“5187 sayılı Basın Kanununun 3. Maddesine göre, “Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir.” denmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 28. maddesine göre: 'Basın hürdür, sansür edilemez...' ifadesinin yer almasına karşın Basın Üzerindeki baskı ve sansür her geçen gün artarak devam etmektedir.
Demokrasinin en temel organlarından birisi, 4.kuvvet olarak bilinen özgür basındır. Yerel demokrasinin gelişmesinde en büyük etkenlerden birisi Yerel Basının varlığı ve özgürce yayın yapmasına bağlıdır. Son yıllarda gelişen elektronik medya haberciliği, sosyal ağların gelişmişliği, özellikte Yerel Gazetelerimizi zor durumda bırakmaktadır.
Bu durum Yerel Basının kendi olanakları ile yaşamını devam ettirmesini olanaksız hale getirmiştir. Yerel Basın Kamu ilanlarına muhtaç hale gelmiştir. Basın İlan Kurumu ve Yerel Mülki idareler tarafından verilen ilanlar, siyasi otoritenin, Yerel Basın üzerindeki etki alanını artırmıştır.
Bu bağlamda ;
* Ortadoğu’da ve özellikle Suriye’de yaşanan savaş ortamını ve gelişmeleri Türkiye’ye duyurmada büyük fedakârlık gösteren Hatay Yerel Basınına Basın İlan Kurumu tarafından son 7 yılda herhangi bir maddi destek sağlanmış mıdır?
* Hatay ilimizde Basın İlan Kurumundan ilan alma vasıflarına sahip kaç basın kuruluşu vardır?
* İlan kriterlerini yerine getirdiği halde ilan alamayan veya ilan hakkı iptal edilen kuruluş var mıdır?
* Yerel Basını destekleme adına vergi ve sigorta indirimi veya istihdam katkısı vermeyi düşünüyor musunuz?
* Basının özgür olacağı Yerel ve Genel Basınının denetiminin objektif yapabileceği bir yasal düzenleme çalışmanız var mıdır? Örneğin “Basın Kartı” uygulamasını kamudan alıp bağımsız bir basın kurumuna vermeyi düşünüyor musunuz?”