Son yıllarda artan sera sayısı ve üretimiyle Türkiye’nin üçüncü büyük muz üreticisi konumuna gelen Arsuz, yılın ilk hasadına törenle başlandı.
Sezonun ilk kesimi Arsuz’un Üçgüllük Mahallesinde Muz üreticisi Rasim Satmaz’ın bahçesinde Kaymakam Musa Sarı’nın da katıldığı törenle yapıldı. Üçgüllük Mahallesinde seralarda muz hasadının başladığını belirten Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, “Turizm şehri olarak tanınsak da balıkçılığın, doğa ve su sporlarını merkezi olduğumuz gibi tarımın da cennetiyiz” dedi.
Özellikle maydanozda Türkiye’nin ihtiyacının 30’unu karışladıklarını, bunun yanı sıra her geçen yıl gelişen büyüyen bir de muz üretimine dikkat çeken vurgulayan Kaymakam Sarı “Belki Antalya’ya rakip olmaya başladık. Muzlarımız ithal muz ayarında kaliteli ve piyasa sorunu yok. Şuanda 28 üreticimiz 600 dönüme yakın muz üretim alanımız var, her geçen yıl gelişiyor. Kalkınma Ajansı ve Ziraat Bankasının çeşitli desteklerinden de yeni sera kurulumları ile modernizasyon çalışmaları yapılıyor” diye konuştu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu da, Arsuz ilçesi sınırlarının dışında Reyhanlı ve Kırıkhan bölgelerinde de muz seralarının kurulmaya başlandığını belirterek “Hatay ilimizde önümüzdeki yıllarda örtü altı üretim alanlarımız artacak. Bu gelişmeler bunu gösteriyor. Muz konusunda Hatay, Mersin ve Antalya‘dan sonra üçüncü sırada üretim merkezi konumundayız. Her geçen yıl üretim alanlarımız genişliyor ve artıyor. Muz şuan çiftçilerimize güzel paralar kazandırıyor. Şuanda ağacındaki fiyatı 5-6 TL İlimizde 4 bin tonun üzerinde de muz üretimimiz var. İstiyoruz ki çiftçilerimiz ürettikleri ürünlerden çok para kazansınlar” şeklide konuştu.
İlk hasat edilen muzların kesimi yapıldı, havuzlarda yıkandı, oradan da sandıklara yerleştirilerek ilaçla sarartılmak üzere soğuk hava deposuna konuldu.
Törene Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, İlçe Müdürü Serkan Yılmaz, ilçe Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Celile Tuğba Cengiz, Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal ile muz üreticileri katıldı.
9663,94%0,29
34,65% 0,03
36,42% 0,13
2951,83% 0,70
4901,67% 0,43