ABD BAŞKANI BİDEN’IN İSRAİL-HAMAS ARASINDA ATEŞKES PLANI

İsrail 5 Filistinliyi daha tutukladı. İsrail’in Refah'a saldırısı ise 1 milyon Filistinliyi yerinden etti.

GÜNDEM 4.06.2024 12:07:00 0
ABD BAŞKANI BİDEN’IN İSRAİL-HAMAS ARASINDA ATEŞKES PLANI

 Hamas, ABD Başkanı Joe Biden’ın ateşkes planına “yapıcı” yaklaşacağını belirtti. İsrail’de aşırı sağcı yetkililer savaşı sürdürme eğiliminde. Rehine ve mahkum takasının yer aldığı ateşkes planında henüz aşama katedilmemişken; İsrail 5 Filistinliyi daha tutukladı. İsrail’in Refah'a saldırısı ise 1 milyon Filistinliyi yerinden etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın İsrail ile Hamas arasında "kalıcı bir ateşkese gidecek yol haritasını" sunmasının üzerinden dört gün geçti. İlk aşamada altı haftalık bir ateşkes, İsrail kuvvetlerinin Gazze’den çekilmesi, karşılıklı rehine takasını öngören planın hayata geçip geçmeyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Biden’ın Beyaz Saray’da sunduğu üç aşamalı öneri İsrail’den gelse de İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze’deki pozisyonlarını güçlendirmek için daha sert adımlar atması gerektiğini söyledi. Ben-Gvir, İsrail Ordu Radyosu’ndaki konuşmasında, “Henüz yapmadığımız şeyler var, gazı durdurmak, onlara ‘artık insani yardım yok’ demek gibi, bunu yapmadık. Bunu bir ya da iki ay yapalım, sonra görüşürüz” dedi.

Biden, ateşkes önerisinden sonra görüştüğü Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'ye İsrail'le Gazze'de ateşkes anlaşmasının önündeki tek engelin Hamas olduğunu söyledi ve Hamas'a ateşkesi kabul etmesi için baskı yapmasını istedi. Beyaz Saray'ın Pazartesi günü iki lider arasında yapılan görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Biden'ın “Hamas'ın tam bir ateşkesin önündeki tek engel olduğunu teyit ettiği” belirtildi.

Hamas ise İsrail’in önerdiği ve Biden’ın duyurduğu planla “olumlu ve yapıcı bir şekilde ilgilenmeye hazır olduklarını” açıkladı. Geçtiğimiz ayın başında Hamas, arabuluculuk görevi üstlenen Katar ve Mısır tarafından sunulan ateşkes önerisini de onaylamıştı, ancak İsrail’in süreci tıkaması sonucu ateşkes sağlanamamıştı.

Üç aşamalı planda neler var?

Biden’ın açıkladığı üç aşamalı plan, İsrail güçlerinin Gazze'nin tüm bölgelerinden çekilmesi, Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını öngörüyor. Altı hafta sürecek silahları bırakma sürecinde planın ikinci ve üçüncü adımları için müzakerelerin başlaması planlanıyor.

İkinci aşama, erkek askerler de dahil olmak üzere kalan rehinelerin serbest bırakılmasını ve İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini; üçüncü aşama ise savaşın yol açtığı yıkımın ardından Gazze'nin büyük çaplı inşasına başlanmasını öngörüyor.

Biden geçen Cuma günü yaptığı açıklamada, “Hamas'ı yok etme hedefine çoktan ulaşıldığını çünkü militan grubun İsrail'e 7 Ekim'deki gibi büyük çaplı bir saldırı gerçekleştirme kapasitesinin artık kalmadığını” söyledi.

Biden'ın Hamas'ın önemli ölçüde zayıfladığı yönündeki sözlerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yanıtı “Hamas'ın askeri ve yönetim kabiliyetleri yok edilmeden, tüm rehineler serbest bırakılmadan ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmaması sağlanmadan” kalıcı bir ateşkesi kabul etmeyecekleri yönünde oldu.

İsrail, Filistinlileri tutuklamaya devam ediyor

Anlaşmanın ilk aşamasında Hamas’ın serbest bırakacağı rehineler ile İsrail’in bırakacağı Filistinli mahkumların sayısında anlaşmazlık yaşandığı belirtiliyor. Öte yandan, ateşkes gündemdeyken İsrail, Filistinlileri tutuklamaya devam ediyor.

Wafa haber ajansına göre, İsrail güçleri Ramallah yakınlarındaki Silwad ve Birzeit kasabalarından 5 kişiyi tutukladı. Böylece Hamas’ın İsrail’e saldırdığı 7 Ekim 2023’ten bu yana 300'ü kadın ve 635'i çocuk olmak üzere 9 binden fazla Filistinli tutuklanmış oldu.

ABD, ateşkes için diplomatik temasları sürdürüyor

ABD’nin ateşkes için son hamlesi, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde oldu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, bugün yaptığı açıklamada Biden'ın duyurduğu ateşkes teklifini BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) karar tasarısıyla destekleyeceklerini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Cuma günü Suudi Arabistan, Türkiye ve Ürdün dışişleri bakanlarıyla ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaparak Gazze'de acil ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması önerisini ele aldı. Görüşmeye dair taraflardan herhangi bir açıklama yapıldı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin’deki temaslarında Gazze’yi gündeme getirdi. Çinli mevkidaşı Wang Yi ile bir araya gelen Fidan, "Çin’in iki devletli çözümü desteklemesini takdir ediyoruz. Xi’nin barış konferansı çağrısı son derece önemli. İsrail’e silah ve siyasi destek sağlayan bazı ülkeler İsrail’in soykırımına ortak oluyor. Gazze’de ateşkes için Çin’le birlikte çalışmaya devam edeceğiz" mesajı verdi.

Gazze’de insani kriz derinleşiyor: “Çocuklar açlıktan ölüyor”

İsrail kuvvetleri, Gazze’deki savaştan kaçan Filistinlilerin sığındığı son konum olan Refah’a saldırılarını aralıksız sürdürüyor. BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), İsrail’in Gazze’ye aralıksız saldırıları sonucu bir milyondan fazla kişinin Refah kentinden de kaçmak zorunda kaldığını bildirdi. Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırındaki Refah kenti, İsrail ordusu tarafından yaklaşık sekiz ay boyunca her gün bombalanarak zorla yerinden edilen 1 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapıyordu. İsrail saldırıları, UNRWA’yı Refah kentindeki 36 sığınağını kapatmaya da zorladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Gazze’de çocukların açlıktan öldüğünü açıkladı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke ise kısıtlamalar sebebiyle yardımların insanlara ulaşmadığını belirtti.

BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında konuşan DSÖ Sözcüsü Dr. Margaret Harris, ''Bunlar bütün gün yiyecek alamayan 5-6 yaş altı çocuklar. Yani, ‘Erzaklar ulaşıyor mu?’ diye soruyorsunuz. Hayır, çocuklar açlıktan ölüyor'' dedi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke de aynı toplantıda, ölümcül yetersiz beslenme ve kıtlık riskinin altını çizdi. Laerke, ''Kıtlığı önlemek ve gördüğümüz her türlü dehşeti engellemek için muhtaç oldukları miktarda gıda alamadıklarını söyleyebilirim. Şu anda ellerine geçen çok çok az'' ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10581,05%-0,93
  • DOLAR

    32,89% 0,05
  • EURO

    35,15% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2428,03% -0,96
  • Ç. ALTIN

    3961,66% -0,62

ÖZEL'DEN ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINA YANIT

ERDOĞAN’DAN MUHALEFETE SERT MESAJLAR…

ERDOĞAN'DAN MUHABİRE: BU OJELER NE, RÜYADA MIYIM?

Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu: Öğretmene şiddete ceza, Milli Eğitim Akademisi, öğretmenlikte kariyer

UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ ORTAK BİLDİRİSİNDEN PATRİKHANE İSMİ ANKARA'NIN TEPKİSİ ÜZERİNE ÇIKARILDI, FİDAN TOPLANTIDAN AYRILDI

Erdoğan-Bahçeli görüşmesi sona erdi

Meteoroloji'den "serinleten" açıklama: Cuma gününden itibaren sıcaklıklar mevsim normallerine inecek

CHP Hatay Milletvekili Güzelmansur: "Deprem, depremzede illerin sorunları AKP'nin umurunda değil"

DEM Parti'den kayyım uygulamasının kaldırılması ve yerine kayyım atanan belediye başkanlarının göreve iadesi için kanun teklifi

Saadet Partisi'nin 30 Haziran'da yapacağı olağanüstü kongreyi iptal etti...

OĞLUNUN VERGİ ÖDEMEDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ: SOYLU'DAN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

MECLİS’TE ‘ŞEREFSİZ’ GERİLİMİ!

İMAMOĞLU BİLMECESİ! BİRBİRİNDEN FARKLI İKİ AÇIKLAMA…

ÜLKÜ OCAKLARI İSTANBUL İL BAŞKANI AYŞE ATEŞ’İ HEDEF ALDI!

VOLKAN DEMİREL'İN ACI GÜNÜ

İHRAÇ EDİLEN HAKİMİN WHATSAPP KONUŞMALARI ORTAYA ÇIKTI! ‘ARAP BÜYÜCÜ’ DETAYI

2024 Avrupa Şampiyonası’nda İngiltere ve Danimarka son 16 turunda

TCMB'nin faaliyet izni kararları Resmi Gazete'de

AKOM'dan orman yangını uyarısı: Risk yüksek

Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye üyelik müzakereleri başladı

SİNAN OĞAN'IN SEÇİM SONRASI MAL VARLIĞINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

BAHÇELİ RAHATSIZLANDI, MHP’Lİ BAŞKAN GÖRÜNTÜ ALMAK İSTEYEN GAZETECİLERİ AZARLADI

ALTAN’DAN GREVDEKİ YOLBULAN EMEKÇİLERİNE DESTEK…

YÜKSELİŞ KOLEJİNDE ERASMUS FIRTINASI DEVAM EDİYOR!

HBB, VATANDAŞ SAĞLIĞINI ÖN PLANDA TUTAN DENETİMLERİ ARTTIRDI

Akaryakıta gelen zamlara tepki gösteren Kadirlili vatandaş: "Eski günlere geri döneceğiz, bir at arabası alacağız"

Diyarbakırlı sanayicilerden emekliye ayrılan Diyarbakır Valisi’ne tepki

Tülay Hatimoğulları: "Arkadaşlarımızın ikinci etap Kobani kumpas davasında serbest bırakılması gerekiyor"

HÜDA-PAR: Hükümetin duyarsızlığı yüzünden halkın öfkesi siyonizmin destekçisi firmalara yönlenmektedir

Hakan Fidan, Türkiye-Romanya-Polonya Üçlü İşbirliği Süreci Dışişleri Bakanları Toplantısı için yarın Varşova'ya gidiyor

Yükleniyor


ÖZEL'DEN ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINA YANIT

ERDOĞAN’DAN MUHALEFETE SERT MESAJLAR…

ERDOĞAN'DAN MUHABİRE: BU OJELER NE, RÜYADA MIYIM?

Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu: Öğretmene şiddete ceza, Milli Eğitim Akademisi, öğretmenlikte kariyer

UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ ORTAK BİLDİRİSİNDEN PATRİKHANE İSMİ ANKARA'NIN TEPKİSİ ÜZERİNE ÇIKARILDI, FİDAN TOPLANTIDAN AYRILDI

Erdoğan-Bahçeli görüşmesi sona erdi

Meteoroloji'den "serinleten" açıklama: Cuma gününden itibaren sıcaklıklar mevsim normallerine inecek

  • Çarşamba 35.7 ° / 20.1 ° Güneşli
  • Perşembe 36.1 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Cuma 34.6 ° / 20.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16