DEPREMDE YAKINLARINI KAYBEDEN AİLELER,EYLEM TOK VE OĞLU ABD’DE YAKALANDILAR, DEMEK Kİ KIRMIZI BÜLTEN İŞE YARIYORMUŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden 500 gün geçti. Depremde yakınlarını kaybedenlerin adalet arayışı ise sürüyor.

GÜNDEM 19.06.2024 10:29:00 0
DEPREMDE YAKINLARINI KAYBEDEN AİLELER,EYLEM TOK VE OĞLU ABD’DE YAKALANDILAR, DEMEK Kİ KIRMIZI BÜLTEN İŞE YARIYORMUŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden 500 gün geçti. Depremde yakınlarını kaybedenlerin adalet arayışı ise sürüyor. Acılı aileler, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'un kırmızı bültenle yakalandığını hatırlatarak, “İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya bir kez daha talepte bulunuyorum. Yüreği yanan bir anne olarak en azından çocuklarımın ölümüne sebep olanların bulunmasını istiyorum. Bir an önce kırmızı bülten çıkartılmasını istiyorum. Avukatları Ersan Şen 2’nci duruşmada bizim kırmızı bülten talebimizi kabul etmemişti, ‘Kırmızı bülten talebinin devlete maliyeti ne kadar biliyor musunuz?’ demişti. Bakın Eylem Tok ve oğlu ABD’de yakalandılar. Demek ki kırmızı bülten işe yarıyormuş” dedi.

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 kenti etkileyen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden 500 gün geçti. En az 53 bin 537 vatandaşın yaşamını yitirdiği, 107 bin 213 vatandaşın da yaralandığı depremde yakınlarını kaybedenler 500 gündür adalet mücadelesi veriyor.

Adıyaman Grand İsias Otel’de 13 yaşındaki oğlu Aras’ı kaybeden Murat Aktuğralı, Ezgi Apartmanı’nda oğlunu, gelinini ve torununu kaybeden Nurgül Göksu, Malatya Kırçuval Otel’de oğlu milli voleybolcu Mehmet Can Ağırbaş’ı kaybeden Zeliha Ağırbaş ile Antakya Fuat Koku Sitesi'nde annesini, kız kardeşini, ağabeyini ve dokuz aylık yeğenini kaybeden Döne Kaya, ANKA Haber Ajansı’na konuştu.

"Deprem suçluları hak ettiği cezayı alacaklar"

Adıyaman Grand İsias Otel enkazında 13 yaşındaki oğlu Aras’ı kaybeden Murat Aktuğralı, “Depremin üzerinden 500 gün geçti. Bizlerin acıları hiç eksilmeden, artarak kalbimizde, beynimizde yer etmeye devam ediyor. İlk günden itibaren biz ‘Şampiyon Melekler’in aileleri olarak kurduğumuz dernek üzerinden bir hukuk mücadelesi yürütüyoruz. Hukuk mücadelesiyle bütün amacımız İsias Otel’le ilgili bütün suçluların gerek işletme, gerek izin, gerek yapım sürecinde sorumluluğu bulunan mühendis, mimar, fenni mesullerinin tümünün hukukun gerektirdiği cezaları almaları...” diye konuştu.

İsias Otel’le ilgili 4 kamu görevlisine soruşturma izni verildiğini hatırlatan Aktuğralı, “Tek dileğimiz kamu görevlilerinin de dahil olduğu İsias Otel’in yaratılmasında tüm sorumluluğu bulunan kişilerin en ağır cezayla yargılanması... Bütün mücadelemiz bunun için. Ümit ediyoruz ki bu dava sonunda emsal bir karar oluşturularak deprem suçluları hak ettiği cezayı alacaklar” dedi.

Aktuğralı, Babalar Günü’nün ve Kurban Bayramı’nın buruk geçtiğini söyleyerek, “Bizler maalesef eksik kaldığımız ilk günden itibaren kutlamalarımızı, bayramları bir tarafa bıraktık. Bütün depremzedeler olarak bunu net olarak söyleyebilirim. Ümidimiz odur ki bu davalar, bu duruşmalar sonunda hak ettiği cezayı alacaklar ve ileriki nesiller bu acıları bir kez daha yaşamayacaklar” ifadesini kullandı.

"Yüreği yanan bir anne olarak çocuklarımın ölümüne sebep olanların bulunmasını istiyorum"

Ezgi Apartmanı’nda oğlu Ahmet Can Zabun’u, gelini Nesibe Kaya Zabun’u ve 6 aylık torunu Asude Zabun’u kaybeden Nurgül Göksu ise şöyle konuştu:

“Depremin üzerinden 500 gün geçti. Biz sevdiklerimizi görmeden, sevdiklerimiz olmadan 500 günü geride bıraktık. Ezgi Apartmanı’nda 3 evladımı kaybettim. 3 güzel evlat 500 gündür toprağın altında. Ezgi Apartmanı’nın yıkımından sorumlu olan Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel firariler. Buradan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya bir kez daha talepte bulunuyorum. Yüreği yanan bir anne olarak en azından çocuklarımın ölümüne sebep olanların bulunmasını istiyorum. Bir an önce kırmızı bülten çıkartılmasını ve daha kapsamlı bir arama yapılmasını istiyorum. Avukatları Ersan Şen 2’nci duruşmada bizim kırmızı bülten talebimizi kabul etmemişti, “Kırmızı bülten talebinin devlete maliyeti ne kadar biliyor musunuz” demişti. Bakın Eylem Tok ve oğlu ABD’de yakalandılar. Demek ki kırmızı bülten işe yarıyormuş.”

"Kamu görevlilerinin bir an önce yargılanması gerekiyor"

Göksu, Ezgi Apartmanı davasında kamu görevlilerinin yargılanması için izin çıkmadığını belirterek, “Kahramanmaraş Valiliği, kamu görevlilerinin yargılanması için izin vermedi. Beşiktaş’taki yangında, Antalya’daki teleferik kazasında, Küçükçekmece’deki yıkımda kamu görevlilerinin yargılanması için izinler jet hızıyla çıkmasına rağmen deprem dosyalarında neden hala 500 gün geçmesine rağmen kamu görevlilerinin yargılanması için izinler çıkmıyor? Kamu görevlileri hakkında bir an önce izinler çıkıp, yargılanması gerekiyor” diye konuştu.

Babalar Günü’nün ve Kurban Bayramı’nın zor geçtiğini vurgulayan Göksu, “Oğlum yaşasaydı bu ikinci babalar günü olacaktı, Asude onun Babalar Günü’nü kutlayacaktı. Evlatlarım olmadan 4’ncü bayramı geride bırakıyorum. En azından ölümüne sebep olanlar bulunsun, yargılansın ki bende bir an önce yasımı tutmaya başlayayım. Ben bugüne kadar hangi dosyada hangi karar çıktı diye takip etmekten evlatlarımın yasını tutamadım” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a seslenen Göksu, “En azından evlatlarımın ölümüne sebep olanlar bulunsun ki bu annenin yüreği biraz hafiflesin. Belki yüreğimize su serpilir. Gider evlatlarımın mezarının başında derim ki, ‘Sizin ölümünüze sebep olanların bulunması, yargılanması için elimden gelen her şeyi yaptım ve dosyaya eklendiler. Kamu görevlileri için yargılanacaklar’ diyebilmeyi istiyorum” ifadesini kullandı. 

"Bizim yavrularımızı deprem öldürmedi, birilerinin açgözlülüğü öldürdü"

Malatya Kırçuval Otel’de yaşamını yitiren milli voleybolcu Mehmet Can Ağırbaş’ın annesi Zeliha Ağırbaş da “500 gündür yavrumsuz yaşıyorum ama nasıl yaşıyorum? 500 gün olmuş söylerken ne kadar kolay ama yaşarken inanın ki bu kadar kolay değil. Adalet yerini bulsun istiyoruz” dedi.

7 Haziran’da ilk mahkemelerinin görüldüğünü hatırlatan Ağırbaş, şunları kaydetti:

“Malatya Kırçuval Otel’de voleybolcu yavrumu kaybettim. Şu an hukuk mücadelesi veriyorum. Neden? Suçlular cezasını alsın diye. Peki böyle mi olması gerekiyor? Hayır. Biz katiller hapse girsin diye anneler olarak uğraşıyoruz. Bir mağdur insanlar vardır, bir de suçlular vardır. Ama maalesef bizim ülkemizde jandarmamız, polisimiz sanıkları koruyup mahkemeden çıkartıyor. Mağdur aileler ise onları seyrediyor. Bizim yavrularımızı deprem öldürmedi, birilerinin açgözlülüğü öldürdü. Bundan sonra anneler ciğeri yanmasın, açgözlülük yapmasınlar, malzemeden çalmasınlar. Binalar sağlam olsaydı bizim evlatlarımız şu anda bizim yanımızda olacaktı. Biz bu acıları yaşamıyor olacaktık. Kimin ne hakkı vardı bize bu acıları yaşatmaya? 28 yaşındaki dağ gibi yavrumu o depremde kaybetmek için büyütmedim. Yavrumun 1 ay sonra düğününü yapacaktım. Bütün her şeyimizi aldılar. Umutlarımızı, hayallerimizi, geleceğimizi aldılar. Şu anda sadece nefes alıyoruz, aslında yaşamıyoruz. Yaşıyormuş gibi yapıyoruz ama yaşamıyoruz. Bir an önce adalet yerini bulsun istiyoruz. Neden ben bir anne olarak bu acımın içinde yasımı yaşayamadan adalet arıyorum bu ülkede? Neden ben yavrumu kaybettim? Birilerinin para hırsı yüzünden.”

"Geç gelen adalet, adalet midir?"

Antakya Fuat Koku Sitesi’nde annesi Hayriye Kaya’yı, kız kardeşi Fatma Kaya Peksoy’u, eniştesi Mahmut Peksoy’u ve dokuz aylık yeğeni Çınar Peksoy’u kaybeden Döne Kaya, “6 Şubat depremlerinin üzerinden 500 gün geçti. Geçen 500 gün boyunca soruşturma aşaması dahi tamamlanmadı henüz duruşması görülmedi. Yüreğimizde bu kadar derin acı varken adaletin sağlanmamış olması bizleri daha da üzüyor. Yas sürecini yaşayamadık. Talebimiz, 53 bin insanın ölümüne sebep olanların yargı önüne çıkarılması ve adil bir şekilde yargılanmasıdır” diye konuştu.

Vatandaşları deprem davalarına takip etmeye çağıran Kaya, şöyle konuştu:

“Tüm vatandaşlar deprem davalarını takip etsinler ve peşini bırakmasınlar. Çünkü sadece olay bir müteahhit, bir yapı denetim, bir inşaat mühendisiyle bitmiyor. O binaların yapımına imza atan bütün kamu görevlileri, tarım arazilerini imara açan tüm kamu çalışanları bu ölümlerden sorumludur. Kamu görevlileri yargılanmadıkça adil yargılama gerçekleşmeyecek. Aynı insanlar şu an deprem bölgesinde yeni binalara imza atıyorlar. İçişleri Bakanlığı’ndan kamu görevlilerinin yargılanmasıyla ilgili bu izinlerin derhal çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü biz tükendik. 500 gün geçti. Daha ne kadar bekleyeceğiz? Geç gelen adalet, adalet midir? Tek istediğim adaletin bir an önce sağlanması, başka 9 aylık bebeklerin ölmemesi.”

 


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10647,91%-0,31
  • DOLAR

    32,62% -0,25
  • EURO

    34,99% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2450,26% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3971,42% 0,45

ÖZEL'DEN ''GRİ LİSTE'' AÇIKLAMASI

Türk Tabipleri Birliği yarın yeni yönetimini seçiyor... Sol blok 2, sağ blok tek listeye seçime gidiyor

HATAYSPOR'UN YENİ BAŞKAN LEVENT MISTIKOĞLU OLDU

Palandöken: 29 milyon aracın 6 milyonunun zorunlu sigortası yok

İran'da reformist aday Pezeşkiyan önde, seçim ikinci tura kalabilir

Ednan Arslan: Elektriğe yapılan yüzde 38 zammı eleştirdi.

İran'ın BM Misyonu: " İsrail Lübnan’a saldırırsa bunu yıkıcı bir savaş takip edecektir"

İmamoğlu: Yurt dışı örgütlerinde dönem dönem parti içi rekabetin yıpratıcı hâl alabildiğini görüyoruz

Artvin- Yusufeli Karayolu T14 Tünelinde çökme

SURİYE İLE NORMALLEŞME ADIMI

EPDK, ELEKTRİK TARİFELERİNE %38'E VARAN ZAM YAPTI

FAHRETTİN KOCA’DAN İSTİFA SORUSUNA YANIT

Edirne Keşan’da orman yangını çıktı

İlhan Uzgel:Bir yandan Esed deyip öte yandan ailece tatile gitmekten bahsetmek ciddiyetsizlik'

1 Mayıs tutuklularından 11’i serbest bırakıldı

Özgür Karabat: "Türkiye kağıt üstünde gri listeden çıktı, vatandaşın üzerindeki gri bulutlar ise bitmiyor"

LGS birincisi Osman Kaan Çalışkan: "Birinci olacağımı sınavdan çıkınca anladım, astrofizikçi olmak istiyorum"

Diyarbakır’da 600 milyonluk vurgun iddiasına, şirketten "evlatlıktan ret" açıklaması

İYİ PARTİ’DE KORAY AYDIN’IN SAĞ KOLU DA İSTİFA ETTİ

Bakan Şimşek'in "Başardık" paylaşımına gelen hakaret içerikli yorumla ilgili soruşturma başlatıldı

Erkan Baş: Eskiden vergi alıp yol yapıyorlardı. Şimdi yaptıkları yol için ek vergi alıyorlar

19 FAKÜLTE, YÜKSEKOKUL VE ENSTİTÜ KAPATILDI

ÖZGÜR ÖZEL ERKEN SEÇİM İÇİN BU KEZ TARİH VERDİ

ERBAKAN’DAN ATALAY AÇIKLAMASI

MEB, LGS sonuçlarını açıklamasının ardından "Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu"nu yayımladı

Elazığ'da boşaltılmak istenen konteyner kentteki vatandaşlardan tepki

Şimşek, Yıllık cari açığın 26 milyar dolar seviyesine gerilemesini bekliyoruz

Bakan Uraloğlu: Türksat 6A uydumuzu 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece uzaya gönderiyoruz'

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKARILDI

İRAN’DA OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI, ANKETLERE GÖRE TÜRK KÖKENLİ ADAY ÖNDE

Yükleniyor


Türk Tabipleri Birliği yarın yeni yönetimini seçiyor... Sol blok 2, sağ blok tek listeye seçime gidiyor

Palandöken: 29 milyon aracın 6 milyonunun zorunlu sigortası yok

İran'da reformist aday Pezeşkiyan önde, seçim ikinci tura kalabilir

Ednan Arslan: Elektriğe yapılan yüzde 38 zammı eleştirdi.

İran'ın BM Misyonu: " İsrail Lübnan’a saldırırsa bunu yıkıcı bir savaş takip edecektir"

İmamoğlu: Yurt dışı örgütlerinde dönem dönem parti içi rekabetin yıpratıcı hâl alabildiğini görüyoruz

  • Cumartesi 34.2 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Pazar 32.2 ° / 19.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 33.7 ° / 19.9 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16