BES Samsun Şubesi'nden TÜİK'in enflasyon rakamları ve maaş zammına protesto

Büro Emekçileri Sendikası Samsun Şubesi, SGK Samsun İl Müdürlüğü önünde TÜİK’in enflasyon rakamları ve maaş zamlarını protesto etti.

YEREL 18.07.2024 11:22:00 0
BES Samsun Şubesi

Büro Emekçileri Sendikası Samsun Şubesi, SGK Samsun İl Müdürlüğü önünde TÜİK’in enflasyon rakamları ve maaş zamlarını protesto etti. BES Samsun Şube Başkanı Bahtiyar Akıncı, “Kamu emekçileri 2024 yılının ilk altı ayında ücretlerinde 15,98 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır” dedi. 

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Samsun Şubesi, dün akşam saatlerinde SGK önünde eylem yaptı. Şube Başkanı Bahtiyar Akıncı, şunları söyledi:

"TÜİK’in Haziran ayı enflasyonunu 1,64 açıklanmasının ardından 6 aylık birikimli enflasyon oranı resmi olarak yüzde 24,73 olarak belirlendi. Buna göre 2024 Ocak ayında yapılan yüzde 15 toplu sözleşme zammı düşüldüğünde yüzde 9,73 enflasyon farkı ve yüzde 10 toplu sözleşme zammı ile maaşa yansıyacak oran, yüzde 19,3 olarak hesaplanmaktadır. Enflasyon farkı zam değildir. Kamu emekçilerinin 2024 yılı toplam zam oranı kümülatif olarak 20,75; altı aylık resmi enflasyonun 24,73'ün dahi altında kalmıştır. Kamu emekçileri temmuz ayından itibaren hızla reel alım gücünde düşme yaşayacağı ve eylül ayında artan eğitim maliyetleri, kiralardaki fahiş artış TÜİK Haziran ayı enflasyonuna kira etkisini 0,55 olarak yansıtmıştır. Sendikamız Araştırma Merkezi BES-AR hesaplamalarına göre ise 2024 yılı ilk altı ayında (2024 yılı Ocak-Haziran birikimli altı aylık) emekçilerin enflasyonu yüzde 30,98 olmuştur. Yani kamu emekçileri 2024 yılının ilk altı ayında ücretlerinde 15,98 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır. Hükümetin kamu emekçilerine reva gördüğü ikinci altı ay (2024 Temmuz-Aralık) için yüzde 10 (TİS) maaş zammı bile şimdiden erimiştir.

"Tasarruf genelgesinin faturası yeni vergilerle biz emekçilere çıkarılmaktadır"

Çarşıda yaşanan enflasyon ise emekçilerin en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale getirmiştir. Ülkemiz kendi vatandaşları için artık bir tatil cehennemine dönüşmüştür. Dört kişilik bir ailenin tatil maliyeti yaklaşık 100 bin TL’yi bulurken, Türkiye’de emekçilerin yarısından fazlası artan yaşam maliyetleri nedeniyle tatil planı yapamamaktadır. Üstelik kötü yönetilen ekonominin, seçim ekonomisinin faturası da söz de kamu tasarruf genelgesi ve yeni vergiler ile biz emekçilere çıkarılmaktadır. Kamuda personel servisleri kaldırılırken, birçok kamu kuruluşunda yemek, su, çay vb. giderlere ait bütçe kalemleri sınırlanmaktadır. İş yerlerinde emekçiler, temizlik ve hijyen malzemelerini neredeyse kendileri temin eder hale gelmiştir. Kamu emekçilerinin işe gelişlerinden tasarruf etmek yerine onların özlük haklarını, ekonomik koşullarını iyileştirici çalışmaların yapılması gerekmektedir.

"Artık yeter emeğimizin karşılığını istiyoruz"

85 milyon yurttaşa hizmet veren ve EYT’nin yarattığı aşırı iş yükü artında ezilen sosyal güvenlik emekçileri kazanılmış haklarından vazgeçmeyecektir. Bu koşullarda kamu emekçilerinin en temel ihtiyaçlarını karşılayamayacakları açıktır. Gerçekten tasarruf yapılacaksa hiç üretmeden ülkenin bütçesini hortumlayanlardan, rant çetelerinden yapılmalıdır. Artık yeter emeğimizin karşılığını istiyoruz. İptal edilen personel servis hizmeti ihaleleri yeniden açılmalı, tüm büyük şehirlerde personel servis hizmeti sağlanmalıdır. Acilen 3600 ek gösterge adaletsizliğine son verilmeli ve tüm SGK emekçileri için yasal çalışma yapılmalıdır. Tüm SGK emekçileri için sosyal güvenlik hizmet sınıfı-uzmanlık kadrosu oluşturulmalıdır.  Ek ödemeler 20 puan artırılmalı ve tüm ek ödemeler seyyanen ödeme dahil taban maaşa eklenmelidir. 12 yıldır Anayasa Mahkemesi kararına rağmen ödenmeyen ikramiyeler toplu olarak ödenmelidir. Enflasyon oranında artırılmak üzere 10 bin TL kira yardımı yapılmalıdır. İhale yapılmadan uzatılan banka promosyon anlaşması derhal güncellenmelidir. Tüm emekçileri kazanılmış haklarımızı savunmak, insanca bir ücret insanca bir yaşam talebiyle sendikamızda örgütlenmeye birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9541,3%-1,65
  • DOLAR

    38,69% -0,18
  • EURO

    43,39% 0,12
  • GRAM ALTIN

    4011,40% 1,28
  • Ç. ALTIN

    6475,39% 0,26

SAYIŞTAY, MEMURLARA VERİLEN GİYİM YARDIMI ÖDEMELERİNİ “KAMU ZARARI” SAYDI

ÖZEL: TERÖRSÜZ TÜRKİYE'Yİ KİM SAVUNUYORSA BİR FAZLASINI BİZ SAVUNUYORUZ…

ERDOĞAN: TÜRK'Ü KÜRT'TEN AYIRIRSAN, ARAP'TAN AYIRIRSAN YALNIZ KALIR

RUSYA-UKRAYNA HEYETLERİ TÜRKİYE'DE: ZELENSKİ-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

GAZETECİ FURKAN KARABAY TUTUKLANDI

RUS HEYETİ İSTANBUL’DA: MÜZAKERELER BAŞLIYOR, TRUMP VE PUTİN KATILMAYACAK

DR. AYŞE UĞURLUYA “MEMURİYETTEN ÇIKARMA” CEZASI VERİLDİ

GAZETECİ FURKAN KARABAY GÖZALTINA ALINDI

ESİLA AYIK VE İKİ ÖĞRENCİ HAKKINDA TAHLİYE KARARI

ESKİ URUGUAY DEVLET BAŞKANI JOSE MUJİCA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A: SAKIN YARIN 'ALDATILDIM' DEME, MİLLET BU KEZ AFFETMEYECEK

AÇILIMDA YENİ PERDE! 'KAYYIM' SİSTEMİ SİL BAŞTAN

ADALET BAKANI'NDAN FLAŞ 'ÖCALAN'A UMUT HAKKI' AÇIKLAMASI

AKP'Lİ EKİNCİ'DEN DEMİRTAŞ ÇIKIŞI…

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NA YENİ YETKİLER TANIYAN TORBA KANUN TEKLİFİ TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU'NDA KABUL EDİLDİ

ERDOĞAN: BELLİ ÜRÜN GRUPLARINDA BU SENE SIKINTI YAŞAYACAĞIZ

GELECEK PARTİSİ KONYA MİLLETVEKİLİ EKİCİ, PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NA PANKART ASILDI: “PEDOFİLİYE GEÇİT YOK, HER YER BOÜN”

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE 'NUREDDİN YILDIZ' PROTESTOSU…

PEDOFİLİYİ SAVUNAN NURETTİN YILDIZ'A BOĞAZİÇİ'NDE SERT TEPKİ!

ABD İLE SUUDİ ARABİSTAN ARASINDA TARİHTEKİ EN BÜYÜK SİLAH SATIŞ ANLAŞMASI İMZALANDI...

İNFAZ DÜZENLEMESİYLE 55-60 BİN KİŞİ ÇIKACAK

MHP'Lİ İL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL'İ AÇIK AÇIK TEHDİT ETTİ

SİNOP’LU VATANDAŞLAR, EKONOMİDEN MEMNUN DEĞİLİZ…

MANSUR YAVAŞ "LOZAN TARTIŞMA KONUSU YAPILAMAZ" DEDİ,

ESİLA AYIK İÇİN 4 YIL 8 AY HAPİS CEZASI İSTENDİ

SANATÇI PINAR AYDINLAR TAHLİYE EDİLDİ

ÖZGÜR ÖZEL: HİÇ KİMSE DIŞLANMADAN BU İŞİN YÜRÜTÜLMESİ LAZIM

ASIL BARIŞ REJİM GİDİNCE GELECEK

TRUMP: PERŞEMBE GÜNÜ İSTANBUL'A UÇABİLİRİM

Yükleniyor


Çamlıhemşin halkı, kendi imkanlarıyla yaptırdıkları Taş Mektep'in Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisine tepki gösterdi

Hopa'da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 2 zanlı, savcılığın itirazı sonrası tutuklandı.

Marketlerde 35, 40 lira olan mandalinayı, burada bizden tüccar 7 liraya almak istiyor

Yozgat’ta patates üreticisi ihracat kapılarının açılmasını istiyor

Osmaniye Devlet Hastanesi’nde nöbetçi personele saldırı

"MESEM’ler kapatılsın, çocukların ekonomik sömürüsü son bulsun"

  • Cuma 29.3 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 35.9 ° / 16.8 ° false
  • Pazar 31.7 ° / 16.6 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54