Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları olan vatandaşlara Mart 2019'da seçim rüşveti olarak uzatılan sağlık kuruluşlarından yararlanabilme süresi 1 Ocak 2020'de 1 yıl daha uzatıldı. Ancak bu, hastanın sadece muayene olmasına olanak veriyor. Muayene olan hastayı eczaneye gittiğinde kötü bir sürpriz bekliyor. İlaçlar ücretli. Devlet ilaçların parasını ödemezken, muayene ücretini hastanın hanesine borç olarak kaydetmekten de vazgeçmiyor. Muayene ücreti üniversite ve şehir hastanelerinde 8 TL, devlet hastanelerinde 6 TL. Aile Sağlığı Merkezlerinde muayene ücretsiz olarak yapılıyor.
Bu uygulama sadece teşhisi sağlıyor, parası olan ise tedavi olabiliyor. Bu arada yukarıda verdiğimiz ücretler 'reçete parası' olarak bilinen 3 TL'yi içermiyor. Prim borcu olmayan bir SGK'lı için, muayene sonucunda reçete yazıldığında, hasta reçeteyle eczaneden ilaçlarını aldığı anda, muayene ücretine bir de 3 TL ekleniyor. Prim borcu olanlar eczaneden ilaçlarını kurum reçetesiyle almayacakları için borç hanelerine bu bedel eklenmeyecek.
İLACA İKİ KATI PARA ÖDEYECEK
İlaçlarda iki tür fiyat uygulanıyor. Devletin eczacıdan aldığı fiyat, ücretli ilacı alan hastaya verilen peşin fiyat. Bu rakamlar devlet tarafından belirlenen rakamlar. Ve aradaki fark iki katı buluyor. Reçete ile ilacı alamayan hasta, devletin eczacıdan aldığı fiyata değil, peşin fiyata ilaçlarını alabiliyor.
SGK'lı gelip ilacı aldığında eczane devletten o ilaç için A fiyatıyla para alıyor. Cebinden parasıyla ilacı alan ise B fiyatıyla alıyor ve iki katına kadar varabiliyor fark. Aradaki fark eczacının kazancı oluyor. Yani SGK'lıya değil de cebinden verene aynı ilacı sattığında eczacı kazanıyor. Öte yandan eczacı ilacı daha ucuza da satamıyor. Yani hastanın 'sen zaten bunu devlete şu kadara satıyorsun bana da indirim yap' demesinin bir anlamı yok çünkü bu durumda kâr etmiyor ve ucuza satarsa da ceza ödemek zorunda.
Sonuç olarak hasta ilaca ulaşamıyor. Yani prim borcu olan hasta muayene olabilecek, tedavisi için ilaç yazılacak ancak bu ilacı peşin ödeyecek parası yoksa alamayacak.