YILIN 4. ENFLASYON RAPORU AÇIKLANIYOR

Merkez Bankası (TCMB) yılın 4. Enflasyon Raporunu açıklıyor. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Yüksek ve oynak enflasyonu kontrol altına alma uzun ve zorlu süreç olacak" dedi.

EKONOMİ 2.11.2023 12:54:00 0
YILIN 4. ENFLASYON RAPORU AÇIKLANIYOR

Ankara’da düzenlenen basın toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın son enflasyon raporunu açıklamak için kameraların karşısına geçti.Erkan, bankanın yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 58’den Orta Vadeli Program ile uyumlu şekilde yüzde 65’e, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin ise yüzde 33’ten yüzde 36’ya yükseltildiğini açıkladı.

Erkan'ın sunumunda öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:
TCMB olarak görevimiz dezenflasyonun en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun yeniden tek haneye indirilmesidir.
Merkez Bankası olarak, toplumsal refaha en büyük katkıyı, fiyat istikrarını sağlayarak sunacağımızın bilincindeyiz.
Haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz.
Parasal sıkılaştırmanın geniş çaplı etkileri zamana yayılmaktadır.

'DEZENFLASYON SÜRECİ 2024'ÜN İKİNCİ YARISINDA BAŞLAYACAK'

Para politikasının birikimli etkileri, içinde bulunduğumuz geçiş döneminde devreye girerken, dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını hedefliyoruz.
İç talepten dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz.

Enerji fiyatları jeopolitik gelişmelerin etkisiyle ayrışmıştır. Kuruluşların petrol tahminleri kayda değer bir belirsizliğe işaret etmektedir.

'GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN PORTFÖY ÇIKIŞI GÖZLEMLENMEKTE'

Gelişmiş ülkelerde parasal sıkılaşma devam etmektedir. Gelişmiş ülke merkez bankalarının daha uzun süre daha sıkı duracakları iletişimlerinde vurgulanmıştır.
Son aylarda gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışı gözlemlenmektedir.
Olumsuz şoklara rağmen ülkemizde finansman koşulları dengeli seyretmektedir.
Tüketici fiyatı enflasyonu eylülde haziran ayına kıyasla 23,3 puan yükseldi. Enflasyonun bu iki dönem arasında yükselmesinin temel nedeni büyük şokların bir arada gerçekleşmesidir. Bu dönemde akaryakıt etkisi öne çıkmıştır.
Vergi güncellemelerinin etkisi de 2,5 puan oldu. Eylül enflasyonu ekimdeki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir.
Talepteki güçlü seyir, devam etmekle birlikte ivme kaybetmektedir. Arz-talep dengesinde normalleşme kademeli şekilde başlamıştır

Bazı göstergeler talepteki aşırı katılığın ortalama olarak kalktığını göstermiştir.
Uyguladığımız seçici kredi sıkılaştırması, arz ve talep dengesinin de uyumunu gözetmektedir. Parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin devreye girmesiyle, bu kademeli dengelenmenin süreceğini öngörüyoruz.
Hizmetlerdeki fiyat katılığı enflasyonun önemli bir bileşeni olmayı sürdürmektedir. Kademeli artan hizmet enflasyonun yavaşlaması zamana yayılmaktadır. Büyük şehirlerde kiralarda yavaşlama eğilimi gözlemliyoruz, ama bunun etki etmesi zaman alacaktır.
Son dönemde aylık enflasyonun beklentileri aşması beklentiler üzerinde olumsuz etkide bulunmuştur. Bununla birlikte enflasyon beklentilerinde bozulma aydan aya yavaşlamıştır. Piyasa katılımcılarının 12 ay, 24 ay ve 5 yıl enflasyon beklentilerinde gerileme görmekteyiz.
Parasal sıkılaştırma süreci beklentilerin yeniden çıpalanmasını başlatacaktır.
Ekim ayı öncü göstergeleri aylık enflasyondaki gerilemenin devam edeceğini göstermektedir. Dezenflasyonu 2024 yılında tesis etmekte kararlıyız.

'POLİTİKA FAİZİNİ TOPLAMDA 26,5 PUAN ARTIRDIK'

Parasal sıkılaşma sürecini bütünsel bir şekilde tasarladık. Politika faizini güçlü bir şekilde toplamda 26,5 puan artırdık. Bunun tamamlayıcısı olarak miktarsal sıkılaşma ve seçici kredi politikasını devreye aldık. Sterilizasyon yoluyla toplamda 700 milyar TL çekilmiştir. Son zorunlu karşılık kararıyla ilave olarak 350 milyar TL ile toplam sterilizasyon 1 trilyon TL'nin üzerine çıkacaktır.

'BİREYSEL KREDİ KARTI HARCAMALARI GÖRECE YÜKSEK'

Politika faizindeki artışa paralel olarak mevduat faizleri de yükselmiş, politika faizinin mevduat faizine aktarımı güçlenmiştir. Tüketici kredisi faizleri ticari kredi faizlerinin üzerinde seyretmektedir. Bireysel krediler önemli oranda yavaşladı.
Bireysel kredi kartı harcamaları görece yüksek hızla seyretmekle birlikte daha ılımlı bir patikaya ilerlemektedir.
Ticari kredilerin kompozisyonundaki iyileşme dikkat çekmektedir. İhracat ve yatırım kredileri 6 kat artış göstermiştir. Bankamızın kullandırdığı reeskont ve yatırım taahhütlü kredilerde belirgin artış gözlenmiştir.

'TL MEVDUAT ARTTI'

Kur korumalı mevduat ve Döviz mevduatı azalırken, TL mevduat artmıştır. TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 5 artmıştır.
Bu süreçte rezervlerdeki artış da devam etmiştir. Rezervler Haziran ayından bu yana güçlü bir şekilde artmaktadır.
CDS primi jeopolitik gelişmelere rağmen 400 baz puanın altında seyretmektedir. Finansal koşullar dengeli bir seyir izlemektedir.

2023 ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Yıl sonu tahmin orta noktalarını 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncelledik.
Tahminlerimizi yukarı yönlü güncellemiş olsak da, dezenflasyonun başlama zamanı, hızı ve seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendirmekteyiz.
Dezenflasyon döneminde, döviz kuru istikrarı, cari işlemler dengesinde iyileşme, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve rezervlerde artış devam edecektir.
Dezenflasyon dönemini, öngörülebilirliğin artacağı, enflasyonun tek haneli rakamlara ulaşacağı ve kaliteli büyümenin yanı sıra, enflasyondaki düşüşün kalıcı olarak sağlanacağı istikrar dönemi takip edecektir.
Tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarını da 2023 yılı için yüzde 62 ve 68, 2024 yılı için ise yüzde 30 ve 42 olarak revize ettik.
Bu noktada, iki hususun altını çizmek isterim. İlk olarak, jeopolitik riskler ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlara ilişkin belirsizliklerin artması nedeniyle tahminlerimiz üzerindeki belirsizlik aralığını genişlettik.
İkinci olarak, tahminlerimizi yukarı yönlü güncellemiş olsak da dezenflasyonun başlama zamanı, dezenflasyonun hızı ve dezenflasyonun seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendiriyoruz.
Tahmin patikamızın detaylarına gelecek olursak, Temmuz ve ağustos aylarındaki yüksek oranlı artışların ardından, tüketici fiyatlarındaki aylık artış eylülde zayıflamıştır. Öncü göstergeler, aylık enflasyonda başlayan yavaşlamanın ekim ayında sürdüğüne işaret etmektedir.
Para politikası karar metinlerimizde belirttiğimiz gibi, aylık enflasyonun ana eğiliminde de gerileme bekliyoruz. Bununla birlikte, aylık enflasyon patikasında kasım, ocak ve mayıs aylarında para politikasının etki alanı dışında kalan unsurlara bağlı olarak geçici yükselişler olacağını değerlendiriyoruz.

'AYLIK ENFLASYONUN KASIM AYINDA GEÇİCİ OLARAK YÜKSELECEK'

Örneğin, kasım ayında doğalgaz tüketiminin artmasıyla birlikte, hanelerin, bedelsiz kullanım sınırını aşacağını öngörüyoruz. Bu durum, enflasyonda yukarı yönlü mekanik bir etki oluşturarak, aylık enflasyonun kasım ayında geçici olarak yükselmesine sebep olacaktır. 2024 yılı ocak ayında ise, asgari ücret ayarlaması, fiyatları zamana bağlı belirlenen hizmet kalemlerindeki gelişmelerin ve otomatik vergi güncellemelerinin devreye girmesini bekliyoruz.
2024 yılı mayıs ayında ise, doğal gaz kaynaklı baz etkileriyle yıllık enflasyonda tepe noktasının gerçekleşeceğini göreceğiz. 2024 yılının ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörüyoruz.
Şimdi tahminlerimizdeki güncellemenin kaynaklarından bahsetmek istiyorum. 2023 yıl sonu enflasyon tahminimizdeki 7 puanlık yukarı güncellemenin 2,9 puanı, Temmuz Enflasyon Raporu’ndaki öngörülerimizin üzerinde gerçekleşen enflasyonun yansımasıdır. 1,3 puan gıda fiyatlarındaki gelişmeler kaynaklıdır. Başta petrol olmak üzere enerji ithalatı fiyatlarındaki gelişmelerin etkisi ise 2 puandır.

'2024 YIL SONU İÇİN İSE 3 PUAN GÜNCELLEDİK'

Tahminlerimizi 2024 yıl sonu için ise 3 puan güncelledik. Bunun 1,4 puanlık kısmı enflasyonun mevcut seviyesinin önceki Rapor’da tahmin edilenden yüksek olmasının getirdiği etkidir. 1,5 puanı ise yönetilen-yönlendirilen fiyatlardan gelmektedir. Çıktı açığının tahminler üzerindeki etkisi ise düşürücü yönde olmuştur.
Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlandığını söylemek için erken."

"ENFLASYON YÜZDE 70-75'TE ZİRVE YAPACAK"

Soruları yanıtlayan TCMB Başkanı Erkan, gelecek yıl mayıs ayında enflasyonun tepe noktasının yüzde 70-75 arasında olacağını belirterek, mayıstan sonra atılan adımların birikimli etkisiyle zirveden hızlı bir düşüş beklediklerini söyledi. 

OVP'DE YIL SONU TAHMİNİ YÜZDE 65 OLARAK AÇIKLANMIŞTI

TCMB tarafından temmuzda yayımlanan son raporda enflasyonun yıl sonunda yüzde 58 olacağı öngörülmüştü. Raporda enflasyonun yüzde 54 ile yüzde 62 aralığında olacağı tahmin edilmişti. TCMB'den daha sonra yapılan açıklamalarda yıl sonu enflasyonunun tahmin aralığı üst bandına çıkabileceği belirtilmişti. OVP’de ise yıl sonu enflasyon oranı yüzde 65 olarak öngörülmüştü.

 


Anahtar Kelimeler: YILIN . ENFLASYON RAPORU AÇIKLANIYOR
  • BIST 100

    10400,48%-0,77
  • DOLAR

    32,23% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2408,44% -0,66
  • Ç. ALTIN

    3892,16% 0,21

TÜRKİYE EKONOMİSİ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YÜZDE 5,7 BÜYÜDÜ

İMAMOĞLU'NDAN BALIKESİR DÖNÜŞÜM KONGRESİ MESAJI

SİNAN ATEŞ CİNAYETİ: TUTUKLU SANIĞIN EVİNDE TOPRAĞA GÖMÜLÜ SİLAHLAR BULUNMUŞ

DEPREMZEDELERDEN ERSAN ŞEN'E PROTESTO

ÖZGÜR ÖZEL, SELAHATTİN DEMİRTAŞ'I ZİYARET EDECEK

GEZİ DİRENİŞİ 11 YAŞINDA:KARANLIK GİDER, GEZİ KALIR...

FENERBAHÇE, MOURİNHO'YU KAP'A BİLDİRDİ

ÖZER ÇİLLER VEFAT ETTİ

3 İLÇE VE 4 BELDEDE YENİLEME SEÇİMİ YARIN YAPILACAK....

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ SÖZCÜSÜ HARRİS:GAZZE’DE ÇOCUKLAR AÇLIKTAN ÖLÜYOR

LGS HEYECANI.. 1 MİLYON 38 BİN ADAY YARIN SINAVA GİRECEK

MSB: HAVA KUVVETLERİMİZİN KURULUŞUNUN 113’ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

AK Partili Derepazarı Belediyesi, personel giderlerini karşılayamadığı gerekçesiyle 20 işçiyi ücretsiz izne çıkardı

Ali Öztunç’tan Bakan Şimşek’e: “Savunma sanayinin bel kemiği dev firmalar satılıyor mu?”

BAHÇELİ'NİN DE KURUCULARI ARASINDA OLDUĞU ''İL BİLGE HATUN VAKFI'' KURULDU

HRANT DİNK DAVASINDA MÜTALAA AÇIKLANDI

VALİLİKTEN GEZİ ANMASI YASAĞI: TAKSİM ve Şişhane istasyonları kapatılacak

İMAMOĞLU'NUN HAPİS İSTEMİYLE YARGILANDIĞI DAVADA YENİ GELİŞME

İSTANBUL ADLİYESİ'NDE SAHTE AVUKAT GÖZALTINA ALINDI

AK Partili Bağcılar Belediye Başkanı Özdemir’i ziyaret eden İmamoğlu: Seçmen 'müzakere edin' talimatı verdi

ÖZEL: MİLLETİMİZ İSTERSE BİR ERKEN SEÇİM OLUR

ÖMER FETHİ GÜRER,CHP OLARAK SAHİPLENİLMEYEN KÖPEKLERİN UYUTULMASINA KARŞIYIZ

CHP, asgari ücrete ara zam talebiyle 1 Temmuz öncesi “Emek Mitingi”ne hazırlanıyor

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

TRUMP 34 SUÇUN HEPSİNDE SUÇLU BULUNDU

ÖZGÜR ÖZEL’DEN, KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA ‘HANÇER’ YANITI

HATAY’DA SAHTE İLAÇ İMAL EDEN ZANLILAR YAKALANDI

Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan değişiklik protokolünün onaylandığı milletlerarası andlaşma Resmi Gazete'de yayımlandı

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı

ADLİYE ODASINI CEPHANELİĞE ÇEVİREN HAKİME SORUŞTURMA

Yükleniyor


TÜRKİYE EKONOMİSİ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YÜZDE 5,7 BÜYÜDÜ

BAKAN ŞİMŞEK: “VERGİDE ADALET VE ETKİNLİĞİ ARTIRACAK İLAVE ADIMLAR YOLDA”

Merkez Bankası, yüzde 50 olan politika faizini sabit tuttu

KOÇ HOLDİNG'DEN AÇIKLAMA: YAPI KREDİ SATILIYOR MU?

KAMUDA TASARRUF PAKETİ AÇIKLANDI

MEHMET ŞİMŞEK: TASARRUF PAKETİNİ PAZARTESİ GÜNÜ AÇIKLAYACAĞIZ

MERKEZ BANKASI: “PARA POLİTİKASI KURULU, ENFLASYON ÜZERİNDEKİ YUKARI YÖNLÜ RİSKLERE KARŞI İHTİYATLI DURUŞUNU YİNELEMİŞTİR”

  • Cumartesi 30.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Pazar 34.6 ° / 17.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 38 ° / 20.9 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16