GARO PAYLAN; "ERDOĞAN, ALİYEV, PAŞİNYAN" GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ: "BARIŞI KONUŞMA ZAMANIDIR, ELİMDEN GELENİN FAZLASINI YAPMAK ÜZERE SORUMLULUK ALACAĞIM"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan; dün Çekya'nın başkenti Prag'daki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın görüşmesini değerlendirdi.

GÜNDEM 7.10.2022 14:00:00 0
GARO PAYLAN;

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan; dün Çekya'nın başkenti Prag'daki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın görüşmesini değerlendirdi. Paylan, “Ermenistan ve Türkiye halkları birbirlerinin düşmanı değiller. Olamazlar. Bu halklar, yüz yıl önceye kadar barış içinde kardeşçe yaşadılar. Aynı şekilde Azerbaycan ve Ermenistan halkları da birbirlerinin düşmanı değildir. Olamazlar. Çünkü bu halklar yalnızca 35 yıl önceye kadar bir arada, yan yana, kardeşçe yaşadılar" dedi. Sorumluluk alma çağrısı yapan Paylan, "Şimdi barışı konuşma zamanıdır. Bu konuda hep beraber sorumluluk alma zamanıdır. Ben bu konuda elimden geleni hatta elimden gelenin fazlasını yapmak üzere her türlü sorumluluğu alacağım" diye konuştu.

Avrupa Siyasi Topluluğu'nun (AST) Prag'daki toplantısı öncesi Prag Kalesi’nde dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Aliyev ve Başbakan Paşinyan bir araya geldi. Erdoğan, Paşinyan ile görüşme sonrasında, "Ermenistan ile görüşmeler karşılıklı olarak devam ediyor. Biz de bugün Paşinyan ile görüşmemizi samimi bir havada gerçekleştirdik. Bazı talepler söz konusu oldu. Dışişleri Bakanlarımız, özel temsilcilerimiz görüşecek ve çıkan neticeye göre adımlarımızı atacağız" dedi. 

Ayrıca Erdoğan; "Bir an önce Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan aradaki bu ilişkileri ısıtalım ve bu işi çözelim istiyoruz" mesajı verdi.  

"BARIŞ İÇİN YENİ BİR FIRSAT; FIRSAT PENCERESİ VAR"

Garo Paylan, Erdoğan, Paşinyan ve Aliyev görüşmesine ilişkin ANKA'nın sorularını yanıtladı.

Kafkasya'da barışın sağlanması gerektiğini söyleyen Paylan, "Kafkaslarda on yıllardır barışa hasretiz. Kafkaslar'da 1994'te de barış için bir fırsat olmuştu. 2008-2009'da da bir barış fırsatı olmuştu ama bu barış fırsatları kaçırıldı. Şimdi barış için yeni bir fırsat, fırsat penceresi var. Prag'da uzun süre yapılan öngörüşmelerden sonra Türkiye ve Ermenistan liderleri, Erdoğan ve Paşinyan görüştüler. Aynı şekilde Azerbaycan ve Ermenistan liderleri Aliyev ve Paşinyan buluşması gerçekleştirdi" dedi. 

"ÇOK TARİHİ ADIMLAR"

Erdoğan ve Paşinyan görüşmesi üzerine Paylan, "Buluşmada, Türkiye ve Ermenistan normalleşmesinin tam normalleşme olarak ulaşılması hedefi teyit edildi. Liderler bazında teyit edildi, bu önemliydi. Aynı zamanda Aliyev ve Paşinyan buluşmasında da Ermenistan ve Azerbaycan'ın kalıcı barış anlaşmasının imzalanması konusunda önemli adımlar atıldı. Bunlar çok tarihi adımlar. Belki toplumların önyargısı var. Mesafeli, önyargılı bakıyorlar. Bu anlaşılabilir. Büyük travmalar, acılar yaşandı. Ama dün Prag'da tarihi buluşmalar gerçekleşti" değerlendirmesinde bulundu. 

"BU MESELEYİ YALNIZCA SİYASETÇİLERİ VE LİDERLERE BIRAKIRSAK AKAMETE UĞRAYABİLİR"

Paylan, barış için sorumluluk alınması gerektiğini belirtirken, "Bu meseleyi yalnızca siyasetçilere ve liderlere bırakırsak bu mesele akamete uğrayabilir. Ama dün oluşan zemin üzerine Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye halklarının kalıcı barışını sağlayacak bir zemin oluşmuştur. Bu konuda da eğer ki sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, ticaret odaları, sendikalar, diğer kuruluşlar, aydınlar, gazeteciler sorumluluk alırsa eminim ki bu barış kalıcı bir barışa doğru evrilecektir" diye konuştu. 

"NORMALLEŞME KONUSUNDA HER İKİ LİDER DE ÖNEMLİ BİR İRADE ORTAYA KOYDULAR"

Türkiye'nin, "Azerbaycan ve Ermenistan barışı konusunda hakemlik yapamadığını" ifade eden Paylan, şunları söyledi:

"Yapma olasılığı da azdır. Çünkü iki yıl önce gerçekleşen savaşta Türkiye, bir tarafı, Azerbaycan'ın tarafını tuttu. 'Can Azerbaycan' dedi. Ama Ermenistan da bu bölgenin bir ülkesi. Ve Ermenistan ve Türkiye halkları yüzlerce yıl bir arada yaşadılar. Ermenistan da can olmalıydı Türkiye için. Eğer bunu sağlayabilmiş olsaydı Türkiye, bu barışta da bir hakem rolü oynayabilirdi. Ama şu anda büyük oranda Azerbaycan'ın tarafını tutuyor. Bu politikada da değişiklik işaretlerini görüyorum. Erdoğan-Paşinyan buluşmasından sonra Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi konusunda her iki lider de önemli bir irade ortaya koydular. İki liderin ve halkların yakınlaşması sonucunda bu durumun değişebileceğini iddia ediyorum.

"ERMENİSTAN-TÜRKİYE; AZERBAYCAN-ERMENİSTAN HALKLARI BİRBİRİNİN DÜŞMANI DEĞİLDİR"

Türkiye-Ermenistan sınırı açılırsa; Ermenistan ve Türkiye halkları kucaklaşırsa, birbirleriyle ticaret yaparsa, kültürel ve diplomatik ilişki kurarlarsa önyargıların kırılacağını ve bu konuda daha fazla sivil toplum kuruluşlarının ve halkın da daha fazla sorumluluk alacağını düşünüyorum. Çünkü Ermenistan ve Türkiye halkları birbirlerinin düşmanı değiller. Olamazlar. Bu halklar, yüz yıl önceye kadar barış içinde kardeşçe yaşadılar. Aynı şekilde Azerbaycan ve Ermenistan halkları da birbirlerinin düşmanı değildir. Olamazlar. Çünkü bu halklar yalnızca 35 yıl önceye kadar bir arada, yan yana, kardeşçe yaşadılar. Bakü'de Ermeniler vardı; Karabağ'da Azeriler ve Ermeniler bir arada yaşıyorlardı. Ama maalesef yaşanan savaşlar ve travmalar sonucu bu barıştan bir dönem için uzaklaştık. Şimdi barışı konuşma zamanıdır. Bu konuda hep beraber sorumluluk alma zamanıdır. Ben bu konuda elimden geleni hatta elimden gelenin fazlasını yapmak üzere her türlü sorumluluğu alacağım." 

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

'AİLE YILI' AFİŞİNE TEPKİ! KIZ ÇOCUĞA BAŞÖRTÜ, ERKEK ÇOCUĞA TAKKE TAKTILAR

AKP'Lİ BELEDİYEDE SKANDAL DARP İDDİASI! BELEDİYE BAŞKANI VE YARDIMCILARINI SUÇLADI

İMAMOĞLU’NUN DANIŞMANI ERTAN YILDIZ'IN ‘ETKİN PİŞMANLIK’ İFADESİ YETERLİ GÖRÜLMEDİ

ESKİ PERTEK BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI

GAZİANTEP'TE MİNGUZZİ VAKASI! 16 YAŞINDAKİ ÇOCUK VE ARKADAŞINI BIÇAKLADILAR

AKP'NİN YASA TEKLİFİNDE CUMHURBAŞKANINA ASKER İHRAÇ ETME YETKİSİ!

İSRAİL, GAZZE'DEKİ İŞGALİ KALICI HALE GETİRECEK SALDIRILARIN BAŞLADIĞINI AÇIKLADI

MEHMET ŞİMŞEK DUYURDU: VERGİ DENETİM SÜRECİNDE YENİ DÖNEM

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE 'NUREDDİN YILDIZ' PROTESTOSU NEDENİYLE TUTUKLANAN 1 ÖĞRENCİ SERBEST BIRAKILDI

BEYKOZ BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA İDDİANAME HAZIRLANDI…

TUTUKLANAN GAZETECİ FURKAN KARABAY'IN X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

BERKİN ELVAN'IN KATİLİ POLİS FATİH DALGALI'NIN ALDIĞI 16 YILLIK HAPİS CEZASI ONANDI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İZMİR MİTİNGİ İÇİN ÇAĞRI…

BAKIRHAN'DAN LOZAN AÇIKLAMASI…

İMAMOĞLU'NUN TUTUKLULUĞUNA DEVAM KARARI

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN CANLI YAYINDA BAHÇELİ'Yİ KIZDIRACAK SÖZLER!

'İMAMOĞLU'NUN DİPLOMASININ İPTALİ HUKUKSUZ' DEDİ, KARDEŞİ GÖREVDEN ALINDI

DEVA PARTİSİ’NDEN İSTİFA ETMİŞTİ: SEDA KAYA ÖSEN CHP’YE KATILIYOR

BOŞANMA AŞAMASINDA BIÇAKLI KAVGA: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

HATAY İLE İDLİB VE LAZKİYE KARDEŞ ŞEHİR OLDU

SAYIŞTAY, MEMURLARA VERİLEN GİYİM YARDIMI ÖDEMELERİNİ “KAMU ZARARI” SAYDI

ÖZEL: TERÖRSÜZ TÜRKİYE'Yİ KİM SAVUNUYORSA BİR FAZLASINI BİZ SAVUNUYORUZ…

ERDOĞAN: TÜRK'Ü KÜRT'TEN AYIRIRSAN, ARAP'TAN AYIRIRSAN YALNIZ KALIR

RUSYA-UKRAYNA HEYETLERİ TÜRKİYE'DE: ZELENSKİ-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

GAZETECİ FURKAN KARABAY TUTUKLANDI

RUS HEYETİ İSTANBUL’DA: MÜZAKERELER BAŞLIYOR, TRUMP VE PUTİN KATILMAYACAK

DR. AYŞE UĞURLUYA “MEMURİYETTEN ÇIKARMA” CEZASI VERİLDİ

GAZETECİ FURKAN KARABAY GÖZALTINA ALINDI

ESİLA AYIK VE İKİ ÖĞRENCİ HAKKINDA TAHLİYE KARARI

ESKİ URUGUAY DEVLET BAŞKANI JOSE MUJİCA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Yükleniyor


AKP'Lİ BELEDİYEDE SKANDAL DARP İDDİASI! BELEDİYE BAŞKANI VE YARDIMCILARINI SUÇLADI

İMAMOĞLU’NUN DANIŞMANI ERTAN YILDIZ'IN ‘ETKİN PİŞMANLIK’ İFADESİ YETERLİ GÖRÜLMEDİ

ESKİ PERTEK BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI

GAZİANTEP'TE MİNGUZZİ VAKASI! 16 YAŞINDAKİ ÇOCUK VE ARKADAŞINI BIÇAKLADILAR

AKP'NİN YASA TEKLİFİNDE CUMHURBAŞKANINA ASKER İHRAÇ ETME YETKİSİ!

İSRAİL, GAZZE'DEKİ İŞGALİ KALICI HALE GETİRECEK SALDIRILARIN BAŞLADIĞINI AÇIKLADI

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE 'NUREDDİN YILDIZ' PROTESTOSU NEDENİYLE TUTUKLANAN 1 ÖĞRENCİ SERBEST BIRAKILDI

  • Cumartesi 35.9 ° / 16.8 ° false
  • Pazar 31.7 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 26.8 ° / 13.9 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54