HAZİNE VE MALİYE BAKANI NEBATİ: “VATANDAŞLARIMIZIN REFAH SEVİYESİNİ YÜKSELTMEK KONUSUNDA GEREKLİ TÜM ADIMLARI ATTIK”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Bir yandan enflasyonla kararlılıkla mücadele ederken diğer yandan vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltmek konusunda gerekli tüm adımları attık ve atmaya da devam edeceğiz” dedi.

GÜNDEM 25.11.2022 23:31:00 0
HAZİNE VE MALİYE BAKANI NEBATİ: “VATANDAŞLARIMIZIN REFAH SEVİYESİNİ YÜKSELTMEK KONUSUNDA GEREKLİ TÜM ADIMLARI ATTIK”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Bir yandan enflasyonla kararlılıkla mücadele ederken diğer yandan vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltmek konusunda gerekli tüm adımları attık ve atmaya da devam edeceğiz” dedi.

2023 Yılı Gelir Bütçesi, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi Maddeleri, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi Maddeleri bu gece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener’in Nureddin Nebati’den, “Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomi ile daha fazla önem kazanmaktadır” sözlerini tekrar etmesini istemesi üzerine, kapanış konuşması yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şener’in isteğini geri çevirmedi. Nebati kapanış konuşmasında ise şunları söyledi:

 “TÜRKİYE MAKROEKONOMİK TEMELLERİNİN NE DENLİ KUVVETLİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA KANITLAMIŞTIR”

“2008 finansal krizinden bu yana küresel ölçekte en zorlu şartların yaşandığı bir dönemden geçmekteyiz. 2020 yılının başında ortaya çıkan salgın sürecinde ülkeler ilk önce ivedi karar alabilme, daha sonra ise kayıpları telafi edebilme kabiliyetleri ile sınanmışlardır. Olayın toplum sağlığı boyutunun yanı sıra, ekonomi alanında Türkiye tüm dünyaya örnek olacak bir performans göstermiştir. Öyle ki, Türkiye, daha önce tecrübe edilmemiş böylesi bir küresel şok karşısında makroekonomik temellerinin ne denli kuvvetli olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.

2021 yılında salgının neden olduğu küresel tedarik zincirindeki sorunlar, artan emtia fiyatları ve üretimde yaşanan aksaklıklar; yatırım, istihdam ve ekonomik büyüme üzerinde riskler ortaya çıkarmıştır. Tüm olumsuzluklara karşın ekonomik büyüme 2021 yılında yüzde 11,4 ile son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. İhracatta rekorlar kırılmış, makine teçhizat yatırımları kesintisiz devam etmiş, üretim artışı istihdam artışıyla desteklenmiştir. Bununla birlikte, 2021 yılında ihracattaki ivmelenme ve turizmdeki toparlanma sayesinde cari açığın milli gelire oranı önemli ölçüde gerilemiş, ülkemiz istihdam sağlamada OECD ülkeleri arasında en üst sıralarda yer almıştır.

“ENERJİ KRİZİ KÜRESEL ÖLÇEKTE ENFLASYON ORANLARININ ARTMASINA YOL AÇMIŞTIR”

Salgın sonrası dönemdeki genişlemeci politikalar, tedarik zincirlerindeki bozulma, küresel navlun fiyatlarındaki artış ve Rusya-Ukrayna savaşının derinleştirdiği enerji krizi küresel ölçekte enflasyon oranlarının artmasına yol açmıştır. Enflasyon tüm ülkelerin üstesinden gelmeye çalıştığı küresel ölçekte önemli bir sorun haline gelmiştir. Küresel zorlukların arttığı ve öngörülebilirliğin azaldığı bu süreçte enflasyon ülkemizde de artış göstermiştir. Bu gelişmede, döviz kurları ve ithalat fiyatları gibi arz ve maliyet yönlü etkenler belirleyici olurken, uluslararası fiyatlara duyarlılığı yüksek olan enerji, ulaştırma ve gıda fiyatlarındaki ivmelenme dikkat çekmiştir.

“VATANDAŞLARIMIZIN REFAH SEVİYESİNİ YÜKSELTMEK KONUSUNDA GEREKLİ TÜM ADIMLARI ATTIK”

Enflasyon karşısında vatandaşlarımızın alım güçlerini korumak için birçok tedbiri hayata geçirdik. Çalışanlarımıza ve emeklilerimize yönelik ücret ve maaş iyileştirmeleri yaptık. Tüm ücretlilerin asgari ücret tutarına kadar olan gelirlerinden vergileri kaldırdık. Başta gıda ve elektrik olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerinde KDV indirimi yaptık. Küresel enerji krizinden kaynaklanan fiyat artışlarının halkımıza asgari düzeyde yansıması için yüksek oranlı sübvansiyonlara devam ediyor, ihtiyaç sahibi ailelerimize elektrik ve doğalgazda tüketim desteği sunuyoruz. Ayrıca gıda arz güvenliğini temin etmek için dış ticaret tedbirleri alınmış ve tarımsal destekler ile Hazine faiz destekli kredi imkânları genişletilmiştir. Bir yandan enflasyonla kararlılıkla mücadele ederken diğer yandan vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltmek konusunda gerekli tüm adımları attık ve atmaya da devam edeceğiz.

“KKM’NIN KATKISIYLA TÜRK LİRASININ SEYRİ YILBAŞINA GÖRE REEL OLARAK ARTMIŞTIR”

Finansal istikrarın güçlendirilmesi amacıyla geçtiğimiz yılın aralık ayında Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) uygulamasını devreye aldık. Küresel finansal koşulların bu denli sıkılaştığı, pek çok para biriminin dolara karşı değer kaybettiği son dönemde KKM’nın katkısıyla döviz kurlarının seyri geçmiş dönemlere kıyasla önemli ölçüde istikrar kazanırken, Türk lirasının seyri yılbaşına göre reel olarak artmıştır. KKM ile birlikte devreye aldığımız tamamlayıcı ürünlere vatandaşlarımızın gösterdiği ilgi ve destek sayesinde Türkiye ekonomisine yönelik çizilen felaket senaryoları boşa çıkmıştır. Türkiye Ekonomi Modeli’nin hedefleri doğrultusunda yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceliklendiriyoruz.

“İSTİHDAM TARİHİ YÜKSEK SEVİYELERE ULAŞMIŞTIR”

Bu sayede, 2022 yılında da ekonomik büyüme dengeli görünümünü korumuş, istihdam tarihi yüksek seviyelere ulaşmıştır. Önümüzdeki dönemde de yüksek katma değer üreten, küresel ölçekte daha üst seviyelere hızla yükselen müreffeh bir Türkiye için olanca gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği ve ülkemizin topyekûn kalkınmasını hedefleyen ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu çerçevesinde önemli adımları hep beraber atacağız.

2021 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı ile 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerini tamamlıyoruz. Bugüne kadar yapılan tüm özverili çalışmalar için Plan ve Bütçe Komisyonumuzun değerli Başkan ve üyelerine, kıymetli katkılarını esirgemeyen herkese, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Hükümetimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Kaynağını milletimizin alın terinden alan bugüne kadarki bütçeleri nasıl milletimizin bizlere emaneti olarak gördüysek, 2023 yılı Bütçesini de aynı şekilde görüyoruz.”

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

ÖZARSLAN TRANSFER İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

BAKANLIKLARDA GECE YARISI DEPREMİ: ADALET’E GÜRLEK, İÇİŞLERİ’NE ÇİFTÇİ

KEÇİÖREN’DE TRANSFER KRİZİ: ALTINOK, ÖZARSLAN’I İHALE ÜZERİNDEN HEDEF ALDI

KADIN BELEDİYE BAŞKANININ KIYAFETİYLE DALGA GEÇEN İYİ PARTİLİ TUTUKLANDI

İSTİFA KARARI ANKARA’YI KARIŞTIRDI: ÖZARSLAN HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR GÜNDEMDE

Kiralık Araç, Sahte Plaka, ÇOCUK TETİKÇİ: Şişli’de Suç Zinciri

Yükleniyor


TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

  • Pazar 18.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 17.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12