Aydın'ın Karacasu ilçesinde market işleten Özkan Çetin, müşterilerinin veresiye istemelerinin önüne geçmek ve ekonomide yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek için seçimlerden sonra dükkânın her yerine “Ekonomi iyi olduğu için veresiye yoktur”, “Bakkalın maaş
ÖZGÜR DEDEOLUK
Aydın'ın Karacasu ilçesinde market işleten Özkan Çetin, müşterilerinin veresiye istemelerinin önüne geçmek ve ekonomide yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek için seçimlerden sonra dükkânın her yerine “Ekonomi iyi olduğu için veresiye yoktur”, “Bakkalın maaşı yok, ikramiyesi yok, primi yok, geliri yok. Veresiye yoktur” yazıları astı. Çetin, “İnsanlar durumları iyiymiş gibi davranıyorlar. Alım gücü iyi, ekonomiden memnun gibi davranıyorlar. Buna istinaden bu yazıyı yazdım. Biraz nükteli bir yazı oldu” dedi.
Karacasu'da market sahibi olan Özkan Çetin, marketin çeşitli yerlerine “Ekonomi çok iyi olduğu için veresiye yoktur”, “Alım gücü yüksek olduğu için veresiye yoktur”, “Veresiye yoktur, istemeyiniz, teklif etmeyiniz”, “Bakkalın maaşı yok, ikramiyesi yok, primi yok, geliri yok', “Alım gücümüz çok yüksek veresiye istemeyiniz” yazıları astı.
“ZAMLAR OLUMSUZ ETKİLEDİ"
Özkan Çetin, bu yazılarının gerekçesiyle ilgili şunları söyledi:
"Karacasu Cuma Mahallesi’nde market işletiyorum. Günümüzdeki ekonomik sıkıntılardan dolayı son zamanlarda gelen zamlar ve artışlardan dolayı veresiye konusunda daha hassas olmaya karar verdim. Alım gücünün düştüğü, ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği bu zamanda ekonomik anlamda esnaflar olarak daha da sıkıntıdayız. Esnaf olarak işimize biraz daha kendimizi verip işimize hâkim olmalıyız. Ekonominin kötü durumda olduğu bugünlerde zamlardan da etkilenerek aldığımız ürünleri daha yüksek fiyattan almak zorunda kalıyoruz. Bunun için kazancımız daha da düşüyor. Veresiyeden vazgeçip biraz daha da nakite dönmemiz lazım. Giderlerimiz de arttı. Elektrik, BAĞ-KUR primi, muhasebe ve benzeri ücretler zamlandı. Böyle bir zamanda ayakta kalmak için uğraşıyoruz, mücadele veriyoruz. Tatilsiz, bayramsız, pazarsız çalışıyoruz. Artık esnaflarımızın da bu ekonomik sıkıntılardan kurtulup biraz daha ferahlığa ulaşması, alım gücünün yükselmesi lazım. Artık veresiyenin geride kalması nakit paranın dönmesi lazım."
"SATTIĞIMIZ ÜRÜNÜ YERİNE KOYMAKTA ZORLANIYORUZ"
Seçimden sonra gelen zamlardan sonra veresiyeyi daha da kestiğini kaydeden Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Seçimden sonra gelen ve gelecek olan zamlardan ötürü aldığımız ürünü yerine koyamıyoruz bu sebeple veresiyeyi biraz daha azaltmaya karar verdim. Müşterilerden destekleyenler de oldu, olumsuz tepki gösterenler de oldu. Bizler esnaf olarak ayakta kalmaya çalışıyoruz. Ekonominin bozulduğu, işlerimizin düştüğü bugünlerde işlerimizi yoluna koymak istiyoruz. Paranın dönmesi lazım. Aldığımız ürünü bir daha aynı fiyata alamıyoruz. Sattığımız üründen kazandığımız parayla yeni ürün almakta zorlanıyoruz. Sattığımız ürünü yerine koymakta sıkıntı yaşadığımız için veresiyeyi azaltmaya karar verdim.
"İRONİK YAZILAR DİKKAT ÇEKTİ"
Biraz manidar nükteli bir yazı oldu. Ekonomide gelinen son noktayı gelen zamları farkına varıp esnaflar olarak bir nebze rahatlayıp ekonomiyi güçlendirmeyi sağlamamız gerekiyor. Ekonomik anlamda destek istiyoruz. Artık işlerimizin biraz daha yolunda gitmesini alım gücünün artmasını bekliyoruz. Ekonomik anlamda gelen zamların da sona ermesini istiyoruz. Fiyatların düşmesini istiyoruz. Kapıya yazdığım yazı konusunda da insanlar durumları iyiymiş gibi davranıyorlar. Alım gücü iyi, ekonomiden memnun gibi davranıyorlar. Buna istinaden bu yazıyı yazdım. Biraz nükteli bir yazı oldu. Kötü bir niyetimiz yok tabi ki. Ekonomimiz iyi olduğu için veresiyemiz yoktur diyerek insanlarımızı düşündürmek istedim. Gelen zamlardan dolayı alım gücü epey düştü. Bu sebeple böyle bir gönderme yapmak istedim."
İşletmesinde sigara da satmadığını sözlerine ekleyen Çetin, "Sigara satışının ayrıca bir vergi durumu var. Böyle bir yükü de var. Bu sebeple dükkanımda sigara satışı yok. Sürüm yok, maddi yükü var ve çok fazla çeşit sigara var. Zaten 3 karton sigara bin lira tutuyor. Bu benim bireysel kararım. Sigarasız bakkal olmaz diyenler var ama ben bunu başardığımı düşünüyorum" dedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55