Antakya Kurtuluş Caddesi'nde gerçekleştirilen törenle, Yeniden Canlandırma Projesi kapsamında dünyada ışıklandırılan ilk cadde unvanını alan Kurtuluş Caddesi’nin tekrar işlevsellik kazanması amacıyla, Vali Doğan tarafından atılan ilk harç ile çalışmalar başlatıldı. Törende konuşan yüklenici firma yetkilisi Serkan Sökmen, projenin kapsamı ve kimler tarafında yürütüleceği ile ilgili bilgi verdi. Sökmen, “Antakya Kurtuluş Caddesi yeniden canlandırma projesi yapım işi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İller Bankası Anonim Şirketi ve Antakya Belediyesi ile ortak yürütülecektir. Selimiye Camisi'nden Uzun Çarşı girişine kadar yapılacak olan proje 30 parsel 35 Yapı 67 bağımsız bölümü kapsamaktadır. İş kapsamında caddeye cephe olan yüzeylerde cephe sıva sökümü ve yapım işleri, ahşap doğramaları bakım ve söküm yenileme işlemleri, kapı doğramaları yenilenecek olup çatı onarım çalışmaları yapılacaktır.
İller Bankası Bölge Müdürü Muzaffer Akgün ise, “Finansmanı bankamız tarafın karşılanan 2 milyon TL ayrılan para ile Kurtuluş Caddesi'nin Yeniden Canlandırma Projesi kapsamında yenileme çalışmaları yapılacaktır. Bu kapsamda Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan binaların caddeye bakan cephelerinde dış cephe sıvaları gasp edilerek yeni sıva ve boyası yapılacak çatı kaplama ve saçakları ile pencere kapıları yenilecektir. İş tamamlandığında Kurtuluş Caddesi Antakya ilçesine yakışan bir görünüme kavuşacaktır.” dedi.
Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz Antakya’nın en önemli değerlerinden, dünyada ışıklandırılan ilk cadde olarak kabul edilen Kurtuluş Caddesi’ni tarihteki ihtişamına, hak ettiği görünümüne kavuşturmak amacıyla girişimlerde bulunulduğunu belirterek çalışmaların başlamasının mutluluk verici olduğunu söyledi.
Hatay Valisi Rahmi Doğan konuşmasında,” Kurtuluş Caddesi gerçekten önemli bir caddedir. Tarihi değerlerimizi, kültürel varlıklarımızı öne çıkartmak gayreti ve uğraşı içerisindeyiz. İnşallah kısa süre içerisinde de bunları görünür hale getireceğiz. Malum olduğu üzere Kurtuluş Caddesi’nin yayalaştırılmasıyla ilgili, sayın başkanın da ifade ettiği gibi, tüm siyasi partilerle ittifak halinde almış olduğumuz bir karar var. Bu karar çerçevesinde bu caddenin yayalaştırılıp halkımızın hizmetine sunulmasını arzu ediyoruz. Tarihi varlıklar ortada. Tarihi geçmişi bilinirken, böyle kıymetler varken, bir şeyler yapmıyor olmak gerçekten ayıptır. Bunu bir an önce telafi etmemiz lazım. Büyükşehir Belediyesi’nin bu yönde bir çalışması var. En kısa süre içerisinde de bunu tamamlayacağını düşünüyorum. Alternatif bir yol açarak bu caddenin yayalaştırılması önemli. Eğer bunu başarabilirsek Hatay için çok önemli bir değeri ortaya çıkartmış oluruz. Tarih ve turizm anlamında yapmamız gerekenleri yapmaya çalışıyoruz. Hatta her zaman söylüyoruz. İlimiz turizmden istediği payı alamıyor diye. Bunun gayreti içerisindeyiz.
“ÇEVLİK - ARSUZ YOLU HATAY’A ÇOK BÜYÜK BİR DEĞER KATACAK”
Biraz önce sayın vekillerimle de istişare ettim. Çevlik - Arsuz yolu bugün itibariyle bitmiş durumdadır. İnşallah önümüzdeki birkaç gün içerisinde, sayın vekillerimizin bütçe programı olduğu için birkaç gün erteleyeceğiz ama Aralık ayının 20’si 21’i gibi basın mensuplarıyla birlikte, STK’lerle birlikte, Esnaf Odaları, Ticaret Odası’yla birlikte, bu yolu taksilerle geçeceğiz. İnşallah Arsuz’dan da çıkacağız. Bu Hatay’a çok büyük bir değer katacaktır. Çok kısa bir süre içerisinde bu yolun yapılmış olması, tamamlanmış olması Hatay’a kazandırılmış olması gerçekten önemli. Bunu başardık.
Açılış törenine Vali Rahmi Doğan’ın yanı sıra Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Yayman, Sabahat Özgürsoy Çelik, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof.Dr. Hasan Kaya, Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Büyükelçi Serdar Cengiz, Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan vekili Adnan Özkaya, Defne Kaymakamı Hayrettin Baskın, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı A. Kadir Teksöz, Kurum İl Müdürleri, Dini kanaat önderleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.