AKP’li Güler'in "ötanazi" açıklamasına yaşam savunucuları ve yurttaşlardan tepki: "Uyutma adı altında ötanazi güzelleştirmeniz öldüreceğiniz gerçeğini değiştirmiyor"

AKP'nin sokak hayvanlarına ilişkin yasal düzenleme hazırlığında sona yaklaşılırken; AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in teklifte ‘uyutma’ ifadesi yerine ‘ötanazi” tanımının yer alacağı yönündeki açıklaması tepki çekti. Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi’

GÜNDEM 21.06.2024 12:04:52 0
 AKP’li Güler

HABER: KADİR DEVİR - KAMERA: UĞUR DEMİRCİ

(ANKARA) - AKP'nin sokak hayvanlarına ilişkin yasal düzenleme hazırlığında sona yaklaşılırken; AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in teklifte ‘uyutma’ ifadesi yerine ‘ötanazi” tanımının yer alacağı yönündeki açıklaması tepki çekti. Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi’nden Güliz Gündüz, “Bunu uyutma adı altında ötanazi güzelleştirmeniz, meşrulaştırmanız öldüreceğiniz gerçeğini değiştirmiyor” dedi. HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan da "Ötanazi insanların kendi rızasıyla karar verdiği bir uygulamadır. Hayvanlarda ise böyle bir rıza söz konusu değildir. Yine uyutma denilerek bunun üstü örtülmeye, yumuşatılmaya çalışılıyor, hayvanların toplu bir şekilde öldürülmesine biz katliam diyoruz" diye konuştu.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifi hazırlığına ilişkin hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı olmayan hayvanlara yönelik uygulamanın "öldürülme" ya da "uyutulma" değil, "ötanazi" tanımıyla yasada yer alacağını açıkladı. Güler’in bu açıklamasına hem hayvan hakları savunucularından hem de yurttaşlardan ardı ardına tepkiler geldi.

"Uyutma adı altında ötanazi güzelleştirmeniz öldüreceğiniz gerçeğini değiştirmiyor"

Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi'nden Güliz Gündüz, şunları söyledi:

Yeni açıklamalara göre hayvanlara ötanazi uygulayacaklarını söylediler. Ötanazi bireyin kendi rızası alınarak yapılan bir şey. Burada köpeklere hiçbir şekilde ‘siz öldürülmek istiyor musunuz’ diye soramayacağımız için bunu uyutma adı altında ötanazi güzelleştirmeniz, meşrulaştırmanız öldüreceğiniz gerçeğini değiştirmiyor. Hayvanları öldürmek için türlü bahaneler uyduruyorsunuz. ‘Kuduz riski var’ diyorsunuz kuduz riski varsa COVİD riski de var biz bunu kabul etmiyoruz. Kuduzun zaten ülkede inanılmaz derecede azaldığını ve genelde yaban hayvanından bulaştığını biliyoruz. Köpekleri katletmek için sonra sıra kedilere de gelecek, uydurduğunuz bir kılıf. Bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Biz günlerdir Sakarya Caddesi'nde, Beşiktaş Meydanı'nda direnişteyiz. Bu yasa tasarısı geri çekilene kadar biz direnişimizi devam ettireceğiz. Hiçbir şekilde bu yasa tasarısını kabul etmiyoruz. 5199 sayılı  kanunun 6. maddesinde koruyacaksınız, hayvana şiddet uygulayanlara, cinsel istismarda bulunanlara yatarı olan hapis cezası getireceksiniz, üretimi durduracaksınız. Kısırlaştırma yapmayan ve bu sorunu palazlandıran belediyelerinizi ceza kapsamına alacaksınız. Bundan başka hiçbir yol kabul etmiyoruz."

"Hayvanların toplu bir şekilde öldürülmesine biz katliam diyoruz"

HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, ötanazi uygulamasına karşı olduklarını belirterek şunları ifade etti:

"Bir ay içerisinde sahiplenilmeyen hayvanlar öldürülecek. Kuduz riski taşıyanlar öldürülecek. Sokaklarda hiçbir şekilde hayvan bırakılmayacak. Bütün hayvanlar barınaklara toplanacak. Kuduz hastalığı kesin olarak ispatlanmış olan hayvanların zaten öldürülmesi gerekiyor. Çünkü kuduz iyileşme ihtimali olmayan ve hayvanın acılar içinde can vereceği bir hastalık. Böyle bir durumda hayvanın öldürülmesine karşı çıkmıyoruz. Fakat sağlıklı bir hayvanın sadece sahiplenilmediği için öldürülmesine, ötanazi denmesine oldukça tepkiliyiz. Ötanazi insanların kendi rızasıyla karar verdiği bir uygulamadır. Hayvanlarda ise böyle bir rıza söz konusu değildir. Yine uyutma denilerek bunun üstü örtülmeye, yumuşatılmaya çalışılıyor, hayvanların toplu bir şekilde öldürülmesine biz katliam diyoruz. Sağlıklı hayvanların öldürülmesini kabul etmiyoruz. Biz hayvan hakları savunucuları sokaklarda sürüler halinde hayvanların yaşamasını savunmuyoruz. Yıllardır bu yüzden popülasyonun kontrol altına alınması için mücadele ediyoruz. Bizim öncelikli önerimiz hayvan satışlarının, hayvan ticaretinin yasaklanması. Yurt dışından kaçak olarak çok sayıda cins hayvan geliyor. İnsanlık dışı yöntemlerle bu hayvanlar üretilip internet üzerinden satıyorlar. Yine üretim çiftliklerinde satış pet shoplardan kataloglar üzerinden satışlarının önüne geçmediğimiz sürece, evcil hayvan ticareti yasaklanmadığı sürece nüfusu kontrol altına almamız imkansız. Belediyeler ise kısırlaştırma yapmakla bu sorunu çözemediklerini iddia etseler de aslında belediyeler yeterli kısırlaştırmayı yapmadılar. Eğer üretim yasaklanır, hayvanları terk eden kişilere çok ciddi yaptırımlar uygulanırsa ve etkin bir kısırlaştırma seferberliği başlatılırsa bu sorun 4-5 yıl içinde çözülür."

Hayvansever Mehmet Boynueğrioğlu, köpeklerin katledilmesine karşı olduğunu belirtti. Çözümün kısırlaştırma olduğunu ifade eden Boynueğrioğlu, şunları söyledi:

"Sokakta bu kadar hayvan varken bunları öldürerek yok etmek bir kere vahşet. Bir sürü yaratık var sokakta. Bunların katledilmesine kesinlikle razı değilim. Devlet burada mutlaka ama mutlaka kısırlaştırarak bunların yoğunluğunu azaltması gerekiyor bu konuda hemfikirim. Katledilmesine kesinlikle razı değiliz. Bunu konuşan insanlar hakkında bile suç duyurusunda bulunmak gerekiyor. Ötanazi milleti kandırmak adına, uyutulmak diye başladılar ama buna direkt öldürmek diyeceksin, katletmek diyeceksin. Bunu söyleyemiyorsan da öyle işte uyuttuk, ötanazi yaptık diye milleti kandırmanın bir alemi yok, karşılarında cahil kesim yok artık kusura bakmasınlar ama bunu  mutlaka çözmeleri gerekir bu çözüm öldürerek olmaz. Kafa İsrail gibiyse yapsınlar önüne geleni öldürüyorlar. Bunlar da hayvanları çözeceğiz diyerek öldürecekse bu çağ dışı demeyeyim de beyin dışı bir uygulama olur bu. Buna kesinlikle kimsenin razı olacağını sanmıyorum. Bunu böyle yaptıklarında da dünyaya kendilerini nasıl gösterecekler bir de onu düşünsünler. 20-30-50 bin para verip bakamıyorum diyerek ormana atıyor, bunun üretilmesini engelleyeceksin. İstanbul’da yabancılar bu işte para var diye cins köpekleri kedileri ormanda üretip pazarlıyorlar bunun önüne geçilmesi gerekiyor."

Hayvansever bir yurttaş da ötanazi fikrinin doğru olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Her canlı yaşamayı hak ediyor. Katlederek değil de bir çözüm bulunması gerekiyor ben buna inanıyorum. Buna bir bütçe ayrılarak güzel barınaklar yapılarak yada doğru düzgün sahiplendirilerek sıkı denetimlerle bu iş çözülebilir diye düşünüyorum. Kesinlikle ötanazi değil, yazık hayvanlara."

 


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10647,90%-0,31
  • DOLAR

    32,62% -0,25
  • EURO

    34,99% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2450,26% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3971,42% 0,45

Artvin- Yusufeli Karayolu T14 Tünelinde çökme

SURİYE İLE NORMALLEŞME ADIMI

EPDK, ELEKTRİK TARİFELERİNE %38'E VARAN ZAM YAPTI

FAHRETTİN KOCA’DAN İSTİFA SORUSUNA YANIT

Edirne Keşan’da orman yangını çıktı

İlhan Uzgel:Bir yandan Esed deyip öte yandan ailece tatile gitmekten bahsetmek ciddiyetsizlik'

1 Mayıs tutuklularından 11’i serbest bırakıldı

Özgür Karabat: "Türkiye kağıt üstünde gri listeden çıktı, vatandaşın üzerindeki gri bulutlar ise bitmiyor"

LGS birincisi Osman Kaan Çalışkan: "Birinci olacağımı sınavdan çıkınca anladım, astrofizikçi olmak istiyorum"

Diyarbakır’da 600 milyonluk vurgun iddiasına, şirketten "evlatlıktan ret" açıklaması

İYİ PARTİ’DE KORAY AYDIN’IN SAĞ KOLU DA İSTİFA ETTİ

Bakan Şimşek'in "Başardık" paylaşımına gelen hakaret içerikli yorumla ilgili soruşturma başlatıldı

Erkan Baş: Eskiden vergi alıp yol yapıyorlardı. Şimdi yaptıkları yol için ek vergi alıyorlar

19 FAKÜLTE, YÜKSEKOKUL VE ENSTİTÜ KAPATILDI

ÖZGÜR ÖZEL ERKEN SEÇİM İÇİN BU KEZ TARİH VERDİ

ERBAKAN’DAN ATALAY AÇIKLAMASI

MEB, LGS sonuçlarını açıklamasının ardından "Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu"nu yayımladı

Elazığ'da boşaltılmak istenen konteyner kentteki vatandaşlardan tepki

Şimşek, Yıllık cari açığın 26 milyar dolar seviyesine gerilemesini bekliyoruz

Bakan Uraloğlu: Türksat 6A uydumuzu 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece uzaya gönderiyoruz'

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKARILDI

İRAN’DA OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI, ANKETLERE GÖRE TÜRK KÖKENLİ ADAY ÖNDE

Biden ve Trump, birbirini ''3. Dünya Savaşı Çıkarma'' ihtimaliyle suçladı

GÜZELMANSUR:DEPREMZEDEYE AKP TERS KÖŞESİ…

Polisler tarafından darp edildiğini ileri süren avukat, şikayetçi oldu

Koray Aydın'ın istifasının ardından İYİ Parti'den ilk açıklama...

Fransa’da anketler aşırı sağı birinci gösterirken, seçmen üçe bölünmüş durumda 

Emeklilerin gözü temmuzda yapılacak zamda: "Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ne yapalım bir an evvel mezara mı gidelim?"

ANKARA MİLLETVEKİLİ KORAY AYDIN, İYİ PARTİ'DEN İSTİFA ETTİ

"Diyarbakırlı Ramazan Hoca"yı bıçaklayarak öldüren sanık hakim karşısına çıktı....

Yükleniyor


FAHRETTİN KOCA’DAN İSTİFA SORUSUNA YANIT

Edirne Keşan’da orman yangını çıktı

İlhan Uzgel:Bir yandan Esed deyip öte yandan ailece tatile gitmekten bahsetmek ciddiyetsizlik'

1 Mayıs tutuklularından 11’i serbest bırakıldı

Özgür Karabat: "Türkiye kağıt üstünde gri listeden çıktı, vatandaşın üzerindeki gri bulutlar ise bitmiyor"

LGS birincisi Osman Kaan Çalışkan: "Birinci olacağımı sınavdan çıkınca anladım, astrofizikçi olmak istiyorum"

  • Cumartesi 34.2 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Pazar 32.2 ° / 19.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 33.7 ° / 19.9 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16