İzmir’de futbolcu Merih Demiral heykeline CHP’den veto...

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, EURO 2024'te yaptığı ‘bozkurt’ işaretiyle gündeme gelen milli futbolcu Merih Demiral’ın İzmir’e heykelinin dikilmesi önergesi, CHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi...

GÜNDEM 14.08.2024 22:36:00 0
İzmir’de futbolcu Merih Demiral heykeline CHP’den veto...

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, EURO 2024'te yaptığı ‘bozkurt’ işaretiyle gündeme gelen milli futbolcu Merih Demiral’ın İzmir’e heykelinin dikilmesi önergesi, CHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Burada hiçbirimiz bir partinin siyasi sembolü olan bir işareti benimsemek zorunda değiliz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumda, geçtiğimiz ilk meclis toplantısında gündeme gelen ve ardından kentte tartışmalara neden olan EURO 2024'ün son 16 turunda oynanan Türkiye-Avusturya maçında yaptığı "bozkurt" işaretiyle gündeme gelen ve hareketi nedeniyle UEFA tarafından 2 maç ceza verilen milli futbolcu Merih Demiral’ın İzmir’de heykelinin dikilmesini talep eden önerge gündeme geldi.

İlk meclis toplantısında görüşülmek üzere Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ve Kent Konseyi Komisyonuna havale edilen önerge, komisyonlarda oy çokluğu ile reddedilmesinin ardından Meclis’e geldi.

Altınkeser: “Son genel başkanınız Kemal Bey’in bozkurt yapmış birçok fotoğrafı vardır”

Önergeye ilişkin MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser söz alırken, önergenin Ankara’da da verilip oy birliğiyle kabul edildiğini ifade ederken bozkurdun Türklere ait bir işaret olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bunu diğer belediyeler yapıyorsa İzmir de yapabilir diye düşündük. Sizin de son genel başkanınız Kemal Bey’in bozkurt yapmış birçok fotoğrafı vardır.”

Tugay, bozkurt işaretinin ne zamandır kullanıldığı sorusunu yöneltirken MHP’li Altınkeser, 1980’li yıllardan itibaren simge olarak kullanıldığını söyledi.

Tugay: “Heykelini dikmek için İzmir ile bir illiyetinin olması gerekmez mi?”

Altınkeser’e yanıt veren Tugay, ‘İzmir ile illiyet bağı’ vurgusu yaparak şu ifadeleri kullandı:

“AK Parti’nin hareketi Rabia hareketi. Ben seçim kampanyalarında hiçbir AK Partili bozkurt işareti yaparken görmedim. Türklerin tarihinde bozkurt efsanesinin ne olduğunu, tarihimizde bozkurt simgesinin önemli bir simge olduğunu biliyoruz. Bir partimize mal olmuş bir parmak hareketi var ve bu hareketi yapan futbolcumuz, bir maçtan sonra böyle bir hareket yapma gereği duydu. Ona verilen ceza ile ilgili biz de rahatsızlık duyduk. Bir tepki de gösterebiliriz ama heykel dikmek nedir onu anlamadım. Ki siz bizi sık sık çok fazla heykel dikiyorsunuz diye eleştiriyorsunuz. Dikilen heykel bir bozkurt heykeli değil. Bozkurt işareti yapmakta olan bir futbolcunun heykelini İzmir’e neden dikelim? Tepki gösterelim. Heykel dikmek bu konuda yapmamız gereken şey midir? Sizin istemenizi anlıyorum ama biz niye isteyelim? Ben CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Heykel dikmekten bahsediyorsunuz biz heykel dikmeye karşıyız. Ne bozkurt işaretine bir hakaretimiz var ne de futbolcumuzun aldığı ceza ile ilgili biz de rahatsız olduk. Tepki göstermiyor da değiliz. Futbolcumuz iyi niyetle yapmış olabilir ama heykelini niye dikiyoruz? Heykelini dikmek için İzmir ile bir illiyetinin olması gerekmez mi? Dünden beri PKK’lı olmadığımız mı kaldı, ne saçma sapan iftiralara uğradık. Bir partinin genel başkanı cevap vermekten utandığım ahlaksız bazı ifadelerle bizleri itham etti. Bunları hak etmiyoruz biz. Bizler Atatürk milliyetçisi insanlarız. Kimsenin CHP’liler böyle ithamlarda bulunma hakkı yoktur. Bunları şiddetle reddediyorum. Biz burada böyle bir heykeli dikmek için yeterli gerekçe ve neden görmüyoruz. Başka da tartışılacak bir şey yoktur. Dediler ki ‘İzBB Başkanı ve meclis üyelerinin hepsi meclisten oy birliğiyle bu heykelin yapılmasını kabul ettiler’ dediler. Yalandı bu. Üstelik bu yalan haberi Anadolu Ajansı geçti. Anadolu Ajansı bizim karar vermediğimiz sadece komisyona havale ettiğimiz bir konuyu çarpıtarak ‘belediyeden oy birliğiyle kabul edildi’ dedi. Ben de bunu doğru olmadığın söyledim.”

Altınkeser: “Kendisi futbola İzmir’de başlamıştır”

Altınkeser, Gazeteci İsmail Saymaz’ın sosyal medya paylaşımını hatırlatarak Cemil Tugay’ın paylaşımın ardından verdiği demece ilişkin konuşarak şunları söyledi:

“Ciddiye alınması bile tuhaf diyorsunuz. Partimiz belli, ideolojimiz belli’ diyorsunuz. Ben sizi İzBB Başkanı olarak biliyordum. Siz CHP’li İzBB Başkanıyım dediniz. Bundan sonra bana göre siz CHP’li İzBB Başkanı olarak anılacaksınız. Merih Demiral’ın İzmir ile illiyet bağı yoktur ama kendisi futbola İzmir’de başlamıştır.”

Tugay: “Karşı bir siyasi görüşle reddedilmesini de tuhafsamamalısınız”

Basında çıkan iddiaların ardından kullandığı ifadelere yönelik eleştirilere de yanıt veren Başkan Tugay, şöyle konuştu: “Aziz Türk milleti bizden hizmet bekliyor. Buralarda konuşmamız gereken şey bu şehrin sorunlarıyla ilgili çözümler ve hizmet amaçlı çalışmalardır. bu konu her ne kadar kelimelerle başak yere çekmeye çalışsak da MHP’nin Grup Başkanvekilinin meclis gündemine bu konuyu getirmesinin nedeni kendi partilerinin siyasi sembolü olmasıdır. Burada CHP’ye verilen oylarla CHP’den belediye başkanı seçilmiş olmam herkesin malumudur. Başka makamlarda, başka belediye başkanlarında, hükümet temsilcilerinde herkesin kendi partisi vardır ve bu doğrultuda siyasi görüşünün olması kadar doğal bir şey yoktur. Gazeteciler bu konuyu Anadolu Ajansı’nın hatalı yayınından sonra ülke gündemine hatalı taşıdıktan sonra bu kadar ağır tartışmalar devam ederken eğer kendi görüşümü belirtmeseydim iradesizlikle suçlanabilirdim. Ben bu şehrin belediye başkanıyım. Bu meclisin de başkanıyım. Burada görüşlerimi dile getirebilirim. Burada bizim problemimiz yalanlara, hakaretlere, iftiralara ve gerçek dışı bir sürü iddiaya bu olaya taşıyıp toplumu bu konuda germeye çalışan insanlarla alakalıdır. Bu tür insanların çabalarına hizmet etmememiz lazımdır. Tabii ki siyasi bazı gündemler getirebilirsiniz. Bu olayda yaptığınız gibi. Ancak bunların karşı bir siyasi görüşle reddedilmesini de tuhafsamamalısınız. O işaret MHP’ye ait siyasi bir işarettir. AK Parti de dahil hiçbir siyasi parti bunu kullanmamaktadır. Burada hiçbirimiz bir partinin siyasi sembolü olan bir işareti benimsemek zorunda değiliz. Burada mesele heykel dikmektir. Bu heykeli dikmek için İzmir için bir anlamı olması lazımdır ve biz bu anlamı bulamadık.”

Oyçokluğuyla reddedildi

Yaşanan tartışmanın ardından Milli Futbolcu Demiral’ın heykelinin İzmir’e dikilmesine ilişkin önerge, CHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi.


 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    11105,90%0,85
  • DOLAR

    41,59% 0,01
  • EURO

    48,83% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5190,44% 0,61
  • Ç. ALTIN

    8480,18% 1,46

CHP İSKENDERUN İLÇE BAŞKANLIĞI: BABALARININ ÇİFTLİĞİ GİBİ YÖNETİLİYOR!

CHP, TİP VE EMEP PROTESTOYLA AÇILIŞTA YOKTU: ERDOĞAN’DAN “MEŞRUİYET” VURGUSU

NEPAL'DE 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK TANRIÇA SEÇİLDİ! AİLESİNDEN ALINIP TAPINAĞA YERLEŞTİRİLDİ

“TANIK HATIRLAMADI, MAHKEME TAHLİYE ETTİ: 248 GÜN SONRA BARIM’A ÖZGÜRLÜK”

GEZİ DAVASINDA AYŞE BARIM’A TANIK SANATÇILAR: “YÖNLENDİRMEDİ!”

BÜLENT ARINÇ'TAN 'İMAMOĞLU TUTUKSUZ YARGILANSIN' ÇIKIŞI: NEDEN SİLİVRİ'YE GİTMEDİĞİNİ DE AÇIKLADI

İSRAİL’İN YENİ SAVAŞ SUÇU GİRİŞİMİ: SUMUD FİLOSU ABLUKA ALTINDA

20 YIL ÜLKEYİ YÖNETEN JOSEPH KABİLA, SAVAŞ SUÇLARINDAN İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİNDE EKONOMİ KRİZİ: HEDEFTE BAKANLIK VE MERKEZ BANKASI

GEZİ DAVASINDA KRİTİK GÜN: AYŞE BARIM VE ÜNLÜ TANIKLAR MAHKEMEDE

İZMİR’DE AKP’Lİ İLÇE BAŞKANI HAKKINDA ŞOK İDDİA: “TEFECİLİK YAPTI”

MİLLİ GÜVENLİK KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ: "İSRAİL'İN SOYKIRIMI DURDURULMALI"

CHP’DE KURULTAY SONRASI İLK MYK TOPLANTISI

YARGI KULİSLERİ ISINDI: İSTANBUL’DA 3 BAŞSAVCILIKTA DEĞİŞİM SİNYALİ

İMAMOĞLU'NUN AKIN GÜRLEK DAVASINDA DİKKAT ÇEKEN MUHALEFET ŞERHİ: KABA SÖZ VE ELEŞTİRİ, SUÇ DEĞİL

KASIMPAŞA SK’YA KAYYUM! TURGAY CİNER’İN KULÜBÜNE EL KONULDU

TRABZON AÇIKLARINDA ŞOK! BALIKÇILAR BOMBA YÜKLÜ İNSANSIZ DENİZ ARACI BULDU

DEM PARTİ GÖRÜŞMELERİ AKTARDI: ÖCALAN’DAN ÇARPICI ÇIKIŞ

CEM KÜÇÜK, ERDOĞAN’IN KAAN GERÇEĞİNİ BİLMEDİĞİNİ İDDİA ETTİ…

İTSO HEYETİ VAN GASTRONOMİ FUARINDA HATAY’IN LEZZETLERİNİ TANITTI

EPİK SANAT TİYATROSU SAMANDAĞ’DA “NAZIM” İLE SAHNE ALDI

KAAN, BOEİNG, HAZIR SORULAR… ERDOĞAN SARAY’DA SIZINTININ İZİNDE

“İSKENDERUN’DA GÜZELLİĞİN EN DOĞRU ADRESİ: BUSE ŞİRİNOĞLU GÜZELLİK MERKEZİ”

DÜNYA BU GELİŞMEYİ KONUŞUYOR: NETENYAHU ÖZÜR DİLEDİ

NEJAT İŞLER’İN OSMAN GÖKÇEK ÇIKIŞI MAGAZİN MUHABİRİYLE KAVGAYA DÖNÜŞTÜ

“MANSUR YAVAŞ’IN AHTAPOT ŞEMASINDA ŞOK: GÖKÇEK DOSYASININ SAVCISI FETÖ FİRARİSİ”

MUTLAK BUTLAN KRİZİ: KILIÇDAROĞLU’NDAN KAYYUM ÇIKIŞI...

“CEM KÜÇÜK İTİRAF ETTİ: UÇAKTA GAZETECİLİK KRİZİ DERİNLEŞİYOR”

“AKP’DE İSTİFA TSUNAMİSİ: İZMİR’DEN TUNCELİ’YE, ART ARDA AYRILIKLAR”

TURGAY CİNER’E YAKALAMA KARARI: CAN HOLDİNG SORUŞTURMASINDA BÜYÜK OPERASYON

Yükleniyor


GEZİ DAVASINDA AYŞE BARIM’A TANIK SANATÇILAR: “YÖNLENDİRMEDİ!”

BÜLENT ARINÇ'TAN 'İMAMOĞLU TUTUKSUZ YARGILANSIN' ÇIKIŞI: NEDEN SİLİVRİ'YE GİTMEDİĞİNİ DE AÇIKLADI

İSRAİL’İN YENİ SAVAŞ SUÇU GİRİŞİMİ: SUMUD FİLOSU ABLUKA ALTINDA

20 YIL ÜLKEYİ YÖNETEN JOSEPH KABİLA, SAVAŞ SUÇLARINDAN İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİNDE EKONOMİ KRİZİ: HEDEFTE BAKANLIK VE MERKEZ BANKASI

GEZİ DAVASINDA KRİTİK GÜN: AYŞE BARIM VE ÜNLÜ TANIKLAR MAHKEMEDE

  • Perşembe 28.5 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 28.2 ° / 16.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 33.4 ° / 17.2 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2