BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN 'TAHIL KORİDORU' AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemiler için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Karadeniz’de oluşturulması planlanan tahıl koridoruna ilişkin,

GÜNDEM 15.06.2022 23:17:00 0
BAKAN ÇAVUŞOĞLU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemiler için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Karadeniz’de oluşturulması planlanan tahıl koridoruna ilişkin, “Önümüzdeki süreçte Rusya’dan da olumlu cevap gelirse dörtlü toplantıyı İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Buradan bir anlaşma çıkarsa bu işlerin denetimini yapmak için İstanbul’da bir merkez kurulması planlanıyor, BM planına göre” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney ile Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ile bugün Ankara’da bir araya geldi. Üç bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, İsveç ile Finladiya’nın üyelik için NATO’ya yaptıkları başvuru ve Karadeniz’de oluşturulması planlanan tahıl koridoruna ilişkin şunları söyledi:

“BİZ ONLARIN NEDEN NATO ÜYESİ OLMAK İSTEDİKLERİNİ ANLIYORUZ. ENDİŞELERİ VAR, MEŞRU ENDİŞELERDİR”

“Yaptırımlar ile bu iş çözülmez, endişelerimizin karşılanması lazım. Biz, onların neden NATO üyesi olmak istediklerini anlıyoruz. Endişeleri var, meşru endişelerdir. Birbirimizi iyi anlayıp birbirimize destek olmak lazım. Çünkü NATO güvenlik teşkilatı, problemlerden bir tanesi de bu iki ülkenin savunma sanayi ihracatı konusunda kısıtlamalar getirmesi. Bunların da kaldırılması lazım, bizim de beklentimiz bu. Diğer taraftan tabii Türkiye çok önemli sorumluluklar üstleniyor, komşu ülke olarak. Türkiye’de 3,7 milyon civarında Suriyeli mülteci halen var. 500 bin civarında dönenler var. Gönüllü dönüşler için çalışıyoruz. Yine İdlib’de 100 bin sığınma evi yapıyoruz, hayat standartlarını yükseltmemiz lazım. Bunları yaparken bir taraftan yalnız kalıyoruz bir taraftan da PKK/YPG terör örgütü oradaki insanlara saldırıyor, dönen insanları engelliyor. İnsani yardımın önünde engel. Askerlerimize saldırıyor. ABD ve Rusya, bu bölgedeki teröristleri temizleyeceğine dair söz vermişti, anlaşmıştık ama yerine getiremediler. Elbette Türkiye’ye yönelik ve sahadaki çalışmalara yönelik terör tehdidine karşı, bu DAEŞ ya da PKK olabilir, fark etmez gerekli tedbirleri almamız lazım.”

“DÖRTLÜ BİR TOPLANTI OLURSA KURULACAK MEKANİZMA, BUNUN İŞLEYİŞİ, DENETİMİ DAHİL TÜM KONULAR BURADA ELE ALINACAK”

“Bir BM planı var ve biz bunu destekliyoruz. BM planının uygulanabilir bir plan olduğunu görüyoruz. Ayrıca yapılacak çalışmanın meşruiyeti bakımından da BM çatısı altında bunu yapmamızda fayda var. Lavrov’a, Ankara’da yaptığımız görüşmede bunları izah ettim. İkili düzeyde ya da tek taraflı bir çalışmanın olmaması gerektiğini söyledim. Diğer taraftan Rusya’dan şimdi cevaplar bekliyoruz, askerlerimiz arasında teknik görüşmeler de devam ediyor. Dörtlü bir toplantı olursa kurulacak mekanizma, bunun işleyişi, denetimi dahil tüm konular burada ele alınacak detaylı bir şekilde. Burada BM ve yanı sıra Rusya ve Ukrayna da olacak. Dolayısıyla herkesin endişelerinin giderilmesi lazım, mekanizmanın da bunu temin etmesi gerekiyor. Rusya diyor ki ‘Ukrayna’ya gidecek gemiler silah taşımasın’, tabii Ukrayna da burada oluşacak koridorlar karşısında ‘Rusya burayı suiistimal edip bizim limanlarımıza saldırmasın’ diyor. Dolaysıyla bu meşru bir endişe, bunların giderilmesi lazım. Herkesin bunun sorunsuz bir şekilde işlediğinden emin olması lazım. O nedenle şimdi mayınlardan temizlemek yerine güvenli hatlar, denetlenecek güvenli bölgeyi hızlı bir şekilde yapmak lazım.

“BURADAN BİR ANLAŞMA ÇIKARSA BU İŞLERİN DENETİMİNİ YAPMAK İÇİN İSTANBUL’DA BİR MERKEZ KURULMASI PLANLANIYOR”

Önümüzdeki süreçte, Rusya’dan da olumlu cevap gelirse dörtlü toplantıyı İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Buradan bir anlaşma çıkarsa bu işlerin denetimini yapmak için İstanbul’da bir merkez kurulması planlanıyor, BM planına göre. Bu denetimler dronelar ile yapılabilir, İHA ile yapılabilir. Yeter ki bu mekanizma iyi bir şekilde işlesin ve hem Ukrayna’nın hem Rusya’nın ihraç edeceği tahıllar ihtiyaç duyan ülkelere ulaştırılsın. Rusya’nın tahılına da ihtiyaç var, çünkü dünyada tahıl üretiminin üçte birini bu ülkeler yapıyor. Şu anda 40’a yakın ülke, ithalatın yüzde 50’sinden fazlasını bu iki ülke ile yapıyor. Bazı ülkeler yüzde 100’ü bu iki ülkeden alıyor. Mısır gibi ülkeler, yüzde 85 oranında bu ülkeden alıyor. Rusya’nın da beklentisi; sigorta, taşımacılık, lojistik ve banka ödemeleri gibi beklentileri var. Bunun iki ülkenin de kabul edebileceği ve herkesin yararına çözülmesi gerekiyor. Biz de bu konuda çabaları sürdüreceğiz.”

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10698,13%1,25
  • DOLAR

    42,31% 0,03
  • EURO

    49,02% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5488,13% -0,13
  • Ç. ALTIN

    9189,23% 0,00

TATİL ZEHİR OLDU: GÜNDEN GÜNE ERİYEN AİLEDEN SON KAYIP BABA OLDU

HESABI ENGELLENEN İMAMOĞLU'NDAN YENİ HESABINDAN İLK PAYLAŞIM: NEREDE KALMIŞTIK?

UKRAYNA’DA TÜRK GEMİSİNE SALDIRI: RUS İHA’SI LPG TANKERİNİ VURDU, DİPLOMASİ TRAFİĞİ BAŞLADI

SİVAS’TA DEMİR MADENİ ÇÖKTÜ: 66 YAŞINDAKİ MÜDÜR KAYIP

ZAMLI EKMEĞE TEPKİ: DÖRTYOL HALKI ÇAREYİ HALK EKMEKTE BULDU

İSMAİLAĞA SOSYAL KONUTLARA DA EL ATTI: PROJEDE DEĞİŞİKLİK YAPTIRDIKLARINI İDDİA ETTİ

TRUMP’TAN SÜRPRİZ U DÖNÜŞÜ: “KOMÜNİST” DEDİĞİ MAMDANİ İLE MASAYA OTURUYOR

KILIÇDAROĞLU; BİNALİ YILDIRIM, DOĞU PERİNÇEK VE SÜLEYMAN SOYLU İLE BİRLİKTE NİKAH ŞAHİDİ OLDU

ESKİ HDP'Lİ VEKİL YENİDEN REFAH’A GEÇTİ

ÖZGÜR ÖZEL MUSTAFA ELİTAŞ İLE YAPTIĞI SOHBETİ AKP'YE MANİDAR SÖZLER İLE AÇIKLADI

CBADAYOFİSİ → CBADAYOFİSİ1 → CBADAYOFİSİ11: SANSÜRE KARŞI DİRENİŞ!

6 ŞUBAT DAVASINDA ŞOK TESPİT: AFAD VE YEREL YÖNETİMLER “SORUMLU” İLAN EDİLDİ

ŞULE ÇET DAVASINDA TEPKİ ÇEKEN GELİŞME: BERK AKAND’IN TAHLİYE EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

ŞANLIURFA’DA İNŞAAT ÇÖKTÜ: 2 İŞÇİ ENKAZ ALTINDA CAN VERDİ

TATİL BİTTİ, MARATON BAŞLIYOR: OKULLARDA ZİL YARIN ÇALIYOR

ÇOCUK SAĞLIĞI TEHLİKEDE: TİCARET BAKANLIĞI İKİ MARKAYI KARA LİSTEYE ALDI!

46 ÇOCUĞA İSTİSMARLA GÜNDEME GELMİŞTİ: ENSAR VAKFI'NDAN "OKULLARDA DİN EĞİTİMİ" PROGRAMI

HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

GECE YARISI ZAMMI: AKARYAKIT FİYATLARI BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİ

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

HATAY’DA YİNE SEL: “HİZMET GELECEK” DENİLDİ, ALTYAPI HÂLÂ YOK

İMAMOĞLU'NUN SOSYAL MEDYA HESABINA İKİNCİ DEFA ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

ARINÇ CEZAEVİNDE: “DEMİRTAŞ VE KAVALA BU ÜLKENİN YENİDEN KUCAKLAŞMASINI İSTİYOR”

CHP’Lİ ÜNSAL: KADIN BAŞKAN OLARAK  ZORBALARA İZİN VERMEYECEĞİM!

“ANKARA’DA ELÇİLİK KRİZİ: ESAD ÖDEMEMİŞ, ŞARA ÇÖZÜM ARIYOR!”

Yükleniyor


TATİL ZEHİR OLDU: GÜNDEN GÜNE ERİYEN AİLEDEN SON KAYIP BABA OLDU

HESABI ENGELLENEN İMAMOĞLU'NDAN YENİ HESABINDAN İLK PAYLAŞIM: NEREDE KALMIŞTIK?

UKRAYNA’DA TÜRK GEMİSİNE SALDIRI: RUS İHA’SI LPG TANKERİNİ VURDU, DİPLOMASİ TRAFİĞİ BAŞLADI

SİVAS’TA DEMİR MADENİ ÇÖKTÜ: 66 YAŞINDAKİ MÜDÜR KAYIP

İSMAİLAĞA SOSYAL KONUTLARA DA EL ATTI: PROJEDE DEĞİŞİKLİK YAPTIRDIKLARINI İDDİA ETTİ

TRUMP’TAN SÜRPRİZ U DÖNÜŞÜ: “KOMÜNİST” DEDİĞİ MAMDANİ İLE MASAYA OTURUYOR

KILIÇDAROĞLU; BİNALİ YILDIRIM, DOĞU PERİNÇEK VE SÜLEYMAN SOYLU İLE BİRLİKTE NİKAH ŞAHİDİ OLDU

  • Salı 20.1 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 21.7 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Perşembe 22.3 ° / 10.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7