MİTHAT SANCAR "KOBANİ DAVASI"NI ELEŞTİRDİ: "BU YARGILAMADA, ADALETİN GEREKLERİ DEĞİL, İKTİDARIN İHTİYAÇLARI ESAS ALINIYOR"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kobani Davası’nın devam ettiği Ankara Sincan Cezaevi önünde; "Adil yargılamadan vazgeçtik, burada tek yapılan şey acil yargılamadır.

GÜNDEM 7.07.2022 12:09:00 0
MİTHAT SANCAR

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kobani Davası’nın devam ettiği Ankara Sincan Cezaevi önünde; "Adil yargılamadan vazgeçtik, burada tek yapılan şey acil yargılamadır. Bu yargılamada, adaletin gerekleri değil iktidarın ihtiyaçları esas alınıyor. Son zamanlarda özellikle davayı hızlandırmaya yönelik kararlar çoğaldı, yoğunlaştı. Yargılanan arkadaşlarımızın savunma yapmalarına imkân tanınmıyor. Süreler çok kısaltılıyor… Bu dava Türkiye siyasetini dizayn etme konusundaki kapsamlı mühendislik projelerinin çok önemli bir parçasıdır" dedi.

Sincan Cezaevi'nde devam eden ve eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın aralarında bulunduğu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası, bugünkü duruşma ile sürüyor. 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, duruşma öncesi cezaevi önünde açıklama yaptı. Davayı, "Kumpas davası" olarak nitelendiren Sancar, "Bu dava Türkiye siyasetini dizayn etme konusundaki kapsamlı mühendislik projelerinin çok önemli bir parçasıdır. Sadece arkadaşlarımızın özgürlüğü gasp edilmiyor, yılları çalınmıyor. Asıl yapılmak istenen bu ülkenin geleceğinin gasp edilmesidir. Bu ülkenin demokratik ve hukuk devletine uygun bir gelecek inşa etme umudunun gasp edilmesidir" dedi. 

Sancar’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“BURADA KARŞILAŞTIĞIMIZ ŞEY HUKUKUN İHLALİ, BASİT İHLALİ DEĞİL: Tam bir kumpas operasyonu olarak başlayan davanın bugünkü duruşmasını birlikte izleyeceğiz. Her yönüyle bir özel operasyon dosyasıydı Kobani davası. Şimdi de her açıdan hukuksuzluklar örneği ile devam ediyor. Aslında buradaki uygulamalara hukuksuzluk demek çok hafif kalır. Açık söyleyelim; burada karşılaştığımız şey hukukun ihlali, basit ihlali değil. Burada karşılaştığımız şey, basit bir adaletsiz uygulaması değil. Burada, karşı karşıya kaldığımız durum, gerçek anlamda bir düşman hukuku uygulamasıdır.

AKADEMİSYENLİK TARİHİMDE MESLEĞİMDE HUKUKSUZ DAVALARIN HEPSİNİ GERİDE BIRAKMIŞ BİR DÜŞMAN HUKUKU OLDUĞUNU SÖYLERSEM ABARTI DEĞİL: Onca yıllık akademisyenlik tarihimde mesleğimde, çalışmalarımda incelediğim hukuksuz davaların hepsini geride bırakmış bir düşman hukuku olduğunu söylersem abartı değil. Bakın tarihe hukuk adına, adalet adına yüz karası olarak geçmiş davalarda bile bu kadar keyfilik yaşanmadı.  

GERÇEK BİR SAVUNMA YAPILMASI BÜTÜNÜYLE İMKÂNSIZ HALE GETİRİLİYOR: Adil yargılamadan vazgeçtik, burada tek yapılan şey acil yargılamadır. Adaletin gerekleri değil, iktidarın ihtiyaçları esas alınıyor bu yargılamada. Son zamanlarda özellikle davayı hızlandırmaya yönelik kararlar çoğaldı, yoğunlaştı. Savunma hakkı yok sayılıyor. Yargılanan arkadaşlarımızın savunma yapmalarına imkân tanınmıyor. Süreler çok kısaltılıyor. Böylece 3 bin 500 sayfalık iddianame, 324 klasörden oluşan dava ile ilgili gerçek bir savunma yapılması bütünüyle imkânsız hale getiriliyor.

GİZLİ TANIĞI, GİZLİ DİNLEME: Bırakın gizli tanık uygulamasının kural hale gelmesini gizli tanıkların kendileri bile gizli dinlenir oldu. Hafta sonu mahkeme heyeti, bir gizli tanığı, yargılanan arkadaşlarımızın ve avukatlarının bilgisi dışında dinledi. Gizli tanığı, gizli dinleme operasyonuna da böylece bu ülkede yargılama hukukunda tanık olmuş olduk.

YAPILMAK İSTENEN BU ÜLKENİN GELECEĞİNİN GASP EDİLMESİDİR: Bu dava Türkiye siyasetini dizayn etme konusundaki kapsamlı mühendislik projelerinin çok önemli bir parçasıdır. Sadece arkadaşlarımızın özgürlüğü gasp edilmiyor, yılları çalınmıyor. Asıl yapılmak istenen bu ülkenin geleceğinin gasp edilmesidir. Bu ülkenin demokratik ve hukuk devletine uygun bir gelecek inşa etme umudunun gasp edilmesidir. Demokrasi mücadelesini sindirme, gelecek adına umutları boğma çabasıdır.

HUKUKTAN DEĞİL, İKTİDARDAN TALİMAT ALIYOR: Bu kumpas davasını, sadece HDP’ye yönelik bir uygulama, özel durum olarak değerlendirmek büyük yanılgı olur. Seçimlere yaklaştıkça belli ki mahkeme heyeti de gündemini ve düzenini bunun ihtiyaçlarına göre ayarlıyor. Yani hukuktan değil, iktidardan talimat alıyor.

BİZLER, HALKIMIZ HER ALANDA HAKİKATİ SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ: Bizim çağrımız: Biz direnmeyi biliriz. Her türlü hukuksuzluğa karşı da sözümüz var. Bu sözü de her şart altında söyleriz. Tıpkı burada, duruşma salonunda arkadaşlarımızın o sözü hakikatin gereklerini en etkili şekilde yerine getirecek bir tarzda dile getirmelerinde olduğu gibi. Sözlerini en cesur şekilde söylüyorlar. Bizler, halkımız her alanda hakikati söylemeye devam edeceğiz.

DERDİ ADALET OLANLARIN, BURADAKİ KUMPAS VE OPERASYONA SEYİRCİ KALMAMASI GEREKİYOR: Bu bir kumpas davasıdır. Türkiye siyasetini dizayn etme planlarının çok önemli bir halkasıdır. Hiçbir muhalefet partisinin, derdi adalet ve demokrasi olan hiçbir çevrenin bu keyfiliklere, buradaki kumpas ve operasyona seyirci kalmaması gerekiyor.

BU DAVA HDP’Yİ HEDEF ALMAKLA SINIRLI BİR DAVA DEĞİLDİR: Adaletsizlik kime yapılırsa yapılsın, hep birlikte buna karşı çıkılmadıkça bu ülkeyi adaletsizlik pençesinden kurtarma imkânımız yoktur. O nedenle tekrar ediyoruz; bu dava HDP’yi hedef almakla sınırlı bir dava değildir. Bu dava arkadaşlarımıza ceza vermek için hukukun bütün kurallarının bir kenara bırakıldığı keyfi bir planın parçasından ibaret değildir. Bu dava ülkenin geleceğini gasp etmek için yapılan hazırlıkların en önemli parçasıdır.

ALET OLANLAR KENDİLERİNİ BİR KEZ DAHA GÖZDEN GEÇİRMELİDİRLER: Adalet mücadelesinde bir an bile duraksamaya gerek yok. Ama adaletsizliklere bilerek veya mecbur hissederek alet olanlar kendilerini bir kez daha gözden geçirmelidirler.”

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

46 ÇOCUĞA İSTİSMARLA GÜNDEME GELMİŞTİ: ENSAR VAKFI'NDAN "OKULLARDA DİN EĞİTİMİ" PROGRAMI

HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

GECE YARISI ZAMMI: AKARYAKIT FİYATLARI BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİ

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

HATAY’DA YİNE SEL: “HİZMET GELECEK” DENİLDİ, ALTYAPI HÂLÂ YOK

İMAMOĞLU'NUN SOSYAL MEDYA HESABINA İKİNCİ DEFA ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

ARINÇ CEZAEVİNDE: “DEMİRTAŞ VE KAVALA BU ÜLKENİN YENİDEN KUCAKLAŞMASINI İSTİYOR”

CHP’Lİ ÜNSAL: KADIN BAŞKAN OLARAK  ZORBALARA İZİN VERMEYECEĞİM!

“ANKARA’DA ELÇİLİK KRİZİ: ESAD ÖDEMEMİŞ, ŞARA ÇÖZÜM ARIYOR!”

“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

“ANKARA’DA YÜREK YAKAN TÖREN: 20 ASKER SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI”

HATAY’DA STRATEJİK HAMLE: HBB MECLİSİ BORÇLANMAYI AÇTI, BEDESTEN’İ KİRAYA VERDİ!

SAVCILIK AÇIKLADI: DÖRT ŞİRKETE DAHA KAYYUM ATANDI

MENZİL’DE SİYASİ FAY HATTI: ERDOĞAN–ARINÇ REKABETİ DERİNLEŞİYOR!

ROJİN’İN ÖLÜMÜNDE SARSICI İDDİA: ATLETİNDE BAŞKA BİR KADININ KANI!

ORTAKÖY’DE ZEHİR ZİNCİRİ: İKİ ÇOCUĞUN ARDINDAN ANNE DE HAYATA TUTUNAMADI!

32 MİLYARLIK AKIŞ DEŞİFRE EDİLDİ: DEV PLATFORM TMSF DENETİMİNDE!

ÖZEL’İN GİZLİ TANIK ÇIKIŞI YARGIYI HAREKETLENDİRDİ: BAŞSAVCILIK YALANLADI!

ERHÜRMAN ANKARA’DA KONUŞTU: RUM TARAFI BİZİ YOK SAYDIKÇA KRİZ DERİNLEŞİR!

TÜRK YANGIN UÇAĞI HIRVATİSTAN’DA DÜŞTÜ: BAKIM İÇİN GİTTİ, KARA HABERLE DÖNDÜ!

DİLOVASI’NDA ÖLEN KADINLARIN ÇALIŞTIĞI FABRİKANIN PATRONU TANIDIK ÇIKTI!

SİLİVRİ’DE KAOS: İBB DAVASI ADALET SİSTEMİNİ TIKADI!

İSTANBUL YİNE SALLANDI! MERKEZ ÜSSÜ SİLİVRİ!

MHP’Lİ BAŞKANDAN SKANDAL HAREKET! KAN PARASINI BELEDİYE BÜTÇESİNDEN KARŞILAMIŞ!

AZİZ İHSAN AKTAŞ CİNSEL TACİZDEN SABIKALI ÇIKTI

Yükleniyor


HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

  • Pazar 17.3 ° / 8 ° false
  • Pazartesi 18.3 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 20.1 ° / 8.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7