Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı bağlantıyla katıldığı Kastamonu’nun Bozkurt, Abana, Cide ve İnebolu İlçelerine Doğal Gaz Verme Töreni’nde, “Doğal gazı çıkarmak ve bölgesel piyasasında etkin hale gelmek için...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı bağlantıyla katıldığı Kastamonu’nun Bozkurt, Abana, Cide ve İnebolu İlçelerine Doğal Gaz Verme Töreni’nde, “Doğal gazı çıkarmak ve bölgesel piyasasında etkin hale gelmek için çalışırken elbette vatandaşlarımızı küresel dalgalanmalara karşı korumayı da ihmal etmiyoruz.
Bu anlayışla son dönemde konutlarımızda kullanılan doğal gazın yüzde 75'ine, elektrikte de birinci kademe tüketimine yüzde 50 sübvansiyon uyguluyoruz. Daha açık bir ifadeyle, 100 liralık bir doğal gaz faturasının 75 lirasını vatandaşlarımıza yansıtmadan direkt kaynağında biz karşılıyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kastamonu’nun Bozkurt, Abana, Cide ve İnebolu İlçelerine Doğal Gaz Verme Töreni’ne katıldı. İstanbul’daki Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla törene katılan Erdoğan, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl aşırı yağışlardan dolayı Batı Karadeniz bölgemizde ciddi sel felaketleri yaşadık. Haberi alır almaz milletimizin yaralarını sarmak, şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için devlet olarak bizzat bakanlarımızın koordinasyonunda tüm kurumlarımızla sahaya indik. Kısa sürede ilçelerimizin alt yapılarını büyük ölçüde onardık, insanlarımızın yaralarını sardık.
Bir hayal gerçek oldu. Abana doğal gaza kavuştu. Bozkurt, İnebolu, Cide aynı şekilde doğal gaza kavuştu. Bugün sizlerle beraber bunun mutluluğunu yaşıyoruz.
“SOBA İLE ISINMANIN GETİRDİĞİ ZAHMETLER YERİNİ DOĞAL GAZIN TEMİZLİĞİNE VE RAHATLIĞINA BIRAKTI”
İlçelerimizi doğal gaza kavuşturmak için 85 milyon liralık yatırımla 75,5 kilometre boru hattı döşedik. Vatandaşlarımız da doğal gaz aboneliği hususunda büyük bir teveccüh göstererek bu hizmete sahip çıktı. Artık Bozkurtlu, Abanalı, Cideli, İnebolulu kardeşlerimiz sadece bir düğmeye basarak ısınacak, yemeğini pişirecek, banyosunu yapacak. Kış aylarının oldukça çetin geçtiği bu bölgemizde soba ile ısınma ve diğer ihtiyaçları gidermenin getirdiği zahmetler yerini doğal gazın temizliğine ve rahatlığına bıraktı.
Önümüzdeki yıl Küre, Çatalzeytin ve Araça en kısa zamanda da diğer ilçelerimize doğal gaz hatlarını ulaştıracağız. İlçelerimize gidecek yüksek basınçlı iletim hattı için 750 milyon lira maliyetle 300 kilometrelik bir hat oluşturacak, dağıtım için de 245 milyon liralık yatırım yapacağız. Böylece Kastamonu’muzun 15 ilçesine 4 yılda toplam 660 kilometrelik boru hattı döşeyeceğiz.
Hükümete geldiğimizde ülkemizin sadece 5 şehrinin il merkezi ve 57 yerleşim yerinde doğal gaz vardı. Bugün ise Türkiye'nin 81 il merkezi ve 669 yerleşim yerindeki vatandaşlarımız doğal gaz hizmetinden faydalanıyor. Böylece doğal gaz konforundan faydalanan nüfusun büyüklüğünü 12,5 milyondan 58 milyona çıkardık. Ayrıca 10 milyon vatandaşımız da dilediği zaman aboneliğini yaptırarak bu konfordan faydalanabilme imkanına sahiptir.
“DOĞAL GAZ DEPOLARIMIZ SAYESİNDE KIŞ MEVSİMİNDEKİ ANİ TALEP ARTIŞLARINI SİSTEMİ ZORLAMADAN KARŞILAYABİLECEK HALE GELDİK”
Ülke olarak hali hazırda 7 uluslararası doğal gaz boru hattına, 2 kara 2 deniz LNG tesisine, 2 yer altı doğal gaz depolama tesisine sahibiz. Günlük doğal gaz giriş kapasitemiz 360 milyon metreküpe ulaştı. Doğal gaz depolarımız sayesinde kış mevsiminde yaşanan ani talep artışlarını sistemi zorlamadan veya sisteme ek yük bindirmeden karşılayabilecek hâle geldik. Saros'taki yeni yüzer LNG tesisimizin inşası devam ediyor. Silivri yer altı doğal gaz depolama tesisimizi genişletiyoruz. Yerli gazın da sürece dahil olmasıyla Türkiye gazın gazla rekabet ettiği bölgesinde referans fiyat oluşumunun sağlandığı bir ülke haline dönüşüyor.
Doğal gazı çıkarmak ve bölgesel piyasasında etkin hale gelmek için çalışırken elbette vatandaşlarımızı küresel dalgalanmalara karşı korumayı da ihmal etmiyoruz. Bu anlayışla son dönemde konutlarımızda kullanılan doğal gazın yüzde 75'ine, elektrikte de birinci kademe tüketimine yüzde 50 sübvansiyon uyguluyoruz. Daha açık bir ifadeyle, 100 liralık bir doğal gaz faturasının 75 lirasını vatandaşlarımıza yansıtmadan direkt kaynağında biz karşılıyoruz. Bu uygulama ile 2021 yılında vatandaşlarımıza 80 milyar lira doğal gaz, 20 milyar lira elektrik desteği olmak üzere toplamda 100 milyar liralık destek sağladık. Destek rakamı bu yıl geçen seneki tutarın iki katından daha fazla olacaktır.”
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55