ZİNDANLA YÖNETİLEN ÜLKE: HAPİSHANELERLE AYAKTA TUTULAN İKTİDAR VE SUSTURULAMAYAN GAZETECİLİK

Gazeteciliğin suç sayıldığı, susmayanların zindanla terbiye edilmek istendiği bir ülkede; Merdan Yanardağ’ın tutuklanması tesadüf değil, bir yönetme biçimidir. Bu yazı, susturulamayanların tanıklığıdır.

GÜNDEM 26.01.2026 13:31:00 0
ZİNDANLA YÖNETİLEN ÜLKE: HAPİSHANELERLE AYAKTA TUTULAN İKTİDAR VE SUSTURULAMAYAN GAZETECİLİK

Türkiye’de siyasetle yargı arasındaki çizginin bilinçli biçimde silikleştirildiği her dönemde, en ağır bedeli yine gerçeği söylemekten vazgeçmeyen gazeteciler ödüyor. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın “casusluk” soruşturması kapsamında tutuklanması, bu ülkenin ifade özgürlüğü sicilinde yeni bir kırılma anıdır. Dosyanın içeriğinden çok kullanılan suçlama dili konuşuluyorsa, ortada hukuki bir zorunluluktan değil, siyasal bir tercihten söz etmek gerekir. Casusluk gibi son derece ağır, toplumda korku ve nefret duygularını tetiklemeyi amaçlayan bir isnat, delilden ziyade algı üretmeye hizmet eder. Bu yöntem, gerçeği susturmak isteyen iktidar aklının bilindik refleksidir.

Sebep-sonuç ilişkisi açıktır. Sebep, iktidarın denetimsiz kalma korkusudur. Sonuç ise, gazetecinin gözaltına alındığı, ekranların karartıldığı, kelimelerin suç deliline dönüştürüldüğü bir ülke manzarasıdır. Yargı, kamu yararını savunanları değil; onları susturmak isteyenlerin ihtiyaçlarını gözetir hale geldiğinde, hukukun evrensel ilkeleri askıya alınmış olur.

Ancak bu hikâye sadece baskıdan ibaret değil.

Bu satırları yazan bir gazeteci olarak, yaşananların bana yabancı olmadığını özellikle söylemek isterim. Gazeteci Nihat Durmuş olarak duruşumu, bu vatana olan sevgimi, demokrat ve sosyalist kimliğimi ve asla muhalif olmaktan vazgeçmeyeceğimi bilenler, geçmişte beni de susturmaya çalıştı. İskenderun Olay Gazetesi hiçbir gerekçe gösterilmeden kapatıldı. Sebep üretmediler, çünkü gerekçeleri yoktu. Amaçları açıktı: susturmak. Başaramadılar. Çünkü hakikatin peşinde olanlar kapatılmaz; sadece daha yüksek sesle konuşur.

Bizim yaptığımız her iş, yazdığımız her haber, iletmeye çalıştığımız her mesaj aslında sizler içindir. İskenderun Olay Gazetesi’ni kapattıklarında da aynı şeyi yapıyorduk: yerelde gerçeğin üzerini örtenlere karşı kalemi bir tanık, gazeteyi bir hafıza olarak tutuyorduk. Gazeteci Nihat Durmuş’u ve onun temsil ettiği yayın çizgisini hedef almalarının nedeni buydu. Ne isimler susturuldu ne de gazeteler; yalnızca baskının fotoğrafı biraz daha netleşti.

Merdan Yanardağ’ın cezaevi duvarlarının ardındaki duruşu, bu nedenle sadece bireysel bir direniş değil; susturulmak istenen bütün gazetecilerin ortak hafızasıdır. Sadece o değil; düşüncelerinden, savundukları siyasetten ve onurlu duruşlarından dolayı hapsedilmek istenen herkes için burada bir sözümüz var. Biz onların sesi, gözü, kulağı ve haykırışı olacağız. Kesinlikle susmayacağız. Yanardağ’ın cezaevi duvarlarının arkasından bile sürdüğü duruş, dışarıda kalanlar için bir cesaret kaynağına dönüşüyor. “Bizim yaptığımız her iş, yazdığımız her haber sizin için” diyen bir gazetecilik anlayışı, iktidarların en çok korktuğu şeydir. Çünkü bu anlayış, yalnızca bilgi vermekle kalmaz; toplumu düşünmeye, sorgulamaya ve itiraz etmeye davet eder.

Gerçek bir yurtsever ve sosyalist olmanın bedelinin ağır olduğu bu ülkede, bedeli ödeyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Fakat tarih gösteriyor ki susmayanlar, sonunda suskunluğu dayatanlardan daha kalıcıdır. Bugün Merdan Yanardağ’ı, yarın bir başkasını hedef alan bu tutuklama rejimi; gerçeği cezalandırarak iktidarını kalıcı kılabileceğini sanıyor. Oysa tam tersine, gerçeğin bedelini ödeyenler, o gerçeği daha da büyütür.

Bu nedenle mesele, tek bir gazetecinin özgürlüğü meselesi değildir. Mesele, bu ülkenin gerçeğe tahammül edip edemeyeceğiyle ilgilidir. Gazeteciliği suç, susmayı erdem, itaat etmeyi yurttaşlık sayan bu anlayış; kalemi kırarak, gazeteleri kapatarak ve insanları hapse atarak kalıcı olabileceğini sanıyor.

Ama bana göre; bu ülkeyi kurtaracak olanlar, kapatılan gazetelerin külleri arasından yeniden yazanlar, hücre duvarlarına rağmen konuşmayı sürdürenler ve hiçbir baskı karşısında muhalif olmaktan vazgeçmeyenlerdir.

 

  • BIST 100

    15873,27%-1,56
  • DOLAR

    44,46% 0,30
  • EURO

    51,09% 0,19
  • GRAM ALTIN

    6306,79% 0,98
  • Ç. ALTIN

    10614,40% 0,00

İlgili Haberler


A MİLLİ TAKIM ROMANYA’YI 1-0’LA DEVİRDİ: PLAY-OFF FİNALİNE YÜKSELDİK!

ERDOĞAN’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZLER: “MİLLET YÖNETİMDE BİZE GÜVENİYOR”

ÜNLÜ İSİMLERİN YER ALDIĞI UYUŞTURUCU DOSYASINDA KARAR: 4 KİŞİ TUTUKLANDI

İBB DAVASINDA SAHTE BASIN KARTI İDDİASI: GÖRÜNTÜ ÇEKEN KİŞİ TUTUKLANDI

OSMAN KAVALA AİHM’DE KONUŞTU: “TUTUKLULUĞUM SİYASİ VE AĞIR HAK İHLALİ”

GÜRLEK SESSİZLİĞİNİN NEDENİ BELLİ OLDU: ERDOĞAN’DAN TALİMAT

KÖRFEZ’DE GERİLİM TIRMANIYOR: 3 ÜLKE İRAN KAYNAKLI SALDIRILARA MÜDAHALE EDİYOR

TÜRKİYE’NİN MALİ KARNESİ MASADA: ŞİMŞEK’TEN RİSK AÇIKLAMASI

AKBELEN’DE 5 BİN ZEYTİN AĞACI İÇİN SÖKÜM KARAR

İSTANBUL AÇIKLARINDA KRİTİK OLAY: PETROL TANKERİNE DRON VE İDA SALDIRISI

KALBİMİZ SANTRADA: TÜRKİYE-ROMANYA MAÇINDA İLK 11’LER BELLİ OLDU

HATAY’DA DEPREMDE AİLESİNİ KAYBEDEN AVUKATTAN 3 NİSAN ÖNCESİ ADALET ÇAĞRISI

CHP’DEN SAVAŞ EKONOMİSİNE KARŞI PAKET: DESTEKLER VE VERGİ DÜZENLEMELERİ

EKONOMİDE KARAMSAR TABLO: ZAM VE KUR BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

YÜKSEK CEZALAR GÜNDEMDE: TRAFİK YASASINDA DEĞİŞİKLİK SİNYALİ

İBB DAVASI’NDA 10’UNCU CELSE: GÖZLER MEHMET MURAT ÇALIK’IN SAVUNMASINDA

“UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA ŞOK DALGA: ÜNLÜ İSİMLER İÇİN GÖZALTI KARARI”

İSRAİL MECLİSİ’NDEN TEPKİ ÇEKEN KARAR: FİLİSTİNLİ MAHKUMLARA İDAM TASARISINA ONAY

ÖZÇELİK-İŞ İLE MMK ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANDI

CHP’DE SÜRPRİZ DÖNÜŞ: EMİNE ÜLKER TARHAN YILLAR SONRA KÜRSÜDE

GÜRLEK’İN KAYITLARINI SORGULAYAN BİR MEMUR DAHA GÖZALTINA ALINDI

BENZİN VE MOTORİNDE DALGA: POMPA FİYATLARI ALTÜST

GÜRLEK TARTIŞMASINA MHP MÜDAHİL OLDU: “KAPSAMLI AÇIKLAMA ŞART”

ADLİYEDE GERGİN SABAH: VEKİLLERE YASAK, 402 SANIKLI DAVADA KRİTİK 9. CELSE

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA DEV ZAM KAPIDA, DOSYA BAKANIN MASASINDA!

MAGAZİN DÜNYASINDA ŞOK! EROL KÖSE’NİN 16. KATTAN GELEN TRAJİK VEDASI

HATAY’DA SAĞANAK KRİZİ: ALTINÖZÜ’NDE TOPRAK YOLU YUTTU!

OYAK Çimento’ya Küresel Sürdürülebilirlik Onayı

ŞARJ ÜCRETLERİNDE YENİ DÖNEM: EK ÜCRETLER KALDIRILDI, SİSTEM DEĞİŞTİ

İBB DAVASINDA GAZETECİLERDEN ANLAMLI PROTESTO! "İSMAİL ARI VE ALİCAN ULUDAĞ'A ÖZGÜRLÜK"

Yükleniyor

loading

ERDOĞAN’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZLER: “MİLLET YÖNETİMDE BİZE GÜVENİYOR”

ÜNLÜ İSİMLERİN YER ALDIĞI UYUŞTURUCU DOSYASINDA KARAR: 4 KİŞİ TUTUKLANDI

İBB DAVASINDA SAHTE BASIN KARTI İDDİASI: GÖRÜNTÜ ÇEKEN KİŞİ TUTUKLANDI

OSMAN KAVALA AİHM’DE KONUŞTU: “TUTUKLULUĞUM SİYASİ VE AĞIR HAK İHLALİ”

GÜRLEK SESSİZLİĞİNİN NEDENİ BELLİ OLDU: ERDOĞAN’DAN TALİMAT

KÖRFEZ’DE GERİLİM TIRMANIYOR: 3 ÜLKE İRAN KAYNAKLI SALDIRILARA MÜDAHALE EDİYOR

  • Cuma 17.1 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 16.5 ° / 10.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17