İzmir Barosu, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından yayınlanan 2023 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi’yle yapılan bazı atamalara tepki gösterdi.
İzmir Barosu, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından yayınlanan 2023 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi’yle yapılan bazı atamalara tepki gösterdi. Baro tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İzmir Barosu olarak, liyakate ve kıdeme aykırı, sürgün niteliğindeki bu atamaları ve ihraç kararını kınıyor, tarafsız ve bağımsız bir yargı için mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.
İzmir Barosu, HSK tarafından yayınlanan 2023 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi ile ilgili bugün yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“2017 yılında verdiği bir röportajdaki açıklamaları nedeniyle disiplin cezasına çarptırılan ve başvurusu üzerine geçtiğimiz günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce hak ihlali kararı verilen Yargıçlar Sendikası Başkanı ve İzmir Karşıyaka Hâkimi Ayşe Sarısu Pehlivan, isteği dışında Adana Hâkimi olarak görevlendirilmiştir. Yargıçlar Sendikası üyesi İzmir Hâkimi Halil Güner Çorum’a, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi üyesi Süleyman Mutlu ise Kilis’e atanmıştır. Gezi direnişi davasında Osman Kavala’nın tahliyesi yönünde oy kullanan ve heyetten alınan İstanbul Ağır Ceza Hâkimi Sercan Karagöz ise kararnameyle yine isteği dışında Ağrı’ya hakim olarak görevlendirilmiştir. Recep Tayyip Erdoğan’ın 3. kez Cumhurbaşkanlığı adaylığına itiraz eden yargıç Ahmet Çakmak, HSK 2. Dairesi kararı ile ihraç edilmiştir.
Sürgün niteliğindeki bu atamalar ve ihraç kararı, Anayasa’da vücut bulan ‘kuvvetler ayrılığı’ ilkesinin ihlali, yürütmenin yargı üzerindeki tahakkümünün yeni bir örneğidir. Üyeleri aynı zamanda siyasi bir kimliği ve parti aidiyeti bulunan Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen HSK, bu tahakkümün aracı haline gelmiştir. İzmir Barosu olarak, liyakate ve kıdeme aykırı, sürgün niteliğindeki bu atamaları ve ihraç kararını kınıyor, tarafsız ve bağımsız bir yargı için mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyoruz.”
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55