Tarih: 18.07.2024 11:22

BES Samsun Şubesi'nden TÜİK'in enflasyon rakamları ve maaş zammına protesto

Facebook Twitter Linked-in

Büro Emekçileri Sendikası Samsun Şubesi, SGK Samsun İl Müdürlüğü önünde TÜİK’in enflasyon rakamları ve maaş zamlarını protesto etti. BES Samsun Şube Başkanı Bahtiyar Akıncı, “Kamu emekçileri 2024 yılının ilk altı ayında ücretlerinde 15,98 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır” dedi. 

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Samsun Şubesi, dün akşam saatlerinde SGK önünde eylem yaptı. Şube Başkanı Bahtiyar Akıncı, şunları söyledi:

"TÜİK’in Haziran ayı enflasyonunu 1,64 açıklanmasının ardından 6 aylık birikimli enflasyon oranı resmi olarak yüzde 24,73 olarak belirlendi. Buna göre 2024 Ocak ayında yapılan yüzde 15 toplu sözleşme zammı düşüldüğünde yüzde 9,73 enflasyon farkı ve yüzde 10 toplu sözleşme zammı ile maaşa yansıyacak oran, yüzde 19,3 olarak hesaplanmaktadır. Enflasyon farkı zam değildir. Kamu emekçilerinin 2024 yılı toplam zam oranı kümülatif olarak 20,75; altı aylık resmi enflasyonun 24,73'ün dahi altında kalmıştır. Kamu emekçileri temmuz ayından itibaren hızla reel alım gücünde düşme yaşayacağı ve eylül ayında artan eğitim maliyetleri, kiralardaki fahiş artış TÜİK Haziran ayı enflasyonuna kira etkisini 0,55 olarak yansıtmıştır. Sendikamız Araştırma Merkezi BES-AR hesaplamalarına göre ise 2024 yılı ilk altı ayında (2024 yılı Ocak-Haziran birikimli altı aylık) emekçilerin enflasyonu yüzde 30,98 olmuştur. Yani kamu emekçileri 2024 yılının ilk altı ayında ücretlerinde 15,98 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır. Hükümetin kamu emekçilerine reva gördüğü ikinci altı ay (2024 Temmuz-Aralık) için yüzde 10 (TİS) maaş zammı bile şimdiden erimiştir.

"Tasarruf genelgesinin faturası yeni vergilerle biz emekçilere çıkarılmaktadır"

Çarşıda yaşanan enflasyon ise emekçilerin en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale getirmiştir. Ülkemiz kendi vatandaşları için artık bir tatil cehennemine dönüşmüştür. Dört kişilik bir ailenin tatil maliyeti yaklaşık 100 bin TL’yi bulurken, Türkiye’de emekçilerin yarısından fazlası artan yaşam maliyetleri nedeniyle tatil planı yapamamaktadır. Üstelik kötü yönetilen ekonominin, seçim ekonomisinin faturası da söz de kamu tasarruf genelgesi ve yeni vergiler ile biz emekçilere çıkarılmaktadır. Kamuda personel servisleri kaldırılırken, birçok kamu kuruluşunda yemek, su, çay vb. giderlere ait bütçe kalemleri sınırlanmaktadır. İş yerlerinde emekçiler, temizlik ve hijyen malzemelerini neredeyse kendileri temin eder hale gelmiştir. Kamu emekçilerinin işe gelişlerinden tasarruf etmek yerine onların özlük haklarını, ekonomik koşullarını iyileştirici çalışmaların yapılması gerekmektedir.

"Artık yeter emeğimizin karşılığını istiyoruz"

85 milyon yurttaşa hizmet veren ve EYT’nin yarattığı aşırı iş yükü artında ezilen sosyal güvenlik emekçileri kazanılmış haklarından vazgeçmeyecektir. Bu koşullarda kamu emekçilerinin en temel ihtiyaçlarını karşılayamayacakları açıktır. Gerçekten tasarruf yapılacaksa hiç üretmeden ülkenin bütçesini hortumlayanlardan, rant çetelerinden yapılmalıdır. Artık yeter emeğimizin karşılığını istiyoruz. İptal edilen personel servis hizmeti ihaleleri yeniden açılmalı, tüm büyük şehirlerde personel servis hizmeti sağlanmalıdır. Acilen 3600 ek gösterge adaletsizliğine son verilmeli ve tüm SGK emekçileri için yasal çalışma yapılmalıdır. Tüm SGK emekçileri için sosyal güvenlik hizmet sınıfı-uzmanlık kadrosu oluşturulmalıdır.  Ek ödemeler 20 puan artırılmalı ve tüm ek ödemeler seyyanen ödeme dahil taban maaşa eklenmelidir. 12 yıldır Anayasa Mahkemesi kararına rağmen ödenmeyen ikramiyeler toplu olarak ödenmelidir. Enflasyon oranında artırılmak üzere 10 bin TL kira yardımı yapılmalıdır. İhale yapılmadan uzatılan banka promosyon anlaşması derhal güncellenmelidir. Tüm emekçileri kazanılmış haklarımızı savunmak, insanca bir ücret insanca bir yaşam talebiyle sendikamızda örgütlenmeye birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —