Tarih: 19.03.2020 17:42

DEMİRTAŞ, KAVALA VE GAZETECİLERİN VİRÜS KAPMASINI, İKTİDAR AÇIKLAYAMAZ

Facebook Twitter Linked-in

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, cezaevlerindeki özellikle hastalar, anneler ve yaşlıların koronavurüs nedeniyle risk altında olduğunu belirterek siyasi suçlular, hasta mahpuslardan başlanarak tahliye işlemlerinin gerçekleşmesi çağrısında bulundu: “Hamileler, çocuklu anneler, çocuk yükümlüler, hastalar ve özellikle siyasi suçlular tahliye edilmelidir. Siyasi mahpus dediğimiz siyasiler, gazeteciler, avukatlar ve insan hakları aktivistlerinin hiçbiri şiddetle suçlanmıyor.”
İHD Başkanı Öztürk, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi
‘İKTİDAR İZAH EDEMEZ’
'Siyasi mahpuslar yani  Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gülten Kışanak, Osman Kavala, Selçuk Kozağaçlı ve Libya haberi nedeniyle tutuklanan gazeteciler ve diğer gazeteci arkadaşlarımızın virüs kapmasını siyasi iktidar izah edemez.'
‘İNFAZ DÜZENLEMESİ ÇIKMALI’
'Başka bir önerimiz de bütün tutuklular bakımında mahkemelerin resen inceleme yapıp, tutukluğun istisna olduğu gerçeğinden yola çıkarak dosyaları yeniden ele almalı. Uzun zamandır Türkiye infaz kanunundaki eşitsizlikleri konuşuyor. Biz bir an önce 2 yıldır Türkiye’nin gündeminde düzenlemenin infazda eşitlik ilkesi kapsamında ele alınmasını istiyoruz. Bu düzenlemeyle çok sayıda insan hapishanelerden çıkabilecektir. 60 yaş üzeri de tahliye edilmeli.'
‘İRAN YAPTI, TÜRKİYE’NİN DE YAPMASI GEREKİR’
Kapasitenin üzerinde insanları bir arada barındırmamalısınız. Mahpusların sağlık ve yaşam hakkı devletin sorumluluğunda bir an önce radikal tedbirler alınmalı. İran bunu yaptı, bir an önce Türkiye’nin de yapması gerekir.
‘500 BİNİN ÜZERİNDE İNSANIN BULUNDUĞU YERDEN BAHSEDİYORUZ’
Hapishanelerdeki insan sayısının sirkülasyonla  500 binin üzerine çıktığını vurgulayan Türkdoğan, şunları belirtti: “TUİK’in 2018 yılı verilerine göre 266 bin 89 kişi çeşitli suçlardan hapishaneye girmiş ve aynı dönemde 215 bin 715 kişi de hapishaneden çıkmış. Yıl içerisinde hapishaneye giren çıkan insanlar yani sirkülasyon var. Hapishanelerde görev yapan infaz koruma memurları, ziyarete giden aileler, avukatlar ve hatta vekalet çıkartmaya giden noterler de var. Bunları birlikte düşündüğümüzde aşağı yukarı sürekli olarak 500 bin civarında insanın bulunduğu alandan bahsediyoruz ve bunlar kapalı alanlar. Güvenlik nedeniyle bu alanların hijyen koşullarının sağlanması konusunda sorunlar var.”
‘SADECE ATEŞ ÖLÇMEKLE OLMAZ’
“Mesele sadece hapishaneye girişte ateşin ölçülmesi değil. 14 günlük kuluçka süresi var. Siz hapishaneye girişte kişinin ateşi olmadığını ölçüyorsunuz ancak virüsü taşıyıp, taşımadığı 14 günlük süre sonunda belli oluyor. O mekanlara giriş çıkışta, mahpusların görüşlere gidip gelmesinde dezenfeksiyon nasıl sağlanacak? İnfaz koruma memurları ve askerlerden hapishaneye virüsün taşınması nasıl önlenecek?”
TALEPLER BAKANLIĞA İLETİLECEK
“İnsan hakları, hukuk ve sağlık örgütleri olarak ortak çalışma yapıyoruz. Çalışmanın sonucunu yarın açıklayacağız. Adalet Bakanlığı’na yazılı olarak da önerilerimizi ileteceğiz.”Koronavirüs nedeniyle birçok yerde karantina ilan eden İran’da 85 bin mahpus geçici olarak serbest bırakıldı. Türkiye’de Koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok yer kapatılırken cezaevlerinde kalanlar hakkında sadece hijyen önlemlerinin alındığı duyuruldu. Ülkedeki cezaevlerinin kapasitesi 215 bin ancak Ocak 2020 itibariyle 294 bin mahpus var.  Bu kişilerin 11 bini kadın ve bu kadınların 780’i 0-6 arası çocuğuyla kalıyor. Cezaevlerinde 3 bin 100 civarında çocuk bulunurken, 450’si ağır olmak üzere bin 300’den fazla hasta mahpus.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —