Çocukların erken yaşta evlenebileceği bilgisini içeren yazıyı tepki nedeniyle internet sitesinden kaldıran Diyanet, benzer ifadelerin yer aldığı İslam Ansiklopedisi makalelerini dijital ortama aktardı. Makalelerde, buluğ çağındaki çocuğ
Birgün'de yer alan habere göre; kızların dokuz, erkeklerin ise 12 yaşında evlenebileceği bilgisini içeren ifadeleri tepki üzerine internet sitesinden 2018 yılında kaldıran Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayıncısı olduğu İslam Ansiklopedisi’nde de benzer ifadelerin yer aldığı ortaya çıktı. Dijital ortama aktarılan ansiklopedide, anne babaya ait neslin korunması görevinin, “Buluğ çağına gelen evladın yuva kurmasına imkan hazırlanmasıyla” yerine getirileceği belirtildi.
İslam hukukunda bakireliğin, “Evlenme ehliyeti ve evlenmede kadının velisinin rızasının gerekli olup olmaması” bakımından önemli olduğu belirtilen yazıda, “Hanefi mezhebinin bekarete bakışı” konusunda şunlar kaydedildi:“Evlenme ehliyeti bakımından bekarete önem vermezler. Onlara göre bu ehliyetin ölçüsü buluğa ermektir. Buluğa eren kadın, bakire olsun veya olmasın, velisinin rızasına gerek kalmadan evlenebilir. Henüz ergenlik çağına gelmemiş olanlar ise yerine göre ya ehliyetsiz veya noksan ehliyetli olacaklarından onlar üzerinde velilerinin icbar yetkisi vardır ve velilerinin rızası olmadan evlenemezler.”
FAZLA BEKLETİLMEDEN
İslam Ansiklopedisi’nin sekizinci cildinde yer alan, “Çocuk” başlığı altında ise daha çarpıcı ifadelerin yer aldığı belirlendi. Anne ve babanın çocuğa karşı çeşitli sorumlulukları olduğunu anlatan yazıda, bu sorumluluklardan birinin de evlendirme olduğu ifade edildi. Yazıda, evlenme çağına gelen çocuğun ‘daha fazla bekletilmeden’ evlendirilmesi gerektiği savunularak, “Mazeretsiz olarak bunun ileri yaşlara ertelenmesi neticesinde doğabilecek birtakım kötü sonuçlardan ana baba da sorumlu olur” denildi. Öte yandan, anne babaya ait olan neslin korunması görevinin de “Buluğ çağına gelen evladın yuva kurmasına imkan hazırlanması” ile yerine getirileceği bildirildi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55