Tarih: 18.10.2018 14:26

YAPILMAYAN YATIRIMLARI BİZ YAPIYORUZ

Facebook Twitter Linked-in

Hatay’da suyun yüzde 70’ini yer altından çektiklerini ve bunun sadece yüzde 30’unun evlere ulaştığını belirten Başkan Savaş, Buna rağmen Türkiye’de su fiyatlarında 30 Büyükşehir arasında sondan 6. sırada olduklarını ifade etti.

Hatay’da kademesiz olarak uygulanan su ve atık su toplam ücretinin 2.75 TL’yi bulduğunu ve Hatay’ın 30 Büyükşehir arasında 25.sırada yerini aldığını hatırlatan Başkan Savaş, su fiyatlarını da arttırmayı düşünmediklerini söyledi.

Merkez ilçeler Antakya ve Defne’nin iki yakasından Asi Nehri’ne akan atıksuları önlediklerine vurgu yapan Başkan Savaş, önlenmesini ise Asi yatağına döşenen 1200’lük dev kanalizasyon borularıyla ve akan atıksuları kanalizasyon sistemine bağlayarak gerçekleştirdiklerini ifade ederek, derelere akan atık suları da toplamak için kanalizasyon hattı çalışması yaptıklarını belirtti.

Asi Nehri’nde özlenen tabloyu sunmada büyük katkı sağlayan Dünyanın 5., Avrupa’nın 2., Türkiye’nin ise en büyük kapasiteli Küçükdalyan-Narlıca MBR (Membran Biyoreaktör) Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi inşa ettiklerini ifade eden Başkan Savaş, tesisten şu anda Asi Nehri’ne saniyede 110 litre temiz su verildiğini belirterek, hedeflerinin saniyede 200 litreye ulaşmak olduğunu aktardı.

Halkımızın sağlığı ve geleceği için yıllarca yapılmayan yatırımları 4 yıla sığdırdıklarının altını çizen Başkan Savaş, kentsel dönüşümü başlatmada başarısız olanların ve 16 yıldır altyapıya dokunmayanların konuşma haklarının olmadığını ifade etti.

Paslı Borular Bertaraf Ediliyor

Sağlıklı çevreyi sağlamak için kanalizasyon ve paslı boruları bertaraf edip temiz su iletmek amacıyla içme suyu yatırımı yaptıklarını vurgulayan Başkan Savaş, Hatay’ın Büyükşehir olmasından bu yana İskenderun(Denizciler), Samandağ, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin, Antakya(Serinyol) ve Küçükdalyan-Narlıca olmak üzere Hatay’a 8 yeni Atıksu Arıtma Tesisi kazandırdıklarına dikkat çekti.  

Defne ilçesine bağlı Turunçlu Mahallesi’nde faaliyette olan atıksu arıtma tesisine değinen Başkan Savaş, “ kazandırdığımız 8 atıksu arıtma tesisinden sonra iki yer kaldı. Yapabiliyorsak Büyükçat’ta büyük bir tesis yapacağız, yapamıyorsak Turunçlu’da membranlı bir tesis yapacağız. Büyükçat’ta da başka bir atıksu arıtma tesisi yapacağız” dedi.

Hiç Koku Yapmayacak Tesisimiz Hazır

Sorunlardan kaçan bir insan olmadığını ve bu konuyu bölge sakinleriyle bir araya gelip istişare edeceğinin altını çizen Başkan Savaş, “fiziki ve ekonomi duruma bakacağız. Bizim elimizde şu anda hiç koku yapmayacak saniyede 1100 litre temiz su çıkartacak projemiz hazır ve İller Bankası’na onaya gitmiş durumda. Hesaplamalara göre biz bu projeyi değiştirerek Büyükçat’a yaparsak 8 terfi gerekiyor ve ekstra yılda şu anki parayla 10 milyon TL giderimiz oluyor” dedi.

Projelerin artısını eksisini tartışacaklarını ve mahalle halkı neye ikna olacaksa onu yapacaklarını belirten Başkan Savaş, “teknik arkadaşlarımız, bu işin maliyetini, tesiste uygulanan yalıtımı, atık suların hiçbir şekilde havayla temas etmeden arıtma tesisine girdiğini bana anlattılar. Bunu biz paylaşacağız. Çevresel, fiziksel, enerji ve ekonomik anlamda daha efektif hangisiyse biz onu yapma taraftarıyız. Bizi buraya getiren hak ve halktır. Biz halkımızla dayatmayla değil, demokrasi ile çalışacağız” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —