DİSK'TEN KORONAVİRÜS AÇIKLAMASI

 DİSK

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu kendilerine bağlı sendikalara üye 88 kişinin koronavirüse yakalandığını, virüsten bir üyenin hayatını kaybettiğini, ölen bir üyede de koronavirüs şüphesi olduğunu söyleyerek, 172 üyenin de kara

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu sosyal medya üzerinden düzenlediği basın açıklamasında kendilerine bağlı sendikalardaki üyelerinden 88’sinin koronavirüse yakalandığını,virüsten  bir üyelerinin hayatını kaybettiğini, ölen bir üyelerinde koronavirüs şüphesi olduğunu söyleyerek,  172 üyelerinin de karantina altında olduğunu belirtti ve “Vakaların olduğu işyerlerinde üretimin durdurulması için harekete geçti, gereken yerlerde üretimi durdurdu ve kamu makamları ile işverenler nezdinde girişimlerde ve uyarılarda bulundu” dedi.
Çerkezoğlu sendikalı olan işçileri korunmanın sağlanabildiğini ancak sendika üyesi olmayan işçilerin korunamadığına dikkat çekerek, “Milyonların çalıştığı sendikasız işyerlerinde, daha doğrusu sendikasız bırakılan işyerlerinde durum çok daha vahim. İşte bu işyerlerinde çalışanların sağlığının, işinin ve gelirinin korunması için çok daha net kamusal politikalara, sosyal politikalara ihtiyaç var” diye konuştu.
‘GEÇ KALAN ÖNLEMLER HER GEÇEN GÜN TEHLİKEYİ BÜYÜTÜYOR’
“Hükümet etkin önlemler almakta geç kalıyor ve geçen her gün tehlikeyi büyütüyor” diyen Çerkezoğlu, işçilerin “evde kal” çağrılarına rağmen ölüme gönderildiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağından 24 saat sonra, 18-20 yaş arası çalışanların bu yasaktan muaf oldukları, yani işe gidebilecekleri açıklandı. 20 yaş altında toplam çalışan sayısı 1 milyon 531 bindir. Bunların 720 bini 17 yaş ve altı çalışan çocuk işçilerdir. Bunları dışındaki 811 bin genç işçinin işe gitme mecburiyetinde bırakılması insafsızlıktır, vicdansızlıktır ve izansızlıktır.”
‘ÜÇ AY İÇİN 5,6 MİLYAR LİRA İŞSİZLİK SİGORTASI FONU’NDA VAR’
“Oysa bu genç işçilere üç ay boyunca sağlanacak asgari ücret desteğinin toplamı 5,6 milyar TL’dir. Ülkeyi yönetenler 811 bin gence 5,6 milyar TL ödemek yerine onları ölüme gönderiyorlar. Bu ülkenin, genç işçileri salgına karşı korumak için ayıracağı 5-6 milyar lirası yok mu?  Daha fazlası var. Sadece İşsizlik Sigortası Fonu’nda 132 milyar TL var. Olmadı Merkez Bankası var. Bağış yapmak yerine bütçeye kaynak aktarabilir. En önemlisi servetin yüzde 42’sini elinde tutan toplumun yüzde 1’i var, sürekli vergi aflarıyla vergileri sıfırlanan devasa şirketler var.”
Çerkezoğlu acil olarak atılması gereken adımları şöyle sıraladı:
•    Zorunlu ve acil işler dışında mal ve hizmet üretimi salgın süresince durdurulmalı ve yurttaşların böylece evde kalması sağlanmalıdır.
•    İşten çıkarmalar yasaklanmalı ve tüm çalışanların geliri güvence altına alınmalıdır. Halen işten çıkarılan işçilerin işsizlik sigortasından koşulsuz yaralanması sağlanmalı. İşlerin durmasıyla gelir kaybına uğrayan işçilere kısa çalışma ödeneğinden koşulsuz destek sağlanmalıdır.
•    Başta büyük kentler olmak üzere etkili bir karantina uygulanmalıdır.
•    Karantina ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle işini ve gelirini kaybedenlerinin kendilerinin ve ailelerinin geçimi devlet tarafından sağlanmalıdır.
•    Karantina sürecinde kadına yönelik artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır.
•    Hanelerin temel tüketim faturaları ve borçları ertelenmelidir.
•    En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.