Emeklilerin gözü temmuzda yapılacak zamda: "Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ne yapalım bir an evvel mezara mı gidelim?"

Milyonlarca emeklinin gözü temmuz ayında maaşlarına yapılacak zamma çevrildi. İzmir’de emekliler, “Emekliyi devamlı öldürmeyelim. Bir pazara çıkıyorsunuz, en basitinden limon 80 lira olmuş. Taze fasulye 120 lira. Zaten yiyemiyoruz ya… Pazara gidin akşam

GÜNDEM 27.06.2024 19:55:26 0
Emeklilerin gözü temmuzda yapılacak zamda:

Haber: TENZİLE AŞÇI Kamera: ÖZGÜR ŞENGÜL

(İZMİR) – Milyonlarca emeklinin gözü temmuz ayında maaşlarına yapılacak zamma çevrildi. İzmir’de emekliler, “Emekliyi devamlı öldürmeyelim. Bir pazara çıkıyorsunuz, en basitinden limon 80 lira olmuş. Taze fasulye 120 lira. Zaten yiyemiyoruz ya… Pazara gidin akşam üzeri. Yerden çer çöp toplayanlara bakın. Hükümet görmüyor mu bunu? İşlerine gelmiyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ne yapalım bir an evvel mezara mı gidelim? Emekliyi perişan ediyoruz" diye tepki gösterdi.

Haziran ayının bitmesine günler kala milyonlarca emeklinin gözü temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak ara zamma çevrildi. Ocak ayında 2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için yüzde 49,25 oranında zam alan emeklilere TÜİK’in 6 aylık enflasyon verisine bağlı olarak zam yapılacak. Açıklanan enflasyon verisiyle birlikte ilk 5 aylık enflasyon farkı 22,72 olarak açıklanırken son yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon yüzde 25,46 olarak hesaplandı. Hükümet yetkilileri, emekli maaşlarına refah payı zammı yapılmayacağını açıkladı.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Türkiye Emekliler Derneği İzmir Şube Başkanı Zekeriya Beypınar, emeklilerin akşam pazarlarında artık toplamak zorunda kaldıklarını belirterek, öngörülen yüzde 25 dolayındaki zammın yeterli olmadığına dikkat çekti. Beypınar, şunları söyledi:

“Emekliyi devamlı öldürmeyelim”

“Bizce yeterli değil. Yüzde 25 zam nedir? Enflasyonu düşük çıkarıyorlar. Emekli zaten perişan. Emekli şu anda on bin lira alıyor. Emekli şu anda 10 bin lira maaş alıyor. Peki ya kök maaş alanlar ne olacak? 8 bin 500 lira alanlar yine 10 bin lira alacaklar. Beş kuruş zam almayacaklar. Devletimizin bunu göz önüne alması lazım. Emekliyi devamlı öldürmeyelim. Bir pazara çıkıyorsunuz. En basitinden limon 80 lira olmuş. Taze fasulye 120 lira. Zaten yiyemiyoruz ya… Emekli perişan. Bayramda maaşlarını alamadı emekli. 3 bin lira nedir? Biz torunlarımıza harçlık veremedik. Torunlarımızdan kaçtık. Yalvarıyoruz artık. Bize bir el atsınlar.”

“Ben devlete küsmem, hükümete küserim”

Emekli maaşının en azından 35 bin lira olması gerektiğini savunan Beypınar, emeklilerin akşam pazarında yerden çöp toplayacak hale geldiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Şu an emekli maaşı 10 bin lira. Nasıl gülünç bir şey. Ben kamu emeklisiyim 14 bin lira alıyorum. Şu anda benim 35 lira almam lazım ki bir nebze… Bu mu benim mükafatım? Devlet bu mu? Ben devlete küsmem, hükümete küserim. Hükümetler gelip geçicidir. Kimler geldi kimler geçti. Ne olursunuz bu emekliyi artık muhtaç etmeyin. Şu anda bir emeklinin maaşı 30 bin liradan aşağı olmaması lazım. O da yeterli bir şey değil. Biz yüzde 25 zam alırsak öpüp başımıza koyalım diyoruz. Verilecek parayla geçinmeye imkan mı var? Yediğimiz nedir? Bir emeklinin aylık gideri nereden baksan 30 bin lira. Ama verilen 12-13 bin lira. Bana elektrik parası bin 200 lira geliyor, 900 küsur lira su parası geliyor. Nasıl olacak bu! Pazara gidin akşam üzeri. Yerden çer çöp toplayanlara bakın. Hükümet görmüyor mu bunu? İşlerine gelmiyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ne yapalım bir an evvel mezara mı gidelim? Emekliyi perişan ediyoruz.”

“Çocuklarımızın, torunlarımızın yüzüne bakamıyoruz”

Yetkililere ‘sesimizi duyun’ çağrısında bulunan Beypınar, şöyle konuştu:

“Devlete küslük olmaz. Hükümetten şunu rica diyorum. Yetkili kişiler kimse… Ne olur bizim derdimizi bir dinleyin artık. Gücümüz kalmadı. Ağlayacak noktaya geldik. Ne olur artık sesimizi duyun. Biz çocuklarımızın, torunlarımızın yüzüne bakamıyoruz. Çocuklarımız yardım etmese biz perişanız. Kasaba gidiyorsunuz 700-800 lira etten bahsediyor. Tavuk olmuş 150 lira. Peki ne yiyecek emekli? Hele zincir marketler… Sen bakarken arkadan etiket değiştiriyor.”

Öztürk: “Onun yatacak yeri yok”

ANKA Haber Ajansı’nın sokakta mikrofon uzattığı emekliler, maaşlarının düşük olmasından yakındı. Halil Öztürk, şunları söyledi:

“30 senede emekli oldum. Evim olmasa burada aç gezerim. Milletin evi yok damı yok. İki tane evladı olsa okutamaz şu an. Yüzde 25 zammı da vermesin. Kendi yesin. Manda yoğurdu yiyor ya… Onu yesin. Bizim paralar onun olsun. Onun yatacak yeri yok. Zehir zıkkım olsun. O kadar milletvekili var ya… Ben 30 sene çalıştım. 30 sene çalışıyor. Prim ödüyor. Aldığı 10 bin lira. Adam 4 sene milletvekilliği yapıyor. Benim bir senede aldığımı onlar bir ayda alıyor. 600 tane milletvekiline gerek yok. 400’e düşürülsün. 200 milletvekilinin parası Hazine’de kalır. Adalet kalmamış Türkiye’de. Hz. Ömer, ‘Komşusu açken tok yatılmaz’ diyor. Bayram geçti. Bir kurbanlık 25 bin lira. Benim aldığım para 10 milyar. 15 milyar ekliyorum üstüne. Şeytan bunun neresinde? Sonra çıkıyor bana Kur’an’ı gösteriyor. Senden önce Kur’an yok muydu? Emeklinin maaşı en azından asgari ücret olmak zorunda. Çalışma Bakanı diyor ki ‘Seyyanen zam yok’ diyor. Bu ay emeklilerin zammı var. Yüzde 20... Vermeseler daha iyi.”

Güven: Emeklinin maaşı en azından 20 bin lira olması lazım

Emekli Tahir Güven ise emeklilerin geçinmesinin imkanı olmadığını belirterek şunları kaydetti:

“10 bin lira emekli alıyorum. Evim kira olsa hiç geçinemem. Sürünüyoruz. Emeklinin maaşı en azından 20 bin lira olması lazım.”

Kılıç: Senin insanın aç yatarken sen araçları beğenmiyorsun

Emekli Kemal Kılıç ise şunları söyledi:

“12 bin lira emekli alıyorum. Ama bir su içemiyorum. Mehmet Şimşek, ‘Çoktur, veremeyiz’ diyor. Onların bindiği araçlar helal midir? Haram olsun. Bir emeklinin en az 25 bin lira olması lazım. Ama müstahaktır bize. Çünkü emekliler onu başa getirdi. Diyanet İşleri Başkanı ‘fakirlik fakirlik’ diyor. Kendisi bindiği araçları beğenmiyor ama bize de 10 bin lirayı çok görüyor. Sen nasıl bir Diyanet İşler Başkanı’sın? Senin insanın aç yatarken sen araçları beğenmiyorsun. Bu nasıl bir adalet, nasıl bir Türkiye’de yaşıyoruz?”

Yağcıoğlu: 2028’e kalmaz erken seçim olursa bu tekrar seçilecek

Emekli Yusuf Ziya Yağcıoğlu ise seçimi işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

“2028’e kalmaz erken seçim olursa bu tekrar seçilecek. Adım gibi eminim. Sen eğer muhalefet olarak gücünü göstermez, onun yoluna kırmızı halılar döşersen olacağı bu.”

 

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10843,43%0,17
  • DOLAR

    40,89% 0,16
  • EURO

    47,78% 0,29
  • GRAM ALTIN

    4393,36% 0,35
  • Ç. ALTIN

    7053,04% 0,00

İBB'YE 9. DALGA OPERASYON... İNAN GÜNEY DAHİL ÇOK SAYIDA İSİM HAKKINDA GÖZALTINA ALINDI.

ERDOĞAN’DAN AKP’YE KATILAN BAŞKANA KİLO UYARISI

DİYANET’TEN MİRAS HUTBESİ: ERKEK İKİ, KIZ BİR PAY ALMALI

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN ÖZGÜR ÖZEL'E YANIT:YARGI SÜRECİYLE SİYASET KARIŞTIRILAMAZ

AKP'Lİ MÜCAHİT BİRİNCİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

AYDIN’DA YENİ DÖNEM: ÇERÇİOĞLU AKP ROZETİ TAKTI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN AKP’YE KURULUŞ YILDÖNÜMÜ DOSYASI: BELGE PAYLAŞTI

CHP’Lİ İSİM: ÖZLEM HANIM TELAŞLANDI...

AVUKAT REZAN EPÖZDEMİR TUTUKLANDI

İMAMOĞLU HASTANEYE SEVK EDİLDİ

ERDOĞAN'IN ESKİ HUKUK DANIŞMANINDAN REST…

MEĞER MESELE SADECE AZİZ İHSAN AKTAŞ DEĞİLMİŞ! AKP'NİN ÇERÇİOĞLU'NA VERDİĞİ SÖZ ORTAYA ÇIKTI

ÇERÇİOĞLU VE 8 BELEDİYE AKP YOLUNDA

EKREM İMAMOĞLU İÇİN DİJİTAL İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI: "benimimzam.net"

ERDOĞAN'DAN ÖZEL'E YANIT:CHP’DEKİ İSTİKRARSIZLIĞI ÇOK İYİ BİLİYORUZ

ADALET BAKANI DUYURDU:ÖZEL’İN SÖZLERİ YARGIYA TAŞINDI

HATAY'DA ORMAN YANGINI: BİR MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

CHP LİDERİNDEN ÇERÇİOĞLU’NA: “HARAM ZIKKIM OLSUN”

CHP SÖZCÜSÜ DENİZ YÜCEL: MİLLİ İRADE HIRSIZLIĞI YAPIYORSUNUZ

CHP'DEN ÖZLEM ÇERÇİOĞLU AÇIKLAMASI...

İDDİA: AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE ÇALIŞANLARA "CHP'DEN İSTİFA EDİN" BASKISI

TAKSİM’İN 1 MAYIS HAKKI YENİDEN ONAYLANDI

OSMANİYE'DE ORMAN YANGINI İHBARINA GİDEN ARAZÖZ DEVRİLDİ: 1 İŞÇİ ÖLDÜ, 4 YARALI

EKREM İMAMOĞLU'NDAN 'ADAYLIK' AÇIKLAMASI: GEREKİRSE BAŞKA BİR İSİM ÖNE ÇIKAR

CHP’DE DEPREM: 4 BELEDİYE BAŞKANI BİRDEN GİDİYOR!

BAŞARIR: MEHMET YILDIRIM VAKASI SUSURLUK’U ARATACAK

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ VE BAŞKAN YARDIMCISI GÜLSÜM ÖZER İSTİFA ETTİ

BUCA’DA MİNİBÜS YANGINI ORMANI ATEŞE VERDİ: İZMİR’DEN DUMANLAR YÜKSELDİ

"AV. EPÖZDEMİR SORUŞTURMASI" AKP İÇİNDE TARTIŞMA YARATTI: ŞAMİL TAYYAR'DAN BİR AÇIKLAMA DAHA

ÖNTÜRK:HATAY'DA İKİ BARAJIN DOLULUK ORANI KRİTİK SEVİYEDE

Yükleniyor


İBB'YE 9. DALGA OPERASYON... İNAN GÜNEY DAHİL ÇOK SAYIDA İSİM HAKKINDA GÖZALTINA ALINDI.

DİYANET’TEN MİRAS HUTBESİ: ERKEK İKİ, KIZ BİR PAY ALMALI

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN ÖZGÜR ÖZEL'E YANIT:YARGI SÜRECİYLE SİYASET KARIŞTIRILAMAZ

AKP'Lİ MÜCAHİT BİRİNCİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

AYDIN’DA YENİ DÖNEM: ÇERÇİOĞLU AKP ROZETİ TAKTI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN AKP’YE KURULUŞ YILDÖNÜMÜ DOSYASI: BELGE PAYLAŞTI

CHP’Lİ İSİM: ÖZLEM HANIM TELAŞLANDI...

  • Cuma 36.8 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 34 ° / 20.6 ° Güneşli
  • Pazar 33.4 ° / 20.8 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 1 1 0 0 3 3
2.Galatasaray 1 1 0 0 3 3
3.Göztepe 1 1 0 0 3 3
4.Antalyaspor 1 1 0 0 1 3
5.Samsunspor 1 1 0 0 1 3
6.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
7.Kayserispor 0 0 0 0 0 0
8.Alanyaspor 0 0 0 0 0 0
9.Fatih Karagümrük 0 0 0 0 0 0
10.Fenerbahçe 0 0 0 0 0 0
11.Beşiktaş 0 0 0 0 0 0
12.İstanbul Başakşehir 0 0 0 0 0 0
13.Gençlerbirliği 1 0 1 0 -1 0
14.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
15.Kocaelispor 1 0 1 0 -1 0
16.Eyüpspor 1 0 1 0 -3 0
17.Gazişehir Gaziantep 1 0 1 0 -3 0
18.Rizespor 1 0 1 0 -3 0