MAHMUT ÖZER: "1 MİLYON 152 BİN ÇIRAK VE KALFANIN OLDUĞU BİR EĞİTİM SİSTEMİMİZ OLDU, SİZ ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE OYALANIN"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Küçük ve orta ölçekli işletmelerin insan kaynağı ihtiyacını gidermek için büyük bir dönüşüm başlattık. Bugün 1 milyon 152 bin çırak ve kalfanın olduğu bir eğitim sistemimiz oldu.

GÜNDEM 12.12.2022 10:05:00 0
MAHMUT ÖZER:

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Küçük ve orta ölçekli işletmelerin insan kaynağı ihtiyacını gidermek için büyük bir dönüşüm başlattık. Bugün 1 milyon 152 bin çırak ve kalfanın olduğu bir eğitim sistemimiz oldu. Siz çocuk işçiliği ile başka şeylerle oyalanın durun” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifleri ile 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri görüşülüyor. Gruplar adına konuşmalar tamamlandıktan sonra yürütme adına sözü alan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer özetle şunları söyledi:

"OKUDUĞUNU ANLAMA, MATEMATİK VE FEN OKURYAZARLIĞINDA BİRİNCİ ÜLKE TÜRKİYE OLMUŞTUR"

"Son 20 yılda yapılan eğitim yatırımıyla eğitimin tüm kademelerinde kız çocuklarının okullaşma problemi kökünden çözülmüştür. Eğitim sistemimizdeki toplam öğretmen ve öğrenci sayımız günümüzde birçok ülkenin toplam nüfusundan fazladır. Bu ölçekte büyük bir dönüşümü gerçekleştirmek sadece bütçede en büyük payı ayırmayı değil, ciddi bir kararlılığı gerektirir. Okuduğunu anlama, matematik ve fen okuryazarlığında puanını en fazla artıran birinci ülke Türkiye olmuştur. 2000’li yıllardan çok daha iyi bir noktadayız.

"MÜJDESİNİ BURADAN VERİYORUM"

2022 yılında da ücretsiz yemek uygulamasına kapasitesini arttırarak devam ettik. Taşımalı eğitim kapsamındaki ve pansiyonda kalan öğrencilerimizin yararlandığı bu imkandan 2022 yılının başlarında 1 buçuk milyon öğrencimiz yararlanırken özellikle okul öncesi eğitimdeki öğrencilerimize öncelik vererek bu sayıyı 1.8 milyona çıkardık. 2023 yılının sonuna kadar bu imkandan okul öncesi tüm öğrencilerimizi yararlandıracağımızı dolayısıyla bu sayıyı yaklaşık 4 milyona çıkaracağımızın müjdesini de buradan vermek istiyorum.

“EN İYİ ÖĞRENME ‘LEARNİNG BY DOİNG’ DENİYOR. YAPARAK ÖĞRENME, ÜRETEREK ÖĞRENME”

28 Şubat sürecinin meslek liselerinden uzaklaştırmış olduğu öğrenci profilini akademik olarak başarılı öğrencileri tekrar meslek liselerine kazandırdık. Meslek liseleri üretmeye başladı. En iyi öğrenme ‘learning by doing’ deniyor. Yaparak öğrenme, üreterek öğrenme. Yaparak öğrenmeyi başa koyarak yeni bir yaklaşım geliştirdik. Meslek liselerinin üretim kapasitesi olmasaydı Covid-19’da maske bulmak, solunum cihazı bulmak bu kadar kolay olmazdı. Hiç kimsenin gitmek istemediği meslek liselerinde Ankara Fen Lisesi’ne İstanbul Fen Lisesi’ne gidecek öğrencinin aldığı puandan daha fazla öğrencinin gittiğini öğrenmekteyiz.

"MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ BU ÜLKEDEKİ GENÇ İŞSİZLİĞİ GİDERMEK İÇİN ÖNEMLİ ENSTRÜMAN GÖREVİ GÖRÜYOR"

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin insan kaynağı ihtiyacını gidermek için büyük bir dönüşüm başlattık. Bugün Meclis’e gelirken rakama baktım. Bugün 1 milyon 152 bin çırak ve kalfanın olduğu bir eğitim sistemimiz oldu. Bu niye önemli biliyor musunuz, siz çocuk işçiliği ile başka şeylerle oyalanın durun. Mesleki Eğitim Merkezi ile ilgili çok spekülasyon yapıyorsunuz. 1 milyon 152 bin çırak ve kalfanın yüzde 81. 18 yaş üzeri. İşte Mesleki Eğitim Merkezi bu ülkedeki genç işsizliği gidermek için en önemli enstrüman görevi görüyor.

Öğretmenlerimizin kişisel ve mesleki gelişimlerini önemsiyoruz. Siz nasıl hissediyorsanız Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili yankı odalarında yaşamaya devam ediyorsunuz. Tüm müdahalelere rağmen, siyasilerin boykot çağrısına rağmen, sendikaların iş bırakmalara rağmen yüzde 99 öğretmen sınava girmiştir. Öğretmen bir kez daha size ders vermiştir."

KAYA: CUMHURBAŞKANI ÇIKTI SARAYDAN SINAV SONUÇLARINI AÇIKLADI

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in sunumunun ardından bakanın sataştığı gerekçesiyle söz alan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya şunları söyledi:

“Sayın Bakan gerçekten siz komisyonda bulunmadığınız için, Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı komisyonda görüşülürken gelme zahmetinde bulunmadığınız için sendikaların orada ne söylediğini belli ki size söylememişler. Bu Öğretmenlik Meslek Kanunu komisyonda görüşülürken Eğitim Bir-Sen temsilcisi, Türk Eğitim-Sen temsilcisi, Eğitim-İş temsilcisi, Eğitim-Sen temsilcisi, Anadolu Eğitim-Sen temsilcisi ‘biz böyle bir meslek kanunu kabul etmiyoruz’ dediler. Daha sonra da böyle bir sınavı kabul etmediklerini söylediler. Ama siz öğretmenlere, ‘kolay soru soracağız, bu sınava katılın, katılan herkes geçecek’ dediniz. Siz sınav sonuçlarını 12 Aralık’ta açıklayacağınızı ilan ettiniz, 21 Kasım’da okullara bir yazı gönderdiniz, ‘sınav kitapçıklarını işaretleyemeyen arkadaşlarımızın itiraz dilekçelerini alın’ dediniz. Cumhurbaşkanı çıktı saraydan sınav sonuçlarını açıkladı. Kim okudu bu sınav sonuçlarını? 10 bin soru kitapçığını yanlış işaretleyen öğretmen 16 Aralık’a kadar itiraz dilekçesi verecek, 23 Kasım’da açıkladığınız sonuçlar mı doğru?”

SUNAT: BURADA POLEMİK YAPARAK SORULARIMIZA BİLE CEVAP VERMİYORSUNUZ

Sataşmadan dolayı İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Şenol Sunat da söz aldı. Sunat şunları söyledi:

“Bakan siyaseti iyi öğrenmiş. Mesleki ve teknik liselerde çok güzel çalışma olabilir ama o kadar zorlanır ki meslek liseleri bazı meslek liselerinde okullara belli oranda üretim yaptırıp kendi adlarına fatura kestirdiklerinden haberi olmadığını söylüyor. Sorularımızın hiçbirine doğru cevap vermediniz. Meslek Kanununa göre yapmış olduğunuz imtihanda da tabii ki öğretmenlerin hepsine soruldu. Girme sebeplerinin maaşlarını yükseltmek olduğunu öğretmenler ifade ettiler. Burada polemik yaparak sorularımıza bile cevap vermiyorsunuz. Söylediklerimiz rakamların doğru olmadığını söylüyorsunuz ama doğru olduğunu ben de buradan iddia ediyorum.”

KARABIYIK: MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN BÜTÇESİ BAĞIŞLARLA DÖNMEZ

Sataşmadan dolayı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık da söz aldı. Karabıyık Bakan Özer’e şu yanıtı verdi:

“Az önce bakan, ‘biz fırsat eşitliğini sağladık’ dedi. Sizin döneminizde bu 20 yıldır her gün fırsat eşitsizliği bu ülkenin geneline bir kez daha yayıldı daha da derinleşti. ‘Okullara para gönderdik, artık okul aile birlikleri para toplamıyor’ dediniz. Örneğini size ulaştırdım hiçbir şey değişmedi. Ortaöğretimin başarısı bu kadar düşerken kalite kurulu olarak nasıl eğitimi iyileştireceksiniz? ‘Yüksek öğretimdeki öğrencilere çok iyi eğitim veriyoruz’ dediniz. Öğrenciler yurt dışına kaçmaya çalışıyorlar. Gitmek istiyorlar bu ülkede bunalıyorlar. Bir üniversitenin dekanı hem iki bölümün başkanlığı yapıyor hem de dekanlık yapıyor, Boğaziçi gibi bir üniversitede. ‘Bina yaptık, şunu yaptık, bunu yaptık’ diyorsunuz. Bağışlarla yaptınız biz bunu bilmiyor muyuz? İş insanlarını toplayıp bağış istiyorsunuz. Bir Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi bağışlarla dönmez.”  

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

46 ÇOCUĞA İSTİSMARLA GÜNDEME GELMİŞTİ: ENSAR VAKFI'NDAN "OKULLARDA DİN EĞİTİMİ" PROGRAMI

HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

GECE YARISI ZAMMI: AKARYAKIT FİYATLARI BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİ

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

HATAY’DA YİNE SEL: “HİZMET GELECEK” DENİLDİ, ALTYAPI HÂLÂ YOK

İMAMOĞLU'NUN SOSYAL MEDYA HESABINA İKİNCİ DEFA ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

ARINÇ CEZAEVİNDE: “DEMİRTAŞ VE KAVALA BU ÜLKENİN YENİDEN KUCAKLAŞMASINI İSTİYOR”

CHP’Lİ ÜNSAL: KADIN BAŞKAN OLARAK  ZORBALARA İZİN VERMEYECEĞİM!

“ANKARA’DA ELÇİLİK KRİZİ: ESAD ÖDEMEMİŞ, ŞARA ÇÖZÜM ARIYOR!”

“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

“ANKARA’DA YÜREK YAKAN TÖREN: 20 ASKER SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI”

HATAY’DA STRATEJİK HAMLE: HBB MECLİSİ BORÇLANMAYI AÇTI, BEDESTEN’İ KİRAYA VERDİ!

SAVCILIK AÇIKLADI: DÖRT ŞİRKETE DAHA KAYYUM ATANDI

MENZİL’DE SİYASİ FAY HATTI: ERDOĞAN–ARINÇ REKABETİ DERİNLEŞİYOR!

ROJİN’İN ÖLÜMÜNDE SARSICI İDDİA: ATLETİNDE BAŞKA BİR KADININ KANI!

ORTAKÖY’DE ZEHİR ZİNCİRİ: İKİ ÇOCUĞUN ARDINDAN ANNE DE HAYATA TUTUNAMADI!

32 MİLYARLIK AKIŞ DEŞİFRE EDİLDİ: DEV PLATFORM TMSF DENETİMİNDE!

ÖZEL’İN GİZLİ TANIK ÇIKIŞI YARGIYI HAREKETLENDİRDİ: BAŞSAVCILIK YALANLADI!

ERHÜRMAN ANKARA’DA KONUŞTU: RUM TARAFI BİZİ YOK SAYDIKÇA KRİZ DERİNLEŞİR!

TÜRK YANGIN UÇAĞI HIRVATİSTAN’DA DÜŞTÜ: BAKIM İÇİN GİTTİ, KARA HABERLE DÖNDÜ!

DİLOVASI’NDA ÖLEN KADINLARIN ÇALIŞTIĞI FABRİKANIN PATRONU TANIDIK ÇIKTI!

SİLİVRİ’DE KAOS: İBB DAVASI ADALET SİSTEMİNİ TIKADI!

İSTANBUL YİNE SALLANDI! MERKEZ ÜSSÜ SİLİVRİ!

MHP’Lİ BAŞKANDAN SKANDAL HAREKET! KAN PARASINI BELEDİYE BÜTÇESİNDEN KARŞILAMIŞ!

AZİZ İHSAN AKTAŞ CİNSEL TACİZDEN SABIKALI ÇIKTI

Yükleniyor


HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

  • Pazar 17.3 ° / 8 ° false
  • Pazartesi 18.3 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 20.1 ° / 8.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7