(MALATYA) - Malatya'da Kışla Caddesi esnafı, 6 şubat depremlerinin ardından taşındıkları Millet Bahçesi'ndeki konteyner iş yerlerinde zorluklarla mücadele etmeye devam ediyor. Temizlik, altyapı ve ışıklandırma gibi temel hizmetlerin eksikliği esnafı mağdur ederken, etrafa dağılan çöpler esnafları zor durumda bırakıyor. Emlakçı Feramiz Yeşilkaya, "O diyor ‘büyükşehir’ bakacak; diğeri ‘Battalgazi’ diyor. Kim çöpü alacak belli değil? Etraf hep çöplük içinde. Biz buraya gelmeden önce bu ışıkların hepsi yanıyordu. Fıskiyeler çalışıyordu. Esnaf geldi, taşındı buraya tam canlanacak hem ışıkları hem fıskiyeleri kapattılar. Komple burada esnafı kaderine terk ettiler" dedi.
Depremlerin ardından Malatya'da Kışla Caddesi esnafı, taşındıkları Millet Bahçesi'ndeki konteyner iş yerlerinde hizmet vermeye devam ediyor. Temizlik, altyapı ve ışıklandırma gibi temel hizmetlerin eksikliği dolayısıyla zor şartlarda çalışan esnaf, Millet Bahçesi'nden alınmayan çöplere tepki gösterdi.
Kışla Caddesi esnafının taşındığı Millet Bahçesi’nde başta temizlik sorunu olmak üzere birçok problemin mevcut olduğunu söyleyen Emin Ayten, 6 gündür çöplerin alınmadığını ileri sürdü. Yaklaşık olarak 15 gündür Battalgazi Belediyesi Millet Bahçesi Konteyner Çarşı’da olduklarını belirten Ayten, 200’ün üzerinde konteyner iş yerinin bulunduğunu ve ciddi sorunların mevcut olduğunu kaydetti. Ayten, şunları söyledi:
“Yıkım kararı alındıktan sonra apar topar buraya geldik. Buraya gelmeden önce ışıklar yanıyordu. Geldikten bir gün sonra ışıklar tamamen kapandı. 5- 6 gündür ışıklar kapandı, ardından buranın alt yapısı yoktu. Biz Bayram Taşkın’a gittik, ziyaret ettik. Allah razı olsun Başkanımız, geldi. Kilit taşlarla, elektrikle ilgilendi. Bir Bayram Taşkın buraya geldi. Taşınma parası vereceğiz dediler. Tahliye paraları yatmadı. Esnafı kandırdılar, buraya getirdiler. Bu olay aynısı Bakırcılar Pazarı’nda da oldu. Daha hala tahliye parası verilecek. Bakanımız dedi ki, ‘burada işleriniz olmazsa ticaretinizde destek vereceğiz’ böyle geldik. Gelen esnaf arkadaşımız yok. Dükkanların çoğu boş. Çamurun içindeyiz. Çöplüğün içinde yaşıyoruz, 6 gündür. Ben sordum daha önce büyükşehire bağlıydı burası. Dediler ki ‘bizi buradan aldılar, daha da bakmayacağız’ dediler. Bakmayacaksanız buraya kim bakacak? Bura nasıl olacak? Çöplerin içinde, bir hafta sonu, bir pazar günü millet geliyor, burada oturacak, hava alacak. Biz yıkımların içinden çıkarken tam yıkımın içine geldik. Burada durumlar vahim. Malatya’nın gündeminde olan sorun Kışla Caddesi. Burada 300’ün üzerinde esnaf var. Ayıp, gelin şu rezilliği görün. Bir el atın. Burası Türkiye’nin sayılı tabiat parklarından biri. Şu çöpün rezilliğine bakın.”
''Hizmet göremiyoruz''
İnşaat sektöründe esnaflık yapan Hasan Basri Ecer ise, “Akşam çocuklarımı alıp bu parka gelmek istemiyorum. Buranın çöpü pisliği hiç bitmiyor. Allah için ne bir temizlik ne bir hizmet hiçbir şey yok. Çocuklarla gelip akşam burada bir bardak çay içemiyoruz çöp kokusundan, zaten etrafta belli zaten. Her taraf çöp içinde. Hizmet göremiyoruz. Bundan çok huzursuzuz” dedi.
Emlakçı Feramiz Yeşilkaya, ''Çöp olayını aldılar, burada çöpçü vardı. Esnaf taşındıktan sonra çöpünü bitirdiler. O diyor ‘büyükşehir’ bakacak; diğeri ‘Battalgazi’ diyor. Kim çöpü alacak belli değil? Etraf hep çöplük içinde. Biz buraya gelmeden önce bu ışıkların hepsi yanıyordu. Fıskiyeler çalışıyordu. Esnaf geldi, taşındı buraya tam canlanacak hem ışıkları hem fıskiyeleri kapattılar. Komple burada esnafı kaderine terk ettiler” diye konuştu.
''Büyükşehir belediyesini aradım ama çalışma yapılmadı''
Konuyla ilgili defalarca belediyeyi aramalarına arğmen sonuç alamadıklarını ifade eden Türkoğlu, ''Sizin de gördüğünü gibi temizlik yapılmıyor, çöpler alınmıyor. Parkın içi genel itibarıyla temiz değil. Temizlik, çöp konusunda çok sıkıntılı, bu konuda mağduruz. Millet, aileler geliyor parka. Daha temiz daha hijyenik olması gerekirken çok kötü bir görüntü var. Hijyen açısından da çok kötü. Lavabolar, tuvaletler çok kötü, musluklar kırık, sabunluklar kırık, temizlik yapılmıyor. Bu konuyla alakalı da üç sefer büyükşehir belediyesini aradım. Lavaboların kötü olduğunu, muslukların, sabunlukların kırık olduğunu üç seferde belirtmeme rağmen hiçbir şekilde hiçbir çalışma yapılmadı" diye konuştu.