HEDEP’in deprem bölgesindeki kayıp vakalarını araştırma önergesinin öne alınarak TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
HEDEP’in deprem bölgesindeki kayıp vakalarını araştırma önergesinin öne alınarak TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Cenazelerine ulaşamayan binlerce aile var. Hatay’da 1000 kişinin cenazesine ulaşılamamış durumda. İnsanlar en azından merhum yakınlarının mezarına gitmek istiyor ama mezar yok. Nereye gitti bu cenazeler? Enkazların arasında, o enkazların döküldüğü yere gitti büyük ihtimal. Peki ne olacak? Bu konu böyle mi kalacak? Biz HEDEP olarak bu konuda bir komisyon kurulması gerektiğini söylüyoruz” dedi.
HEDEP’in “deprem bölgesindeki kayıp vakalarının araştırılması” için verdiği önergenin öne alınarak bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, şunları söyledi:
“6 Şubat ve 20 Şubat’ta çok acı depremler yaşadık binlerce insanımızı kaybettik fakat bu acılar birçok aile için artarak devam ediyor. Çünkü cenazelerine ulaşamayan binlerce aile var. Hatay’da 1000 kişinin cenazesine ulaşılamamış durumda. İnsanlar en azından merhum yakınlarının mezarına gitmek istiyor ama mezar yok. Nereye gitti bu cenazeler? Enkazların arasında, o enkazların döküldüğü yere gitti büyük ihtimal. Peki ne olacak? Bu konu böyle mi kalacak? Biz HEDEP olarak bu konuda bir komisyon kurulması gerektiğini söylüyoruz.
Binlerce aile son derece mağdur. Bu komisyonun bir an evvel kurulması gerekiyor. Kaybolan şahısların bulunması, ailelerine iadelerinin sağlanması, kimliklendirilmeleri ve DNA eşleştirilmelerinin yapılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istiyoruz.”
“HİJYEN PROBLEMİ EN CİDDİ SORUNLAR ARASINDA YER ALMAKTADIR. HİJYEN SORUNU ACİL OLARAK ÇÖZÜLMEZSE SALGIN HASTALIKLAR BAŞ GÖSTERECEKTİR”
HEDEP’in önerisi üzerine Saadet Partisi Grubu adına söz alan Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, şöyle konuştu:
“11 ilimizi doğrudan etkileyen depremin üzerinden 9 ay geçti. Bugüne kadar an itibarıyla deprem bölgemizin halen kış mevsimine hazırlıklı olmadığını görüyoruz. Vatandaşlarımız halen çadırda yaşıyor. Altyapı sorunları, içme suyu ihtiyacı devam etmekte, hijyen problemi en ciddi sorunlar arasında yer almaktadır. Hijyen sorunu acil olarak çözülmezse salgın hastalıklar baş gösterecektir.
Sorunları kökten çözmek yerine algıyla çözüyormuş gibi yapmanızı kabul etmiyoruz. Depremin yıkıcı etkileri sadece fiziksel hasarlarla sınırlı kalmamıştır. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız üzerinde manevi olumsuzluklar ve etkilere yol açmıştır. Kimi çocuklarımız annesiz ve babası kalırken; kimi anneler de çocuklarını kaybetmiştir. Bölgede psiko-sosyal destek veren personelin istihdamına ilişkin bir soru önergesi verdik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız 610 personel görev yapmaktadır dediler. Toplam nüfusa oranlandığında 19 bin vatandaşımıza bir personel düşüyor. Bu sayı ivedilikle artırılmalıdır. HEDEP tarafından verilen grup önerisi çok önemli ve açıklık getirilmesi gereklidir.”
“İNSANI ŞEYLERİ SİYASET ÜSTÜ BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜME KAVUŞTURMAK ZORUNDAYIZ. ANLAMADAN REDDETMENİZ DOĞRU DEĞİL”
CHP Grubu adına Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, şunları söyledi:
“Biz bu depremde on binlerce vatandaşımızı kaybettik. Depremden hemen sonra yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu defalarca söyledik. Daha önce önerge de verdik ve maalesef yine iktidarın oylarıyla reddedilmişti. Ben iktidarın bu tür insani şeyler otomatik olarak reddetmesini anlamakta zorlanıyorum. İnsani şeyleri siyaset üstü bir şekilde çözüme kavuşturmak zorundayız. Anlamadan reddetmeniz doğru değil. Burada cenazelerine kavuşamayan annelerinin feryadı var.
Bu önerge çok önemlidir. Araştırma önergesi kurulacak. Gideceğiz araştıracağız. Burada siyasi bir refleks göstermemenizi rica ediyorum."
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01