BARTIN’DA MADEN FACİASI… BAŞARAN AKSU: “GRİZU KADER DEĞİL, ÖNLENEBİLİR, ÖNGÖRÜLEBİLİR VE MÜCADELE EDİLEBİLİR. BUNU İŞÇİLER YAPAMAZ”

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Bartın Amasra’da maden faciasının yaşandığı bölgede; “Madenler özelleşirken ya da kamudaki işçi sayısı azaltılırken kamu işletmeleri de özel sektör mantığıyla yönetilmeye başlandı… Grizu kader d

GÜNDEM 15.10.2022 10:26:16 0
BARTIN’DA MADEN FACİASI… BAŞARAN AKSU: “GRİZU KADER DEĞİL, ÖNLENEBİLİR, ÖNGÖRÜLEBİLİR VE MÜCADELE EDİLEBİLİR. BUNU İŞÇİLER YAPAMAZ”

Haber: TAMER ARDA ERŞİN – Kamera: KEMAL SEVİNDİRİCİ

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Bartın Amasra’da maden faciasının yaşandığı bölgede; “Madenler özelleşirken ya da kamudaki işçi sayısı azaltılırken kamu işletmeleri de özel sektör mantığıyla yönetilmeye başlandı… Grizu kader değil, önlenebilir, öngörülebilir ve mücadele edilebilir bir şey. Bunu da işçiler yapamaz. Onu, planlayanlar, yönetenler ve denetleme mekanizmaları yaparlar. Burada yaşanan olayda bu üç olguda boşluk görüyoruz” dedi.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Bartın’ın Amasra ilçesinde maden faciasının yaşandığı bölgede açıklama yaptı. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Aksu, şunları söyledi:

Öncelikle hayatını kaybeden madenci kardeşlerime başsağlığı diliyorum, ailelerine, yakınlarına ve bütün madencilere… Çünkü yolda gelirken de çok sayıda maden işçisi, değişik işletmelerden aradı herkes. Yaslı, acılı bekleyiş içerisinde ülke. Bir karmaşa var, özellikle içeride yakını olan aileler hastanelere ulaşamama, hastanede var mı yok mu, öldü mü kaldı mı filan gibi kaygı yüksek, gerilim de yüksek. Bir taraftan da arama kurtarma çalışmaları başlamıştı zaten ilk andan itibaren.

“ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI KONUSUNDA TÜRKİYE’DE GELİŞKİN BİR DÜZEY VAR”

Arama kurtarma ve tahlisiye çalışmaları konusunda Türkiye’de gelişkin bir düzey var artık. Ben depremlerde de çalıştım, sellerde de çalıştım, maden kazaları ya da madenlerde yaşanan toplu işçi ölümleri, katliamlarında da bulundum, gözlemledim. Bunda bir gelişkinlik var, resmi rakamlar açısından. Madenciler dünyada zaten en iyi kurtarmacalarıdır, böyle eğitim görürler. İçeride olan arkadaşlarımız da iyi emniyet eğitimi almış madenci arkadaşlarımız.

“YERALTINDAN İYİ GELECEK HABERLERİ BEKLİYORUZ YER ÜSTÜNDE”

Bir grizu patlaması, taşkömürü madenciliğinde sık karşılaşılan bir olgu. Ne yazık ki çok işçi ölümlerine neden oluyor. Önlemler konusunda kamuoyunda bir tartışma var. Kuşkusuz önümüzdeki günlerde de bunlar tartışılmaya devam edecek. Biz şu an  -350 kotunda bulunan esas patlamanın ve metaın yükseldiği, yangının olduğu yerdeki arkadaşlarımızdan haber bekliyoruz. Buna tabii ulaşmak da zor teknik olarak. Hızlıca ulaşılabilecek bir şey değil. Ters hava yapılması ve baraj kurulması lazım. Yani metan oranının düşürülmesi lazım. Tahlisiye ve arama kurtarma ekipleri bir ambulansın bir yere hızlıca yetişmesi gibi yetişemiyorlar.  Dolayısıyla zaman alıyor. Zamanın uzaması da kuşkusuz yerin altında bulunan madenci kardeşlerimizin aleyhine işleyen bir şey. Biz yine de umutlu bir bekleyiş içindeyiz. Yeraltından iyi gelecek haberleri bekliyoruz yer üstünde.

“BU BÖLGENİN İŞÇİLERİ YURDUN DEĞİŞİK MADEN BÖLGELERİNE SÜRGÜN EDİLMEK ZORUNDA KALDI GEÇİNMEK İÇİN” 

Hiçbir kaza, kader değil ve önlenebilir. Şimdi şöyle ifade edilir: ‘Bu tür kazaların yüzde 85’i insan faktörü nedeniyle oluşur’ diye. Düzeltmek lazım. İnsan faktörüyle kuşkusuz, ama bir işletme mantığı çerçevesinde gerçekleşiyor.  Bunda suç sanki işçilerdeymiş gibi bir kanaat de gelişebilir bu tip yorumlarda. Ben işçilerde bu işin binde birlik bir oranda işçilere ait olabileceğini; esas olarak işletmelere ait olduğunu düşünüyorum. Bu bölgede, TTK bünyesinde 45 bin madenci çalışıyordu 1990’lı yıllarda. İnsanlar özelleştirilmesin diye bütün Zonguldak birleşti, itiraz ettiler. Bugün bu sayı 8 binlerde, burada da 400 kişi çalışıyordu Amasra İşletmesi’nde. Şimdi bir yandan madenlerdeki işçi sayısı azaltılırken, bu bölgenin işçileri, Bartın’ın, Zonguldak’ın işçileri Trakya’ya, Soma’ya, Ankara’ya yurdun değişik maden bölgelerine sürgün edilmek zorunda kaldı geçinmek için. Dolayısıyla oralardan da şimdi meraklı bekleyişler var madenci kardeşlerimizden.

“DAHA AZ İŞÇİYLE DAHA ÇOK ÜRETİM, AZ İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GİDERİ, DOLAYISIYLA BÜTÜN BU MALİYETLERİNDEN KISMA İÇERİĞİNİ, TÜRKİYE’DE MADEN SEKTÖRÜNDE SIK GÖZLEMLİYORUZ”

Madenler özelleşirken ya da kamudaki işçi sayısı azaltılırken kamu işletmeleri de özel sektör mantığıyla yönetilmeye başlandı. Devletin bütün kamu sektöründe temel işleyişi özel sektörün mantığı. Daha az işçiyle daha çok üretim, az işçi sağlığı ve güvenliği gideri, dolayısıyla bütün bu maliyetlerinden kısma ve bunu yaparken de denetim olgusunun da boşaltılması içeriğini, Türkiye’de maden sektöründe sık gözlemliyoruz. Sendika adına sürekli Bakanlıklara, CİMER’e bunların düzeltilmesi için yazılar yazıyoruz. Bunların risk doğurduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bunlar nedeniyle yargılanıyoruz. Şirketler bize suç duyurularında bulunuyorlar. Ama bu mücadelemiz de sürüyor. Dolayısıyla grizu kader değil, önlenebilir, öngörülebilir ve mücadele edilebilir bir şey. Bunu da işçiler yapamaz. Yani sonuçta onu planlayanlar, yönetenler ve denetleme mekanizmaları yaparlar. Burada yaşanan olayda bu üç olguda boşluk görüyoruz. Yani şimdi arkadaşlar çıktıktan sonra daha açık ve net hem sendika adına hem kendimiz adına daha soğukkanlı değerlendirmeler yapacağımıza inanıyorum.”

 

 


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10581,05%-0,93
  • DOLAR

    32,89% 0,05
  • EURO

    35,15% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2428,03% -0,96
  • Ç. ALTIN

    3961,66% -0,62

ÖZEL'DEN ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINA YANIT

ERDOĞAN’DAN MUHALEFETE SERT MESAJLAR…

ERDOĞAN'DAN MUHABİRE: BU OJELER NE, RÜYADA MIYIM?

Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu: Öğretmene şiddete ceza, Milli Eğitim Akademisi, öğretmenlikte kariyer

UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ ORTAK BİLDİRİSİNDEN PATRİKHANE İSMİ ANKARA'NIN TEPKİSİ ÜZERİNE ÇIKARILDI, FİDAN TOPLANTIDAN AYRILDI

Erdoğan-Bahçeli görüşmesi sona erdi

Meteoroloji'den "serinleten" açıklama: Cuma gününden itibaren sıcaklıklar mevsim normallerine inecek

CHP Hatay Milletvekili Güzelmansur: "Deprem, depremzede illerin sorunları AKP'nin umurunda değil"

DEM Parti'den kayyım uygulamasının kaldırılması ve yerine kayyım atanan belediye başkanlarının göreve iadesi için kanun teklifi

Saadet Partisi'nin 30 Haziran'da yapacağı olağanüstü kongreyi iptal etti...

OĞLUNUN VERGİ ÖDEMEDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ: SOYLU'DAN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

MECLİS’TE ‘ŞEREFSİZ’ GERİLİMİ!

İMAMOĞLU BİLMECESİ! BİRBİRİNDEN FARKLI İKİ AÇIKLAMA…

ÜLKÜ OCAKLARI İSTANBUL İL BAŞKANI AYŞE ATEŞ’İ HEDEF ALDI!

VOLKAN DEMİREL'İN ACI GÜNÜ

İHRAÇ EDİLEN HAKİMİN WHATSAPP KONUŞMALARI ORTAYA ÇIKTI! ‘ARAP BÜYÜCÜ’ DETAYI

2024 Avrupa Şampiyonası’nda İngiltere ve Danimarka son 16 turunda

TCMB'nin faaliyet izni kararları Resmi Gazete'de

AKOM'dan orman yangını uyarısı: Risk yüksek

Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye üyelik müzakereleri başladı

SİNAN OĞAN'IN SEÇİM SONRASI MAL VARLIĞINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

BAHÇELİ RAHATSIZLANDI, MHP’Lİ BAŞKAN GÖRÜNTÜ ALMAK İSTEYEN GAZETECİLERİ AZARLADI

ALTAN’DAN GREVDEKİ YOLBULAN EMEKÇİLERİNE DESTEK…

YÜKSELİŞ KOLEJİNDE ERASMUS FIRTINASI DEVAM EDİYOR!

HBB, VATANDAŞ SAĞLIĞINI ÖN PLANDA TUTAN DENETİMLERİ ARTTIRDI

Akaryakıta gelen zamlara tepki gösteren Kadirlili vatandaş: "Eski günlere geri döneceğiz, bir at arabası alacağız"

Diyarbakırlı sanayicilerden emekliye ayrılan Diyarbakır Valisi’ne tepki

Tülay Hatimoğulları: "Arkadaşlarımızın ikinci etap Kobani kumpas davasında serbest bırakılması gerekiyor"

HÜDA-PAR: Hükümetin duyarsızlığı yüzünden halkın öfkesi siyonizmin destekçisi firmalara yönlenmektedir

Hakan Fidan, Türkiye-Romanya-Polonya Üçlü İşbirliği Süreci Dışişleri Bakanları Toplantısı için yarın Varşova'ya gidiyor

Yükleniyor


ÖZEL'DEN ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINA YANIT

ERDOĞAN’DAN MUHALEFETE SERT MESAJLAR…

ERDOĞAN'DAN MUHABİRE: BU OJELER NE, RÜYADA MIYIM?

Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu: Öğretmene şiddete ceza, Milli Eğitim Akademisi, öğretmenlikte kariyer

UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ ORTAK BİLDİRİSİNDEN PATRİKHANE İSMİ ANKARA'NIN TEPKİSİ ÜZERİNE ÇIKARILDI, FİDAN TOPLANTIDAN AYRILDI

Erdoğan-Bahçeli görüşmesi sona erdi

Meteoroloji'den "serinleten" açıklama: Cuma gününden itibaren sıcaklıklar mevsim normallerine inecek

  • Çarşamba 35.7 ° / 20.1 ° Güneşli
  • Perşembe 36.1 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Cuma 34.6 ° / 20.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16