CHP'li Öztürkmen: Yargı da tescilledi, mülakat sistemi hukuksuz

Yazılı sınavda yüksek puan almasına rağmen mülakatta elenen Adalet Bakanlığı çalışanları iki ayrı ilde açtıkları davaları kazandı.

GÜNDEM 31.07.2024 10:41:00 0
CHP

Yazılı sınavda yüksek puan almasına rağmen mülakatta elenen Adalet Bakanlığı çalışanları iki ayrı ilde açtıkları davaları kazandı. Adayların mülakatta sorulan sorulara verdiği yanıtların kayıt altına alınmaması ve verilen düşük puanların nedenlerinin açıklanmamasını gerekçe gösteren mahkeme, sınavla ilgili yürütmenin durdurulmasına ve başvurucular için sınavın yenilenmesine hükmetti. Kararların emsal niteliğinde olduğunu belirten CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, “Bu karar sadece iki vatandaşımız için değil, bütününde ‘mülakat’ sisteminin hukuksuzluğu ve adaletsizliği üzerine çıkmıştır. İktidar, yargıya ve hukuka direnmeyi bırakmalı ve mülakatı kaldırmalıdır” dedi.

Kamuya alımlarda ve görevde yükselme sınavlarında yaşanan hukuksuzlukları takip eden ve araştıran CHP Milletvekili Hasan Öztürkmen, Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavında yüksek puan almasına rağmen mülakatta elenen memur ile Gaziantep E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 12 yıldır infaz ve koruma memuru olarak görev yapan Hasan Üzüm’ün yazılı sınavdan yüksek bir puan alıp sözlü sınavda elenmesine karşı açtığı davaları kazandıklarını duyurdu.

"Yüz binlerce mülakat mağduru için emsal niteliğinde"

Kararı değerlendiren CHP Milletvekili Hasan Öztürkmen, "Adına mülakat denilen torpil sistemine karşı yürüttüğümüz mücadele hukuk nezdinde de tescillendi. Bu karar yüz binlerce mülakat mağduru için emsal niteliğindedir. Mahkeme kararlarıyla hukuksuz olduğu tescillenen mülakat sistemi kaldırılmalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan verdiği ‘mülakat kaldırılacak’ sözünü tutmalıdır" dedi.

12 Şubat 2024'te yapılan sözlü sınavın yürütmesinin durdurulmasını ve iptali istendi

Kırklareli Vize Asliye Hukuk Mahkemesi'nde zabıt kâtibi olarak görev yapan Şule Yazıcı Karataş, Türkiye genelinde binlerce memurla birlikte yazıişleri müdürlüğü kadrosu için sınava girdi. Yazılı sınavdan yüksek bir puan alarak sözlü sınava (mülakat) girdi. Ancak mülakatta verilen 58,8 puanla “başarısız” sayıldı. Karataş, 2017 yılından beri aynı şekilde girdiği tüm mülakatlarda başarısız sayılmıştı. Bunun üzerine Karataş yargıya başvurdu. Mülakata çağrılan tüm adayların tek bir komisyon tarafından sözlü sınava alındığı, sözlü sınavda yöneltilen soruların ne suretle belirlendiğinin anlaşılamadığı ve görüntülü/sesli kayıt alınmadığı, tüm sorulara doğru cevap verdiği, objektif kriterlere göre değerlendirme yapılmadığı gerekçesiyle 12 Şubat 2024'te yapılan sözlü sınavın yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi.

Yeniden sözlü sınav 

Başvuruyu inceleyen Edirne İdare Mahkemesi, yüz binlerce mağduru ilgilendiren ve emsal teşkil edecek olan tarihi bir karara imza atarak, davacının taleplerini haklı buldu. Mahkeme, sözlü sınavla ilgili yürütmenin durdurulmasına ve yeniden sözlü sınav yapılmasına oy birliğiyle karar verdi.

Mahkemenin kararında, mülakata giren adayın verdiği cevapların tutanak altına alınmadığı, verilen düşük puanların gerekçelerinin de ortaya konulmadığı vurgulandı.

Kararda, mülakatta uygulanan yöntemin hukuka uygunluk denetiminden geçmediği, Anayasa'nın 125. maddesinde ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesinde belirtilen hukuki sınırlar içinde yapılmadığı ifade edildi.

Mahkemenin 18 Temmuz 2024 tarihli kararında şu ifadeler yer aldı:

“(…) Davacının girmiş olduğu görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavında hukuken itibar edilebilir herhangi bir sebep ortaya konulmaksızın davacının başarısız sayıldığının anlaşılması karşısında, söz konusu sınavın başarı düzeyini oluşturan puanlarının belirlenmesinde davacının bilgi ve yeterliliğinin objektif ve nesnel biçimde değerlendirildiğinden söz etmeye olanak yoktur. Bu durumda, Kamu hizmetini yürütecek liyakatli kamu görevlilerinin belirlenmesini amaçlayan sözlü sınavda, davacı yönünden ölçme ve değerlendirme esaslarına uygun ve objektif bir değerlendirme yapıldığı ortaya konulamadığından, davacının görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavında başarısız sayılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. 
Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda yeniden yapılacak sözlü sınav sonucuna göre değerlendirme yapılacağı açıktır. Diğer yandan, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde davacı açısından telafisi güç zararlar oluşabileceği açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere, 18/07/2024 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

"Mülakatlar objektif ve denetlenebilir değil"

Gaziantep E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 12 yıldır infaz ve koruma memuru olarak görev yapan Hasan Üzüm isimli vatandaş ise yazılı sınavda 87,23 gibi yüksek bir puan almasına rağmen elendi. Bunun üzerine yargı yoluna giden Üzüm, Gaziantep 3. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Ancak mahkeme talebini reddetti. Bunun üzerine Üzüm, bir üst mahkeme olan Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdari Dava Dairesi'ne başvurdu. Burada Üzüm'ün itirazını kabul eden mahkeme, önceki mahkemenin kararını kaldırdı. Sınavla ilgili yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Mahkeme 24 Mayıs 2024 tarihli kararında, mülakat sistemiyle ilgili gerekçesini şöyle açıkladı:

“Kariyer ve liyakat ilkeleri gereğince kamu hizmetinin işinin ehli, liyakatli kamu görevlilerince yürütülmesi için yapılan görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavında, ölçme ve değerlendirme esaslarına uygun nesnel (objektif) ve denetlenebilir bir değerlendirme yapılmadığı anlaşıldığından, davacının dava konusu sözlü sınavda 65 puan verilerek başarısız sayılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.”

"Bu hak yeme sistemine son verene kadar mücadele edeceğiz"

İki ayrı mahkemeden çıkan kararları değerlendiren CHP Milletvekili Hasan Öztürkmen, şu ifadeleri kullandı:

"Çok önemli bir karar. Emsal niteliği taşır. Bu mülakat denilen torpil sisteminin yüz binlerce mağduru var. Hepsini yakından ilgilendiriyor. Mülakat sisteminin hukuka aykırı olduğu ve objektif sınav kurallarıyla bağdaşmadığı mahkeme kararlarıyla da tescillenmektedir. Bu karar sadece iki vatandaşımız için değil, bütününde ‘mülakat’ sisteminin hukuksuzluğu ve adaletsizliği üzerine çıkmıştır. İktidar, yargıya ve hukuka direnmeyi bırakmalı ve mülakatı kaldırmalıdır. Bu hak yeme sistemine son verene kadar mücadele edeceğiz."

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    17327,80%-0,02
  • DOLAR

    43,72% 0,06
  • EURO

    51,80% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6927,60% -1,24
  • Ç. ALTIN

    11589,47% -0,69

BAKAN ATAMALARI SİYASETİ GERDİ: BAHÇELİ’DEN MUHALEFETE AĞIR ELEŞTİRİ

BAKIRHAN; "CUMHURBAŞKANININ EV SAHİPLİĞİNDE LİDERLER ZİRVESİ TOPLANMALIDIR"

ÜNLÜ İSİMLERE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 17 KİŞİ GÖZALTINDA

DAVUTOĞLU’NDAN SİSTEM ELEŞTİRİSİ VE GEÇİM ÇIKIŞI

GIDA FİYATLARI ZİRVE YAPTI, ÜRETİM GERİLEDİ

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

ÖZARSLAN TRANSFER İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

Yükleniyor


ÜNLÜ İSİMLERE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 17 KİŞİ GÖZALTINDA

DAVUTOĞLU’NDAN SİSTEM ELEŞTİRİSİ VE GEÇİM ÇIKIŞI

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

  • Çarşamba 15.8 ° / 9.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 15.6 ° / 7.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 15.9 ° / 4.8 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
16.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12