ÇYDD GENEL BAŞKANI YÜKSEL: “ÇEDES PROTOKOLÜ, LAİKLİK İLKESİNİN AÇIK BİR İHLALİDİR”

Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu (LABEP), Eskişehir Ulus Anıtı önünde din adamlarının okullarda görevlendirilmesini öngören ÇEDES Protokolü’nü protesto etti.

GÜNDEM 26.08.2023 10:01:00 0
ÇYDD GENEL BAŞKANI YÜKSEL: “ÇEDES PROTOKOLÜ, LAİKLİK İLKESİNİN AÇIK BİR İHLALİDİR”

Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu (LABEP), Eskişehir Ulus Anıtı önünde din adamlarının okullarda görevlendirilmesini öngören ÇEDES Protokolü’nü protesto etti. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, “Devlet kurumları arasında imzalanan bu protokol, laiklik ilkesinin açık bir ihlalidir. Anayasaya ve Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırıdır. ÇEDES denemesi, eğitimde dinselleşme adımlarının ilki olmadığı gibi sonuncusu da olmayacaktır” dedi.

Aralarında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Eğitim Vakfı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Ankara ve İstanbul Barosu ve Eğitim-İş’in de olduğu çok sayıda sivil toplum kurumunun bir araya geldiği Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu (LABEP), Eskişehir Ulus Anıtı önünde bir araya geldi.

Din adamlarının “manevi danışman” olarak okullarda görevlendirilmesini içeren “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi’ne” (ÇEDES) karşı yapılan açıklamaya; CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel de destek verdi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, şunları söyledi:

“Bugün, 100. yılını kutlamaya hazırlandığımız Cumhuriyetimizi korumak, Atatürk devrim ve ilkeleriyle kazanılmış hakları yaşatmak, güçlendirmek ve geleceğe taşımak için çalışan demokratik kitle örgütleri olarak artan tehditler karşısında laik ve bilimsel eğitimi savunmak için yeniden bir araya geldik. Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan, hukuka ve eğitim bilimlerine aykırı ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi İş Birliği Protokolü’ (ÇEDES) kapsamında, İzmir ve Eskişehir illerinde, İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Müftülüklerince yürütülen,  842 ilkokul, ortaokul ve liseye ‘Manevi Danışmanlık’ hizmeti adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kuran kursu öğreticisi görevlendirilmesi ve karma eğitimin hedef alınması bunun tüm ülkeye yayılmak istenmesi bir araya gelmemizi ve örgütlü olarak tepki göstermemizi zorunlu kılmaktadır.

“TEPKİMİZİ KİTLESELLEŞTİRECEĞİZ”

Devlet kurumları arasında imzalanan bu protokol, laiklik ilkesinin açık bir ihlalidir. Anayasa’ya ve 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırıdır. Ayrıca biz biliyoruz ki ÇEDES denemesi, eğitimde dinselleşme adımlarının ilki olmadığı gibi sonuncusu da olmayacaktır. Bu nedenle, Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu (LABEP) çatısı altında savunuculuk görevimizi yaygınlaştıracak, tepkimizi kitleselleştireceğiz.

“GÜCÜMÜZÜ CUMHURİYETİMİZİN KAZANIM VE BİRİKİMLERİNDEN ALIYORUZ”

Biz, laik ve demokratik Cumhuriyetin kazanımlarını savunan ve koruyan demokratik kitle örgütleri olarak, yetkimizi Anayasa’nın değiştirilmesi teklif bile edilemez hükümlerinden; gücümüzü 100 yıllık Cumhuriyetimizin kazanım ve birikimlerinden alıyoruz. Ulusal kurtuluş savaşı ile kurduğumuz Cumhuriyetimizde, devrimlerle elde ettiğimiz hak ve kazanımlardan asla vazgeçmeyeceğiz. Cumhuriyetimizin kuruluş hedeflerine ulaşabilmesi için gelecek nesillerin çağdaş, laik ve bilimsel eğitime fırsat eşitliği ile erişmesi gerektiğine inanıyoruz, bu uğurda çalışmaya devam edeceğiz. Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu’na el vermek, güç katmak isteyen tüm kurumları aramızda görmek istiyoruz.”

ÇEDES PROTOKOLÜ İPTAL EDİLMELİDİR

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay ise şunları söyledi:

“Eskişehir’de de il müftülüğü ile il milli müdürlüğü arasında eğitimde iş birliği protokolü imzalanmıştır. Bu protokolü de ayrıca yargıya taşımış bulunuyoruz. ÇEDES Protokolü öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin mesleki itibarına da hakarettir. Öğretmenlik mesleği yasada da açıkça tarif edildiği gibi bir uzmanlık mesleğidir. Eğitim öğretim eğitimcilerin işidir. Okulların manevi danışmana değil öğretmene ihtiyacı vardır. Öğretmen ihtiyacı eğitim bilimi açısından yeterliliği olmayan manevi danışmanlarla değil atama bekleyen yüz binlerce öğretmenimizin ataması ile çözülür. ÇEDES Protokolü mantıksızdır. Alanında uzman eğitimciler varken konuyla ilgisi olmayan kişileri ve yapıları eğitim sistemimize sokmak kamu kaynaklarını doğru kullanmamaktır. Açıkça israftır. Anayasa başta olmak üzere eğitimle ilgili yasa ve yönetmeliklere aykırılıklar taşıyan laik eğitimle adı aynı cümle içinde geçmeyecek olan bu protokol derhal iptal edilmelidir.”

LABEP BİLEŞENLERİ: Ankara Barosu, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Eğitim Vakfı, Eğitim-İş, Ege Kadın Buluşmaları Platformu, Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği, İstanbul Barosu, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, İstanbul Öğretmen Okulu Mezunları Derneği, Kadın Araştırmaları Derneği, Kadın Ve Mücadele Derneği, Köy Enstitüleri Araştırma Ve Eğitimi Geliştirme Derneği, Memleket Sevdalıları Derneği, Öğretmen Okulları, Öğretmen Liseleri, Eğitimciler Birleşme Ve Dayanışma Derneği, Tüm Öğretim Elemanları Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Türkiye Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Veli-Der.

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,94% 0,03
  • EURO

    40,97% -0,01
  • GRAM ALTIN

    3823,03% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

İHRAÇ EDİLEN TEĞMENLERİN KOMUTANLARI TSK’YA GERİ DÖNMEK İÇİN DAVA AÇTI

EKREM İMAMOĞLU'DAN BOYKOT ÇAĞRISI: MİLYONLARCA VATANDAŞIMIZI DAHİL OLMAYA DAVET EDİYORUM

SKANDAL İDDİA: GENÇLİĞE HİTABE'Yİ OKUYAN ÖĞRENCİLER OKULDAN ATILDI

SEVDA TÜRKÜSEV'İN 'İMAMOĞLU' PAYLAŞIMI GÜNDEM OLDU! SOSYAL MEDYA YIKILDI

BAHÇELİ'DEN 'SOKAK' AÇIKLAMASI

ALİ YERLİKAYA BAYRAM TATİLİNİN ACI BİLANÇOSUNU AÇIKLADI!

VOLKAN KONAK'IN VASİYETİ ORTAYA ÇIKTI: SAHNEDE AÇIKLADI

BAHÇELİ BU KEZ YENİ ANAYASA İÇİN ÇAĞRI YAPTI

ABD'DEN TÜRKİYE'YE F-35 ŞANTAJI

MHP İLK KEZ DEM PARTİ İLE BAYRAMLAŞMASINDA 'İMAMOĞLU' DAMGA VURDU

KONSERDE FENALAŞAN VOLKAN KONAK YAŞAMINI YİTİRDİ

ERDOĞAN 10 HÜKÜMLÜYÜ AFFETTİ: ARALARINDA HİZBULLAHÇILAR DA VAR!

ÖZEL, LE MONDE'A KONUŞTU: BU BİR SİVİL DARBE GİRİŞİMİDİR

DAVUTOĞLU İLE GÖKÇEK ARASINDA 'YOLSUZLUK' POLEMİĞİ

ÖZGÜR ÖZEL; TUTUKLU GENÇLER YARIN İLK İŞ SİLİVRİ'DEYİM!

ÖZGÜR ÖZEL TRABZON'DA…

İSTANBULLULAR MALTEPE'YE AKTI: ADAYIMI BIRAK, SANDIĞI GETİR

ERDOĞAN'DAN HAFİZE GAYE ERKAN'A YENİ GÖREV

YAPAY ZEKA ŞİRKETİ XAI, SOSYAL MEDYA PLATFORMU X'İ (TWİTTER) SATIN ALDI

CHP, İPTAL TALEBİYLE AYM'YE BAŞVURDU:

İBB SORUŞTURMASINDAKİ 'TANIK'LARDAN BİRİ AKP'NİN ADAYI ÇIKTI

TBB BAŞKANVEKİLİ ZEYDAN KARALAR OLDU

ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI EBRU ÖZDEMİR TUTUKLANDI

CHP'Lİ EMRE: KİMİN VİCDANINA SIĞAR

CHP'NİN BOYKOTYAP SİTESİNE MAHKEMEDEN ENGEL!

İMAMOĞLU SİLİVRİ’DEN NY TİMES’A YAZDI: BEN, CUMHURBAŞKANI’NIN ANA RAKİBİYİM, TUTUKLANDIM

ŞİŞLİ DE YURTTAŞLAR KENT LOKANTASI'NIN ÖNÜNE HALK SOFRASI KURDU!

ODTÜ'YE POLİS BASKINI: 9 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI!

İMAMOĞLU'NUN AVUKATI GÖZALTINA ALINDI…

BEŞİKTAŞ, DERBİDE YARIN GALATASARAY'I AĞIRLAYACAK

Yükleniyor


İHRAÇ EDİLEN TEĞMENLERİN KOMUTANLARI TSK’YA GERİ DÖNMEK İÇİN DAVA AÇTI

EKREM İMAMOĞLU'DAN BOYKOT ÇAĞRISI: MİLYONLARCA VATANDAŞIMIZI DAHİL OLMAYA DAVET EDİYORUM

SKANDAL İDDİA: GENÇLİĞE HİTABE'Yİ OKUYAN ÖĞRENCİLER OKULDAN ATILDI

SEVDA TÜRKÜSEV'İN 'İMAMOĞLU' PAYLAŞIMI GÜNDEM OLDU! SOSYAL MEDYA YIKILDI

BAHÇELİ'DEN 'SOKAK' AÇIKLAMASI

ALİ YERLİKAYA BAYRAM TATİLİNİN ACI BİLANÇOSUNU AÇIKLADI!

VOLKAN KONAK'IN VASİYETİ ORTAYA ÇIKTI: SAHNEDE AÇIKLADI

  • Çarşamba 20.2 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 20 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21 ° / 7.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39