICI ÇIKIŞ

CEM KÜÇÜK, ERDOĞAN’IN KAAN GERÇEĞİNİ BİLMEDİĞİNİ İDDİA ETTİ…

İTSO HEYETİ VAN GASTRONOMİ FUARINDA HATAY’IN LEZZETLERİNİ TANITTI

EPİK SANAT TİYATROSU SAMANDAĞ’DA “NAZIM” İLE SAHNE ALDI

KAAN, BOEİNG, HAZIR SORULAR… ERDOĞAN SARAY’DA SIZINTININ İZİNDE

“İSKENDERUN’DA GÜZELLİĞİN EN DOĞRU ADRESİ: BUSE ŞİRİNOĞLU GÜZELLİK MERKEZİ”

DÜNYA BU GELİŞMEYİ KONUŞUYOR: NETENYAHU ÖZÜR DİLEDİ

NEJAT İŞLER’İN OSMAN GÖKÇEK ÇIKIŞI MAGAZİN MUHABİRİYLE KAVGAYA DÖNÜŞTÜ

“MANSUR YAVAŞ’IN AHTAPOT ŞEMASINDA ŞOK: GÖKÇEK DOSYASININ SAVCISI FETÖ FİRARİSİ”

MUTLAK BUTLAN KRİZİ: KILIÇDAROĞLU’NDAN KAYYUM ÇIKIŞI...

“CEM KÜÇÜK İTİRAF ETTİ: UÇAKTA GAZETECİLİK KRİZİ DERİNLEŞİYOR”

“AKP’DE İSTİFA TSUNAMİSİ: İZMİR’DEN TUNCELİ’YE, ART ARDA AYRILIKLAR”

TURGAY CİNER’E YAKALAMA KARARI: CAN HOLDİNG SORUŞTURMASINDA BÜYÜK OPERASYON

Yükleniyor


MERSİN AÇIKLARINDAKİ KÖPEK BALIKLARI TATİLCİLERİN KABUSU OLDU

ÇALICA KÖYÜ’NÜN YENİ MUHTARI SİBEL GÖKBULUT, MAKAMINDA…

ADANA'DA ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLEN 5.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

Çamlıhemşin halkı, kendi imkanlarıyla yaptırdıkları Taş Mektep'in Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisine tepki gösterdi

Hopa'da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 2 zanlı, savcılığın itirazı sonrası tutuklandı.

Marketlerde 35, 40 lira olan mandalinayı, burada bizden tüccar 7 liraya almak istiyor

  • Perşembe 28.5 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 28.2 ° / 16.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 33.4 ° / 17.2 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2