Dolandırıcıların yeni yöntemi Evde ürün paketleme...

Sosyal medyadan, evde sabun, çorap, toka gibi ürünleri paketleme ilanlarına başvurup dolandırılan vatandaşların sayısı çoğalıyor

GÜNDEM 8.07.2024 12:43:00 0
Dolandırıcıların yeni yöntemi Evde ürün paketleme...

 Sosyal medyadan, evde sabun, çorap, toka gibi ürünleri paketleme ilanlarına başvurup dolandırılan vatandaşların sayısı çoğalıyor. Dolandırılan vatandaşlar, kişisel bilgilerinin ele geçirilmesinin yanı sıra tehdit de ediliyor. Bu ilanlardan birine başvuran bir yurttaş, "Hem kişisel bilgilerimi aldılar hem de toplamda 15 bin 583 TL dolandırıldım, üstüne tehdit edildim" dedi.

"Evde ürün paketleme", son dönemde dolandırıcıların kullandığı yöntemlerden biri haline geldi. Dolandırıcılar, "evde para kazanma" vaadiyle "İşkur garantili" diyerek, sabun, çorap, toka, gibi ürünleri sosyal medya üzerinden paketleme ilanlarıylla "kapora, güvenlik bedeli" adı altında vatandaşlardan para istiyor.  

İlanlara başvuran vatandaşlardan T.C. kimlik numaralarını, adreslerini, telefon ve banka hesap numaralarını isteyen dolandırıcılar, kapora veya güvenlik bedelini vermeyi reddeden vatandaşları, haklarında işlem başlatma gerekçesiyle avukatlarına yönlendirecekleri ve istedikleri ücretin beş katı ceza ödeyecekleri konusunda tehdit ediyor.  

Vatandaşlar bu tehditler sonucunda korkuya kapılarak, kendilerinden istenen ücretleri ödemeyi kabul ediyor. İnternette, bu yöntemle çalışan dolandırıcılara karşı açılmış çok sayıda şikayet başvurusu bulunuyor. 

"Önce geri ödeme garantili dediler, sonra parayı isteyince tehdit ettiler" 

Dolandırılan yurttaşlardan biri olan D.E’nin hikayesi, geçen mayıs ayında, evden çalışıp geçimini sağlamak amacıyla internetten ilanlara bakarken karşılaştığı "Evde sabun paketleme işi için başvurular başladı" ilanına başvurmasıyla başladı. Toplam 15 bin 583 TL dolandırılan D.E başından geçenleri Anka Haber Ajansı’na anlattı.

D. E, sosyal medyadan karşılaştığı ilanda yazan numara üzerinden iletişime geçtiği dolandırıcıların, kendisine teminat için e-Devlet üzerinden sorgulama yapması amacıyla vergi kimlik numarasını, vergi dairesi adını ve firmanın üzerine kayıtlı olduğu kişinin adı ve soyadını gönderdiklerini belirtti. D.E, "Öyle olunca e-Devlet'ten kontrol ettim. Vergi levhasının 'ana faaliyet kodu ve adı' kısmında yer alan bilgilerle mesajlaştığım şahsın söyledikleri uyuşuyordu" dedi.

"Hakkımda hukuki işlem başlatacaklarını söyleyip tehdit ettiler" 

Haftalık 500 paketlemeyle haftada 4 bin 500 TL, ayda ise 18 bin TL kazanacağını söyleyen dolandırıcılar, "olası bir mağduriyet yaşama durumunda hukuksal olarak haklarını koruma” gerekçesiyle D.E’den tek sefere mahsus olmak üzere 550 TL’lik kapora ödemesini istedi. Kendisine gönderilen IBAN’a kaporayı yatırdığını fakat daha sonra 'yeni ve ilk ayınız kaynaklı sistem otomatik olduğundan sizin adınıza çıkarılamıyor" diyerek kendisinden geri ödeme garantili kargo ücreti olarak 5 bin 383 TL istediklerini belirtti. Ödemeyi gerçekleştirdiğini söyleyen D.E, "İşin iptalini istedim ve şimdiye kadar ödediğim miktarın iadesini talep ettim. Fakat bu sefer de hakkımda hukuki işlem başlatılacağına yönelik beni tehdit ettiler" dedi. 

D.E, kendisi adına fatura kestiklerini, bu sefer de 9 bin 650 TL istediklerini, ödemediği takdirde avukatlarına yönlendireceklerini ve ceza bedeli olarak 82 bin 520 TL ödemek zorunda kalacağına yönelik tehdit edildiğini anlattı. Hukuki sürecin başlatılmasından korkan ve toplamda 15 bin 583 TL dolandırıldığını söyleyen D.E, jandarmaya giderek şikayetçi olduğunu belirtti.  

Sosyal medyada dolandırılan kişilerin şikayetleri artıyor 

Jandarma görevlisine yaptığı şikayetten sonra, bu dolandırıcılık yönteminin sıklıkla yapıldığı, kullanılan banka hesaplarının kiralandığı bilgisini alan D.E yaşadığı dolandırıcılığı, başka ev kadınlarının yaşamaması için dikkatli olmaları çağrısında bulundu.  

Öte yandan internet üzerinden verilen bu "evde ürün paketleme" ilanlarının sayısı artarken, aynı zamanda bu yöntemle çalışan dolandırıcılara karşı da açılmış çok sayıda şikayet ve ihbar başvurusu yer alıyor. 

İŞKUR’dan uyarı  

Bu yöntemle vatandaşları dolandıran kişiler, her ne kadar çalışma biçimlerinin İŞKUR güvencesi altında olduğunu söylese de bu konuya ilişkin İŞKUR’dan uyarı yapılıyor.  Uyarıda İŞKUR’un böyle çalışma şekli olmadığı vurgulanarak, "İŞKUR’un evde iş, evde paketleme, evden ek iş gibi doğrudan bir iş modeli bulunmamaktadır, lütfen kurumumuzun adını kullanan ve internet sitemizden yayınlanmayan iş ilanlarına itibar etmeyin. Bu tarz ilanlar ile ilgili sizlere ulaşan üçüncü şahıslarla kişisel bilgilerinizi paylaşmayın" ifadeleri yer alıyor. 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

6 ŞUBAT DAVASINDA ŞOK TESPİT: AFAD VE YEREL YÖNETİMLER “SORUMLU” İLAN EDİLDİ

ŞULE ÇET DAVASINDA TEPKİ ÇEKEN GELİŞME: BERK AKAND’IN TAHLİYE EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

ŞANLIURFA’DA İNŞAAT ÇÖKTÜ: 2 İŞÇİ ENKAZ ALTINDA CAN VERDİ

TATİL BİTTİ, MARATON BAŞLIYOR: OKULLARDA ZİL YARIN ÇALIYOR

ÇOCUK SAĞLIĞI TEHLİKEDE: TİCARET BAKANLIĞI İKİ MARKAYI KARA LİSTEYE ALDI!

46 ÇOCUĞA İSTİSMARLA GÜNDEME GELMİŞTİ: ENSAR VAKFI'NDAN "OKULLARDA DİN EĞİTİMİ" PROGRAMI

HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

GECE YARISI ZAMMI: AKARYAKIT FİYATLARI BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİ

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

HATAY’DA YİNE SEL: “HİZMET GELECEK” DENİLDİ, ALTYAPI HÂLÂ YOK

İMAMOĞLU'NUN SOSYAL MEDYA HESABINA İKİNCİ DEFA ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

ARINÇ CEZAEVİNDE: “DEMİRTAŞ VE KAVALA BU ÜLKENİN YENİDEN KUCAKLAŞMASINI İSTİYOR”

CHP’Lİ ÜNSAL: KADIN BAŞKAN OLARAK  ZORBALARA İZİN VERMEYECEĞİM!

“ANKARA’DA ELÇİLİK KRİZİ: ESAD ÖDEMEMİŞ, ŞARA ÇÖZÜM ARIYOR!”

“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

“ANKARA’DA YÜREK YAKAN TÖREN: 20 ASKER SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI”

HATAY’DA STRATEJİK HAMLE: HBB MECLİSİ BORÇLANMAYI AÇTI, BEDESTEN’İ KİRAYA VERDİ!

SAVCILIK AÇIKLADI: DÖRT ŞİRKETE DAHA KAYYUM ATANDI

MENZİL’DE SİYASİ FAY HATTI: ERDOĞAN–ARINÇ REKABETİ DERİNLEŞİYOR!

ROJİN’İN ÖLÜMÜNDE SARSICI İDDİA: ATLETİNDE BAŞKA BİR KADININ KANI!

ORTAKÖY’DE ZEHİR ZİNCİRİ: İKİ ÇOCUĞUN ARDINDAN ANNE DE HAYATA TUTUNAMADI!

32 MİLYARLIK AKIŞ DEŞİFRE EDİLDİ: DEV PLATFORM TMSF DENETİMİNDE!

ÖZEL’İN GİZLİ TANIK ÇIKIŞI YARGIYI HAREKETLENDİRDİ: BAŞSAVCILIK YALANLADI!

ERHÜRMAN ANKARA’DA KONUŞTU: RUM TARAFI BİZİ YOK SAYDIKÇA KRİZ DERİNLEŞİR!

TÜRK YANGIN UÇAĞI HIRVATİSTAN’DA DÜŞTÜ: BAKIM İÇİN GİTTİ, KARA HABERLE DÖNDÜ!

Yükleniyor


ŞULE ÇET DAVASINDA TEPKİ ÇEKEN GELİŞME: BERK AKAND’IN TAHLİYE EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

ŞANLIURFA’DA İNŞAAT ÇÖKTÜ: 2 İŞÇİ ENKAZ ALTINDA CAN VERDİ

ÇOCUK SAĞLIĞI TEHLİKEDE: TİCARET BAKANLIĞI İKİ MARKAYI KARA LİSTEYE ALDI!

HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

  • Pazar 17.3 ° / 8 ° false
  • Pazartesi 18.3 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 20.1 ° / 8.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7