Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Daha önce her ilimizde üniversite yoktu. Ama şimdi artık 81 vilayetimizin 81’inde üniversitemiz var.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Daha önce her ilimizde üniversite yoktu. Ama şimdi artık 81 vilayetimizin 81’inde üniversitemiz var. Bu, aynı zamanda şu demek; benim burslu, Iğdırlı evladım, üniversiteye gireceği zaman İstanbul’a gelebilirse İstanbul’a gelebilecek, Ankara’ya gelebilirse gelecek; böyle bir şansı yakalama gayreti içinde. Ama şimdi durum böyle değil. Benim profesörüm, benim doçentim, doktorum nereye gidiyor? Iğdır’a gidiyor, Muş’a gidiyor, Hakkari’ye gidiyor. Dolayısıyla gencimizi bulunduğu, doğduğu, büyüdüğü ilde üniversitesiyle bir arada yetişmesine yardımcı oluyoruz. Nereden nereye. Bu, ‘İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendin bilmezsin ya nice okumaktır’. İşte biz, ilimde, yavrularımıza tahsil edebileceği okullarını hazırlamak suretiyle bu günlere geldik. Medeni olmak, medeniyet bu. İlmi Anadolu’ya; tüm annelerimizin, babalarımızın yavrularına yaygınlaştırmayı hamdolsun biz gerçekleştirdik” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘1 Milyon İstihdam Projesi’nin tanıtım toplantısına katıldı. Erdoğan, şöyle konuştu:
“DESTEKLEYECEĞİMİZ, GELECEĞİN MESLEĞİ SAYISINI 25’TEN 100’E ÇIKARDIK”
“Araştırma geliştirme merkezlerimizle, teknoparklarımızla, tersine beyin göçü teşviklerimizle önemli bir yere geldik. Ulusal teknoloji girişimciliği stratejisi ile 2030 yılına kadar 100 bin teknoloji girişimini kurma kararlılığımızı geçtiğimiz aylarda ilan ettik. Destekleyeceğimiz, geleceğin mesleği sayısını 25'ten 100'e çıkardık. İş başı eğitim programlarının süresini 6 aydan 9 aya yükselttik. Bunlarla kalmıyor, bilişim başta olmak üzere çeşitli alanlarda istihdamı artıracak yeni projeler, yeni programlar hayata geçiriyoruz. Zira beş önemli unsur, kalkınmamızın temelini teşkil ediyor. Bunlar; yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme.
Türkiye’nin en büyük şirketlerinin de aralarında olduğu 237 şirketimiz tarafından açılan 500'den fazla iş ilanına 10 binden fazla gencimiz başvuru yaptı. Özel ve kamu bankalarıyla yapılan çevrimiçi işe alım yarışmalarında başarılı olanlar hemen görevlerine başladı. Ülkemizin en çok genç nüfusuna sahip şehri Şanlıurfa’da düzenlenen istihdam garantili eğitim programı da başarıyla sonuçlandı.
“İLMİ ANADOLU’YA YAYGINLAŞTIRMAYI BİZ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Bilimin kaleleri olarak gördüğümüz üniversitelerimizin rektörlerine, bilim ve teknoloji odaklı olmayan eğitim sisteminin çağı yakalamayacağını ve bizi hedeflerimize ulaştıramayacağını tekrar hatırlatmak istiyorum. Şurası çok önemli; 76 üniversite ile biz Türkiye'de hükümeti devraldık. Ama şu anda 208 üniversitemiz var. Bu ne demek biliyor musunuz? Daha önce her ilimizde üniversite yoktu. Ama şimdi, artık 81 vilayetimizin 81’inde üniversitemiz var. Bu, aynı zamanda şu demek; Benim burslu, Iğdırlı evladım, üniversiteye gireceği zaman İstanbul’a gelebilirse İstanbul’a gelebilecek, Ankara’ya gelebilirse gelecek; böyle bir şansı yakalama gayreti içinde. Ama şimdi durum böyle değil. Benim profesörüm, benim doçentim, doktorum nereye gidiyor? Iğdır’a gidiyor, Muş’a gidiyor, Hakkari’ye gidiyor. Dolayısıyla gencimizi bulunduğu, doğduğu, büyüdüğü ilde üniversitesiyle bir arada yetişmesine yardımcı oluyoruz. Nereden nereye. Bu, ‘İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendin bilmezsin ya nice okumaktır’. İşte biz, ilimde, yavrularımıza tahsil edebileceği okullarını hazırlamak suretiyle bu günlere geldik. Medeni olmak, medeniyet bu. İlmi Anadolu’ya; tüm annelerimizin, babalarımızın yavrularına yaygınlaştırmayı hamdolsun biz gerçekleştirdik.
Eskiden tarih kitapları insanların göçebeliğini yazardı. Şimdi hizmetlerin göçebeliğini konuşuyoruz. Dijital göçebenin yaygınlaşması, özellikle gelişmekte olan illerimizdeki gençlerimizin katma değeri yüksek bilgi teknolojileri alanında istihdamını kolaylaştırıyor. Biz de fırsatı değerlendirmek için yeni projeler geliştiriyor ve uygulamaya geçiriyoruz.
Yerli otomobilimiz TOGG, üreticileri tarafından bir mobil cihaz olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla bu sınıftaki araçların veya cihazların üretimi yanında bakımı ve idamesi için de daha çok nitelikli teknoloji personeline ihtiyaç olacak. Giderek yaygınlaşan akıllı ev ve bina sistemleri gibi gelişmeler, artan sayıda nitelikli personel ihtiyacı ortaya çıkartıyor.
“BENİM TORUNUM BİLE BİZİ SOLLADI GİDİYOR”
Projemizde, 7 yaşından başlayıp 70 yaş üstüne kadar çıkan kullanıcı çeşitliliği, milletimizin topyekûn teknolojilik gelişmeleri sahiplendiğini gösteriyor. … Benim torunum bile evde, 2-3 yaşında, aman yarabbi, bizi solladı gidiyor.
İstihdamda 31 milyonu geçerek tarihimizin en büyük rakamına ulaşmış olmak en büyük sevinç kaynağımız. Sadece son bir yılda 1,5 milyona yakın istihdam sağlamış olmamız, uygulamış olduğumuz programın gücüne ve isabetine işaret ediyor. Küresel gelişme ve büyümenin teknoloji ağırlıklı bir istikamete kayması, bizi dijital dönüşüm ve bilgi teknolojileri alanına daha çok eğilmeye yöneltti.
Milletimizin bu alandaki heyecanını, gayretini desteklemek için hazırladığımız bazı müjdelerimizi paylaşmak istiyorum. Birinci müjdemiz, Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında açıkladığımız 200 milyar liralık desteğin 4 milyar liralık kısmını, Teknoloji Destek Paketi olarak ayırdık. Bu paketle teknoloji odaklı yazılım, blok zinciri, yapay zeka, akıllı şehir gibi alanlarda KOBİ ölçeğine sahip firmalarımızı destekleyeceğiz.
İkinci müjdemiz, 1 milyar lira kefalet limitine haiz dijital dönüşümü destekleme paketiyle KOBİ'lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamalarını hedefliyoruz. Bu çerçevede, KOBİ'lerimize personel desteği, donanım desteği gibi alanlarda destek vereceğiz. Üçüncü müjdemiz, veri merkezi sektörümüzü geliştirmek, uluslararası veri merkezimizi ve bulut işletmecilerini ülkemize çekmek amacıyla mali teşvikler yanında mevzuat çalışması da yapıyoruz. Dördüncü müjdemiz, araştırma geliştirme merkezleri ve teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan bilişim personeline yüzde 100 uzaktan çalışma desteği sağlayacağız.
Beşinci müjdemiz, kamuda görev yapan bilişim personelinin sayısında 2023'te çok ciddi oranda artırıma gideceğiz. Bitmedi, altıncı müjde; kamu bankalarımız vasıtasıyla bilişim alanındaki girişimlere özel, 6 ay geri ödemesiz yeni bir girişimci kredisi vereceğiz. Yedinci müjdemiz, imalat ve bilişim sektörlerinde ilave istihdam yapan iş yerlerine verilen aylık 10 bin liraya kadar sigorta prim desteğini de 2023 sonuna kadar uzatacağız.”
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01