HAVALAR SOĞUDU, HASTALIKLAR ARTTI. UZMANLAR UYARIYOR: “KIŞ ÇAYLARI ŞİFA OLSUN DERKEN ZEHİR OLMASIN"

Kış aylarının gelmesiyle hastalıklar arttı. Boğaz ağrısından, gribe vatandaş kendi hastalığına çare bulmak için doktora gitmeden önce babaanne formüllerine başvurabiliyor.

SAĞLIK 22.10.2023 12:43:00 0
HAVALAR SOĞUDU, HASTALIKLAR ARTTI. UZMANLAR UYARIYOR: “KIŞ ÇAYLARI ŞİFA OLSUN DERKEN ZEHİR OLMASIN

Kış aylarının gelmesiyle hastalıklar arttı. Boğaz ağrısından gribe vatandaş kendi hastalığına çare bulmak için doktora gitmeden önce babaanne formüllerine başvurabiliyor. Ancak bitkilerle şifa arayan ve aktarların yolunu tutanlar için bazen yanlış bitkisel kürler ya da bitki çayları, vücudu beklenenin aksine iyileştirmeyip zehirleyebiliyor. Uzman doktar Hakan Özkul, vatandaşları uyararak "Bunlar doktor kontrolünde, danışılmadan tüketilmemesi gereken takviye ürünlerdir. İyileşeyim derken, vücudunuza çok ciddi zararlar verebilirsiniz ve hastanenin yolunu tutmak zorunda kalabilirsiniz” dedi.

Uzman doktor Hakan Özkul, konuya ilişkin değerlendirmesinde “Bitkilerin tedavi edici özellikleri bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Ama bu kafanıza göre istediğiniz bitkiyi alıp, hiçbir uzmanlığı bulunmayan kişilerce size önerilen her bitki çayını alıp içeceğiniz, tavsiye ettiği bitkisel kürleri kullanacağınız anlamına gelmez. Bunlar doktor kontrolünde, danışılmadan tüketilmemesi gereken takviye ürünlerdir. İyileşeyim derken, vücudunuza çok ciddi zararlar verebilirsiniz ve hastanenin yolunu tutmak zorunda kalabilirsiniz” dedi.

Dikkatli tüketilmesi gereken bitkilere ilişkin bilgiler de veren Dr. Özkul, özetle şunları kaydetti:

'KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARMAYIN'

"Bitki çayları hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde tıbbi bitkilerin kullanılma yöntemlerinden birisidir. Hiç kimse ne kendisinin ne de başkasının hastalığını ilaçlarla veya tıbbi bitkilerle kendi başına yapmamalıdır. Aksi halde kaş yapayım derken göz çıkarılıp sağlık tehlikeye atılmış olabilir. Tıbbi bitkilerin kullanımında, tıbbi bitki çayı şeklinde de olsa bir fitoterapist doktorun önerileri gereklidir. Bitki çaylarını hasta olmadan da özellikle kış aylarında hastalıktan korunmak maksadıyla kullanabiliriz. Ama kişinin tıbbi bitki çaylarını kullanmasını engelleyecek kişisel bir durumu var mıdır bunu bir doktorun ortaya koyması gereklidir.

'AKTARDAN DEĞİL ECZANELERDEN ALIN'

Kullanılacak tıbbi bitki çaylarının sağlıklı kaliteli ve güvenli olması da çok önemli bir konudur. Bitki çayı yapımında kullanılan bitkilerde kanserojen tarım ilaç kalıntıları var olabilir. Yanlış teknikle kurutma sonrasında karaciğere toxik olan aflatoxin içeriyor olabilir.Bu yüzden tıbbi bitki çaylarının aktardan değil eczaneden temini önemlidir. Tibbi bitki çaylarının doğru kullanım için nasıl hazırlanacağı da önemlidir. Bu konuda doktor ve eczacılar doğru bilgiyi verecektir."

BU BİTKİ VE ÇAYLARA DİKKAT

Özellikle dikkatli kullanılması gereken bitkiler ve çaylara ilişkin bilgiler veren Dr. Özkul, “Mesela kanser hastası olan ve kemoterapi alan hastaların özellikle sarı kantaron, nar, greyfurt kullanmalarını tavsiye etmeyiz. Çünkü bazı bitkiler kemoterapinin etkisini istemediğimiz şekilde artırabilir bazıları ise etkisini azaltabilir" diye konuştu.

'TAZE BADEM VE KAYISI ÇEKİRDEĞİNİ FAZLA TÜKETMEYİN'

Dr. Özkul, taze badem ve kayısı çekirdeklerinin de çok kullanılmasını tavsiye etmediklerini söyleyerek, “Bu iki ürün onlarca faydasına rağmen içerisinde siyanür barındırmaktadır. Fazla tüketilmesi zehirlenme ile sonuçlanabilir. Kan inceliği fazla olan hastaların ise kan sulandırmada etkili ginseng gibi bazı bitkilerden uzak durması çok önemlidir. Yani kullandığımız bitkileri doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılmak çok önemli” dedi.

 

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    11048,11%-1,05
  • DOLAR

    41,30% 0,05
  • EURO

    48,80% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4836,63% -0,41
  • Ç. ALTIN

    7935,99% -0,73

KENT UZLAŞISI DAVASINDA TAHLİYE KRİZİ: ÖZEL’DEN ÇOK SERT SÖZLER

RUSYA’NIN KUZEYDOĞUSUNDA 7.8 ŞİDDETİNDE DEPREM

MENZİL TARİKATI'NDAN 3 GÜN 3 GECE SÜREN ŞATAFATLI DÜĞÜN

KURULTAY YOLUNDA ENGEL KALMADI: 3 BAŞVURU DA REDDEDİLDİ

MURAT BAKAN: ÖZEL HAREKAT’TA BÜYÜK YOLSUZLUK!

KOMİSYONDA “DOMUZ BAĞI” KRİZİ! DEM PARTİ SALONU ETERK TTİ

“FRANSA’YI SARSAN İDDİA: BRİGİTTE MACRON’UN CİNSİYETİ MAHKEMEDE TARTIŞILIYOR”

AKP’Lİ BAŞKAN FESTİVALE 25 MİLYON HARCADI: İŞÇİLERE MAAŞ YOK!

MERKEZ BANKASI, BİR MADENİ PARAYI DAHA TEDAVÜLDEN ÇEKİYOR: ARTIK ÜRETİLMEYECEK

ŞAMİL TAYYAR’DAN AĞIR SÖZLER: DİYANET’İN EN KÖTÜ DÖNEMİ ERBAŞ’TI

DİYANET’TE DEVİR TESLİM: ALİ ERBAŞ GİTTİ, SAFİ ARPAGUŞ GELDİ

ÖZEL: BİR TARAFTA RANTÇI AKP BELEDİYECİLİĞİ, DİĞER TARAFTA HALKÇI CHP!

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: ALTIN REKOR, DOLAR ÇAKILDI!

SİYASETİN GÖBEĞİNDE ŞANTAJ İDDİASI: ELAZIĞ İL BAŞKANI KONUŞTU

KÖYCEĞİZ BELEDİYESİ’NDE CİMER ŞİKAYETİ OPERASYONA DÖNÜŞTÜ

BORSA OPERASYONUNDA SÜRPRİZ İSİM: ERDOĞAN’IN KİTABINI YAZMIŞTI

CHP'Lİ YAVUZYILMAZ: YOLCU GARANTİSİ HALKIN SIRTINDA YÜK OLDU: BU MODEL MİLLETİN SOYULMASIDIR…

TCMB’DEN FAİZ DÜZENLEMESİ: %41,25 VE %42,25

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NDE OPERASYON: 20 KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI

ÖZGÜR ÇELİK AÇIKLADI: BAYRAMPAŞA'DA BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİ

ALTAYLI: KURULTAY DAVASINDA İKİNCİ PERDE...

BAYRAMPAŞA OPERASYONU: HASAN MUTLU DAHİL 39 KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA TALEBİ!

ERDOĞAN: “BU DAVANIN HİÇBİR YERİNDE AK PARTİ OLARAK YOKUZ”

GÜRSEL TEKİN: BU MAHKEMENİN HİÇBİR TARAFINDA YOKUZ

BAYRAMPAŞA BELEDİYE MECLİSİ'NDE CHP ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ

CHP’Lİ AKSU BELEDİYESİNDE KRİTİK İSTİFALA

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA SÜRPRİZ TELEFON…

EPİK SANAT TİYATROSU “NAZIM” OYUNUNU HARBIYE HALKIYLA BULUŞTURDU

MERSİN'DE CİNNET GEÇİREN ANNE 5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNU BOĞAZINI KESEREK ÖLDÜRDÜ

BAYRAMPAŞA'DA BİR BELEDİYE MECLİS ÜYESİ DAHA CHP'DEN İSTİFA ETTİ

Yükleniyor


ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

ASTIM KONTROL ALTINA ALINABİLİR Mİ?

  • Cuma 29.4 ° / 19.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 31 ° / 15.5 ° Güneşli
  • Pazar 32.8 ° / 17.2 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 5 3 0 2 5 11
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Alanyaspor 5 2 1 2 2 8
8.Samsunspor 5 2 1 2 1 8
9.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.İstanbul Başakşehir 4 1 1 2 1 5
12.Kasımpaşa 5 1 3 1 -2 4
13.Rizespor 4 1 2 1 -4 4
14.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
15.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
16.Fatih Karagümrük 5 1 4 0 -7 3
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 5 0 5 0 -6 0