LAİKLİK MECLİSİ, ÖZGÜR ÖZEL'DEN RANDEVU TALEBİNDE BULUNDU

Laiklik Meclisi, "Laiklik ihlalleri ve bunlara meşruiyet katan faaliyetler nereden gelirse gelsin kabul edilemez" başlığıyla yazılı açıklama yaptı.

GÜNDEM 28.04.2024 11:48:00 0
LAİKLİK MECLİSİ, ÖZGÜR ÖZEL

Laiklik Meclisi, “Laiklik ihlalleri ve bunlara meşruiyet katan faaliyetler nereden gelirse gelsin kabul edilemez” başlığıyla “Seçim sonuçları da göz önünde bulundurulduğunda, özellikle ana muhalefet partisinin ve bu parti yönetimindeki belediyelerde laikliğin gereklerine uygun hareket edilmesi son derece büyük önem taşımaktadır” açıklamasını yaptı. Açıklamada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den randevu talebinde bulunulduğu belirtildi.

Laiklik Meclisi, "Laiklik ihlalleri ve bunlara meşruiyet katan faaliyetler nereden gelirse gelsin kabul edilemez" başlığıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"SİYASİ İKTİDARIN LAİKLİĞE AYKIRI EYLEMLERİ HIZ KESMEDEN DEVAM ETMEKTEDİR"

"Ülkemizde laiklik ihlalleri her geçen gün artarak devam ederken, iktidarın 'yeni anayasa' zorlaması ile birlikte, halkın bu yöndeki endişe ve kaygıları, diğer etkenlerin yanı sıra, 31 Mart yerel seçim sonuçlarında önemli belirleyenlerden biri olmuştur.

Seçim sürecinde gerek siyasi iktidarın gerekse ana muhalefet partisi de dâhil olmak üzere diğer siyasi partilerin birçoğu laikliğe aykırı fiil ve söylemlerle kampanyalarını sürdürmüşlerdir. Bunlar arasında mitinglerde Kur’an ayetleri okumak, tarikat-cemaat ziyareti, zikir-matik dağıtmak, seçim çalışmalarının iftar programlarıyla yapılması, aşiret ve cemaat destekleri gibi faaliyetler basına yansımış, Laiklik Meclisi İzleme Merkezi'nin Laiklik İhlalleri Raporlarında yer almıştır.

Siyasi iktidarın laikliğe aykırı eylemleri, başta Milli Eğitim olmak üzere, bakanlıklar ve resmi kurumlar bünyesinde önceden olduğu gibi hız kesmeden devam etmektedir.

Bunun yanı sıra belediyelerde sürdürülen laikliğe aykırı faaliyetler ne yazık ki siyasi iktidar ve onunla benzer çizgideki siyasi partilerle de sınırlı değildir. Ana muhalefet başta olmak üzere muhalif siyasi partilerin seçimle yönetimine geldiği birçok belediyede de laikliğe aykırı eylemlerde bulunulduğu basına yansımıştır. Bunlar arasında, görev değişimi sırasında, belediye başkanlığı makamında din adamları eşliğinde dualarla Kur'an öpülerek, görev devralınması gibi eylemler bulunmaktadır.

Seçim sonuçları da göz önünde bulundurulduğunda, özellikle ana muhalefet partisinin ve bu parti yönetimindeki belediyelerde laikliğin gereklerine uygun hareket edilmesi son derece büyük önem taşımaktadır.

"LAİKLİK İLKESİNİ ZEDELEYEN POLİTİKALAR..."

Ana muhalefet partisi, uzun zamandır laiklik konusundaki hassasiyetlerini yitirmiştir. Hatta laiklik ilkesini zedeleyen politikalar ile kendi kuruluş ilkelerine aykırı davranmaktadır. Ancak, laikliğin tehlikede olduğu endişe ve kaygısını taşıyan halkın oylarının, bu kaygıyı bir nebze olsun gidereceği umuduyla kendisine yöneldiğini görmeli ve buna göre hareket etmelidir.

Diğer taraftan, ana muhalefet partisi yönetimindeki belediyelerde önceki dönemden bu yana süregelen laikliğe aykırı uygulamalara bir son verilmeli yeni dönemde laikliğe aykırı iş ve işlemlere bundan böyle geçit verilmemelidir. Açık bir şekilde seçim sonuçlarına da yansıyan halkın laiklik konusundaki hassasiyetine ve anayasanın üstünlüğüne uygun hareket edilmelidir.

Muhalif belediyelerdeki laikliğe aykırı uygulamalar diğer belediyelerde laiklik ihlallerinin artarak devam etmesine yol açar, tarikat ve cemaatleri daha çok cesaretlendirirken; iktidarın da her alanda laikliğe yönelik saldırılarına meşruiyet katan ciddi bir dayanak olacaktır.

Bütün bunların yanı sıra, siyasi iktidar, laiklik ilkesinin yer almadığı 1921 Anayasasına işaret ederek 'yeni anayasa' gündemi konusunda girişimlerini hızlandırmıştır. 1921 Anayasasına sığınarak 'yeni anayasa' hamlesinin müzakereye açık olduğu izlenimini veren siyasi yaklaşımlar ve açıklamalar esasen karşı devrim sürecini meşrulaştırma girişimidir ve kabul edilemez!

Yukarıdaki açıklamalarımız ışığında tespit, görüş ve kaygılarımızı doğrudan kendilerine aktarmak ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak üzere, ana muhalefet partisinin Genel Merkez Yönetimi ve Genel Başkanı’ndan Laiklik Meclisi adına randevu talebinde bulunulmuştur."

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9477,14%0,74
  • DOLAR

    38,00% 0,08
  • EURO

    41,50% 0,12
  • GRAM ALTIN

    3665,36% 0,68
  • Ç. ALTIN

    6053,11% 0,07

PARİS KONSEYİ'NDEN EKREM İMAMOĞLU'NA 'FAHRİ HEMŞEHRİLİK' UNVANI

MAHMUT TANAL, ADALET BAKANLIĞI ÖNÜNDE ÇADIR KURDU...

PAYAS’TA İÇME SUYU SORUNU TARİH OLUYOR

BÜYÜKŞEHİRDEN KAÇAK HAFRİYAT DÖKÜMÜNE DEV CEZA

YÜKSELİŞ KOLEJİ ERASMUS ORTAKLARINA EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

DÖNMEZ:İSKOOP ÖZELLİKLE KADIN İSTİHDAMINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

İMAMOĞLU'NUN BABASININ EVİNDE ARAMA! KAPIYI ÇİLİNGİRLE KIRDILAR

İMAMOĞLU'NUN AVUKATLARINDAN RTÜK'E 9 KANAL İÇİN BAŞVURU

TRUMP ERDOĞAN'I ÇOK SEVERİM, BİR RAHİBİMİZ VARDI VE GERİ ALDIK

CEMAL ENGİNYURT MASAK'A SESLENDİ…

BAHÇELİ TALİMAT VERDİ! MHP'DEN 'KILIÇDAROĞLU' ADIMI

BAHÇELİ 'ERKEN SEÇİM YOK' DEDİ, CHP KURULTAYINI HEDEF ALDI

ÖMER ÇELİK'TEN DEM PARTİ-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA…

CHP'Lİ ŞEHİTKAMİL BELEDİYE BAŞKANI, PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

EKREM İMAMOĞLU'NUN TUTUKLULUĞUNA İTİRAZ EDİLDİ

HBB, HASTA VATANDAŞLARIN YANINDA

COLANİ, TÜRKİYE'YE GELİYOR

SİLİVRİ'YE YENİ BİNA YAPILACAK

MAHİR POLAT, ADLİ TIP KURUMU'NA SEVK EDİLİYOR

TRUMP’IN TARİFELERİ KÜRESEL PİYASALARI KIPKIRMIZI YAPTI!

İSTANBUL'UN GÖBEĞİNDE MASKELİ İNFAZ: BİRİ HAMİLE 2 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

SİYASETTE 'CUNTA' GERİLİMİ: 'HADSİZ', 'SUÇLU' KELİMELERİ HAVADA UÇUŞTU!

2 NİSAN BOYKOTUNUN ETKİSİ: SONUÇLAR YAYIMLANDI

ÖZGÜR ÖZEL'İN A TAKIMI BELLİ OLDU: DİKKAT ÇEKEN 'KILIÇDAROĞLU' DETAYI

TİCARET BAKANLIĞI YURT DIŞINA LİMON SATIŞINI YASAKLADI

AKP’Lİ BELEDİYE PERSONELİ POLİSLERİ BÖYLE TEHDİT ETTİ…

BAKANLAR VE AKP'Lİ YÖNETİCİLER ÖZGÜR ÖZEL'E TEPKİ…

EKREM İMAMOĞLU ERDOĞAN’A SESLENDİ…

BAKAN FİDAN'DAN CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL'E TEPKİ…

EDİZ HUN'DAN TUTUKLU GENÇLERE DESTEK

Yükleniyor


PARİS KONSEYİ'NDEN EKREM İMAMOĞLU'NA 'FAHRİ HEMŞEHRİLİK' UNVANI

MAHMUT TANAL, ADALET BAKANLIĞI ÖNÜNDE ÇADIR KURDU...

İMAMOĞLU'NUN BABASININ EVİNDE ARAMA! KAPIYI ÇİLİNGİRLE KIRDILAR

İMAMOĞLU'NUN AVUKATLARINDAN RTÜK'E 9 KANAL İÇİN BAŞVURU

TRUMP ERDOĞAN'I ÇOK SEVERİM, BİR RAHİBİMİZ VARDI VE GERİ ALDIK

CEMAL ENGİNYURT MASAK'A SESLENDİ…

BAHÇELİ TALİMAT VERDİ! MHP'DEN 'KILIÇDAROĞLU' ADIMI

  • Çarşamba 22.4 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 16.1 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 16.1 ° / 6.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 29 15 8 6 11 51
4.Beşiktaş 28 13 6 9 14 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Göztepe 28 10 9 9 10 39
8.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
9.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
10.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41