Kırtasiye alışverişi ana sınıfı ve ilkokul öğrencileri için 3 bin liraya ulaştı... Veliler: "Enflasyondan etkilendi, mecburen alacağız"

2024-2025 eğitim öğretim yılı, 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak. 20 milyondan fazla öğrenci ders başı yapmak için gün sayıyor.

YEREL 6.09.2024 10:16:00 0
Kırtasiye alışverişi ana sınıfı ve ilkokul öğrencileri için 3 bin liraya ulaştı... Veliler:

Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler, kırtasiye alışverişine başladı. Ortalama 2 ila 3 bin lira arasında tutan kırtasiye masraflarını ödemekte zorlanan veliler, okul ihtiyaçlarını almak zorunda olduklarını ancak fiyatların bütçelerini zorladığını söyledi. İki çocuğu için alışveriş Mevlüt Sapmaz, "İhtiyaç listesine göre alıyoruz. Enflasyondan etkilendiğini düşünüyoruz, alacağız mecburen" dedi.

2024-2025 eğitim öğretim yılı, 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak. 20 milyondan fazla öğrenci ders başı yapmak için gün sayıyor. Yeni eğitim öğretim yılına sayılı günler kalırken öğrenciler ve velileri de kırtasiye alışverişine başladı. 

"Markalı ürünlerimizin çok yüksek fiyatları var"

Resul Aslan 36 senedir kırtasiyecilik yaptığını belirterek şunları söyledi:

"Ana sınıfından başlayalım. Ana sınıfının normal bir köy okulları için ortalama alışverişleri 1400- 1500 TL civarında tutuyor. Merkez okuldakiler 3- 3 bin 500 TL arasında tutuyor. 1, 2, 3 ve 4. sınıf ortalama fiyatları 1400- 2000 TL arası değişiyor. 5, 6, 7, 8. sınıflar 2 bin 500- 3 bin TL arası değişiyor. Liselerde o kadar fazla bir alışveriş olmuyor. Bir çanta, iki defterle şu anda idare ediyor öğrencilerimiz. Geçen yılki ürünlerimiz daha uygundu. Bu sene biraz pahalı ama pahalı olmasının nedeni de mesela çantalar 300 TL, imitasyon çantalar var 200- 250 TL. Orijinal çantalarımız var kaliteli onlar da 750- 800 TL civarında değişiyor. Kuru boya, pastel boya mevcut. Bazı markalar var mesela 20 çeşit boyası var, en uygunu 30 TL, 300 TL'ye kadar çıkıyor. Sulu boya, kuru boya, keçeli boya da sulu da aynı. Markalı ürünlerimizin çok yüksek fiyatları var. Veliler genellikle bir daha almayalım diye devamlı kaliteli ürünlerden alıyorlar.

"Veliler sahte ürün almamaya dikkat etsin"

Velilere çağrı yapan Aslan, "Büyük mağazalar diyor ki 40 sayfa defter 4 TL. Müşteri geliyor bizim buraya, '40 sayfa defter ne kadar' diyor, biz de '6 TL' diyoruz. 'Şu mağazada bunlar çok uygun' diyorlar. Velilere özellikle söylüyorum siz 40 sayfa defter kullanmıyorsunuz sadece 40 sayfa defteri beyninizde yer ediyor. Bu mağazalarda bunlar çok uygun fiyatlı diyorlar. Şu anda en pahalı kırtasiye bu üç mağazadan daha uygun fiyatta. Bütün arkadaşlarımız kırtasiye ürünlerini uyguna veriyorlar ama bir algı olmuş. Sadece defteri baz almayalım. Şimdi kuru boya mesela orijinali 60 lira bunun, adam 25 liraya satıyor. Vatandaş diyor ki 'orada 25 TL niye sende 40 lira?' Veliler dikkat etsinler sahte ürün almasınlar" açıklamasını yaptı. 

"Velilerin en çok düşündüğü şey bütçe"

21 senedir kırtasiyecilik yapan Haluk Karakılıç ise şu ifadelere yer verdi:

"Aksaray'ın bütün okullarını gezip, herkese hizmet etmeye çalışıyoruz. İşlerimiz çok güzel. Önceye göre daha iyiyiz. Tüketici, ürünleri kırtasiyelerden alması gerektiğini öğrendi. Hani bu bir milyonculara değil de 12 ay boyunca hizmet alacağı yeri artık belirledi. Büyük bir çoğunluğun uğrak yeri oldu artık, mahallenin bakkalı gibi diyelim kırtasiyeler de oturdu artık. Velilerin en çok düşündüğü şey bütçe. Biraz daha uygun hale getirdik biz, örnek veriyorum çantalarımız 400 TL'den başlar 1500-2000 TL'ye kadar çanta olur. Defterlerde genelde artık kaplama olayı bitti hazır kaplı geliyor. Velilerimiz mutlu oluyorlar. Onlar da ortalama onunla beraber bin 500 ile 3 bin arası değişecektir. Benim kendi tahminim ilkokul da ortaokul da aynı o civarda olacaktır. Liselerde biraz daha kırtasiye ürünü azalıp kaynak kitabına çok yön veriyorlar. Kültür kitaplarına ağırlık veriyorlar. Onların da 2 bin lirayla 3 bin arası değişeceğini düşünüyorum ben."

Öğrenci velilerinin doğru yerlerden alışveriş yapması gerektiğini söyleyen Karakılıç, "Ayıplı mallardan uzak dursunlar. Ürünün nerede üretildiğini, nerede satıldığını takip etsinler. 12 ay boyunca hizmet eden kişiye ürünü götürün hemen teslim alınır. Kartlarda taksit imkanlarımız var, yeri geldiği zaman yardımcı oluyoruz, ay sonunu bekliyoruz veli gelip parasını ödeyebilsin, çocuğu da mağdur olmasın diye" dedi.

"Enflasyondan etkilediğini düşünüyoruz"

İki öğrenci velisi Mevlüt Sapmaz ise, "Maliyetini hesaplamadık ama ihtiyaç listesine göre alıyoruz. Defter aldık, tarih atlası, kalem, oyun hamuru, dosya, elişi kağıdı... Bunların bir kısmı evde, ablasından kalanlar var, onları almıyoruz. Olanları da eksiklerimizi de buradan temin ediyoruz. Daha kasaya uğramadık ama tabii ki enflasyondan etkilendiğini düşünüyoruz. Alacağız mecburen, tabii ki kırtasiye ihtiyaçlarını erteleyemeyiz" şeklinde konuştu.


 

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07

ÇOCUKLARIN GÖZÜ ÖNÜNDE SKANDAL: KILIÇLI SALDIRGAN TUTUKLANDI

TÜRKİYE ALEV ALEV: SADECE ORMANLAR DEĞİL, GELECEK YANIYOR!

ÖZGÜR ÖZEL'DEN DAVA ÖNCESİ NET MESAJ

BİR GÜNDE 77 YANGIN MEYDANA GELDİ

FETÖ GÖLGESİNDE ÖZÇELİK-İŞ SENDİKASI..

CHP’DE DERİN KULİS: CEYLAN’A TELEFONLA DİZAYN TEKLİFİ!

SADECE 2 EV KURTULDU, BÖLGE TAMAMEN KÜL OLDU: FELAKET ŞEHİR ŞEHİR YAYILIYOR

CHP'NİN DUAYEN BAŞKANI'NDAN KILIÇDAROĞLU'NA ÇOK AĞIR SÖZLER!

NARİN CİNAYETİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK RAPOR HİNDİSTAN'DAN

TÜRKİYE YANGINLA MÜCADELE EDİYOR

ERDOĞAN’DAN TARIM VE EKONOMİ MESAJLARI

GAZETECİ İRFAN DEĞİRMENCİ GÖZALTINA ALINDI

İMAMOĞLU’NDAN PARLAMENTER SİSTEM SÖZÜ: ÇÜNKÜ MİLLET BÖYLE İSTİYOR

MANSUR YAVAŞ’TAN KILIÇDAROĞLU’NA NET REST

ÖZGÜR ÖZEL 'ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ' DEDİĞİ AN ALKIŞ TUFANI KOPTU! ALMANLAR AYAKTA ALKIŞLADI

ERZURUM'DA TAŞ OCAĞI GÖÇTÜ: 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İMAMOĞLU "YANILMAMIŞIM" DİYEREK PAYLAŞTI

KILIÇDAROĞLU'NDAN “GENEL BAŞKAN NEREDEYSE MERKEZ ORASIDIR” ÇIKIŞI

MOTORİNE ZAM GELDİ

ÖZGÜR ÖZEL: NE BUTLAN OLACAK NE KAYYUM OLACAK!

İMAMOĞLU ÖZGÜR ÖZEL İÇİN HEM DESTEK VERDİ HEM DESTEK İSTEDİ

KILIÇDAROĞLU’NA BİR ÇAĞRI DA ALEVİLERDEN: BU KİRLİ OYUNU BOZABİLİRSİNİZ

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL'E ÇOK KRİTİK ÜÇ İSİMDEN DESTEK

DEVA PARTİSİ'NDEN 2 MİLLETVEKİLİ BİRDEN PARTİDEN AYRILDI

KAMU İŞÇİLERİ GREV DEDİĞİ GÜN DİYANET'TEN MANİDAR HUTBE…

TUNÇ’TAN ELEŞTİRİLERE YANIT: “TÜRKİYE DEMOKRATİK BİR HUKUK DEVLETİDİR

KILIÇDAROĞLU’NA VEKİL DESTEĞİ BEKLENENDEN ÇOK AZ

YAVAŞ'TAN KILIÇDAROĞLU'NA 'SİYASETİ BIRAKIRIM' RESTİ

CHP’DE TARİHİ KRİZ: İMAMOĞLU’NDAN KILIÇDAROĞLU’NA İHANET ÇIKIŞI”

İŞTE "YENİ ORTA DOĞU": AFİŞİ ASILDI, HARİTASI YAPILDI

Yükleniyor


MERSİN AÇIKLARINDAKİ KÖPEK BALIKLARI TATİLCİLERİN KABUSU OLDU

ÇALICA KÖYÜ’NÜN YENİ MUHTARI SİBEL GÖKBULUT, MAKAMINDA…

ADANA'DA ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLEN 5.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

Çamlıhemşin halkı, kendi imkanlarıyla yaptırdıkları Taş Mektep'in Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisine tepki gösterdi

Hopa'da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 2 zanlı, savcılığın itirazı sonrası tutuklandı.

Marketlerde 35, 40 lira olan mandalinayı, burada bizden tüccar 7 liraya almak istiyor

Yozgat’ta patates üreticisi ihracat kapılarının açılmasını istiyor

  • Pazartesi 34 ° / 17.5 ° Güneşli
  • Salı 35.6 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 35 ° / 19.5 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2