12 kişiye mezar olan Burak Yapı Sitesi raporunda "asli kusurlu" olduğu tespit edilen müteahhide 1 yıl 3 ay 22 gün sonra tahliye

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 12 kişinin yaşamını yitirdiği Burak Yapı Sitesi müteahhidi Kazim Oğuz, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı bilirkişi raporunda asli kusurlu olarak tespit edildi. ANKA Haber Ajansı'nın edin

GÜNDEM 10.08.2024 11:51:05 0
12 kişiye mezar olan Burak Yapı Sitesi raporunda

HABER: MEHMET OFLAZ

(ANKARA) - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 12 kişinin yaşamını yitirdiği Burak Yapı Sitesi müteahhidi Kazim Oğuz, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı bilirkişi raporunda asli kusurlu olarak tespit edildi. ANKA Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, Oğuz tutuklu bulunduğu süre göz önüne alınarak "1 yıl 3 ay 22 gün" sonra tahliye edildi. Burak Yapı Sitesi'nde akrabalarını kaybeden İlyas Yol, ANKA Haber Ajansı'na konuştu. Yol, "Bu ülkede insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Dosya kapsamında onlarca kişinin ölümüne sebep olmuş ve bu hususta bilirkişi raporuyla asli kusurlu bulunmuş sanıkların bir yıl gibi gülünç bir süreyle tutuklu kaldıktan sonra tahliye olmaları değil cezalandırmak mükâfatlandırmaya dönüşmüştür" dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman'ın Merkez İlçesi Yeni Mahallesi'nde bulunan Burak Yapı Sitesi'nin yıkılan A bloğunda 11 kişi, ağır hasar alan B bloğunda ise 1 kişi yaşamını yitirdi.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Burak Yapı Sitesi ile ilgili 9 şüpheli müteahhitler; Kazim Oğuz, Selçuk Sarıkaya, şantiye şefi Metin Bekir Sarıkaya, statik proje müellifi Sercan Güçlü, yapı denetim yetkilisi-statik proje ve uygulama denetçisi Serdar Selçuk Aygül, yapı denetim yetkilisi Yusuf Kızılet, uygulama denetçisi Mehmet Öztürk, kontrol elemanları; Fatma Zehra Kızılet, Sertaç Kılınç hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan hazırlanan iddianame, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 

"Belediye yapı kontrol birimi görevlileri asli kusurludur"

Savcılık, Burak Yapı Sitesi'ne ilişkin Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden bilirkişi raporu hazırlamasını talep etti. ANKA Haber Ajansı'nın ulaştığı bilirkişi raporunda, Burak Yapı Sitesi A bloğunun 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne göre yapıldığına dikkat çekildi. Raporda, özetle şu ifadelere yer verildi:

"Yapıya ait olan mimari proje incelendiğinde, yapının bodrum, zemin ve 6 normal kat olmak üzere toplam 8 kattan oluştuğu ancak statik projede yapının bodrum, zemin ve 1 normal kattan oluştuğunun görüldüğü, mimari proje ve statik projenin birbiriyle uyumlu olmadığı, bina
yapımına 2019 yılında başlandığı için 2001 yılında çıkan Yapı Denetimi Hakkında Kanuna ve 2008 yılında yayımlanan Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğine tabi olduğu, yapıya ait statik projede perde, kolon, kiriş, döşeme ve temellerin kesit ve donatı detaylarının verildiği ancak normal kat kiriş açılımlarının bulunmadığı, 02.04.2019 tarihli statik hesap raporu ve 03.04.2019 tarihli statik proje incelendiğinde uygun yönetmeliğe göre hazırlanmadığının görüldüğü, statik proje içeriğinin yetersiz olduğu, donatı detaylandırmasının yetersiz olduğu değerlendirilmiştir."

Bilirkişi raporunda; proje aşamasında görev alan statik proje müellifi, yapı denetim firma yetkilileri, statik proje denetçisi ve belediyenin ilgili biriminde yapı ruhsatlarında proje kontrollerinden sorumlu kişiler, yapım aşamasında görev alan yapım sorumlusu müteahhit, şantiye şefi, yapı denetim firma yetkilileri, statik uygulama denetçisi, uygulama denetçisi ve kontrol elemanının "asli kusurlu", belediye yapı kontrol biriminde görevli personelin "tali kusurlu" olduğu kaydedildi.

İddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Bilirkişi raporu ile kusur izafe edilen Belediye Yapı Kontrol Birimi Görevlileri hakkında soruşturma izni prosedürünün işletilmesinin gerekmesi nedeniyle, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca işlemlerin yapıldığı tarihte resmi sıfata sahip sorumlu şahıslar hakkındaki evrak tefrik edilerek 2024/120 sayılı dosya üzerinden soruşturmaya devam edilmektedir."

"Asli kusurlu" olduğu tespit edilen müteahhide 1 yıl 3 ay 22 gün sonra tahliye

Müteahhit Kazim Oğuz, 20 Şubat 2023 tarihinde tutuklanmıştı. ANKA Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, 11 Haziran'da görülen ikinci duruşmada Oğuz, tutuklu bulunduğu süre göz önüne alınarak "1 yıl 3 ay 22 gün" sonra tahliye edildi. Dosya kapsamında şantiye şefi Metin Bekir Sarıkaya ve yapı denetim yetkilisi Yusuf Kızılet firari, yapı denetim yetkilisi, statik proje ve uygulama denetçisi Serdar Selçuk Aygül tutuklu bulunuyor. Diğer 5 sanıkta tutuksuz yargılanıyor.

"İnsan hayatının ne kadar ucuz olduğunu bir kez daha görmüş olduk"

Burak Yapı Sitesi'nde amcası Hıdır, yengesi Sakine ve kuzeni Mahir Yol'u kaybeden İlyas Yol, müteahhit Kazim Oğuz'a tahliye kararı verilmesini ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. İlyas Yol, şöyle konuştu:

"Bu ülkede insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Dosya kapsamında onlarca kişinin ölümüne sebep olmuş ve bu hususta bilirkişi raporuyla asli kusurlu bulunmuş sanıkların bir yıl gibi gülünç bir süreyle tutuklu kaldıktan sonra tahliye olmaları değil cezalandırmak mükâfatlandırmaya dönüşmüştür. Görmüş bulunduk ki ülkede kamuoyuna mal olmuş birkaç dava haricinde hiçbir dosyada adalet yerini bulmayacaktır. Kısacası ölen öldüğüyle kaldı geriye kalanlara da hasretlik."
 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9821,96%-1,61
  • DOLAR

    33,67% 0,15
  • EURO

    37,12% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2714,50% 2,18
  • Ç. ALTIN

    4351,90% 1,63

BAKAN KURUM'DAN İSKENDERUN SAHİLİNE YENİ PROJE MÜJDESİ

Sağlıkta şiddeti protesto eden hekimlere uyarı cezası verildi... Derya Uğur: Bu tip cezalar yargı yoluyla iptal edilecektir

Muğla Ula ve Yatağan ilçelerinde iki ayrı orman yangını başladı

Almanya'nın Ukrayna'ya yapacağı yeni askeri yardımları durduracağı öne sürüldü

İZMİR ALEV ALEV YANDI! KARŞIYAKA VE URLA’DAKİ YANGINLAR KONTROL ALTINDA

ALİ KOÇ’A GÖZTEPE MAÇINDA SALDIRI! SAHADA YERE YIĞILDI

DÜNYACA ÜNLÜ FRANSIZ AKTÖR ALAİN DELON HAYATINI KAYBETTİ

Burhanettin Bulut: "Sarayın harcaması 10 yılda yüzde 5 bin arttı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Bolu Tüneli Ankara istikametinde bugün ağır taşıtların devlet yolu ve otoyolu kullanımı sınırlandırılacak

Aksaraylı çiftçilerden traktörlü eylem...Çiftçinin boğazı tamamen sıkılmış durumda...

Harris ve Trump ekonomide zıt yöntemler öneriyor

CHP'li Gülcan Kış: Üniversite öğrencilerimizin barınma ve geçinme sorunlarına acil çözüm gerekiyor

İsrail'de binlerce kişi rehinelerin serbest bırakılması ve Netanyahu'nun istifası için gösteri düzenledi

TÜRKİYE’NİN CİĞERLERİ YANIYOR!

Türkiye'nin deprem tehdidi altında bir ülke olduğu gerçeğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmadık

CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş, çiftçi eylemine ilişkin konuştu: Çiftçi artık tarlasına girmek istemiyor

İzmir'in Menderes ilçesinde orman yangını

Karşıyaka'daki yangına havadan müdahale...

Aydın yangınında 25. saat… CHP’li Saatçı: Gece görüşlü helikopter olsaydı böyle devam etmezdi

Orman yangınları... Bakan Yumaklı: “Azerbaycan bir yangın söndürme uçağı tahsis etti”

CHP Milletvekili Bülbül’den Erdoğan’a ‘uçak’ tepkisi: "13 uçağınız var, satın o uçakları, yangın söndürme uçakları alın"

İstanbul Valiliği: "Büyükada'da ahşap binada çıkan yangın söndürüldü"

ALPAY ÖZALAN'IN AHMET ŞIK'A SALDIRISI DÜNYA BASININDA

HABABAM SINIFI'NIN 'BACAKSIZ'I TUNCAY AKÇA YAŞAMINI YİTİRDİ

Üniversite öğrencileri, barınma sorununa çare arıyor

Salçalık biber satan esnaf: Şu an bir tır biber getirdik, siftah etmedik’

Gazze’de ilk çocuk felci vakası tespit edildi

ABD Başkanı Biden: Bölgede kimse ateşkes sürecini baltalayacak adımlar atmamalı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Ciğerlerimizin daha fazla yanmaması için yetkililerin uyarılarını takip edelim

Siyasi parti liderlerinden "17 Ağustos" paylaşımları: "Depremden ders çıkarmadık"

Yükleniyor


Sağlıkta şiddeti protesto eden hekimlere uyarı cezası verildi... Derya Uğur: Bu tip cezalar yargı yoluyla iptal edilecektir

Muğla Ula ve Yatağan ilçelerinde iki ayrı orman yangını başladı

Almanya'nın Ukrayna'ya yapacağı yeni askeri yardımları durduracağı öne sürüldü

İZMİR ALEV ALEV YANDI! KARŞIYAKA VE URLA’DAKİ YANGINLAR KONTROL ALTINDA

ALİ KOÇ’A GÖZTEPE MAÇINDA SALDIRI! SAHADA YERE YIĞILDI

DÜNYACA ÜNLÜ FRANSIZ AKTÖR ALAİN DELON HAYATINI KAYBETTİ

Burhanettin Bulut: "Sarayın harcaması 10 yılda yüzde 5 bin arttı"

  • Pazar 36.3 ° / 21.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 39.1 ° / 21.5 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 2 2 0 0 2 6
2.Sivasspor 2 1 0 1 1 4
3.Beşiktaş 1 1 0 0 2 3
4.Gazişehir Gaziantep 1 1 0 0 1 3
5.Fenerbahçe 1 1 0 0 1 3
6.Konyaspor 2 1 1 0 0 3
7.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
8.Eyüpspor 1 0 0 1 0 1
9.Rizespor 1 0 0 1 0 1
10.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
11.Trabzonspor 1 0 0 1 0 1
12.Antalyaspor 1 0 0 1 0 1
13.Göztepe 1 0 0 1 0 1
14.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
15.Kayserispor 1 0 1 0 -1 0
16.Hatayspor 1 0 1 0 -1 0
17.Adana Demirspor 1 0 1 0 -1 0
18.Bodrum FK 1 0 1 0 -1 0
19.Samsunspor 1 0 1 0 -2 0